Strony: [1] 2   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Oprawienie kodu od modyfikacji  [Przeczytany 5869 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [16.06.2009 17:29:27] Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg736#msg736  
Siema

To znów ja  

Utknąłem na pewnym problemie, który defacto jakiś czas temu rozwiązałem ... ale pamięć zawodna i teraz nie potrafię sobie z tym poradzić.

Spolszczyłem sobie SMFTraderSystem na własne potrzeby tak aby pasował mi na forum. Następnie zainstalowałem i wszo jest ok. Problem ma się z wklejeniem kawałku kody w Display.template.php w moim themie od DzinerStudio. Chodzi o kod, który będzie wyświetlał aktualną ilość punktów w profilu użytkownika w poście. Oto ten kod:

GeSHi -› Code: [select]
        //Start SMF Trader System
        //First do the query for the number of ratings
            $result = db_query("
        SELECT
            COUNT(*) AS total,salevalue
        FROM {$db_prefix}feedback
        WHERE approved = 1 AND ID_MEMBER = "
. $message['member']['id'] . " GROUP BY salevalue" , __FILE__, __LINE__);
        $context['neturalcount'] = 0;
        $context['pcount'] = 0;
        $context['ncount'] = 0;
        while($row = mysql_fetch_assoc($result))
        {
            if ($row['salevalue'] == 0)
            {
                $context['pcount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 2)
            {
                $context['ncount'] = $row['total'];
            }  
            else if ($row['salevalue'] == 1)
            {
                $context['neturalcount'] = $row['total'];
            }

        }
        mysql_free_result($result);
       
       
       
        if ($modSettings['trader_use_pos_neg'])
            $tradecount = ($context['pcount'] - $context['ncount']);
        else
            $tradecount = $context['pcount'] + $context['ncount'] + $context['neturalcount'];
       
       

        // Show the trader info
                echo '
                    <b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)<br />';

        //END SMF Trader System
       
       
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:35.88 KB/s



Normalnie wklejony zgodnie z instrukcją wyświetla wszystko ok tyle, że moim stylu wszystko jest obramowane. Po wklejeniu tego kodu nie ma obramowania. Oto jak wygląda kod w Display.template.php:

GeSHi -› Code: [select]
// Show information about the poster of this message.
      echo '
            <table width="100%" cellpadding="5" cellspacing="0" style="table-layout: fixed;">
               <tr>
                  <td valign="top" width="20%" rowspan="2" style="overflow: hidden;">
                     <div class="windowbg4"><b>'
, $message['member']['link'], '</b></div>
                        <div class="smalltext">'
;

 // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                  if (isset($message['member']['group']) && $message['member']['group'] != '')
                  echo '
                     <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';

                  // Don't show these things for guests.
                  if (!$message['member']['is_guest'])
                  {
                     // Show the post group if and only if they have no other group or the option is on, and they are in a post group.
                     if ((empty($settings['hide_post_group']) || $message['member']['group'] == '') && $message['member']['post_group'] != '')
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['post_group'], '</div>';
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group_stars'], '</div>';

                  // Show avatars, images, etc.?
                  if (!empty($settings['show_user_images']) && empty($options['show_no_avatars']) && !empty($message['member']['avatar']['image']))
                  echo '
                     <div class="windowbg4">'
, $message['member']['avatar']['image'], '</div>';

                  // Show the member's custom title, if they have one.
                  if (isset($message['member']['title']) && $message['member']['title'] != '')
                  echo '
                              <div class="windowbg4">'
, $message['member']['title'], '</div>';

// Show their personal text?
                     if (!empty($settings['show_blurb']) && $message['member']['blurb'] != '')
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['blurb'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.039s | speed:54.96 KB/s



Wkleiłem oczywiście tylko kawałek aby pokazać, jak to wygląda. I teraz tak: jak dobrze pamiętam chodzi o to:

GeSHi -› Code: [select]
echo  '
<div class="windowbg4">'
, ........... , '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:2.12 KB/s



Ale tak: "obudowanie" całego kodu od modyfikacji = error, pamiętam, że poprzednio umieściłem tylko część kodu z modyfikacji w tym div'ie i wszystko śmigało elegancko ... tylko nie pamiętam już jak ja to zdolnie wykombinowałem  Zawstydzony

Za wszelką pomoc z góry dzięki  drinks



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [16.06.2009 23:14:27] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg737#msg737 Post #1 
Cześć Draco!

Okay, ale musisz wyciągnąć wnioski z tego co tu napiszę..

Po pierwsze - primo..

- Zanim ktokolwiek zacznie robic doklejki modów do plików w innym stylu, --> należy zajrzeć do instalki moda w celu ustalenia gdzie co idzie.

Po drugie - secundo..

- Żeby ten mod zadziałał na tym pliku (Display.template.php), to najpierw trzeba znaleźć gdzieś na początku wpisy od zmiennych globalnych, te:

GeSHi -› Code: [select]
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.049s | speed:1.39 KB/s




- i powinno się dopisać:

GeSHi -› Code: [select]
    global $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.036s | speed:526 B/s




Spokojnie można dopisać na końcu, czyli będzie po dopisaniu, razem, tak:

GeSHi -› Code: [select]
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.030s | speed:2.70 KB/s




Bez tego "dopisku", mod nie zadziała, i albo nic się nie pokaże, albo wywali errora.


Teraz trzeba było odnaleźć ten fragment, (podobnie jak stylu default):

GeSHi -› Code: [select]
                    // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                    if (isset($message['member']['group']) &;& $message['member']['group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:6.96 KB/s



i dopisać wyświetlanie moda, odrazu wrzucając w diva z tą klasą (windowbg4).

Mod działa w tym wypadku bez odniesienia do silnika smf, czyli punktowo.. i vbardzo dobrze w sumie..

Najpierw dodaje działanie na bazie, czyli wyciaganie z tabeli potrzebnych danych a dopiero następuje właściwa część tego moda.

Czyli ta część właściwa wrzucona w diva z tą klasą powinna wyglądać m/w tak:

GeSHi -› Code: [select]
                    // Show the trader info

                    echo '
                    <div class="windowbg4"><b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)</div>';

                    //END SMF Trader System
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:10.62 KB/s




Przejdźmy do meritum.

- Mamy już dopisaną zmienną globalną, (gdzieś na początku pliku).

- i tu właściwa część, czyli po.. zresztą hmm gdzie to już podałem, pokażę to połączone, na podstawie tego co mi tu dałeś:

GeSHi -› Code: [select]
    // Show information about the poster of this message.
    echo '
            <table width="100%" cellpadding="5" cellspacing="0" style="table-layout: fixed;">
                <tr>
                    <td valign="top" width="20%" rowspan="2" style="overflow: hidden;">
                        <div class="windowbg4"><b>'
, $message['member']['link'], '</b></div>
                            <div class="smalltext">'
;

                    // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                    if (isset($message['member']['group']) &;& $message['member']['group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';

                    //Start SMF Trader System

        //First do the query for the number of ratings
            $result = db_query("
        SELECT
            COUNT(*) AS total,salevalue
        FROM {$db_prefix}feedback
        WHERE approved = 1 AND ID_MEMBER = "
. $message['member']['id'] . " GROUP BY salevalue" , __FILE__, __LINE__);
        $context['neturalcount'] = 0;
        $context['pcount'] = 0;
        $context['ncount'] = 0;
        while($row = mysql_fetch_assoc($result))
        {
            if ($row['salevalue'] == 0)
            {
                $context['pcount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 2)
            {
                $context['ncount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 1)
            {
                $context['neturalcount'] = $row['total'];
            }
        }
        mysql_free_result($result);

        if ($modSettings['trader_use_pos_neg'])
        $tradecount = ($context['pcount'] - $context['ncount']);
        else
        $tradecount = $context['pcount'] + $context['ncount'] + $context['neturalcount'];

                    // Show the trader info

                    echo '
                    <div class="windowbg4"><b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)</div>';

                    //END SMF Trader System

                    // Don't show these things for guests.
                    if (!$message['member']['is_guest'])
                        {
                        // Show the post group if and only if they have no other group or the option is on, and they are in a post group.
                        if ((empty($settings['hide_post_group']) || $message['member']['group'] == '') &;& $message['member']['post_group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['post_group'], '</div>';
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group_stars'], '</div>';

                        // Show avatars, images, etc.?
                        if (!empty($settings['show_user_images']) &;& empty($options['show_no_avatars']) &;& !empty($message['member']['avatar']['image']))
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['avatar']['image'], '</div>';

                        // Show the member's custom title, if they have one.
                        if (isset($message['member']['title']) &;& $message['member']['title'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['title'], '</div>';

                        // Show their personal text?
                        if (!empty($settings['show_blurb']) &;& $message['member']['blurb'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['blurb'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.062s | speed:48.39 KB/s



Niestety trochę za krótko przyciąłeś ten kod, więc uczulam Cię na to! Musisz wkleić dokładnie do tego miejsca, które tu wrzuciłeś z Twojego pliku Display.., to chyba oczywiste.. i tu jak się pomylisz, to na stewkę wyrzuci errora.. Niestety miałem troszkę przykrótki kawałek, więc przerzucam ew. winę na niedokładność wklejki, jesli Ci coś nie wyjdzie, poniewaz podałem Ci dokładne rozwiązanie i choć tego nie przetestowałem, to wiem, że tak właśnie powinno być.

Jak sądzę można to przetestować tam gdzie jest ten mod. Można skorzystać z parsera wybierając wersję SMF. myślę jednak, że zrób wsio dokładnie i będzie git!

A btw., to nie podałeś mi jaka wersja i tylko po kodzie domyślam się, że to co tu podałeś to wersja smf 1.9 zresztą na smf 2.0 musi być podobnie..

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [17.06.2009 20:08:09] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg741#msg741 Post #2 
Heh roco może rzeczywiście mało info podałem ... i tak jak napisałem, że "wg instrukcji" czyli wg rozpisanej instalki - miałem na myśli, że wszystko zostało zrobione  Również dopisanie do zmiennych globalnych. Jak napisałem wszystko dziala, mod nie wywala żadnych errorów po instalacji chodziło mi tylko i wyłącznie o obramowanie tego w wyświetleniu dlatego myślałem ten kawałek kodu wystarczy.. .. nic na przyszłość będę wiedział, żeby dokładnie wszystko opisać  I tak to wersja 1.9

Oki lece sprawdzić czy działa jak coś to zedytuje posta  Chichot

Pozdro



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [17.06.2009 21:10:40] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg742#msg742 Post #3 
Nie musisz edytować..

Draco sam wiesz jak jest w kodzie np. php, usuń ze stringu np. cudzysłów lub apostrof.. to zobaczysz.. Tu liczy się matematyczna dokładność, oczekuję też od ludzi, że przedstawią swój problem jak najdokładniej i jesli nie potrafią, to mam nadzieję, że chociaż spróbują, nawet opisowo..
Zobacz niby wszystko oczywiste, a ja dokonuję pełnej integry moda, tym czasem Ty potrzebowałeś tylko oprawy wyświetlania..
- Jednak z Twojego pytania nic takiego nie wynikało, owszem wiem co napisałeś, jednak nie było to jednoznaczne i chcąc Ci odpowiedzieć musiałem założyć to w grubszych ramkach..

W ogóle spoco Draco! Musimy się wszyscy starać.. np. ja.. jeśli chcę żeby mi ktoś pomógł, to może moje pytanie zabrzmi nawet infantylnie i laicko, ale dołożę wszelkich starań, żeby osoba, które zechce mi pomóc miała jak najpełniejszy obraz mojego problemu.
Czasami można się nieźle rozpisać, żeby później np. przeczytać: "tak!"

To samo tyczy się odpowiedzi.., ok zakładam, że jesteś qmatym gościem, jednak odpowiadając na twój problem będę się starał tak to napisać, żeby ixiński mógł skorzystać również, nawet jeśli nie wiedziałby 1% tego co Ty.
I zobacz nie ma tu nigdzie odsyłania do forumowej szukajki czy googlary..

To wszystko jest ważne, a jednocześnie bardzo proste..:
- pytaj tak, żeby Cię zrozumiano od razu, (masz więcej szans na odpowiedź i więcej ludzi może pomóc)
- odpowiadaj/pomagaj tak, żeby Cię rozumiano, oczywiście naczelną zasadą pomocy jest: nie szkodzić..

To tylko moje prywatne przemyślenia, ale sądzę, że gdyby wszscy tak do tego podchodzili a nie traktowali Forum jako pogaduchy na GG, to byłoby znacznie prościej, przejrzyściej i jaśniej.. tak to sobie wykombinowałem hehe

Nie są to trudne rzeczy.., należy wszystko robic bardzo dokładnie, po kolei, (sprawdzając po drodze..), a przedewszystkim zanim cokolwiek należy robic kopie plików na których się pracuje.

Reasumując.. Kod, choć czasami ma sporo błędów, jest zazwyczaj bardzo uporządkowany i przystosowany do pracy zespołowej, tak, żeby z jednego pliku mogło korzystać wiele osób. I to ma swój głęboki sens. pytania powinny być również stawiane w sposób precyzyjny, i jednoznaczny, nawet przy pomocy języka opisowego, tak, żeby były łatwo zrozumiałe dla innych. To samo tyczy się odpowiedzi. Zobacz sam w jaki sposób odpowiadam, często odpowiedź kosztuje więcej czasy niż znalezienie odpowiedzi na sam problem...

Nie doszukuj sie tu textu międzywierszami, po prostu ja mam takie zasady, z szacunku do ludzi, i się ich trzymam. Nie każdy tak ma, ale warto się nad tym zastanowić..

Po za tym zobacz sadzę multum grzybków gramatycznych i składniowych, gubię również interpunkcje, ale jeszcze mi się nie zdażyło żebym komuś podał błędny kod..

Nie ma co pękać, ważne żeby pomogło nie?

Pozdrówka
'roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [17.06.2009 21:50:13] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg743#msg743 Post #4 
No wiesz roco... dla mnie super sprawa, że tak elegancko i dokładnie wszystko opisujesz. Bynajmniej ja mam z tego wielki pożytek bo wiem dokładnie co i jak dzięki Twoim znakomity opisowym odpowiedziom  drinks

Teraz do meritum sprawy i myśle, że tym razem dokładnie opisze problem. Zainstalowałem moda, zrobiłem tak jak napisałeś i tak jak myślałem ... działa  Chichot Od razu sobie zapisałem jak to się robi, gdybym miał w przyszłości podobny problem.

Ale po instalacji pojawiło się coś dziwnego... Normalnie góra forum wygląda tak (mówię tutaj o header, a dosłowniej o logo na górze):



Taki właśnie obraz jest na całej szerokości forum, który stanowi logo.

Tymczasem po instalacji SMFTraderSystem gdy wchodzę w wątek mam takie coś:



Logo zjeżdża na dół stres I ma to miejsce tylko gdy wchodzi się w podgląd wątku (czyli gdy czytamy dany wątek). Na wszystkich pozostałych podstronach tj. stronie głównej, indeksie wątków, PA itp. tego nie ma. Mniemam, że dostał się tam jakiś "śmieć" i ma to związek z zainstalowanym
właśnie SMFTraderSystem bo wcześniej tego nie było... no więc chyba się nie mylę, że za to odpowiada Display.template.php ... jeżeli się mylę to mnie popraw  

Ehhh...cos jest nie tak...chcialem wrzucic cały Display.template.php ale ucina kod ...nie wiem czy czasem nie przekroczylem dozwolonej ilosci znakow na post.... za kazdym razem to samo ...jak wrzuce w znaczniki code=php caly Display.template.php to ucina kod...i nawet koncowej mojej wypowiedzi nie ma ...



Attention! Testing modifications - Steam Profile

Last Edit: 17.06.2009 22:20:56 by: roco IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [17.06.2009 22:25:27] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg744#msg744 Post #5 
To zrób jeszcze tak: Zmień w swoim profilu skórkę na default i sprawdź ponownie czy widzisz jakiś niuans?

Nie widzę opcji, żeby to było źle wklejone, tj. żebym to źle podał. Zastosowałem się do tego jak powinno być na stylu default, a na Twoim jest tylko różnica w ostylowaniu/klasach, więc powinno być ok..

Sprawdź ponadto w PA czy nie ma w logach błędów. No i daj ten plik jako załącznik.

Jestem tu cały czas, mam swoją robotę, ale tu zagladam, jakby co..

narka
r.



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [17.06.2009 22:42:35] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg745#msg745 Post #6 
Oki więc po kolei ... mam taki błąd w logach:

GeSHi -› Code: [select]
8: Undefined index: align="middle"
Plik: /home/aresp2p/ftp/Sources/Subs.php
Linia: 3654
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:2.47 KB/s



Ta linia wyglada tak:

GeSHi -› Code: [select]
    elseif (!empty($settings['use_buttons']))
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:1.22 KB/s



I w załączniku wrzucam mój Display.template.php



Attention! Testing modifications - Steam Profile

: : Attachment : :
Attachment Display.template.zip   -› 9.12 KB - pobrany 128 razy

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [17.06.2009 23:01:56] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg746#msg746 Post #7 
Ten błąd hmm nie przejmuj się.. powinno być valign no niestety coderzy smf stosują skróty myślowe.. można poprawić w pliku Subs.php w katalogu Sources

Tak naprawdę to zamiast:

GeSHi -› Code: [select]
align="middle"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:6.83 KB/s



Powinno być:

GeSHi -› Code: [select]
style="vertical-align:middle;"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:14.66 KB/s



To szczegół z innej beczki.. wróćmy do tematu..

W kodzie nie widze niczego szczególnego, ale nie mam jak sprawdzic ponieważ mam włączony teraz inny server i nie ma tam żadnego smf..

Na początku dałeś tak:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings; global $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:3.24 KB/s



Tym czasem ja podałem ten kod inaczej pisząc, że można połączyć:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:3.08 KB/s




No i kod samego moda wstawiłeś jednak gdzie indziej..

Pobaw się plikiem i zrób dokładnie to co podałem wyżej jako rozwiązanie i sprawdź ponownie.
Jeśli masz jakiś problem to ja to zrobię, ale wrzuć czysty plik od tego stylu, bez Twoich modyfikacji.



Co do tego co się stało to dość dziwna rzecz właśnie testuję niestety nie na localhoście, nieważne, ale wygląda to na bug'a smf.. dlaczego nie można wrzucić całego pliku display to w chwili obecnej - nie rozumiem, a żebym zrozumiał to potrzebuje przeprowadzić testy i w ogóle się tym zająć.. Wklejałem na różne sposoby z różnym kodowaniem i lipa.. FF po takiej akcji próbuje pobrać plik php hehe

Nie mam włączonego ograniczenia długości posta, więc to odpada.

Tym czasem
roco

// Edit: no to jak poradzisz sobie? Chodzi o to, że trzeba wkleić kod dokładnie inaczej trudno diagnozować..
Czekając na twój krok stwierdziłem w czym był problem z ta wklejką.. otórz w tym pliku jest BBCode i po prostu załapywało zakończenie tagu code stąd wyszła bzdura.. niezłe jaja..
Co do tego błędu to tak tam jest tylko dyrektywa urzycia buttons w przeciwieństwie do samego textu. natomiast te bzury z align - middle są właśnie w pliku Display, do którego koresponduje wpis z pliku Subs.php



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [17.06.2009 23:54:27] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg747#msg747 Post #8 
Pisze nowy post, pewnie jestem spamer hehe
Jednak chyba lepiej, żebym napisał nowy niż Cię extra zawiadamiał nie?

Draco, przejrzałem ten plik i wygląda na to, że chciałeś wrzucić kod moda w klamerkę { dla gości.., tym czasem ten mod jest wyżej.
Żeby był w dowolnym miejscu, np. po niżej avatra czy jeszcze gdzie indziej, to najpierw trzeba sprawdzić czy jest ok, tak jak powinno być wg. "przepisu"

Poprawiłem to na tym pliku od Ciebie i na początku też, całość zapakowałem do zipa i wrzucam jako załącznik.

Pobierz rozpakuj, porównaj sobie, ale przede wszystkim porzuć na serva, żeby sprawdzić, czy problem występuje dalej, ok?
Jeśli jest ok, to zastanów się gdzie to chciałbyś mieć czyli w którym dokładnie miejscu i wróćmy do tematu.

Pozdrawiam
roco


.



Attention! Testing modifications - Steam Profile

: : Attachment : :
Attachment display-poprawka.zip   -› 9.33 KB - pobrany 139 razy

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [18.06.2009 09:52:37] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg748#msg748 Post #9 
A więc po kolei to co zrobiłem:

1. Połączyłem te zmienne globalne wg Twojej sugestii czyli wygląda to teraz tak:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:3.18 KB/s



2. Potem zacząłem bawić się w Display i ustawiać kod w różne miejsca ... niestety bez efektu - ciągle jest ten sam błąd.

3. Przejrzałem całą instrukcję od instalki i szukałem być może błędu w innych plikach ale takowego nie znalazłem więc wydaje mi się, że właśnie gdzieś problem tkwi w display.

4. Odinstalowałem mod i zainstalowałem ponownie i wkleilem kod nawet bez tego obramownia na czysto wg instrukcji, niestety błąd z opuszczonym logiem jest dalej.

5. Wrzuciłem poprawiony display od Ciebie i dalej jest to samo.

6. Co ciekawego zauważyłem ... gdy odinstalowałem moda problem wcale nie znikł ... dalej w wyświetlanym wątku logo zjeżdża na dół Zawstydzony a po wpisach od SMFTraderSYstem nie ma śladu.

7. Problemu wcześniej nie było .. nie instalowałem po tym modzie żadnych innych, nie grzebałem nic w kodzie - błąd pojawił się po instalacji SMFTrader i co ciekawe nie chce teraz zniknąć nawet po deinstalacji.

8. Sprawdziłem nawet ten plik Subs.php i jest w nim tak jak powinno być czyli jest:

GeSHi -› Code: [select]
style="vertical-align:middle;"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:15.62 KB/s



9. Oprócz tego błędu, który Ci podałem nie mam żadnych innych błędów w logach.

Tak jak mówię sprawdzałem czy mod nie dodał jakiegoś badziewia do innego pliku ale nic nie znalazłem. Poza tym nie dokonuje on jakiś gigantycznych zmian w kodzie ... i nie mam już pomysłu co może być nie tak...

Najlepiej jakby ten oprawiony kod był pod avatarem .... w załączniku podsyłam Ci oryginalny Display.template.php jaki był dołączony do templaty bez żadnych modyfikacji. W tym, który masz jedyne zmiany jakie dokonywałem to jeżeli jakiś innym mod tego wymagał i usunąłem napisy przy buttonach od edycji postu czyli pozostawiłem sam buttony: cytuj, usuń, modyfikuj, scal. Innych zmian nie wprowadzałem

Pozdro




Attention! Testing modifications - Steam Profile

: : Attachment : :
Attachment Display-oryginalny.zip   -› 8.37 KB - pobrany 146 razy

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
DATA: [18.06.2009 11:05:54] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg749#msg749 Post #10 
Elo Draco!

Okay, jest przejrzyście i klarownie, jednak dalej mam wątpliwości..

Ale zacznijmy od tego, że są to 2 sprawy:

- błąd generowany po usunięciu buttons (i to trzeba zostawić na koniec, jak widzisz ja to rozwiązałem tu u siebie, mam same buttony, a błędu nie mam!)
- główny temat, czyli "odjechane" logo

- - - - - - -

Teraz po kolei odniosę się do Twoich punktów:

AD 1. - Nie jest to żaden błąd i takich wpisów o zmiennych globalnych może byś sporo, jednak kiedyś ponad rok temu miałem problem z modyfikacją i dopiero kiedy był tylko jeden "global.." to błąd ustąpił.. Ja stosuję od tamtej pory tj. wpisuję zmienne do jednego "globala" Jednak nawet jeśli tak nie piszesz, to staraj się trzymać fason i niech to będą oddzielne linie.

AD 2. - Wygląda, więc, na to, (..oczywiście o ile tu mówisz o odsunietym logo..), że może to być wina nie dointegrowanej reszty modów. (*)

AD 3. - Jeśli problem widać tylko po wejściu do topiku, to oczywiście odpowiedzialny, za wyświetlanie postów jest plik Display.template.php. (*)

AD 4. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 5. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 6. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 7. - To akurat mnie dziwi. Na pewno odświeżając stronę usunąłeś cache przeglądarki (swojego FF)? Na pewno był tam wcześniejszy/oryginalny plik Display...?

AD 8. - To właśnie jest inny problem.. W skrócie to wygląda tak: - nie wycinasz z tablicy buttonów, tylko poniżej juz w linkach np. zamiast: ', $reply_button, ' - dajesz grafikę, ale o tym potem, czyli najpierw rozwiążmy jeden problem, a potem drugi.

AD 9. - Niestety smf nie loguje wszystkich błędów. Jednak występuje problem, skoro odsuwa logo kiedy jesteś "w poście".


Wyjaśnienie: (*)

Wygląda na to, że posiadasz i inne modyfikacje, które w swym założeniu modyfikują plik Display.template.php, dlatego to trzeba najpierw sprawdzić.

- Należy usunąć plik Display.template.php z tego stylu!
 
Bez obaw! - smf odniesie się do pliku Display.template.php w stylu default nie mając go w używanym stylu, - pozwoli to, być może wykryć i później wyeliminować błąd.

Być może, ponieważ równie dobrze winne mogą być źle napisane style, może nie źle napisane tylko błąd w stylach.., nawet bym się nie zdziwił, jesli to skórka z DzinerStudio..

Masz FireFoxa, więc wyświetl źródło i podejrzyj czy wszystko ok w generowanym html'u? Oczywiście w momencie kiedy występuje błąd.

Zanim przejdziemy dalej, należy usunąć plik Display... ze stylu, który używasz żeby stwierdzić czy występuje dalej problem. Potrzebuję informacji, jakie masz zainstalowane modyfikacje.

Gł. chodzi o to, że wiesz samo nic się nie dzieje.. i np. odsuwanie loga na widoku posta może być spowodowane próbą wyświetlenia tam czegoś, na co nie ma przewidzianego miejsca.. itd.. Dlatego powyższe ustalenia są istotne dla sprawy i proszę o wykonanie tych czynności, o których tu piszę, + potrzeba mi informacji o zaiunstalowanych modyfikacjach.


Nie ma problemu z tym, żeby to było w innym miejscu, czyli z integrą moda, ale można pójść dalej dopiero po tym co tu proponuję.

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
DATA: [18.06.2009 18:25:04] Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.msg750#msg750 Post #11 
Siema roco.

No więc podążyłem za Twoimi wytycznymi i usunąłem Display.template.php z tego stylu i.... problem zniknął. Logo stoi elegancko w miejscu 

No to wiem już coś więcej 

Teraz te mody, które mam zainstalowane:

RSS Feed Icon for boards 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=376

Nie ingeruje w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Invite 1.14 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=653

Przerobiony przeze mnie aby działał pod 1.1.9 (w sumie tylko dodanie w instalce że ma się instalować pod 1.1.9 + spolszczenie)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Aeva 6.9.99 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=977

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Memberlist_Xrevolution 1.2 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1503

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php

Report Icon Mod 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=700

Ingeruje w kod Display.template.php:

Zastępuje tą część kodu:

GeSHi -› Code: [select]
        // Maybe they want to report this post to the moderator(s)?
        if ($context[&#39;can_report_moderator&#39;])
            echo &#39;
                                    <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=reporttm;topic=&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;.&#39;, $message[&#39;counter&#39;], &#39;;msg=&#39;, $message[&#39;id&#39;], &#39;">&#39;, $txt[&#39;rtm1&#39;], &#39;</a> &nbsp;&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.037s | speed:9.96 KB/s



tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
        // Maybe they want to report this post to the moderator(s)?
        if ($context[&#39;can_report_moderator&#39;])
            echo &#39;
                                    <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=reporttm;topic=&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;.&#39;, $message[&#39;counter&#39;], &#39;;msg=&#39;, $message[&#39;id&#39;], &#39;"><img src="&#39; . $settings[&#39;images_url&#39;] . &#39;/report.png" title="&#39;, $txt[&#39;rtm1&#39;], &#39;"></a> &nbsp;&#39;;
   
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.036s | speed:12.34 KB/s



RateThatTopic 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1313

Ingeruje w kod Display.template.php:

Tą część kodu :

GeSHi -› Code: [select]
                <td valign="middle" width="85%" style="padding-left: 6px;" id="top_subject">
                        &#39;, $txt[118], &#39;: &#39;, $context[&#39;subject&#39;], &#39; &nbsp;(&#39;, $txt[641], &#39; &#39;, $context[&#39;num_views&#39;], &#39; &#39;, $txt[642], &#39;)
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:7.46 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
                <td valign="middle" width="65%" style="padding-left: 6px;" id="top_subject">
                        &#39;, $txt[118], &#39;: &#39;, $context[&#39;subject&#39;], &#39; &nbsp;(&#39;, $txt[641], &#39; &#39;, $context[&#39;num_views&#39;], &#39; &#39;, $txt[642], &#39;)
                        &#39;, !empty($context[&#39;show_rate&#39;]) ? $txt[&#39;rate_average&#39;] . &#39;: &#39; . ($context[&#39;can_moderate_forum&#39;] ? &#39;<a href="&#39; . $scripturl . &#39;?action=ratelog;id=&#39; . $context[&#39;current_topic&#39;] . &#39;">&#39; : &#39;&#39;) . &#39;<img src="&#39; . $settings[&#39;default_images_url&#39;] . &#39;/tr&#39; . $context[&#39;rating_average&#39;] . &#39;.png" alt="&#39; . $context[&#39;rating_average&#39;] . &#39;" />&#39; . ($context[&#39;can_moderate_forum&#39;] ? &#39;</a>&#39; : &#39;&#39;) : &#39;&#39;, &#39;
                </td>
                <td width="20%">&#39;;
    if(!empty($context[&#39;can_rate&#39;]))
        echo &#39;
                    <div class="smalltext" style="float:right;">
                        <form action="&#39;, $scripturl, &#39;?action=rate" method="post" name="topicRating" accept-charset="&#39;, $context[&#39;character_set&#39;], &#39;">
                        &#39;, $context[&#39;can_rate&#39;] == 1 ? $txt[&#39;rate_topicAgain&#39;] : $txt[&#39;rate_topicNew&#39;], &#39;
                            <select name="rate">
                                    <option value="">---</option>
                                    <option value="1"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 1 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>1</option>
                                    <option value="2"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 2 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>2</option>
                                    <option value="3"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 3 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>3</option>
                                    <option value="4"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 4 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>4</option>
                                    <option value="5"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 5 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>5</option>
                            </select>
                            <input type="submit" name="rateTopic" value="&#39;, $txt[&#39;rate_topicGo&#39;], &#39;" />
                            <input type="hidden" name="topic" value="&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;" />
                            <input type="hidden" name="board" value="&#39;, $context[&#39;current_board&#39;], &#39;" />
                        </form>
                    </div>&#39;;
    echo &#39;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.039s | speed:57.62 KB/s



i tą część kodu:

GeSHi -› Code: [select]
<td colspan="3" class="smalltext">&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.029s | speed:1.34 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
<td colspan="4" class="smalltext">&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.030s | speed:1.29 KB/s



Member Color Link 3.0.6 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=111

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

RSS Feed Poster 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=624

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Pages Managment 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1311

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

First Post on every Page 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1472

Ingeruje w Display.template.php:

Tą część kodu :

GeSHi -› Code: [select]
empty($message[&#39;counter&#39;])
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.029s | speed:1.15 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
($message[&#39;id&#39;] == $context[&#39;topic_first_message&#39;])
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:2.03 KB/s



oraz po tej części kodu:

GeSHi -› Code: [select]
    </td></tr>&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:517 B/s



dodaje ten kod:

GeSHi -› Code: [select]
    if(!empty($modSettings[&#39;enableFirstPostOnEveryPage&#39;]) && $message[&#39;id&#39;]==$context[&#39;topic_first_message&#39;]) {
        echo &#39;<tr><td class="titlebg" style="padding: 3px 0px;">&nbsp;</td></tr>&#39;;
    }
   
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:6.65 KB/s



Simple Image Upload 1.1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1669

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Banlist 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1198

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Profile_Visitors  4.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1150

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Default Avatar 1.1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=975

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Internal_Links_Use_Same_Window  1.2 -> http://sleepy-arcade.ath.cx/sleepy/index.php?action=downloads;sa=view;down=38

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Hide SMF Version 1.0.3c -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1046

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Audible PM  1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1535

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

SMF Trader System 1.2 <- to już wiesz 

Do tego zainstalowany zestaw emotikonów LightB Smiley Set -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1597

No to by było na tyle...nic więcej zainstalowane nie mam...



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Strony: [1] 2   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 6 Gości, 0 Użytkowników
 
Skocz do:  

Podobne Tematy
  Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
normal_post RSS Rozkodowanie kodu w szablonie - prośba o pomoc tomeh 5 4443 Ostatnia wiadomość 07.01.2010 12:36:33
Autor roco
normal_post RSS Rozkodowanie kodu - WORDPRESS « 1 2  Wszystkie » Maciek95 12 16590 Ostatnia wiadomość 16.05.2010 21:03:04
Autor Piotrek
* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: Oprawienie kodu od modyfikacji ]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.0]Oprawienie kodu od modyfikacji[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: Oprawienie kodu od modyfikacji ]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=298.0" target="_blank">Oprawienie kodu od modyfikacji</a>
Geo Visitors Map