Strony: [1] 2   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Problem z wyświetlaniem menu  [Przeczytany 6038 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [20.12.2009 19:13:50] Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1457#msg1457  
Witam1

Mam SMF 1.1.11 + TP 0.9.8  ze starą skórką Definition114. Menu jest napisane w javascript i po najechaniu myszą rozwija sie w dół.

Od pewnego czasu zauważyłam, że pod operą 10.10 menu rozwija się wprawdzie w dół, ale pojedyńcze  literki jedna pod drugą.
Niedawno instalowałam nową wersję javy, być może, ze tu tkwi przyczyna...

Co można na to poradzić? nikt więcej z użytkowników nie zgłaszał tego problemu, więc najprawdopodobniej występuje on tylko lokalnie u mnie, ale jest to denerwujące... czy jedynym wyjściem jest odinstalowanie javy? W IE i FF jest ok, tylko w tej nieszczęsnej operze się krzaczy krzyk

Będę wdzięczna za jakąś dobrą radę.

Pozdrawiam - Sandra


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [20.12.2009 20:59:27] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1458#msg1458 Post #1 
Może nie odpowiem na twoje pytanie ale także o tej sprawie. Posłuchaj wymień operę na Firefox. Zobacz na 100 osób 80 używa Firefox, 10% explorera a reszta na inne przeglądarki. Polecam inną bezproblemowego Firefox.

Jeśli pola są w java to może być ten dodatek do javy przyczyną problemu.


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [21.12.2009 02:47:18] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1459#msg1459 Post #2 
Ależ Tomku.. jak byś zobaczył moją deweloperską Operę, to chyba byś nie uwierzył, że coś takiego istnieje..
Zobacz jestem webmasterem i pisząc stronę, lub ją modelując, lub tylko oceniając, muszę obejrzeć ją co najniej pod 4 przeglądarkami..
A mam 3x FF, 2x Mozilla (Mozilla i Seamonkey), 3x Opera, Safari (webkid), IE8 (niestety) + nakładki na jasia, typu AvantBrowser itp.., Ale juz leję na chroma, bo to szpieg..
Wykonując powyższe czynności, sprawdzam stronę, każdą z tych przeglądarek.. Zresztą radzę Tobie i wszystkim innym, również tę metodę. łatwo wyłapać niedociągłości strony itp.

Odwiedziłem adresy, które masz w sygnaturce, Sandro, i nie zaobserwowałem podanych przez Ciebie objawów. Może masz włączony tryb użytkownika zamiast autorski?
Po za tym, skoro zainstalowałaś ostatnia wersję virtualnej maszyny, to z ConrolPanelu wybierz java i tam sprawdź ustawienia i powyłączaj poprzednie javy, zastawiając tylko ostatnią.
Ja też aktualizowałem javę i nie widzę zaobserwowanych przez Ciebie problemów. Może popytaj userów, czy podobne objawy wyglądu menu, obserwują.?

Sprawdź również po wyczyszczeniu cache i kliknięciu na F5 (tzw. twardy refresh)
Jeśli coś dłubiesz w kodzie, uważam, że powinnaś mieć więcej przeglądarek.

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [21.12.2009 10:13:44] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1466#msg1466 Post #3 
Hmmmm.... niedawno musiałam przeinstalować kompa, nie mam żednych starszych wersji javy...
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale javę "kazał" mi zainstalować macromedia flash...

Nikt z użytkowników się nie skarży... sądzę, ze to tylko u mnie się tak dzieje... wyczyściłam cache, zrobiłam twardy reset F5, nawet przeinstalowałam operę i nic się nie zmienia, efekt jest niezależnie czy jestem zalogowana jako admin, moderator, zwykły użytkownik, czy jestem gościem...

Pod IE8 jest ok. pod FireFoxem 3.5.6 też ok... tylko ta nieszczęsna Opera...

Ręce opadają, a to pewnie jakiś bzdet...


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [21.12.2009 10:59:09] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1467#msg1467 Post #4 
Tak to wygląda:



IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [21.12.2009 16:28:57] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1471#msg1471 Post #5 
Sandra

Ja mam tak:



Ale zajrzyj do swojej Opery i w opcjach styli ustaw tak:



Po za tym widzę trochę błędów i niektóre z nich hmm powinny być poprawione. Nie mogę w tej chwili dać konkretnych tipsów, ale takie rzeczy popraw:

W menu masz brak cudzysłowa w linku, zobacz:

GeSHi -› Code: [select]
<a href="http://drlucy.pl/sklep" class="active_now" target=_blank">SKLEP</a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:33.83 KB/s



widzisz?, po target= zabrakło cudzysłowa "
- zamień na to:

GeSHi -› Code: [select]
<a href="http://drlucy.pl/sklep" class="active_now" target="_blank">SKLEP</a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.005s | speed:15.69 KB/s



Wyżej masz niepotrzebną spację w linku z forum i wygląda tak:

GeSHi -› Code: [select]
<a id="forum"  href="http://drlucy.pl/index.php?action=forum">FORUM</a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:36.36 KB/s



Po id="forum" masz spację - usuń, żeby było tak:

GeSHi -› Code: [select]
<a id="forum" href="http://drlucy.pl/index.php?action=forum">FORUM</a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:36.58 KB/s



W bloku, tam gdzie: W dniu 8.12.2008r. Fundacja Dr Lucy uzyskała status..

masz "czeski błąd"

zobacz:

GeSHi -› Code: [select]
<b><a href="http://krs.cors.gov.pl/Podmiot.aspx?nrkrs=0000289538" target="_blank">Organizacji Pożytku Publicznego!!!</b></a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:59.39 KB/s



Widzisz na końcu < /b> -> jest przed < /a> zamiast za, ale raczej to pierwsze < b > powinno być w linku:

GeSHi -› Code: [select]
<a href="http://krs.cors.gov.pl/Podmiot.aspx?nrkrs=0000289538" target="_blank"><b>Organizacji Pożytku Publicznego!!!</b></a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:68.96 KB/s




Block tam gdzie baner z weterynarzem.. to lekka kaszanka:

GeSHi -› Code: [select]
<center><a target="_blanc" href="http://www.vetopedia.pl"><img src="http://www.vetopedia.pl/images/bannery/vetmed2.gif" border="0" width="160" &nbsp;alt="weterynarz" title="weterynarz" /></a></center>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:85.40 KB/s



jakaś spacja niełamliwa przed alt'em a target raczej powinien być _blank a nie _blanc

To center też jest nie wspierane ..ja bym dał to tak:

GeSHi -› Code: [select]
<div align="center"><a target="_blank" href="http://www.vetopedia.pl"><img src="http://www.vetopedia.pl/images/bannery/vetmed2.gif" border="0" width="160" alt="weterynarz" title="weterynarz" /></a></div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.010s | speed:19.69 KB/s



Dalej masz markizę i nie można do niej ładować niczego po za < span > już lepiej dać center na początku, ale o tym przy okazji, bo to bzdet akurat..

Teraz skrypt od googla.. to również nieporozumienie.. Masz tak:

GeSHi -› Code: [select]
<script src=http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.google.com/ig/modules/translatemypage.xml&up_source_language=pl&w=160&h=60&title=&border=&output=js></script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.001s | speed:152.28 KB/s


 

To ja napisałbym tak

GeSHi -› Code: [select]
<script type="text/javascript" src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.google.com/ig/modules/translatemypage.xml&amp;up_source_language=pl&amp;w=160&amp;h=60&amp;title=&amp;border=&amp;output=js"></script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.001s | speed:198.64 KB/s



Zabrakło ampersandów i cudzysłowów po src=

Mapka odwiedzin, to tez siermięga, ale to przy okazji ok?

Zegar we flashu jest błędnie osadzony, a ta ta część z hoinką i DrLucy, po środku, hmm nie chcę Cię dołować, ale w wolnej chwilce przypomnij się to zmienimy kod.

Popraw tylko to, co napisałem i zobacz może się poprawi i nie zapomnij ustawić styli w Operze.


Pozdrawiam
roco

PS. Ogólnie to nie jest źle, choć błędów nie powinno być, ..żadnych. Nie przejmuj się tym, tylko dokonaj proponowanych zmian.



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [21.12.2009 21:43:59] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1475#msg1475 Post #6 
Ło matko krzyk ale kaszana dobani

Aż wstyd się przyznać do takiej partaniny Smutny

Pozmieniałam kod, zmieniłam ustawienia opery, a menu dalej rozwija się pionowo bezradny


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [22.12.2009 11:42:53] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1478#msg1478 Post #7 
W akcie desperacji odinstalowałam javę i.... lipa... dalej to nieszczęsne menu rozjeżdża się pionowo...

Popatrzyłam sobie na demo tego stylu na stronie Bloca i menu pod Operą tak samo się zachowuje... pewnie należałoby przejrzeć skrypt...

A tak przy okazji - mapka odwiedzin ma kod wygenerowany ze strony ClustrMaps...

