Dalej nie wiem jakim sposobem są zmniejszane avatary, - czy jest to html? czy np. js?
Plik poprawiłem (w załączniku), podmień i jak zwykle wyczyść cache, ponieważ znajduje się tam kopia tego pliku sprzed modyfikacji.
Jestem tu cały czas, więc jak nie idziesz jeszcze spać, i podmienisz, to napisz coś.
Narka

r.
// Edit:
Przyszło mi do głowy takie rozwiązanie..
- zmniejszanie za pomocą html'a (z rozwijanej listy masz wybór)
- ustalenie tylko szerokości avka, a wysokość niech się dopasuje, jako wynikowa skalowania
- trzeba też przetestować z zafajkownym ..png i odfajkowanym. (+ czyszczenie cache)
Ale najpierw podmień plik.
Ponad to wiesz, do obróbki obrazków smf używa biblioteki GD i jeśli masz to na testowalni, to całkiem możliwe, że albo stara biblioteka, albo nie włączona..
Jeśli to RC 1-1 to trzeba spojrzeć na listę bugów, bo może problem jest szerszy..
Całkiem możliwe, że skoro było ok, a teraz nie jest, (rozumiem, że testowałeś również z dodawaniem nowych avków?), to może być tak, że hosting aktualizował soft, lub piorun walnął w trafo i musieli przywracać, może się poustawiało na default, lub biblioteka wyłączona..
Powinieneś wejść do PA i to jest zara drugi link "O SMF..." i tam zobaczysz na jakim jesteś servie i jaki jest załadowany moduł biblioteki GD ..taki tips..
Posprawdzaj te tipsy.. narka.