Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Wp-postrating Prosz? o pomoc z drobiazgiem  [Przeczytany 27183 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Full Member
14.07.2023 20:33:45
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [20.08.2010 16:49:51] Wp-postrating Prosz? o pomoc z drobiazgiem
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3306#msg3306  
Cze??, nie  mam ju? od dawna problemów na szcz??cie z SMF teraz w WP, ale mo?e to by? drobiazg.

Potrzebuj? znale?? miejsce w kodzie dodatku przez które jest wy?wietlane dymki po naje?dzie kursorem na gwiazdki ocen z podpisami ile osób g?osowa?o. Chc? si? tego pozby?

Pomo?e mi kto? w tym? Pewnie jest to bana? dla ludzi co znaj? troch? php lub css ale sam jako? nie mog? tego namierzy?. Dzi?ki za pomoc -

ps. tam jest tylko Kika krótkich plików w modzie.

http://wordpress.org/extend/plugins/wp-postratings/

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3307#msg3307 Post #1 
Linia 1007 w wp-postrating.php i wszystko dzia?a. Znalezione metod? prób i b??dów.

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3308#msg3308 Post #2 
Cześć Tomeh U?miech

Sorka nie mogłem być wcześniej, nawet wyłączyłem hmm na chwile tylko.., pisanie dla gości..

Chyba dodam sub-dział "Wordpress", co myślisz?

Z jednej strony cieszę się, że Ci się udało i sobie poradziłeś. Z drugiej strony, chciałbym Ci to odradzić.
Sam mam kilka stronek postawionych na WP i kilka blogów w tym większość na WP. Pomagam również przyjaciołom z ich blogami,
ale nie mam aż tak dogłębnej wiedzy jak przy SMF.. Znam wtyczki Lesmonda i te również. Gościu ma klasę i jego wtyczki, to majstersztyk w kodzie.

Działanie tej wtyczki można porównać do klasycznej prostej ankiety.. - np. klikasz w pole typu "radiobutton" i button głosowania "Vote"
Kiedy to zrobisz, dostajesz najczęściej albo stronę wyników, albo lokalnie w miejscu ankiety pokazują się staty z głosowania.

Podobnie działa wtyczka "WP-Postrating", zresztą najlepsza w swoim rodzaju, ajaxowa z wieloma możliwościami. Np. można dodać nie tylko do postów, ale również do stron, kategorii, czy komentarzy. (popatrz w plik Readme.html).
Normalnie jest tak, że kiedy najeżdżasz na gwiazdkę to masz "dymek" 1 gwiazdka, 2.., 3.. itd, ale kiedy odwiedzający zagłosuje, czy też inaczej, (choć to jest to samo), - "oceni" danego posta, dając mu odpowiednią ilość gwiazdek, (od 1 do 5 - defaultowo), to już więcej razy nie może tego zrobić, ale po najechaniu kursorem dostaje w "dymku" wyniki.. Widzi ile osób zagłosowało i jak w skali ogólnej inaczej - jest to wyliczenie procentowe.
- i chcesz pozbawić tych ludzi, (tych co głosują/oceniają), - wyników? hmm nie rób tego.. to taki mały obciaszek.., to tak jakbyś poszedł z kobietą do teatru, a po seansie wyszlibyście i zaczął padać deszcz, a Ty wyjąłbyś parasol, owszem sprawny i chroniłby przed deszczem, ale wcześniej obciąłbyś "bukfelem", (piłka ręczna do metalu), rękojeść, tegoż parasola, a to dlatego, że lepiej mieścił Ci się w aucie z tyłu na podszybiu....... ha ha
Mam nadzieję, że rozumiesz, albo zrozumiesz co chcę powiedzieć..

To celowo jest tak zrobione i uważam że z klasą, dopiero widzisz po głosowaniu na post, jakie są wyniki, i tu masz od razy wypisane "z boku" i w "dymku", i jakbym ja miał coś zmieniać, to raczej wyciąłbym to co napisane "z boku", a zostawił w "dymku".., no ale to Twój blog, a ja niestety jak zwykle nazywam "rzeczy po imieniu", więc, bez urazy Tomeh! i mam nadzieję, że uda Ci się wyciągnąć prawidłowe wnioski, a moje uwagi okażą się dla Ciebie cenne...

Linia 1007 to ten kawałek:

GeSHi -› Code: [select]
        $post_ratings_alt_text = sprintf(_n('%s vote', '%s votes', $post_ratings_users, 'wp-postratings'), number_format_i18n($post_ratings_users)).__(',', 'wp-postratings').' '.__('average', 'wp-postratings').': '.number_format_i18n($post_ratings_average, 2).' '.__('out of', 'wp-postratings').' '.number_format_i18n($ratings_max);
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.015s | speed:21.52 KB/s

Który kawałkiem tego "kawałka" kodu:

GeSHi -› Code: [select]
    $post_ratings_text = '<span class="post-ratings-text" id="ratings_'.$post_id.'_text"></span>';
    // Get the image's alt text
    if($ratings_custom && $ratings_max == 2) {
        if($post_ratings_score > 0) {
            $post_ratings_score = '+'.$post_ratings_score;
        }
        $post_ratings_alt_text = sprintf(_n('%s rating', '%s rating', $post_ratings_score, 'wp-postratings'), number_format_i18n($post_ratings_score)).__(',', 'wp-postratings').' '.sprintf(_n('%s vote', '%s votes', $post_ratings_users, 'wp-postratings'), number_format_i18n($post_ratings_users));
    } else {
        $post_ratings_score = number_format_i18n($post_ratings_score);
        $post_ratings_alt_text = sprintf(_n('%s vote', '%s votes', $post_ratings_users, 'wp-postratings'), number_format_i18n($post_ratings_users)).__(',', 'wp-postratings').' '.__('average', 'wp-postratings').': '.number_format_i18n($post_ratings_average, 2).' '.__('out of', 'wp-postratings').' '.number_format_i18n($ratings_max);
    }
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.016s | speed:56.99 KB/s

Tomeh, jestem ostatnio bardzo zapracowany, ale jak masz jakieś pytania, czegoś poszukujesz lub co bądź, w kwestii WP, to pytaj Mrugni?cie

Pozdrawiam U?miech
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3309#msg3309 Post #3 
Jak by oceny by?y dla ludzi do g?osownia to nigdy bym tego nie usuwa?. Ale ocena b?dzie zawsze tylko jedna serwisu .

Patrzy?em na DG star rating ale to kombajn bez senu do takich zda?

Dzia? WP pewnie ?e fajna sprawa - dobrze by reklamowa? te forum, inna sprawa to szkoda ?e znowu tylko ciebie zawsze obrzucamy pytaniami praktycznie. Przyda?o by si? wi?cej ludzi, ma?o si? zna na kodach ale te? ma?o chce pomaga? niestety

Ta wtyczka Wp-postrating ma 1 wad? - nie da si? ustawi? 2 rz?dów gwiazdek do g?osowania na przyk?ad recenzja i fabu?a osobne oceny. Czy jest taka mo?liwo?? jakim? sposobem?

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3311#msg3311 Post #4 
Tomku nie przejmuj si? tym, s? jeszcze gorsi, ledwie byle g*wno wiedz?, ale robi? komerch? ze swojej hmm "nie wiadomo jakiej wiedzy"
Ja zabuli?em kup? szmalu, za to co wiem, ale to nie sztuka si? tego nauczy?, co ja wiem, sztuk? jest co? stworzy? samemu i to dlatego pomagam ludziom, i zawsze ch?tnie, wierz?, ?e dzi?ki temu, co? sami zrobi?, ?e sami podziel? si? swoj? widz?. Wiesz ponadto ja jestem za ruchem OS i takimi "rzeczami" jak np. "Domena Publiczna"..
I tak to nie jest takie proste.. - masz wszystkie litery jakich Ci potrzeba, napisz ksi??k?, albo masz tyle cegie? ile Ci potrzeba, - zbuduj fajny domek.. itd..
Sama wiedza to nie wszystko, dlatego nikomu jej nie ?a?uj?, tu najwa?niejsza jest wyobra?nia, zdolno?ci twórcze, ka?dy ma takie same szanse, na starcie, ale ilu to wykorzysta?
Niektórzy przychodz? tylko po to, ?eby kto? za nich zrobi?, bo maj? w dupie, ?eby samemu co? wymy?la?, czy si? nauczy?, s? inni, którzy zajmuj? si? z gruntu innymi rzeczami i dos?ownie nie maj? "miejsca" na t now? widz?, - potrzeba im pomocy, a zwyczajnie ich nie sta? na webmastera, s? i cwaniaczki, które tylko w?sz? gdzie tu co zajeba? komu?, ale na tych s*am.. na leni te? hmm nie mam czasu.
Inna rzecz, ?e naprawd? mam w tym momencie ma?o czasu i musz? godzi? wiele rzeczy naraz. Oczywi?cie, ?e przydaliby si? qmaci ludzie do wspó?tworzenia tego miejsca, ale wi?kszo?? moich friends, jest albo w podró?y, ale ?l?czy nad swoimi projektami. Owszem pami?taj? o mnie, ale nie ma opcji, ?eby mogli si? na szybko w??czy?, co nie jest wykluczone.. Nied?ugo b?dzie spora impra i na stewk? o tym b?dziemy gada?, i to nie ja poruszam temat tylko moi friends, wi?c b?d?my dobrej my?li..
</EOT>

Wracaj?c do wtyczki, to wiesz, kwestia dopasowania do konkretnego rozwi?zania, to bardzo ju? indywidualna sprawa.

Zapytam jeszcze raz.. - czyta?e? co jest w Readme.html? czy jako? tak.. Kliknij na ten plik, niech si? odpali w defaultowej przegl?darce i wtedy popatrz, je?li masz problem z angielskim, to u?yj translatora. Tam masz pokazane multum mo?liwo?ci, jak to zwykle u Lesmonda..

Po za tym to s? kawa?ki kodu, który si? wkleja do danego stylu do konkretnych plików.. mówi?c skrótem.. Oczywi?cie, to bez sensu ?eby by?y tego samego rodzaju, bo b?dzie to samo, tylko zdublowane, ale s? inne mo?liwo?ci, a jest to wyja?nione w pliku "readme.html"
Zerknij tam i dopiero pogadajmy, oczywi?cie bez konkretów ci??ko b?dzie, ale to wiesz sam..

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3312#msg3312 Post #5 
Roco znam na wylot ten redme - i ca?y tamten suport forum do wtyczki - który ju? pad? rok temu i nie dzieje si? ju? tam nic ani nie ma pomocy.

Chodzi o to aby jak wy?ej jeden temat mia? z 2 oceny jedn? do powiedzmy recenzji a drug? do fabu?y. Tylko serwis sam ocenia a nie u?ytkownicy w tym wypadku. No i w??snie jak to zrobi?.. i czy si? da

To jest nad czym ?l?cz? ju? 2 dni.

heh - a ?eby pokaza? jaka kreatywno?? ze mnie to wymy?li?em tylko na zasadzie szablonu ?e ilo?? g?osowa? na artyku? mo?e by? ocen? recenzji  a ocena normaln? ocen? t? drug?. Tylko to g?upia kombinatoryka jest w nazwach.

Ale jak to zrobi? poprawnie aby by?y 2 niezale?ne oceny i to jest moje utrapienie ju? od 2 dni. DG star rating nie che tylko na tej wtyczce to oprze?.

Da rad? jako??

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3313#msg3313 Post #6 
Tomeh U?miech

Nie bardzo mam czas, na wnikliwą analizę kodu, ale pobieżnie tylko patrząc, widzę że masz co najwyżej możliwość od-komentowania linii, (~377), żeby pojawiły się gwiazdki przy komentach..

Jeśli powielisz wpis, to będzie to samo tylko 2x i tyle. Wtyczka nie przewiduje takiego zastosowania. Nie widzę takiego miejsca w kodzie.. (myśląc skrótem..)

Nie wiem o którym forum pomocy mówiłeś? o tym suporcie na WP? --> http://wordpress.org/tags/wp-postratings?forum_id=10 to faktycznie masz rację.
Ale powinieneś przejrzeć wnikliwie to forum: --> http://forums.lesterchan.net/index.php/board,17.0.html ponieważ masz tutaj 38 stron! topików poświęconych tylko tej wtyczce.

Może czegoś nie rozumiem.. bo jeśli "serwis sam ocenia" to wiesz tam w modzie masz ID konkretnego posta, ale zawsze możesz wykorzystać gwiazdki, które masz od moda i dopisać samemu, przecież i tak leci to via html.. kończysz posta i dodajesz np. 4 gwiazdki, (wrzucasz obok siebie obrazki gwiazdek w html i dopisujesz, że na tyle ocenia to coś, (film?), - serwis, a ludki oceniają już normalnie dając recenzje....
Masz gotową ściągawkę i tylko zmniejszasz lub zwiększasz ilość gwiazdek, możesz dać inne grafiki niż ludkom do normalnej oceny.. hmm zawsze to jakieś rozwiązanie..

Chyba że dalej nie rozumiem.. ale sam wiesz, jestem dość produktywny i jednocześnie kreatywny, im więcej wiem, im bardziej to widzę, tym treściwszą dostajesz odpowiedź..

Odwiedź forum Lesmonda hmm co ja z tym lesmondem.. to jest Lester Chan, Chińczyk.. zamerykanizowany.., odwiedź jego forum, co prawda skończył budę i dostał robotę na full etat i mało się udziela, ale masę ludków tam pisze i to to dość łebskich.

Tomeh, nie wiem na chwilę obecną jak bardziej mogę Ci pomóc?

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3314#msg3314 Post #7 
Roko ja z byle pierdo?ami te? nie startuje. Znam oba fora na tym 2 nawet mój post jest ostatni jako hetmantom z pytaniem jaki sam sobie rozwi?za?em o linie.

To nie mo?e by? r?czne klepanie gwiazdek - inaczej bym u?y? moda r?cznego klepania gwiazdek na zasadzie [rating 7,5/10] w wpisach. Ale te gwiazdki powinny pojawia? ci? w kategoriach tak?e dlatego takie rozwi?zanie nie jest dobre.

W?a?nie ten mod ma 1id i jedn? ocen? , tam na forum te? ludzie si? pytali o to samo co ja ale nikt nie udzieli? im odpowiedzi, oba fora umar?y jod tej wtyczki na dobre.

A DGstar rating nie chce bo to komercja z p?atnym suportem - czyli dziadostwo ju? jak dla mnie.

Z tym WP star rating nie b?dzie ocen innych ni? serwisu bo to blog ale te oceny musz? si? te? wy?wietla? w kategoriach. Obecnie mog? mie? 1 ocen? a mi by by?y bardzo przydatne 2.

Kwestia czy da si? co? tam zrobi? aby tak by?o. Osobi?cie skoro ocena przypisuje ID arta to powinie n by? rz?d powiedzmy ID arta i ?cie?ka 2. Niestety wykruszy? si? ten Pan co robi? wtyczk? i nie posiada ona jednej z najwa?niejszych funkcji czyli muli oceny.

A jak my?lisz da si? tam bez g??bokiej edycji co? wykombinowa??

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=1982.msg3315#msg3315 Post #8 
Da?em rad? jako? bez 2 ocen - zrobi?em z tego podsumowanie r?cznych z tabelek

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 332 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: