Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: The Players test  [Przeczytany 6433 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
Topic Starter
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [08.05.2008 04:51:51] The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg21#msg21  
Testuję tu playerki, które mogą wyświetlać m/n formaty *.swf, *.flv, czy *.mp3


Get Adobe Flash player

Koniec testu 1



Attention! Testing modifications - Steam Profile

Last Edit: 21.12.2009 06:17:40 by: roco IP IP Zapisane
Anetta
Gość
DATA: [20.06.2008 19:06:24] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg22#msg22 Post #1 
  ktoś mi obiecal kiedyś playerka do mp3 11
Anetta


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
Topic Starter
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [21.06.2008 03:55:42] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg23#msg23 Post #2 
Oj coś słabo czytasz, a na smf.pl mówiłem o tym..

A ten zły? ..z mozliwością odtworzenia wielu plików?


Get Adobe Flash player


Pisałem o tym tu: http://ricoroco.com/forum/index.php/topic,210.msg461.html#msg461

Dajesz linka do miejsca, gdzie masz playera dopisujac ma na końcu: ?mp3 żeby wiedział do czego służy..

Np.:

Code: [select]
http://twoja_domena.com/player/dewplayer-multi.swf?mp3=


I albo wrzucasz do tego samego folderu mp3 abo mogą być gdziekolwiek tylko dajesz wtedy linki absolutne.
utwory przedzielasz | taka pinową kreską .. i jesli bedzie kilka, to będzie od razu playlista:

Mamy np. takie mp3 w folderze muza:

Code: [select]
http://twoja_domena.com/muza/muza1.mp3
http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3
http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3
http://twoja_domena.com/muza/muza4.mp3
http://twoja_domena.com/muza/muza5.mp3


To teraz połączymy to w "playlistę":

Code: [select]
http://twoja_domena.com/muza/muza1.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza4.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza5.mp3


Proste nie? to teraz połączymy to z playerem i dodamy jakies parametry:

Code: [select]
&autoreplay=1&showtime=1&random=1&volume=60


Co w koncekwencji da mam to:

Code: [select]
http://twoja_domena.com/player/dewplayer-multi.swf?mp3=http://twoja_domena.com/muza/muza1.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza4.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza5.mp3&autoreplay=1&showtime=1&random=1&volume=60


Teraz musimy to oprawić, ale że to forum smf, to tylko wystarczy zezwolić na flasha..

Code: [select]
[flash=240,20]to jest nasz plashowy player do mp3 i ma wymiary 240px na 20px[/flash]


Czyli ostatecznie nasz kod powinien wygladać tak:

Code: [select]
[flash=240,20]http://twoja_domena.com/player/dewplayer-multi.swf?mp3=http://twoja_domena.com/muza/muza1.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza2.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza4.mp3|http://twoja_domena.com/muza/muza5.mp3&autoreplay=1&showtime=1&random=1&volume=60[/flash]



Wszelkie info i jak oprawić, wybór bo są 3 wersje tego playera, oraz mozliwość pobrania masz tu:
http://www.alsacreations.fr/dewplayer

Mozna go nawet osadzić jako element stony.. i tylko podmieniać mp3

Pozdrawiam 
r.



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
Topic Starter
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [04.04.2009 13:18:10] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg570#msg570 Post #3 
Test AVEA

Beyoncé Single Ladies (Put A Ring On It) Music Video on Yahoo! Music





Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [10.12.2009 21:47:58] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg1417#msg1417 Post #4 
roco jak osadzić tego dewplayera jako element strony? chce go osadzić w index.template i jak user sobie kliknie play to niech mu gra



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
Topic Starter
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [16.12.2009 10:34:00] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg1440#msg1440 Post #5 
Elo Draco!

Wybacz, ja to już ze 2 może 3 dni temu rozwiązałem i napisałem tutka, to luzik w porównaniu do zagwostek SMF hehe
Jednak coś mnie zaskoczyło i robie testy.. Tutek juz jest dość rozbudowany i z przykładami, ale muszę przetestować pewien dings, tj. ten gosciu uaktualnił pliki i dołożył dodatkowo radio playerka, jednak on działa tylko z jedna stacją. Pod FF i IE, natomiast pod Operą wszystko wporzo, wyświetla dowolnie wpisany adres radia internetowego.. Muszę to obejść przez SwfObject.. Myślę, że gościu popełnił błąd, jednak honor mi zabrania, z szacunku dla jego pracy, na decompilowanie jego źródeł..
Wracając do tematu, mam kilka pomysłów dla Ciebie, tj wszystkich czytających..
Znajdę chwilkę to uzupełnię wpisy, okay? mam nadzieję, że rozumiesz.. - to dla mnie pikuś, ale zabrakło czasu..
jak to mówią.. - co się odwlecze, to nie uciecze hehe

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [16.12.2009 18:39:13] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg1441#msg1441 Post #6 
spoko roco sie nie spieszy 

glownie chodzi o to zeby umiescic tego playerka w index.template aby odtwarzal utworki z listy. Tu sobie poradze, ale probowalem wkleic kod wygenerowany  na jego stronie w xhtml i nie hu hu nie dziala ... no i moze kiedys w przyszlosci przystosowac tego playerka do odtwarzania konkretnej stacji radiowej ... playerek ten najprostszy tylko z play i pause bez innych bajerow bo mi nie potrzebne

Pozdro



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
Topic Starter
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [21.12.2009 06:21:55] Odp: The Players test
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.msg1465#msg1465 Post #7 
Witam

Sorka, wszystko komplikuje mój aktualny brak czasu.. wierzę jednak, że to się niedługo zmieni.

