Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Irytuj?ce framki & inne problemy  [Przeczytany 26110 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Customer
*
25.10.2010 18:06:33
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [04.09.2009 18:01:15] Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1018#msg1018  
Na pocz?tek wypada?oby si? przywia? wi?c elo wszystkim, co sk?oni?o mnie by w?a?nie tu czerpa? wiedz? i pomoc odno?nie smf ? a wi?c spodoba?o mi si? podej?cie roco do ludzi  locospoco

przejd?my do moich problemów:

par? informacji :

Wersja forum: SMF 2.0 RC1.2
Styl: Noble Dark
Hosting: yoyo.pl (instalacja r?czna)

pierwszy problem jaki mnie dr?czy to wygl?d usera w postach poni?ej screen

inny problem to wy?wietlanie moderatora dzia?u ... wed?ug mnie niepoprawnie ... wola?bym to  pod lub nad listingiem stron tematu (obok przycisku 'do do?u')

mniej wa?ne by?oby kolorowanie nicku moderatora na kolor grupy ale te? prosi?bym o podanie jakiego? wyj?cia

z góry thx za pomoc U?miech

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [08.09.2009 12:57:52] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1020#msg1020 Post #1 
Witam! U?miech

Mi?o mi, ?e tak uwa?asz. Jestem tylko ?yciowym cz?owiekiem i reaguj? zawsze spontanicznie, niektórzy czasami my?l?, ?e hmm na nich krzycz? lub si? czepiam, ale to zale?y od punktu widzenia, wg. mnie tylko nazywam rzeczy po imieniu hehe

Sorka, jestem w tej chwili uwik?any w projekt zbiorowy, nawet nie jestem u siebie, tylko w górach i jedyne ??cze jakie mam do dyspozycji to via VPN. W?a?nie si? spsi?o, wi?c wsiad?em na rower i znalaz?em dzia?aj?cego w miar? szybko hotspota i tylko dlatego tu jestem. Jeszcze 2, 3 dni i wracam do normalno?ci..

Co do tzw. pachway'a i umiejscowienie w nim moderatora zaraz obok nazwy dzia?u, to wg. mnie jest bardzo logiczne. pachway to tzw. ?cie?ka do miejsca w którym w?a?nie jeste?. Zazwyczaj to idzie "jedno za drugim", ?eby zajmowa?o jak najmniej miejsca. Oczywi?cie mo?na to w jaki? sposób przemodelowa?, jak komu zale?y.. Normalnym jest, ?e przy nazwie dzia?u, jesli posiada on moderatora, to jest on tam wy?wietlony.

To co chcesz zrobi? mo?e nie by? proste, poniewa? pachway (linktree) znajduje si? w pliku index.template.php, tj. g?. jak ma si? wyswietla?, a co dok?adnie to nie bardzo pamietam z g?owy jak to jest w wersji 2.0, ale trzeba poszuka? w "silniku" (katalog sources).

Co do przemodelowania danych o userze wy?wietlanych w postach to odpowiadaja za to pliki style.css i Display.template.php.
Je?li chcesz si? pozby? tej bia?ej ramki wokó? toi trzeba ustawi? w stylach chyba tam gdzie klasa poster (ale we? poprawk? na to, ?e pisz? z g?owy!), i tam bedzie - border: np. 2px to daj na 0.

Natomiast b??dem jest umiejscowienie "online/ofline" ko?o ikonek usera tam gdzie profil, komunikatory itp (rysunek z prawej -  "zamierzony wygl?d") jak ju? to trzeba by wyci?? napis online / ofline. Przemy?l to jeszcze.

Przemodelowac to ?aden problem dla mnie, potrzeba mi tylko z tej skórki, plików -> style.css, Display.template.php i je?li chcesz ?eby zajrza? do pachway'a to równie? plik index.template.php, mo?e zajrzyj jeszcze do folderu css w tym stylu i stamt?d przyda?by si? jeszcze plik - forum.css

Zapakuj to do zipa i wrzu? do za??cznika w kolejnym po?cie. postaram si? znale?? chwil? i to rozkmini? i przemodelowa?. Je?li nie da rady w ci?gu 2, 3 dni, to pó?niej i tak b?dzie spoko, bo b?d? u siebie z pe?nym dost?pem do mojego kompa, okay?

napisz dok?adnie jak chcesz to przemodelowa?, tj zastanów si? co z tym ofline/online, no i zanim cokolwiek, to pow??czaj wszystko, tj. np. karm?, dodaj sobie tytu? i jaki? podpis, (w profilu, ale nie w sygnaturce), poniewa? te info pojawi si? dodatkowo, a nie wiadomo, czy kiedy? nie b?dziesz potrzebowa? tych "rzeczy", wi?c si?? rzeczy potrzebne jest od razu na to miejsce..

Pozdrawiam U?miech
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [18.09.2009 06:12:42] Odp: Irytujące framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1039#msg1039 Post #2 
A więc ... brak pliku Display.template.php reszta plików w załączniku ...

co do tego online to najlepiej gdyby napis był napisem alternatywnym

co do karmy to najlepiej tuż pod avatarem a podpis pod nickiem (nad rangą) 

hmmm a właściwie to ... da się usunąć range zależną od ilości postów dla admina i tylko dla niego  przy jego postach ?

