Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Prosze o pomoc w aktualizacji smf  [Przeczytany 17144 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Customer
*
26.02.2011 19:59:04
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [05.07.2009 08:21:11] Prosze o pomoc w aktualizacji smf
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=304.msg837#msg837  
Witam mam problem zaktualizowalem moje forum z wersji 1.1.8 do wersji 1.1.9 przy pomocy pliku smf_patch_1.0.17_1.1.9_2.0-RC1-1
teraz niemoge i niewiem ja zaktualizowa? do nowszej wersji kiedy prubuje wgrac plik modified_2-0rc1_2-0rc1-1 pisze ze jest uszkodzony lub niekompatybilny z obecna wersj? prosze o pomoc jak zaktualizowa? z wersji 1.1.9 do 2.0 RC1
Pozdrawiam

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane

-= Najlepsz? obron? jest Atak =-
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [05.07.2009 10:42:36] Odp: Prosze o pomoc w aktualizacji smf
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=304.msg838#msg838 Post #1 
Witam, U?miech

Nie ma co si? dziwi?, - to s? dwie ró?ni?ce si? platformy!
- Jedna to SMF 1.1.9 (<-- to ostatnia stabilna wersja),
- a druga to SMF 2.0 (<-- jednak ta platforma jest dopiero w tworzeniu), i aktualnie to wersja 2.0 RC1.1 nawet nie RC2, poniewa? by?a tylko poprawka bezpiecze?stwa.

Ty jeste? na pierwszej platformie czyli - SMF 1.1.9 (+ modyfikacja Simple Portal, która dzia?a równie? na smf 2.0).

Jedyne co by?o do zrobienia, to ostatnia aktualka, któr? ju? wykona?e?.

Oczywi?cie smf 2.0 ma wi?cej wbudowanych mo?liwo?ci na starcie itd. (tu zach?cam do lekturki o ró?nicach), jednak dalej nie jest to wersja ostateczna i ca?kiem mo?liwe,
?e doczekamy RC 3, a mo?e i 4, zanim wyjdzie wersja stabilna smf 2.0

Ka?d? kolejn? wersj? z drugiej platformy uaktualnia si? w ten sposób, ?e nadpisujesz wszystkie pliki, poza oboma plikami Settings.php i instaluje jak ?wie?asa...

Wychodzi?y poprawki, (patche), które by?y wspólne dla obu wersji.
Nie ma tu nic skomplikowanego, ot zwyk?e instrukcje np. "je?li to smf 1.x.x to wykonaj z Tego pliku, lub T? instrukcj?, a je? to smf 2.0 - to inn?" ..itd

Je?li masz troch? ruchu u siebie, co? robisz, zale?y Ci na userach, to nie wchod? w experymentaln? platform?.. Warto poczeka?!
Nie wspominam ju? o zdecydowanie wi?kszym wyborze modyfikacji i mo?liwo?ci.. cho?by modyfikacji styli do w?asnych potrzeb.....

Je?li jednak chcesz si? przesi??? na smf 2.0 to nie chc?c traci? tego co masz, czy te? ryzykowa? strat,

- Powiniene? ?ci?gn?? na dysk z FTP wszystkie pliki, ??cznie z exportem bazy, ale z PhpMyAdmina, a nie a PA Twojego forum!
- Warto by zainstalowa? w systemie jak?? paczk? serverow? np VertrigoServ, lub WebServ i tam wrzuci? kopi? Twojego forum ??cznie z baz? itd..
- Ustawiasz ?cie?ki i wszystko co potrzebne, ?eby dzia?a?o Ci na localho?cie, cho? nie koniecznie, bo mo?e i obok tego co masz.. - musi by? tylko kopia!

- ?ci?gasz ostatni? paczk? z smf 2.0 RC1.1 (Large upgrade --> je?li masz zainstalowane mody!), + t?umaczenie, (najlepiej te które masz teraz!)
- Rozpakowujesz, i modyfikujesz/uzupe?niasz, stamt?d oba! pliki Settings.php - chodzi o to, ?eby wpisa? w nie te dane, które potrzebne s? do po??czenia do bazy.
- Nadpisujesz wszystkie pliki, które s?, ale te? powiniene? mie? ustawion? w swoim profilu, (Admina), defaultow? skór?  i by? zalogowany.
- Czy?cisz wszystkie logi, tj. usuwasz wszelkie b??dy itp, czy?cisz ?mietnik, klikasz "sprawd? i napraw wszystkie b??dy" i przeliczasz wszystkie staty, a na koniec optymalizujesz baz? via PMA.

- Wtedy nadpisujesz wszystkie pliki, a w przegl?darce jak masz ...nazwa-domeny/forum/index.php to zamiast /index.php wpisujesz .../upgrade.php
- i zaczyna si? procesz instalacji, który ma na celu przekonwertowanie bazy z smf 1.1.x do 2.0 i najlepiej by by?o odinstalowac wszystkie mody ??cznie z portalem...

Jednak Large_Upgrade daje mo?liwo?? zachowania co poniektórych modów, ale nie wszystkich..

Kiedy proces si? sko?czy b?dziesz mia? wersj? bazy dostosowan? i w pe?ni kompatybiln? z wersj? smf 2.0. Czyli to co jest najwa?niejsze, - posty, topiki, userzy pm'ki itp

Wtedy zagl?dasz do bazy i sprawdzasz co zosta?o ze starych modów, ale najlepsza instalka to czysta instalka.

Wrzucasz w nowe miejsce wszystkie pliki, a wcze?niej tworzysz pust? baz? w C-Panelu, czy co tam masz, zapisujesz wszelkie dane do plików Settings.php
I w nowym miejscu dokonujesz nowej instalki, a pó?niej importujesz baz? tylko z kontentem forum.