Próbowałem rozkminić te playerki od francuza, no i zatrzymałem się na tym, że musiałbym zdekompilować źródło tego playera..
Niestety nie mogę tego zrobić.. choć gostek, to zrobił albo dlatego, że ma wersje komercyjne, albo w samym playerze, (mowa o radio-playerze), - jest błąd.
Jajo polega na tym, że pod wszystkimi przeglądarkami, gra tylko jeden stream-radio adres. I tylko w osadzeniu za pomocą SWFObject.
Nie ma żadnego problemu i bez dodatkowych skrypotów i dowolną radiostację można odtworzyć, ale tylko pod Operą.. ciekawe nie?

Pod spodem ramka z generatorem od francuza + download. Wyjaśnione wszystko jest dość klarownie..
Co do radia, to trzeba się wstrzymać, albo zastosować skrypt SWFObject i próbować z różnymi "stacjami" stream-radio..
Ostatni buttonik pod ramką to właśnie testy radio-playera.. Sprawdź pod Operą i FF.

Nie rozkoduję źródła, z szacunku, dla gostka, sorry naprawdę choć mam możliwości spox, to ni chu chu, ponieważ gostek jest po tej samej stronie co ja..
Ja też chciałbym, przy autorskich pracach, by źródło nie było dekompilowane. Wiesz ludzie potem przypisują sobie Twoją własną pracę..
I tu mam full zrozumienie dla francuza. Po za tym, że gościu ma stronki że "mucha nie siada, komar nie kuca", to sam czasem wali kasztanki w kodzie..
Mimo to lubię tego gostka, ponieważ nie tylko jest świetnym webmastą, ale również jest mocno zakręconym huncwotem hehe
Jest również świetnym desingerem, jego projekty są pełne życia i kolorów.. Generalnie mam dla niego respekt i honor mi zabrania..
Są również i inne playery.. multum tego w necie..

Chciałbym tu napisać o sposobach zagnieżdżania flasha w kodzie xHTML, tym samym np. umieszczaniem playerka w elementach strony np. SMF

Ale po kolei, najpierw "horyzont zdarzeń":


Wróćmy jednak do sposobów osadzania, a raczej do sposobów w ogóle..

Jako element strony, okay, ale jeśli chcesz z listą, ale nie wyświetlaną, tylko, żeby można było przerzucać do kolejnego utworu, jak również wstecz, to powinieneś zastosować wersję - Multi

Przykład:


Get Adobe Flash player

Możesz go osadzić np. tą metodą:
(przy założeniu, że playera masz w skopiowanym całym folderze "dewplayer", --> do gł. katalogu forum,
a muzę trzymasz w katalogu "muza"
)

GeSHi -› Code: [select]
<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://adres_forum.com/dewplayer/dewplayer-multi.swf" width="240" height="20">
    <param name="wmode" value="transparent" />
    <param name="bgcolor" value="transparent" />
    <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
    <param name="quality" value="high" />
    <param name="volume" value="70" />
    <param name="movie" value="http://adres_forum.com/dewplayer/dewplayer-multi.swf" />
    <param name="flashvars" value="mp3=muza/pierwsza.mp3|muza/druga.mp3|muza/trzecia.mp3|muza/czwarta.mp3|muza/kolejna.mp3&amp;autoreplay=1&amp;showtime=1&amp;nopointer=1" />
</object>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.018s | speed:32.61 KB/s



Lub jako wyskakujace okno.., o tym za chwilę..

Oczywiście jest sporo elementów strony, gdzie można osadzić ten kawałek.. Konstrukcja prosta? Opisałem to wyżej w tym samym topie.
Dodając kolejne mp3 do listy, jw. - to tworzy się automatycznie playlista.

Możesz również zastosować tzw. wyskakujące okienko, wiesz np. mini graficzka obok, ..lub gdzie indziej..

Opisałem jak zrobić okienka np. tu: http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=301.msg796#msg796
Ale przeczytaj całego topa, ponieważ był siup z backshash'ami, jednak łatwo się zorientujesz co-jest-co..

odo przykład wyskakującego okienka z wykorzystaniem już zastosowanego skryptu, który jest elementem tego stylu..
To będzie wyskakujące okienko z radioplayerem ale zamiast linka textowego damy mini grafikę, ..więc kliknij na nią hehe

..simply click: popup
To samo można zrobić z playerem od mp3 lub z pełną playlistą (w xml)

np.