/p.s jakim sposobem edycja/pisanie postów u Ciebie opiera się na AJAX'ie ? Chichot
/p.p.s masz może doświadczenie w dziedzinie Linuxów z wyszczególnieniem Freebsd ? (stawianie serwera itp) ^^

odpowiedz na prv jak można U?miech)

: : Attachment : :
Attachment Noble_Dark.zip   -› 11.51 KB - pobrany 1528 razy

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [19.09.2009 21:51:43] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1049#msg1049 Post #3 
Witam! U?miech

Wszystko to co najg?ówniejsze.. siedzi w?a?nie w pliku Display.template.php, ale masz go w stylu default.
Je?li jaki? plik nie wyst?puje w danym stylu, to na stewk? znajdziesz go w stylu default. SMF ma ju? tak? konstrukcj?.

O co chodzi z t? rang?? "grupa oparta na ilo?ci postów"? masz to w edycji danego stylu w PA (trzeba odptaszy? okienko)
Czy mo?na wy??czy? tylko Adminowi? nie bardzo teraz pami?tam, ale bez przemodelowania pliku, chyba nie? (mo?e warunek else)

Co do pisania opartego na Ajaxie, to raczej jest go ma?o w SMF, to tylko JS, no mo?e edycja w miejscu postu.. Owszem jest tu troch? mojej pracy, ale g?. chodzi?o o jak najlepsz? mo?liwo?? prezentacji kodu itp..

Co do linucha, to raczej Mandriva z ?rodowiskiem KDE / Gnome i Ubundu. Jednak nie ma problemu z zamontowaniem w?asnego serverka na localho?cie i pe?no jest opisów. Gotowa paczka to np. "LAMP" masz tam wsio co potrzeba, ?eby uruchamia? wszelakie skrypty php z db - SQL itp

To ca?e ?rodowisko OpenSources jest wyj?tkowo dobrze opisane i bardziej jest profi ni? komercha Bila z M$softu. Znajdziesz multum opisów z pe?nymi konfigami itp.. Oczywi?cie jak co to pisz..

W tym momencie mam dos? zaawansowany projekt i to grupowy, dodatkowo jestem tam g?. animatorem, wi?c na moich barkach jest najwi?ksza odpowiedzialno??, so skutkuje równie? moj? full dyspozycyjno?ci?. Nie stety nie mog? po?wi?ci? w chwili obecnej ani minuty na inne sprawy, hocby moje hobby jakim sta? si? SMF, cho? "param" si? i innymi skryptami.. Ju? jestem na finiszu i najdalej do poniedzia?ku si? z tym uporam, czyli najwcze?niej od wtorku jestem tutaj aktywny, (m/n). Wcze?niej nie da rady, sorka.

Za??cz jeszcze swój plik Display.template.php ze stylu default, (spakowany i do za??cznika).

PS. co to znaczy:
Quote: [select]
co do tego online to najlepiej gdyby napis by? napisem alternatywnym

Ten napis.. jest w sumie "alternatywny" on si? zmienia w zale?no?ci czy kto? jest on-line, czy off-line..
Mo?na da? np. tak? graf? jak u mnie a same napisy wyci??.
Rozwi? my?l, bo mo?e chodzi Ci o co? innego?

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [22.09.2009 13:24:38] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1063#msg1063 Post #4 
a wiec co do napisu alternetywnego chodzi?o mi o proste html'owe alt="online/offline "  Chichot, tak samo jak ikonka pm, profilu, czy wiadomosci email, po najechaniu pojawia alt   locospoco

plik z Default  w za?aczniku

Attachment Display.template.zip   -› 9.63 KB - pobrany 1525 razy

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [22.09.2009 14:19:15] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1064#msg1064 Post #5 
Witam! U?miech

Sorka dopiero dotar?em, i mam troch? zaniedbanych bie??cych spraw. Plik pobra?em i postaram si? znale?? troch? czasu.
Czas jest potrzebny, poniewa? to do?? porz?dne przemodelowanie pliku, dlatego nawet nie ma jak poda? gotowego rozwi?zania, only hand made Mrugni?cie

Co do on/of-line.. to teraz tak nie ma, ?e po najechaniu kursorem wy?wietla si? opis? I co tak naprawd? ma tam by?? Sama grafika, bez opisu, i ma by? przeniesione + opis po najechaniu kursorem? czy z opisem i altem?

To przemodelowanie pliku, tak, wi?c zagl?daj tu, bo by? mo?e b?d? dalsze pytania ok?

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [23.09.2009 00:37:30] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1067#msg1067 Post #6 

tak jak powy?ej sama ikonka i napis po najechaniu kursorem U?miech

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [24.09.2009 17:03:33] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1069#msg1069 Post #7 
Ok. spox, zajarzy?em.

Reasumuj?c, to chcesz, ?eby by?o jak na obrazku z prawej w pierwszym po?cie i bez tych bia?ych ramek.

Sorka, nie mo?na tego zrobi? z doskoku,
musz? mie? na to z pó? godzinki i inne sprawy na moment od?o?y?, ale obiecuje znale?? chwile i to przemodelowa?.

Kiedy wrzuc? pliki, to plik Display.template.php wrzucisz nie na podmian? do stylu default, tylko direct do katalogu tego Twojego stylu.
Wtedy SMF nie b?dzie si? odwo?ywa? do pliku w stylu default, tylko skorzysta z tego co b?dzie mia? w wybranym stylu.
A jakby wtedy by?o co? nie tak, to napiszesz o tym, mo?e screenik, a sam plik po prostu usuniesz, a ja to poprawi?.
To do?? powa?ne przemodelowanie i sam musz? to posprawdza?, ale spoko, machn? to, tylko cierpliwo?ci, please, ok?

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [24.09.2009 19:25:36] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1071#msg1071 Post #8 
spoczko  locospoco b?de czeka? U?miech

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [01.11.2009 20:12:12] Odp: Irytuj?ce framki & inne problemy
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=333.msg1210#msg1210 Post #9 
Witam po przerwie.. Mrugni?cie

Troch? to trwa?o, a pracy z testami by?o w sumie na jedn? godzin?..

Tak po prawdzie to powiniene? najpierw, czyli przed zrobieniem fotek, w??czy? wszystkie mo?liwe opcje, dopisa? sobie tytu? i podpis (nie sygnaturk? tylko podpis pod Avatrem), i dopiero porobic fotki. No nic stara?em si? to machn?? z g?ow?.

Z Twojego opisu wynika?o, ze chcia?by? to m/w tak:

Jak widzisz jest tam wpis "Customer"  - jest to pole, które pojawi sie je?li w opcjach danego stylu odfajkujemy ostatnie okienko z: "w??cz pokazywanie grup opartych na liczbie wiadomo?ci" czy jako? tak.. Wiadomo, - to trzeba zafajkowac, ?eby nie wy?wietla?y si? te grupy nad Avatrem..

Kolejna sprawa to Reputacja, a pod ni? dodatkowe pole z [ + ] [ - ]  --> przenios?em to do reputacji

Kolejna sprawa to W?asny Tytu? i W?asny Podpis --> na powy?szej focie jest m/w jak by? chcia?, jednak to nie jest logiczne z mojego webmasterskiego punktu widzenia..
Uwa?am, ?e najbli?ej Avatara powinny si? znajdowa? pola które s? verry priv

Kolejna sprawa, to obrazek p?ci, rozumiem, ?e zale?y Ci na kompaktowej zabudowie, ale znaczek p?ci, nawet bez opisu, powinien by?.
- nie maj?c gdzie go wtryni?, bo przecie? nie do ikon, to da?em go ko?o Nicka, czyli za, jak wida? na powy?szym obrazku.

Kolejna sprawa to ikonki czyli te od profili, on/of - line, czy od komunikatorów i tu wrzuci?em wszystko do jednego worka, daj?c tylko "BR'k?" po komunikatorach, ?eby zgrabniej si? ?ama?o, a nie po sztuce.

Tak, wi?c, w zale?no?ci od tego, czy zw??asz okno przegl?darki czy rozszerzasz, to ikonki s? na swoich miejscach: (o ile kto? b?dzie u Ciebie u?ywa? nie popularnych u nas komunikatorów..)

W?sko:

i szeroko:

Bez tej BR'ki, to za?amywa?oby sie gdzie popadnie i najcz??ciej graficzka on/of - line by?a by na ko?cu, np:

Je?li jednak chcesz usun?? t? BR'k? to edytujesz plik Display.template.php i w linii 321 (patrz fota) - po prostu wytnij j?

Kolejna rzecz, to poprawi?em Ci wy?wietlanie quote i code, poniewa? by?o niechlujnie napisane i bardzo niewyra?ne.. sam zobaczysz.

Wydaje mi si?, ?e najpierw podmie? pliki, zanim cokolwiek odpiszesz i sam zobacz czy wsio ok, czy jeszcze co? zmieni??

Nie nadpisuj plików, tylko starym zmie? nazw? i wgraj te zmienione, a w razie czego, szybko podmienisz nic nie trac?c.

Jednak najpierw sprawd? jakie masz b??dy w logach, wyczy?? wszystko, wyczy?? cache, podmie? pliki, i wyczy?? cache przegl?darki, a dopiero pó?niej ogl?daj efekty, no i oczywi?cie ponownie zajrzyj do logów. Je?li b?d? jakie? b??dy, to wszystko zapisz, ew. daj screena i napisz, co? poradzimy.

Z niczym nie p?kaj, to wszystko jest easy Mrugni?cie

Tak czy tak, napisz, czy wszystko dzia?a, czy jest ok.

Sorki, ?e tak d?ugo to trwa?o, a ja dalej nie mam czasu, uspokoi sie dopiero po grobkach.. Okay spadam, narty.

Pozdrawiam U?miech
roco

.

Attachment DisplayPoprawiony.zip   -› 17 KB - pobrany 1519 razy

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 14 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: