Strony: [1] 2   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: SSI i problem z kodowaniem  [Przeczytany 5731 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Customer
*
Offline
02.11.2008 12:51:02
Topic Starter
 Poland
Poland
 
DATA: [29.10.2008 17:30:16] SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg140#msg140  
... mimo, że problemu nie powinno być, gdyż:
- Forum ( http://zaklady.bukmacherskie.pl/forum/ ) na utf-8
- Sajt ( http://zaklady.bukmacherskie.pl/ ) na utf-8
obie bazy danych na utf8, metoda porównań dla wszystkich tabel utf8_general_ci

i?

SSI na sajcie działa jak widać pod załączonym wyżej linkiem, natomiast tu: http://zaklady.bukmacherskie.pl/ssi_examples.php śmiga...

Ktoś mi to wytłumaczy? Bo przyznacie, że ciekawa przypadłość?


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [29.10.2008 18:31:45] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg141#msg141 Post #1 
Cześć Franko

Miło, że tu zajrzałeś..

Co zamieściłeś w nagłówku indexu z CMS'a - w znaczeniu jak posługujesz się SSI z smf?

Jaki masz tam wpis?

Moim zdaniem zasysa w kodowaniu ISO-8859-1, czyli zachodnim, tak jakby nie mógł sqmać, że to utf


Może tam gdzie masz diva: <div id="bottom_forum"> narzuć charset w utf-8?

np. tak:

Code: [select]
<div id="bottom_forum" charset="utf-8">


Jak nie pomoże, to możesz również narzucić go w tabelce w samym pliku SSI.php


Ale najlepiej, to proszę wklej nagłówek pliku, tam gdzie ldajesz linka do SSI.php

Oraz już tego divka z ssi_recentcośtam;

Może źle to masz wklejone?

Może będę mógł pomóc, kiedy to zobaczę? bo narazie tylko gdybam sobie..

Daj w code te dwa wpisy, ok?

Pozdrawiam
roco


// Edit:

Zauważyłem, że jedziesz na strct'cie

Podejrzałem Twoją stronę i może skorzystaj z poniższych tipsów:

Code: [select]
<?php

require_once("forum/SSI.php");

echo &
#39;

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<
html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml + xml; charset=UTF-8" />
.....
.....
</head>
</body>
.......
.......

<div id="bottom_forum" charset="utf-8">
<h2>Ostatnie tematy na naszym forum:</h2>&#39;;

ssi_recentTopics(10NULL, &#39;array&#39;);

echo &#39; 
</div>&#39;;
?>


Tym nie mniej, kiedy zobaczę te wpisy od ssi to będę miał klarowniejszy obraz..
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Customer
*
Offline
02.11.2008 12:51:02
Topic Starter
 Poland
Poland
 
DATA: [29.10.2008 18:53:27] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg142#msg142 Post #2 
Niestety narzucanie charsetu nie skutkuje... ani w div'ie ani w samym echo w SSI.

Korzystam z cmsmadesimple. SSI inicjuje przez opcję tagów (znaczników) użytkownika wrzucając w tag:
Code: [select]
require("/home/buk2/domains/zaklady.bukmacherskie.pl/public_html/forum/SSI.php");

a potem sam tag przed <html> szablonu.
Code: [select]
{ost_forum_php}
{process_pagedata}
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

ssi_recentTopics(10); wywołuję również poprzez osobny znacznik/tag, który potem wrzucam w treść:
Code: [select]
<div id="bottom_forum" charset="utf-8">
<h2>Ostatnie tematy na naszym forum:</h2>

{ost_forum}
</div>

Ręce mi opadają, bo kiedyś już się SSI bawiłem i śmigało. Tylko że wtedy miałem pochrzanioną (pełną krzaków) bazę danych w latin1. Teraz chciałem wszystko zrobić w zgodzie ze standardami i same problemy... eh :/

Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że coś zwojujemy


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [29.10.2008 19:19:34] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg143#msg143 Post #3 
Czyli nie masz jakiegoś pliku inedxu? od cms'a?

Wyglada na to, ze conajmniej 2 x pobierane, może więc po.. chrzanić. Bawiłem się kiedyś tym cms ale dla zabawy tylko i już jakiś czas temu wychlastałem..

Daj na twardo w pliku index.php, lub tym, który już wyświeltla tę stronę taki zapis:

GeSHi -› Code: [select]

require_once("forum/SSI.php");

// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.024s | speed:1.35 KB/s



Potem tam gdzie masz:

Code: [select]
{ost_forum_php}
{process_pagedata}
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">



to daj:

Code: [select]
{ost_forum_php}
{process_pagedata}
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">


A tu gdzie leci już szablon, chodzi o miejscze już po <head> daj takie meta:

Code: [select]
<meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml + xml; charset=UTF-8" />


Z ssi_RecentTopic() to daj tak:

Code: [select]
ssi_recentTopics(10, NULL, 'array');


natomiast z tym divem spróbuj albo to co ostatnie:

Code: [select]
<div id="bottom_forum" charset="utf-8">


Lub

Code: [select]
<div id="bottom_forum" accept-charset="utf-8">



Ten charset możesz narzucić w samym pliku SSI.php, odnajdując wpisy z ssi_recentTopics

Tylko uwaga! to jeden głównych plików silnika smf i uważaj czym edytujesz hehe, najlepiej zrobic kopię..

Wydaje mi sie jednak, że powinno pomóc już po poprawieniu tej ścieżki do SSI.php
i zamiast: require() to daj require_once("forum/SSI.php");

Zobacz, swoje forum masz na adresie tym samym, tylko niżej i ten wpis wystarczy, tylko dodaj _once

Okay, wypróbuj te tipsy.., jestem jeszcze ze 20 min, później spadam i będe za godzinę ponownie..

Pozdrawiam
roco

// Edit:
Zobacz ja też wykorzystuje tu to ssi_recentTopics, w pływającym menu tu: http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?action=homepage



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
14.12.2019 23:26:16
 Poland Mężczyzna
Poland
  WWW
DATA: [29.10.2008 19:34:41] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg144#msg144 Post #4 
heheeh widzę że podrzuciłem dobre ziółko ... bawcie się chłopaki
roco pm'y czytaj



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane

Władczy, choleryczny, wybuchowy, radykalny we wszystkim, z
rozpustnym wyobrażeniem upodobań które nigdy nie były widziane,
ateistyczny pod względem fanatyzmu, tutaj masz mnie w pigułce
i zabij mnie znowu albo weź mnie takim jaki jestem,
bo Ja się nie zmienię.
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [29.10.2008 19:45:37] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg145#msg145 Post #5 
hehe standartowo mam odpalone conajmniej 3 browsery, a w każdym conajmniej po 20 tabów, ale w każdym browserze mam to forum, więc lookam.., moge być tylko zajęty..

narka

btw. dobre ziułko to mógłbyś podrzucić haha



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Customer
*
Offline
02.11.2008 12:51:02
Topic Starter
 Poland
Poland
 
DATA: [29.10.2008 19:45:59] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg146#msg146 Post #6 
No, tego się nie spodziewałem roco - ekspres teleexpress i śmiga! Tak jak piszesz problem leżał najprawdopodobniej w "_once".
Dzięki wielkie za tak szybką pomoc i... nie wiem, powinienem Ci piwo postawić chyba

no to jesteśmy w domu


IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
14.12.2019 23:26:16
 Poland Mężczyzna
Poland
  WWW
DATA: [29.10.2008 19:50:15] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg147#msg147 Post #7 
i co kolego
załatwiłeś problem w 3 postach
a na smf.pl byś czekał czekał i parę minusów zebrał za dociekliwość a tu nie dość że na tacy to błyskiem
roco nie śpi nie je pracuje i dlatego ... a może nie bedę się rozpisywał i wpadał w dziką euforię ... w każdym razie na tym forum żaden temat watek czy post nie pozostanie bez odpowiedzi i rozwiązania problemu


pozdrawiam

P.S.
W razie problemów lub czego kolwiek zagladaj tu pisz



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane

Władczy, choleryczny, wybuchowy, radykalny we wszystkim, z
rozpustnym wyobrażeniem upodobań które nigdy nie były widziane,
ateistyczny pod względem fanatyzmu, tutaj masz mnie w pigułce
i zabij mnie znowu albo weź mnie takim jaki jestem,
bo Ja się nie zmienię.
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [29.10.2008 19:51:53] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg148#msg148 Post #8 
Nie żartuj hehe ale jak juz to może to o czym wspomniał Cieplutki haha

Jest okay, tylko już mam 10 min opóźnienia i będę śmiać musiał kanałami..

jak cos jeszcze to niekrępuj się

narka
r.

// Edit:
hehe to prawda, ale nie męcz człeka widzisz, że happy
to tylko poligon, forum testowe, ale nigdy nie odmawiam pomocy!
Niestety już nie pisze na smf.pl, ale jak ktos tu trafi to moze liczyc na moją pomoc.

Cieplutki wyskakuj z ziółka hehe

narka



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Customer
*
Offline
02.11.2008 12:51:02
Topic Starter
 Poland
Poland
 
DATA: [29.10.2008 20:11:45] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg149#msg149 Post #9 
Ziółko mówisz? Wstyd się przyznać, ale nawet nie mam dojść żadnych...

Jeśli tak nalegacie na zadawanie pytań gdy takowe będę miał, to ja chętnie jeszcze jedno zapodam.
Mianowicie w SSI.php jest sobie w recentTopics takie cuś:
Code: [select]
if ($func['strlen']($row['body']) > 128)
$row['body'] = $func['substr']($row['body'], 0, 128) . '...';

co ja amator php rozumiem jako sprawdzanie długości jakiegoś stringa w tablicy by w razie jej przekroczenia przyciąć i dodać trzy kropki. I teraz zastanawiam się jak ten fragment kodu ma się do:
Code: [select]
echo '
<ul>';
foreach ($posts as $post)
echo '<li><a title="', $post['subject'], '" href="', $post['href'], '">', $post['subject'], '</a></li>';
echo '
</ul>';

... w wypadku gdy chce przyciąć drugi $post['subject']. bo zmiana "128" (na "30" - mniej więcej tyle znaków tam być powinno) nic nie daje. podobnież dodanie po foreach:
Code: [select]
if ($func['strlen']($post['subject']) > 30)
$skroconysubject = $func['substr']($post['subject'], 0, 30) . '...';
echo '<li><a title="', $post['subject'], '" href="', $post['href'], '">', $skroconysubject, '</a></li>';

Przy tym rozwiązaniu dostaje tylko jeden ostatni topic z trzema kropkami. Coś na pewno źle robię z powodu braku elementarnej wiedzy php...


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [29.10.2008 21:09:38] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg150#msg150 Post #10 
no tak, jak kogoś, kto ma brak elementarnej wiedzy z php, to sporo qmasz hehe

W ssi.php troszkę poniżej masz wpis subiect..:

Code: [select]
'subject' => $row['subject'],
'short_subject' => shorten_subject($row['subject'], 25),
'preview' => $row['body'],
'time' => timeformat($row['posterTime']),
'timestamp' => forum_time(true, $row['posterTime']),
'href' => $scripturl . '?topic=' . $row['ID_TOPIC'] . '.msg' . $row['ID_MSG'] . ';topicseen#new',
'link' => '<a href="' . $scripturl . '?topic=' . $row['ID_TOPIC'] . '.msg' . $row['ID_MSG'] . '#msg' . $row['ID_MSG'] . '">' . $row['subject'] . '</a>',
'new' => !empty($row['isRead']),
'new_from' => $row['new_from'],


Tak więc ten wpis:

Code: [select]
'short_subject' => shorten_subject($row['subject'], 25),


odpowiada za skracanie, tj. za skrótową wersję i chodzi o znaki, łącznie ze "spacjami" i to tę wartość zmieniasz w tym pliku..

Widać to w głównym indexie działów..

Jednak nie bardzo wiem skąd wziąłeś te inne wpisy, w jakim pliku to wystepuje? czy trochę ponizej w tabeli ss_recentTopics? czy gdzie?

Sama funkcja, odpowiedzialna, za skacanie subiekta znajduje sie w katalogu Sources w pliku Subs.php:

Code: [select]
<?php

// Shorten a subject + internationalization concerns.
function shorten_subject($subject$len)
{
global $func;

// It was already short enough!
if ($func['strlen']($subject) <= $len)
return $subject;

// Shorten it by the length it was too long, and strip off junk from the end.
return $func['substr']($subject0$len) . '...';
}


?>


hmm sam te wpisy wykombiniowałeś?

Napisz cos więcej, bo nic tak nie lubię jak gdybanka hehe

Narka
r.

// Edit:
Powinieneś zajrzec do pliku Recent.php z katalogu Sources..

I chyba to skracanie było w tym pliku, jednak powinieneś poexperymentować na tych 3 plikach, nie ograniczać tylko do jednego, z tym, że plik SSI.php to jakby wersja mini caółego silnika smf, i do gł. zastosowań zewnętrzych.. inaczej musiałbyś potrzebować gł. plik index.php itd..




Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Customer
*
Offline
02.11.2008 12:51:02
Topic Starter
 Poland
Poland
 
DATA: [29.10.2008 21:42:07] Odp: SSI i problem z kodowaniem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.msg151#msg151 Post #11 
Trochę mi głupio, bo po raz kolejny się rozpisujesz, a sprawę załatwia już pierwsze Twoje zdanie... zupełnie nie zauważyłem tego 'short_subject' i kombinowałem na około zmieniając kod znaleziony gdzieś wcześniej w SSI.php (to ten pierwszy blok 'code' z mojego poprzedniego posta). Tak więc nic się nie martw, teraz już wiem, że chciałem przekombinować - znowu wszystko śmiga tak jak sobie tego życzę.

Piękne dzięki za obfitą pomoc, mam nadzieję, że już wszystko będzie ok.
A jeśli chodzi o elementarne braki, to jestem samoukiem i jedyne co umiem, to przerabianie gotowych skryptów w małym zakresie, a i to jak widać nie zawsze tak więc brak mi tych podstaw typu jakieś dziedziczenia, obiektowość, rekurencje, sratatencje, deklaracje zmiennych tudzież ich brak... ostatnio uczyłem się ActionScripta3 i teraz wszystko mi się miesza

Jeszcze raz dzięki!


IP IP Zapisane
Strony: [1] 2   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 3 Gości, 0 Użytkowników
 
Skocz do:  

* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: SSI i problem z kodowaniem ]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.0]SSI i problem z kodowaniem[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: SSI i problem z kodowaniem ]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=27.0" target="_blank">SSI i problem z kodowaniem</a>
Geo Visitors Map