..simply click: popup
Do playlisty dodałem na końcu parę stacji.., niestety działa tylko pod Operą.., ale 2 działają pod FF..
Wygląda to jednak na komerchę, ale spoko, playerków jest dostatek w necie..

Jak to wygląda od strony kodu?

Tworzysz plik html, oddzielny dla radio-playera, oddzielny dla full-listy, oddzielny dla multi-playera itd..


Np. radio-player.. ma on W:135px na H:50px

- przy założeniu, że wszystkie te pliki html, a nawet i grafy trzymasz w katalogu "dewplayer",
To kod wyskakującego okienka z radio-playerem powiniem m/w wygladać tak:

GeSHi -› Code: [select]
<a href="http://twoje_forum.com/dewplayer/radioplayer.html" onclick="openWindow(this.href,135,50);this.blur();return false;"><img alt="popup" title="klick to view the player in the small window" src="http://twoje_forum.com/dewplayer/radio.gif" style="vertical-align:middle; border:none;" /></a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.005s | speed:62.13 KB/s



I przykład samego pliku "radioplayer.html", przy założeniu, iż ten plik znajduje się w katalogu: "dewplayer"


GeSHi -› Code: [select]
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
 <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml + xml; charset=UTF-8" />
    <meta http-equiv="Rontent-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
    <meta name="Robots" content="nofollow" />
    <title>Radio-Player</title>
<style type="text/css">
/*<![CDATA[*/
<!--
body {
background-color:#000000;
margin:0 auto;
padding:0;
text-align:center;
vertical-align:top;
}
//-->
/*]]>*/
</style>
<script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script>
    </head>
    <body align="center">
        <div id="flashplayer" align="center">
        </div>
    <script type="text/javascript"><!-- // --><![CDATA[
    var so = new SWFObject("dewplayer-stream.swf", "dewplayer_content", "135", "50", "7.0.0", "#000000");
    so.addVariable("mp3", "http://str0.creacast.com:80/pharefm&ext=.mp3");
    so.addParam("wmode", "transparent");
    so.write("flashplayer");
    // ]]></script>
    <noscript>
        <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0" width="135" height="50" id="dewplayer" align="middle">
            <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
            <param name="movie" value="dewplayer-stream.swf?mp3=http://str0.creacast.com:80/pharefm&ext=.mp3" />
            <param name="quality" value="high" />
            <param name="bgcolor" value="#000000" />
        <embed src="dewplayer-stream.swf?mp3=http://str0.creacast.com:80/pharefm&ext=.mp3" quality="high" bgcolor="#000000" width="240" height="50" name="dewplayer" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
        </object>
    </noscript>
    </body>
</html>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.019s | speed:95.81 KB/s



Zapisz powyższy kod jako: radioplayer.html Oczywiście popróbuj z innymi linkami sieciowych radiostacji..

Oczywiście to tylko przykłady.. wszystkie te pliki powinniśmy mieć jak najbliżej, żeby nie było problemu z wyświetlaniem.


Tak, więc masz możliwość osadzenia flash-playerka w dowolnym elemencie strony, ale również możesz zastosować wyskakujące okienko, ale po co?
Otóż jest w tym autentycznie sens.. Wiesz wyskakujące okienko, masz ciągle aktywne, leci muza, a Ty przeglądasz forum i jedno drugiemu nie przeszkadza, inaczej musisz mieć otwarte co najmniej 2 taby. Wiesz o co mi chodzi, nieprawdaż? Ktoś czyta sobie topa, no i klika playerka, leci muza.. no ok, skończył czytać topa i klika gdzie indziej.. i jeśli chce dalej słuchać muzy, to znowu musi kliknąć, a muza znowu musi się załadować.. Inne rozwiązanie to komplecik zwany < framset > i go zdecydowanie odradzam.. gł. z powodu pozycjonowania..


Draco, zastosuj moje tipsy, napisz z czym jest problem, napisz gdzie exactly chcesz osadzić flashplayerka, wtedy poproszę Cię o konkretny kawałek kodu i wstawię tam playerka, ok?
Sorry, że tak to wszystko trwa, ale nie wiem jak mam się wyrobić ze wszystkim przed świętami i niestety również przed Nowym Rokiem. Jednak pobaw się moimi tipsami, jesli czujesz niedosyt, lub coś niejasne, to pisz, postaram się w miarę możliwości czasowych odpisać.

Pozdrawiam
roco

PS. Nie pękaj jest wiele playerków, poklikaj w te buttony pod ramką.. ale również pełno ich w necie..



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 2 Gości, 0 Użytkowników
 
Skocz do:  

Podobne Tematy
  Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
normal_post RSS blabla test
BoardBoard: Testowy
roco 1 1563 Ostatnia wiadomość 07.05.2008 17:54:39
Autor ricospoco
normal_post RSS GeSHi test możliwości
BoardBoard: Testowy
roco 0 2450 Ostatnia wiadomość 05.10.2008 15:56:00
Autor roco
* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: The Players test ]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.0]The Players test[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: The Players test ]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=7.0" target="_blank">The Players test</a>
Geo Visitors Map