Pozdrawiam - Sandra


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [22.12.2009 18:03:47] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1479#msg1479 Post #8 
Nie przejmuj się Sandro kodem.. wygląda jak po tym niszczycielu stron od M$hitu, mówię o frontpejdzu.. hehe

Co do Clustermap to spoko, znam ten kod, ale masz tam, tak:

GeSHi -› Code: [select]
<img id="clustrMapsImg" title="Lokalizacja odwiedzaj&#261;cych portal Fundacji Dr Lucy" style="BORDER-RIGHT: 0px; BORDER-TOP: 0px; BORDER-LEFT: 0px; BORDER-BOTTOM: 0px" .... />
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:93.36 KB/s



hmm wygląda na niszczyciela stron..

Jak już to zapisz to tak (zamiast styli) --> border="0" ... />
lub ostyluj ale zapisz tak:

GeSHi -› Code: [select]
<img id="clustrMapsImg" title="Lokalizacja odwiedzaj&#261;cych portal Fundacji Dr Lucy" style="border:none;" .... />
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:62.30 KB/s



Ale możesz też zapisać tak:

GeSHi -› Code: [select]
<img id="clustrMapsImg" title="Lokalizacja odwiedzaj&#261;cych portal Fundacji Dr Lucy" style="border:0 solid;" .... />
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:61.55 KB/s




To jednak bzdet, oczywiście powinien być poprawiony.. lub jak chcesz..

Wróćmy do Twojej Opery..

A że tak spytam.. JavaScript to masz włączony?

java (virtualna maszyna)  jest Ci potrzebna nie tylko dla Opery, - w ogóle w systemie.. --> zainstaluj ponownie.

Natomiast w Operze w pasku adresu wpisz --> opera:config

I zobacz czy masz w User Pref (kliknij, żeby się rozwinęło), czy masz tak:



Zafajkuj co potrzeba. Być może miałas wyłączony JavaScript, lub nie wszystko włączone..?

Po za tym, wyedytuj plik index.template.php i w każdym < script usuń language="Javascript", tak żeby zostało type="text/javascript"

Przykład.. masz np. taki skrypt:

GeSHi -› Code: [select]
<script language="javascript" type="text/javascript" src="http://drlucy.pl/Themes/definition114/transmenu.js"></script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.001s | speed:120.92 KB/s



To po zabiegu powinno wyglądać tak:

GeSHi -› Code: [select]
<script type="text/javascript" src="http://drlucy.pl/Themes/definition114/transmenu.js"></script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.001s | speed:107.15 KB/s


 

I tak samo zamień w każdym skrypcie w pliku index.template.php
Chodzi o to, że jest to stara forma zapisu i jest zbędna, ale to nie wszystko, miałem 2 m-ce temu problem z fixującą Operą i poprawiłem wszystkie JS, i problem zniknął..

Zrób te dwie rzeczy, sprawdź w Operze JavaScript i ze skryptów z pliku indexu powycinaj lanuage=

Po za tym podejrzałem kod, który wkleiłas z tą twoją widokówką świąteczną..

Zobacz masz taki kod:

GeSHi -› Code: [select]
<div style="_height: 1%; overflow: auto;"><div><p align="center"><a href="http://drlucy.pl/index.php?page=42"><img border="0" width="600" height="450" alt="" src="http://drlucy.pl/choinka-drlucy.jpg" /></a></p>
<center></center>
<table style="BORDER-COLLAPSE: collapse" id="AutoNumber1" border="0" cellspacing="0" bordercolor="#111111" cellpadding="0" width="100%">
    <tbody>
        <tr>
            <td width="40%">&nbsp;</td>
            <td width="10%">&nbsp;</td>
            <td width="40%">&nbsp;</td>
        </tr>
        <tr>
            <td width="40%">
            <p align="center"><strong><font color="#2d4957"><font size="6" face="Times New Roman">Fundacja Dr Lucy <br />
            </font><em><font size="1">Na rzecz ratowania pokrzywdzonych przez los collie</font></em></font></strong></p>
            </td>
            <td width="10%">&nbsp;</td>
            <td width="40%">
            <p align="center"><strong><font color="#2d4957">ul. Mickiewicza 33 <br />
            63-100 &#346;rem <br />
            tel.  48 61 283 5541 <br />
            fax  48 61 283 5617 <br />
            e-mail: fundacja@drlucy.pl</font></strong></p>
            </td>
        </tr>
        <tr>
            <td width="40%">&nbsp;</td>
            <td width="10%">&nbsp;</td>
            <td width="40%">&nbsp;</td>
        </tr>
    </tbody>
</table>
<script type="text/javascript" src="http://swieta.dodatki.net/snow/1.js"></script></div><div style="text-align: right; margin-top: 1ex;">
                                </div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.012s | speed:122.79 KB/s



To zamień na taki kod:

GeSHi -› Code: [select]
<div class="windowbg2" style="_height:1%; overflow:hidden; padding:3px;">
<p align="center">
<a href="http://drlucy.pl/index.php?page=42"><img border="0" width="600" height="450" alt="Fundacja Dr.Lucy" src="http://drlucy.pl/choinka-drlucy.jpg" /></a></p>
<table style="table-layout:fixed; margin:10px auto 20px auto; width:93%; max-width:600px;" id="AutoNumber1" border="0" cellspacing="4" cellpadding="3">
    <tr>
        <td align="center" class="windowbg">
            <p style="color:#2d4957; font-weight:700;">
                <span style="font-size:17pt; font-family:Times New Roman;">Fundacja Dr Lucy</span><br /><br />
                <i style="font-size:9pt; font-family:Arial Narrow;">Na rzecz ratowania pokrzywdzonych przez los collie</i><br /></p><br />
        </td>
        <td align="center" class="windowbg">
            <p style="color:#2d4957; font-weight:700; font-size:9pt; font-family:Tahoma;">
                ul. Mickiewicza 33 <br />
                63-100 &#166;rem <br />
                tel.  48 61 283 5541 <br />
                fax  48 61 283 5617 <br />
                e-mail: fundacja@drlucy.pl</p>
        </td>
    </tr>
</table>
</div>
<div style="text-align: right; margin-top: 1ex;">&nbsp;</div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.008s | speed:143.24 KB/s



Nie wiem tylko po co ten odtatni div.. i wyciąłbym go..

Po zmianie kodu powinnaś mieć taki wygląd tego wpisu:



Ok, mam nadzieję, że to cośkolwiek Ci pomoże..

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [22.12.2009 21:37:31] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1480#msg1480 Post #9 
Roco, jest coraz gorzej dobani

Wykonałam wszystkie zalecone przez Ciebie zmiany i... teraz nie dość, ze menu dalej rozwija się pionowo, to jeszcze nie pokazują mi się avatary krzyk nic z tego nie rozumiem, bo tylko na Dr Lucy... (na La Toma avatary widzę) chyba odinstaluję tę operę i poszukam jakiejś wcześniejszej wersji....


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [22.12.2009 22:08:35] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1481#msg1481 Post #10 
Hmmmm... tak jak powiedziałam, tak zrobiłam... w Operze 9.50 - jest lepiej, ale też nie do końca dobrze Smutny Menu rozwija się prawidłowo, ale nie ma w ogóle Top 5 i nie ma efektu refle przy avatarach krzyk Chociaż tutaj widzę ten efekt Chichot i widzę też Top 7...

Totalna klapa... coś ten mój komputer chyba wymaga reanimacji Smutny


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Global Moder
*****
La Toma Magic
Offline
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
  WWW
DATA: [22.12.2009 22:41:28] Odp: Problem z wyświetlaniem menu
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.msg1482#msg1482 Post #11 
No tak, dopisałam z powrotem language="javascript" i już widzę wszystkie efekty refle i Top 5 - i nie zaglądałam do konfiguracji Opery...
Najwyraźniej coś mi się "pogryzło"...

Jednak ta wkurzająca sytuacja spowodowała, ze dzięki Tobie Roco poprawiłam trochę kod tych moich stron...

Dziękuję za cierpliwość i poświęcony czas!!!

Pozdrawiam - Sandra


IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Strony: [1] 2   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 1 Robot, 3 Gości, 0 Użytkowników

Google
 
Skocz do:  

Podobne Tematy
  Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
veryhot_post RSS Problem po przeprowadzce. « 1 2 3 » Sandra 29 9923 Ostatnia wiadomość 05.10.2008 16:14:47
Autor roco
hot_post RSS SSI i problem z kodowaniem « 1 2 » franko 14 5600 Ostatnia wiadomość 01.11.2008 06:56:50
Autor roco
normal_post RSS Problem z ustawieniem tagów oraz description independes 7 7733 Ostatnia wiadomość 04.04.2009 03:34:58
Autor roco
normal_post RSS Dynamic Memberlist 2.0 - problem independes 3 2369 Ostatnia wiadomość 28.04.2009 23:37:42
Autor roco
normal_post RSS Problem z bazą danych od wczoraj tomeh 4 1855 Ostatnia wiadomość 09.07.2009 22:22:44
Autor tomeh
normal_post RSS Problem z przyciskami... decisiveday 5 2523 Ostatnia wiadomość 31.01.2010 21:12:20
Autor roco
* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: Problem z wyświetlaniem menu ]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.0]Problem z wyświetlaniem menu[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: Problem z wyświetlaniem menu ]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=626.0" target="_blank">Problem z wyświetlaniem menu</a>
Geo Visitors Map