I to z grubsza i ogólnie wsio na ten temat.. Owszem jest z tym troch? pracy, ale bez przesady nic trudnego tylko czas zabiera...

Jedno musisz wiedzie?.. - z wersjami smf 2.0 jest tak, ?e sporo jest zmian, i po za patchami to nie ma upgrade z PA forum, tylko jest niemal tak jak przy prej?ciu z smf 1.1.9 na smf 2.0 RC1.1
Wi?c jak masz czas na zabawy, to spox. I tak powiniene? mie? testowe forum, gdzie? z boku, ?eby i pozna? i si? przygotowa?.. Zawsze mo?na w innym miejscu przekonwertowa? baz? i wyexportowac tylko zawarto?? forum, bez modyfikacji.. Poprawiasz wtedy tylko ?cie?ki i masz kopi? swojego forum tylko juz w wyzszej wersji..
Tak smf 2.0 jest fajne, ale ca?y czas jest w testach, ma sporo bugów i mo?na si? spodziewa? w dowolnym momencie zmniany...

Jestem zdania, ?e jesli naprawd? Ci zale?y i traktujesz swoje forum powa?nie, to zosta? narazie na pierwszej - stabilnej platformie, a na drugiej si? ?wicz, ucz i poznawaj...

Mia?em ostatnio bardzo niewiele czasu na moje hobby, mam wsio na localho?cie i brak mi czasu na przek?adki, ale mo?e to Ci si? przyda:
http://poligon.ricoroco.com/fora/smf2/index.php?board=9.0

Pozdrawiam U?miech
roco

PS. Wrzuci?e? sobie swój podpis/ credo.. Ale sugeruj? wrzu? to do pola - "Tekst osobisty:"
(te pola powinny by? odwrotnie.. to do?? myl?ce..)
Natomiast w polu - "W?asny tytu?:" wpisz swój tytu?.. przyk?adowo: Master of body art
Chodzi o to, ?e te pola s? inaczej obrobione i w za?o?eniu "Tekst osobisty" jest bardziej obszerny
i dlatego troch? inaczej wygl?da - zobacz jak to wygl?da u mnie..

Ale jak chcesz, to tylko ma?a sugestia..
.

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [05.07.2009 21:23:55] Odp: Prosze o pomoc w aktualizacji smf
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=304.msg842#msg842 Post #2 
Dzi?ki za pomoc Roco U?miech i zrobie tak jak mówisz powstrzymam sie z aktualk? jak cos to najwy?ej jak wyjdzie stabilna wersja to zainstaluje sobie na nowo i baze wgram poprostu , z czasem to Umnie cieniutko jest lato i wole z rodzink? pospacerowac U?miech poprzegl?dam sobie twoje forum jest tu mnustwo ciekawych ?eczy Chichot Ciesz? sie ?e wpad?em tu Fajne forum podoba mi sie  oklaski Pozdro

IP IP Zapisane

Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [07.07.2009 00:37:42] Odp: Prosze o pomoc w aktualizacji smf
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=304.msg845#msg845 Post #3 
hmm, ja nie mówi?, ?eby si? wstrzyma? w ogóle.. to dobra idea, ale instalnij gdzie? z bokowca, po?wicz troch?, np. konwersj? itp. jakie? mody style ect ect.
To wszystko Ci si? zdecydowanie przyda! Warto by? na bie??co, równie? z smf 1.1.x, a jak poczytasz o smf 2.0 to zobaczysz ?e jest odradzany do normalnej pracy i dalej jest polecana wersja smf 1.1.x. Chyba, ?e jeste? beta-testerem i ci?gle robisz kopie.. tak czy siak nara?asz swoich userów, maj?c powazne forum na experymentalnym skrypcie.. To tak z grubsza.., jednak ludzie si? nie przejmuj? i normalnie jad? na smf 2.0, tylko przy tym jest sporo roboty, bo o ile pathe zainstalujesz via menad?er pakietów, to kolejne wersje RC - xx trzeba b?dzie nadpisywa?, wi?c je?li dokonasz jaki? modyfikacji, np. styli, lub modów, to musisz si? liczy? z tym, ?e trzeba to b?dzie zrobic od pocz?tku.. Chyba, ?e nic takiego nie robisz i lecisz na defaultowych ustawieniach z minimaln? ilo?ci? modów "do ew otstrza?ki"...
To jest moje subiektywne zdanie i odczucie, ka?dy mo?e miec inne.. U mnie to wynika z praktyki i ci?g?ej zabawy z tym skryptem, jak pisa?em zajmuj? si? smf w sposób hobbystyczny, ale sam jestem beta-testerem i z uporem maniaka ci?gle dokonuj? zmian hehe

Pozdrawiam U?miech
roco

PS. zainstaluj sobie z boku 2 sztuki, jedn? do normalnej zabawy/nauki, a drug? do dokonania konwersji.. przyda Ci si? to na stewk?.

IP IP Zapisane
Customer
*
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [13.07.2009 23:10:59] Odp: Prosze o pomoc w aktualizacji smf
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=304.msg876#msg876 Post #4 
Dzi?ki wielkie roco za odpowiedz   Mrugni?cie Dla mnie liczy sie ka?da podpowied? jestem pocz?tkujacy dopiero ucz? sie i zrobie tak jak mówisz zainstaluje se drugi portal do testow bo juz 2 razy popsu?em se go i jeden koles mi popsu? (haker) ale niepoddaje sie uparcie d??e do bycia lepszym  Cool Pozdro roco  Mrugni?cie

IP IP Zapisane

Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 77 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: