Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: PolishInvite - zaproszenia na trackery torrent  [Przeczytany 14891 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg670#msg670  
Już na samym początku zaznaczę, że nie jest to żaden warez. Mimo, że znajdziecie na forum wiele pojęć związanych z warezem są to czyste informacje. Forum nie zawiera jak i nie linkuje do żadnych nielegalnych plików chronionym prawem autorskim jak i regulamin naszego forum surowo tego zabrania.

Tytułem wstępu.

Z smf mam do czynienia powiedzmy od 2-3 miesięcy. Wcześniej moje doświadczenia z forum wiązały się przede wszystkim z phpbb Przemola ... jednakże w poszukiwaniu dobrego skryptu pod forum dla mojej strony (defacto już nie istniejącej) natrafiłem na SMF. Na początku było to proste forum praktycznie bez dodatków. Jednakże im więcej zagłębiałem się w techniczne aspekty skryptu SMF tym bardziej on mi się podobał.

I tak chciałbym zaprezentować owoc moje pracy, którym jest forum zajmujące się technologią p2p a w szczególności pojęciami związanymi z torrentami czy technologią p2m. Forum służy również do wymiany zaproszeń na trackery torrentowe.

Jak tylko trafiłem na szablony DzinerStudio zakochałem się w nich  Cool Oczywiście dla początkującego ze skryptem smf było to wypłynięcie na szerokie wody gdyż templaty te wymuszają ręczne instalowanie większości modów. No ale czytając zasoby różnych for a zwłaszcza smf.org zacząłem czaić o co w tym wszystkim chodzi.

Forum oparte jest na theme MysticJade od DzinerStudio. Jednakże jest zmieniona całkowicie szata graficzna. Kolor zielony zamieniłem na niebieski i jego odcienie. Oczywiście wiązało się to ze zmianą całego css'a gdyż aby wszystko pasowało trzeba było zmienić również kolory czcionek. Udało się. Ze standardowego MysticJade pozostało tylko tło. Logo zmienione i rozciągnięte na całą szerokość forum, zmienione wszystkie ikonki działów jak i większość standardowych ikonek smf.

Forum dostępne dla gości także możecie zajrzeć i ocenić a oceny osób znających się na smf są dla mnie bardzo cenne.

Jakie mody?? Przede wszystkim udało mi się bez większych problemów zainstalować i dopasować SB od nneonneo (widoczny dla zarejestrowanych). Oprócz tego wita was SimplePortal. Do tego trochę zmian z rangami i typowo kosmetycznych zmian związanych z wyglądem.

No ok. Nie będę was więcej zanudzał - sami oceńcie:

http://www.polishinvite.info

Dzięki za wszystkie opinie (również te krytyczne) które wyrazicie, gdyż są one dla mnie cenne i motywują do dalszej pracy nad SMF.

Pozrawiam

P.S. Jeżeli będę mógł pomóc z smf to zapraszam - chętnie pomogę jeżeli będę potrafił. Mam nadzieję, że będę mógł na tym forum przelać troszkę mojej wiedzy mimo, że jest ona niewielka - ale to zawsze coś 



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg675#msg675 Post #1 
Już na samym początku odpowadam - wszystko w porządku, rozluxnij sie hehe  locospoco

Sam korzystam z torrentów, choc raczej do innych celi. Torrenty bolą co poniektórych bo masz tam prywatność i nie idzie podglądać pakietów hehe, co oczywiście jest nie rękę np. tym cwelom z riaa.

Jest ok, choćby z tego powodu, że forum jest oparte na skrypcie SMF, inaczej pewnie przeniósł bym do tego działu: Webmaster

Wiesz lubię porządek hehe, ale to dobra cecha.

O contencie nie powiem nic, ponieważ nie bardzo miałem jak pozwiedzać Twoje forum.
- natomiast jako webmaster (zawodowo), mogę się wypowiedzieć w kwestii laya i Twojej pracy.

Style z Dziner Studio..  - owszem są piękne! Jednak widze ich rozwój od samego początku, to młodzi ludzie z zacięciem artystycznym, jednak nic się nie zmieniło i nie było stylu od nich nawet z tych płatnych, żeby nie trzeba było poprawiać, choćby tę skórkę ktorą przemodelowałeś do swoich potrzeb.
To jest tak, ze producencji styli muszą pisać to na hmm to jakbyć mał 10 kanałowy korektor graficzny i wszystkie suwaki lub gałki poustawiane byłu w połowie czyli na zerach.. Pobierasz styl i jak jesteś choćby pasjonatem html/css to zobaczysz, że np. czcionki i inne rzeczy są poustawiane procentowo. To po to, żeby jakoś tam było pod większą liczbą przegladarek.., chcesz mieć lepiej? to sobie dostosuj! i to jest correct! masz jeszcze miejsce na swoją fantazję i twórczość, choć większość jej nie ma i leci z automatu w ustawieniu "na default"

Osobiście lubie ludzi otwartych i chętnych do własnego rozwoju, czy dokonywania zmian graficznych lub w kodzie.., to jest ok, jednak nie zawsze wychodzi jak byśmy chcieli, a dodatkowo są ludzie z wielką expresją twórczą, pełni pomysłow itp, a przyozdabiają swoje fora hmm nie przymierzając - jak na odpuście pod kościołem.. Nic dziwnego, że naśmiewają się z nasz np. tureckie scriptkidis.. Mnie osobiście to boli, a że sam jestem pasjonatem skryptu SMF to chętnie pomagam ludziom i zawsze otwarcie mówię co myślę, mając również nadzieje, że kogoś "nawrócę" i przynajmniej nie będzie obciachu..

Wróćmy jednak do twojego forum, ponieważ sam się prosisz o krytykę hehe

Ta skórka ma felerek.. widzisz ten "uskok":



Przypominam sobie, chyba rok temu to zwalczyłem i pewnie mam gdzieś w archiwach, poszukam. Zapewniam Cię, iż można temu zaradzić.


Następna sprawa.. - stat24 - to aktualnie są wsiarze.. naprawdę.. nainstalowałem ze setkę skryptów od nich i w większości płatne konta, a oni wrzucają Ci agresywną i oczojebną reklamę, zarabiająć Twoim kosztem.. Jeśli chodziło Ci o pozycjonowanie.. to zła droga.. Sporo wiem na ten temat i ich nie polecam, wręcz przeciwnie - ostrzegam przed nimi.. I nie wierz w tzw. "programy partnerskie", bo więcej ludzi od ciebie odejdzie niż zarobisz na nich kaski..
BTW. pozycjonowanie to temat rzeka, powstało wiele książek na ten temat i bywa 2x droższe od napisania samej stronki.. Nie bardzo mam czas ani na pozycjonowanie, ani na pisanie tutków na ten temat.


Kolejna sprawa, to grafika.., chodzi mi o grafiki w głównym indexie działów:

np.:



Tu btw. widać szczelinę, czyli grafa rozpycha po wysokości komórkę i wyłazi to co pod spodem.. i to bym napewno poprawił.
Poprawiłbym również czcionkę w stopce.. po prostu gasi ci to wygląd forum i reszty. Ponadto niby masz tam Tahomę 11px, a linki (te bardziej "wypasione") to już Verdana 11px, zapewniam Cię że to nie to samo i widac różnicę. Tu u mnie również zmniejszyłem czcionkę i proponuję Ci to ujednolicić do postaci Tahoma - 7pt; jak będzie mniejsze to i tak będzie dokładnie widac co tam napisane, nawet 2 i 3 linijkę:

Quote: [select]
SimplePortal 2.2 © 2008-2009
Theme by DzinerStudio Mod by PolishInvite



Dałbym taj jak pierwszą czyli:

Quote: [select]
SimplePortal 2.2 © 2008-2009 | Theme by DzinerStudio Mod by PolishInvite



Jeśli to zrobisz, choćby testowo, to sam zobaczysz, że jest znacznie hmm gustowniej..


Wracając to tych niebieskich buttoników.. jak sądzę, nawet dla Ciebie, to jakby "niezamknięty rozdział" i czujesz, że jeszcze możnaby tu coś zrobić, nieprawdaż?

Chodzi o różnicę światła odbitego od koloru a koloru świecącego. To na wydruku w kolorze, może wyglądać jednolicie i ok, jednak z ekranu widac to zupełnie inaczej. Zajmuje się również i grafą i sam widze tu jakby rys, czy szkic tego co miałoby być.

Jeśli to robiłeś Photoshopem, to masz tam warstwy.
- Czyli pewnie tłem jest sama grafika niebieskiego buttona, a warstwami to co na niej...
Mam propozycję..
  • - odpal tę grafę w programie graficznym, który daje mozliwość pracy na warstwach,
  • - pod buttonikiem daj czystą warstę jako tło w kolorze górnej części buttona,
  • - przesuń warstwę górną, (te różne graficzki) -> pomiędzy warstwę dolną czyli tło, a warstwę z samym buttonem,
  • - na warswie z buttonem ustaw opacity na 60%-70% max

-> uda się w ten sposób osiągnąć efekt stonowania całości, który można teraz osiągnąć jedynie po kombinerkach - na kolorowym wydruku. Taki tips..
napewno można tę graficzkę podkręcić, póki co wygląda nie tak zupełnie tak okazale jak cała reszta! Co do reszty, to jest ok i widać sporo w tym włożonej pracy.

hehe więcej grzechów nie widzę.
Powinieneś wiedzieć, że jestem bardzo bezpośredni i zawsze bez ściemy czy lipy nazywam rzeczy po imieniu, bez względu na konsekwencje..
Nie uznaję kompromisów, ponieważ białe jest białe, a media w pl ściemniają na maxa.. itd. jeśli potraktujesz to tylko i wyłącznie jako ew. konstruktywną krytyke, to możesz tylko na tym zyskać. Są jednak tacy, którzy rozumieją to zupełnie na wspak hehe

BTW. tego co napisałes w topie o exploidzie.
To jest poligon, wykluło się w tych okolicach multum rzeczy, raczej nie pozycjonuję tego miejsca choć jest znane, np. napis  w googlarze - smf help
Jednak mam w planach przenieść to forum wyżej obok innych i je wypozycjonować, ponieważ tak naprawdę to nie mamy suportu z prawdziwego zdarzenie, owszem już zaczynało tak być kiedyś, ale własciciel i pomysłodawca przeszedł w stan spoczynku i emeryturki. No i przestało to być poważne. Jestem zniesmaczony tym co się tam dzieje, więc dam ludziom alternatywę i cześć.
Oczywiście wszyscy chętni do pomocy, mile widziani, chocby to byli pasjonaci, którzy dopiero zaczynają.
Zasady pomocy? - po pirwsze nie szkodzić, po drugie, czytaj pierwsze.. Nie ma co pekac, jak by było co źle i zauważę to poprawię, bez obciachu i zbytnich ceregieli.
Chciałbym stworzyć trochę tutków, tipsów, zabawek.. i wszystkiego co może się przydac dla skryptu smf, ect ect.. i mam nadzieję, że pojawią się ludzie, którzy włączą się do tego pomysłu.
Traktuję to poważnie i kiedyś będzie z tego miejsca coś fajnego. Nie robie nic na siłę. Oczywiście jeśli pojawią się potrzebalscy to starm się zawsze pomóc. Jeśli inni chcą się włączyć to nie mam nic przeciwko, a wręć przeciwnie hehe
Zasady są proste; pomagamy nie szkodząc, podajemy sprawdzone i pewne rozwiązania, jeśli istnieje wiele możliwości rowiązań prowadzimy dyskusje w temacie, jeśli pojawi się więcej rozwiązań to też ok, ponieważ jest wiele spraw, które można rozwiazać na wiele sposobów. Jestem gentelmanem i tzw. "człowiekiem prawdziwym", jestem równiez perfekcjonistą, ale nie chorym i nie przeszkadza mi, że ktos trzyma skarpetki w lodówce, choć akurat nie mam nic przeciwko schładzanej bieliźnie hehe chciałbym, żeby łatwo mozna było wszedzie tu trafić, no żeby był w miarę porządek.
Chcesz się włączyć, nie ma sprawy, jak rozumiem jakąś wiedzę w temacie posiadasz, nawet jakbyś był tylko pasjonatem. Będą się pojawiac ludzie z problemami itp, to pomyślę o jakiś funkcjach, bo wiadomo jak mają ci co pomagają, kiedy są na równi z innymi userami. okay?
Każdy jest i tak adminem swojego forum, to miejsce jest dla takich adminów, którzy borykają się z różnymi problemami, bądź swoją niewiedzą. to stąd moje myslenie również w kierunku tutków..

Ok. nie pisze więcej bo wszystko jasne, co do swojej strony to przemyśl moje tipsy.
jak zauważyłeś polecane stronki wrzucam do iframe po za podaniem samego linka, jesli chcesz to Twoje również wrzucę w ramkę. (jest też button obok flasha w edytorze)

Sorka za interpunkcje, mam problem z dostawcą neta i jadę na protokole komórkowym..

Poizdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

Last Edit: 26.11.2009 17:52:58 by: roco IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg681#msg681 Post #2 
Oki nie ma sprawy można topic przenieść do działu Webmaster. Ja też lubię porządek  

Co do tego uskoku, który wskazałeś. Też gdzieś czytałem jak temu zaradzić niestety nie pamiętam gdzie to było ale wyczytałem, że da się to naprawić.

Jeżeli chodzi o grafikę to nie jestem w tym dobry ... oczywiście szkole się ... wiadomo człowiek ciągle się uczy więc na pewno forum będzie z czasem dopieszczane w miarę mojego rozwoje webmasterskiego ...

Akurat ikonki zostały "zaadoptowane" od któregoś ze styli IPB ... bo akurat pasowały do ogólnej koncepcji forum. Resztę grafiki zrobił mój "naczelny" grafik  Chichot

Jak chwila i umiejętności pozwolą to zajmę się wprowadzaniem wszystkich przedstawionych przez Ciebie wskazówek ... chyba już oko przyzwyczaiłem do mojego forum bo nawet nie zwróciłem uwagi na uskok który mi wskazałeś  locospoco

Dzięki za wskazówki myślę, że sporo jeszcze wyjdzie w praniu a jako, że właśnie "tworze" drugie forum w SMF to jeszcze daleka droga przede mną ... ale jak to mówią byle do przodu...

Pozdrawiam

//edit

Co do stat24 to pozbyłem się już tego shitu ... testuje właśnie nowe statystyki Woopra ... a stat24 był tylko dla zliczania statystyk a nie pozycjonowania bo już w Dzienniku Internautów naczytałem się jak wpychają ludziom reklamę za którą niby to mieli płacić a tak naprawdę dalej nie zliczają statystyk i zarobionej kasiory z tych upierdliwych reklam...



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg687#msg687 Post #3 
Nie ma takiej potrzeby.. zobacz co napisałem:

Quote: [select]
Jest ok, choćby z tego powodu, że forum jest oparte na skrypcie SMF, inaczej pewnie przeniósł bym do tego działu: Webmaster



Twoje forum jest oparte na skrypcie SMF. dałem taki dział w sumie chyba mysląc o jakiś wymianach linkami, lub żeby ludzie mogli się zareklamować, zawsze to jeden link więcej hehe później chciałem zrobić może ranking? Lub ankietę?

W dziale webmaster można polecać dowolne strony.. no może po za stronami o pedofilii i stronami z virusami.. takich rzeczy nie trawię..

Z grafiką tych kwadratowych buttoników, (btw. tak mi się wydawało, że gdzies to widziałem..), to mozna jeszcze prościej..

Potrzeba taki zupełnie czysty, czyli bez tych "symboli" w środku i odpalasz w programie graficznym po kolei te buttoniki z symbolami i masz czysciaka, to go zaznaczasz i kopiujesz, natępnie wklejasz jako górnę warstwę na takim buttonikiem z symbolem i ustawiasz przeźroczystość, oczywiście trzeba zgrać tła, ale to easy.. Może kiedy popróbujesz, lub Twój grafik, to może Ci się spodoba?
Po za tym jest multum zarąbiscie pięknych i darmowych takich graficzek w necie..
Oczywiście możesz zostawiś sobie jak chcesz, to tylko tips by roco..

Nie pamiętam czy to przypadkiem nie ja podawałem rozwiazanie z uskokiem na smf.pl, ale mam pliki z naprawionym problemem, więc je odszukam i zapodam, ok?

Co do statów to jest ich sporo u nas i są naprawdę takie które są i wystarczające i darmowe bez reklam.. a stat24 to zrobiła się taka wiocha z tym co robią ludziom ża na pochybel z nimi hehe

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg701#msg701 Post #4 
Nie mogę znaleźć tego pliku ale to bzet, (z tym uskokiem). Znalazłem skórkę bez przeróbek.

Podejrzałem Twoją stronę i w kodzie masz tak:

GeSHi -› Code: [select]
            <div id="userinfo">
                <b>4069</b> Wiadomo&#347;ci  <b>1726</b> w&#261;tkach,- wys&#322;ana przez <span style="white-space: nowrap;"><b>532</b> U&#380;ytkownik&#243;w</span> -
                Najnowszy u&#380;ytkownik: <b> <a href="http://www.polishinvite.info/index.php?action=profile;u=xxx" title="Zobacz profil Alkoholik" style="color:#CDC1C5;">Alkoholik</a></b></div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.004s | speed:86.67 KB/s



To proste.. i tak masz ustalone minimum na szerokości, więc nie bedzie właziło jedno na drugie.

W pliku index.template.php defaultowo jest tak:

GeSHi -› Code: [select]
            <div id="userinfo">
                <b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_posts&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;posts&#39;], &#39; &#39;, $txt[&#39;in&#39;], &#39; <b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_topics&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;topics&#39;], &#39;- &#39;, $txt[&#39;by&#39;], &#39; <span style="white-space: nowrap;"><b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_members&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;members&#39;], &#39;</span> -
                &#39;, $txt[&#39;latest_member&#39;], &#39;: <b> &#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;latest_member&#39;][&#39;link&#39;], &#39;</b>&#39;;
        echo &#39;</div>
            <div id="searchfield">
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.028s | speed:23.34 KB/s



Natomiast ostylowanie tego diva wyglada tak:

Plik style.css i trzeba odnaleźć id="userinfo" czyli w stylach to bedzie to, (około 800 linii):

GeSHi -› Code: [select]
#userinfo {
    background: #1a1a1a url(images/userinfo.png) 0 0 repeat-x;
    color: #cdcdcd;
    width: 450px;
    float: left;
    padding: 20px 0 10px 25px;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.003s | speed:44.40 KB/s



No i co my tu widzimy?

Widzimy, że te "userinfo" po prostu musi się zawijać, nawet nigdzie nie jest określone, że to display:bkock; a tak właśnie wyswietla.
mamy spory padding, czyli przestrzeń pomiędzy tym co w divie a jego krawędzią, więc jak mogło gostkom z DzinerStudio przyjść do głowy, żeby to miało jeszcze dwie linie? taki mały zgrzyt, ale naprawimy to!

W samym divie jest tylko dołożone niełamanie wiersza, wysłana przez < span style="white-space: nowrap;" >< b >532< /b > Użytkowników< /span >, żeby przypadkiem nie załamało się tuz za cyferkami.. Takich bzdetów bywa więcej, tylko trzeba je wypatrzeć..

Takie rozwiazanie, łącznie z padingiem, określoną długością diva daje dodatkowo wyświetlanie blokowe, co akurat w tym wypadku jest nam nie na rękę i może IE tego również nie trawić.

Proponuje w stylach zrezygnować z określania szerokości ,(wyłączyć linię) i określić wyświetlanie blokowe ale inline, co jednocześnie wymusi na IE poszanowanie dla styli itd..

To moja propozycja dla styli:

GeSHi -› Code: [select]
#userinfo {
    background: #1a1a1a url(images/userinfo.png) 0 0 repeat-x;
    color: #cdcdcd;
    /*width: 450px;*/
    float: left;
    display: inline-block;
    padding: 20px 2px 10px 25px;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.003s | speed:55.84 KB/s



Natomiast w samym divie wywalamy span i nowrap'a przeniesiemy do dvia:

GeSHi -› Code: [select]
            <div id="userinfo" style="white-space: nowrap;">
                <b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_posts&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;posts&#39;], &#39; &#39;, $txt[&#39;in&#39;], &#39; <b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_topics&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;topics&#39;], &#39; - &#39;, $txt[&#39;by&#39;], &#39; <b>&#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;total_members&#39;], &#39;</b> &#39;, $txt[&#39;members&#39;], &#39; - &#39;, $txt[&#39;latest_member&#39;], &#39;: <b> &#39;, $context[&#39;common_stats&#39;][&#39;latest_member&#39;][&#39;link&#39;], &#39;</b>&#39;;

                echo &#39;</div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:23.13 KB/s



Nie ma obawy że elementy powłażą na siebie, ponieważ to określona ilość info, a całość i tak ma ogranicznik szerokości.

Rozpisałem się trochę, czekajac, aż mi się upną pliki na serve hehe, ale może dzieki temu bedzie pełniejszy obraz.

Podmień te ostatnie kawałki kodu php i css, no i coś napisz.. Nie mam w tej chwili nawet jak tego przetestować, ale to logiczne, ze tak powinno byc. Tj. i tak rozwiązanie doraźne, ponieważ normalnie trzebaby ostylować całą tę przestrzeń łącznie z szukajką..
ale.. to styknie spox!

Pozdrawiam
roco

PS. Prawdę powiedziawszy ja to bym napisał skrótowo, o ile w ogóle.. np.:

4069 Posts.  1726 Topics.  532 Members. Latest Member: Alkoholik

Lub wykorzystał to miejsce na cokolwiek innego.. przecież i tak te informacje są na dole..



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg703#msg703 Post #5 
Szacun roco  drinks

Zrobiłem tak jak mówiłeś i pięknie pasuje  Chichot

Tą przestrzeń ze statystykami na górze to już od dawna chciałem zastąpić czymś bo nie potrzebnie powtarzają się statystyki w tylu miejscach (góra, info center i simple portal). Jak mi wpadnie pomysł co tam wcisnąć to na pewno to zmienie.



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg710#msg710 Post #6 
Dzięx, ale nie przesadzajmy, to nic trudnego.., może to być nawet przyjemne hehe

Jednak proponuje Ci uważniej się przyjrzeć Twojemu forum, ja bym tam pozmieniał pewne rzeczy.. Wiesz pewnie, że te skórki są pisane gł. pod język angielski? Nasi Tłumacze, tłumaczą dosłownie jak leci nie bacząc wcale na to jak wyglądają skórki..., i trudno, żeby było inaczej, skoro są setki skórek. Z niektórymi rzeczami nie mogę się zgodzić.. i widzę brak konsekwencji. Choćby w gł. indexie działów.. Jesli chcesz wiedzieć o czym mówię, to porównaj to co jest u mnie z tym co Ty masz u siebie.. np. ten szpetny zawijas, który się jeszcze zlewa.. szpetota taka że szok.. dam Ci przykład:

Ostatnia wiadomość wysłana przez Draco
Polecą banany!
Maj 07, 09, 18:16:19

Nie mogłoby być np. tak:

Autor -> Draco
Polecą banany!
Maj 07.09. 18:16:19

Czy np. tam gdzie liczenie postów i topików.. qrna każdy wie co to post czy topik, inaczej nie pisałby na forum, czyż nie?
Dlatego jestem zdania, że pewne rzeczy nie powinny być tłumaczone w ogóle!

Jeszcze inna sprawa, że skrypt SMF jest dostosowany do wielu języków, a gdybyś się pokusił i wszędzie tam w kodzie, w głównych plikach, takich jak np. BoardIndex.template.php, czy Display.template.php itp.. pozamieniał odnośniki/odwołania do plików językowych, to zapewniam Cię, że Twoje Forum będzie zaiwaniać jak "mały samochodzik" hehe po prostu zmniejszysz liczbę odwołań do plików..
Niby trwa to ułamekk sekundy, ale tych odwołań jest bardzo dużo i w wielu wypadkach są po prostu zbędne. Za każdym takim odwołaniem idzie cała procedura, niektóre odwołania przechodzą przez odwołania do bazy.
Myślę, że warto, choćby w głównych plikach, (około 6), pozamieniać na maxa, odwołania do plików językowych, na wersję już językową Twoją. Co innego, jeśli masz wielojęzycznych userów i zezwalasz im na zmianę języka, ale nawet wtedy pozamieniałbym np. "Wiadomości" na "Posty", (Posts), a "Wątki" na "Topiki", (Topics), W sytuacji, kiedy język deformuje nam skórę.. trzeba coś z tym zrobić hehe

Nie sugeruj się to moje priv zdanie, tak uważa roco, może tylko, a może aż..
Jestem webmasterem i jeśli język będzie mi deformował layout strony to na sterwkę wygra layout - hough! hehe

Są i inne "rzeczy", nie tylko z wyglądu, ale również pod kątem funkcjonalności.. Zobacz jakie usprawnienia są u mnie.., wielu nie widać.. Ale większość jak dla mnie jest po prostu niezbędna!

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg1220#msg1220 Post #7 
No i minęło kilka kolejnych miesięcy i moje forum przeszło już kilka różnych przemian. Lepszych i gorszych. W chwili obecnej używam theme Scratch od DS. Jako, że znalazło się kilku zdolnych grafików postanowiłem ogłosić konkurs graficzny i niedługo dorobie się kilku nowych rzeczy jak np. nowe logo.
Forum całkiem nieźle się rozwija, a jako, że postanowiliśmy postawić na jakość wchodząc teraz wydaje się, że to małe forum. ok.200 userów. Wszystko przez to, że usuneliśmy sporo nieaktywnych kont (ok.1200).

Jeżeli chodzi o samo SMF to jestem troche samobójcą bo na sprawnie działającym forum co chwilę coś testuje (po uprzednim sprawdzeniu na localhoscie).
W chwili obecnej dokonałem kilku ciekawych modyfikacji:

- mod Thank-O-Matic - pierwotnie przeznaczony do podziękowania za post przerobiłem pod siebie i stworzyłem popularne "piwo" gdzie każdy może podziękować każdemu za dobry post stawiając mu popularnego "browarka"
- shoutbox neooneoo zamieniłem na sb od hackpark'a, ktory jest lepszy i mniej skomplikowany a przy tym naprawde prezentuje sie elegancko
- linki wewnętrzne otwierają się w tym samym oknie a nie jak na początku w nowej karcie
- udało się wprowadzić np. odznaczenie przy nicku dla donatorów dzięki modowi Crowns
- zmieniłem wygląd listy userów i listy online i przymierzam się do zainstalowania moda Ultimate Profile
- każdy dział ma teraz swoje ikonki (rozne)
- administracji (admin, super mod, mod) dodalem moda ktory wyswietla specjalna ramke przy edycji postow innych userow (mozna dodac swoj komentarz)
- dostep do kanalu IRC jest rowniez mozliwy z poziomu forum
- za aktywnosc na forum user otrzymuje punkty Gold które może wymieniać w sklepiku na różne gadżety

No i kilka mniejszych poprawek. Kilka screenow tak aby zainsteresowane osoby nie musialy sie rejestrowac przymusowo aby obejrzec forum:

// Edi by roco
sorka wychlastałem te duchy-screeny, jak chcesz to wyedytuj i wklej z innej lokalizacji, np. korzystając z tej ikonki cylindra - "wizard", post poniżej, nie pękaj mogą być duże  właśnie opracowałem dings do fotek w postach, tylko muszę podmienić pliki..
Narka





Attention! Testing modifications - Steam Profile

Last Edit: 20.11.2009 03:42:26 by: roco IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg1229#msg1229 Post #8 
Hmm trochę fotki nie weszły.

Draco korzystaj z uploadera obrazków, masz ikonki przy każdym edytorze. To żaden problem, co prawda obrazki są pomniejszane i trzeba je otwierać z PPM myszy, ale można tu spokojnie wrzucać do mojej wrzuty obrazków, a tam dostaniesz od razu gotowe linki. 

Masz w edytorze taka ikonę: fotoup (siply click)

Ale nawet pod postem, gdzie szybka odpowiedx ikonki są różne, ale są po prawej stronie i łatwo odnaleźć. Sam się przekonaj.

Skrypt mini hostingu obrazków mam zamontowany obok forum wiec blisko i na stewkę się wyświetli wsio.


Wracając do tego co napisałeś, to owszem - "każdemu według potrzeb", uważam że większośc tych modyfikacji nieźle rozbudowuje możliwości smf i są one potrzebne.

Teraz nie bardzo mam czas, ale któregoś dnia mogę się przyjrzeć dokładniej jeśli chcesz i jeśli nie boisz się słów prawdy "bez ogródek" hehe.

Muszę chyba dłubnąć w silniku i przerobić, na to, że skoro smf zmniejsza w locie foty, to zamiast tylko obrazka to byłby klikalny obrazek, gdzie po kliknięciu dostawałbyś pełen wymiar foty np. w lightboxie, którego mam zastosowanego do obrazkowych załączników...

Rozwijaj się!, dobrze Ci idzie  locospoco

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Technik
*****
Offline
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg1243#msg1243 Post #9 
Wiem wiem widziałem tą ikonkę do uploadu ale wrzuciłem na tinypic i dałem linki bo nie wiedziałem, że aż tak obrazki się zmniejszą. No ale jak znajdę chwilę to dodam jakieś nowe screeny.
No i oczywiście jak kiedyś znajdziesz dłuższą chwilkę to przydałoby się gdybyś zajrzał do silnika i wydał druzgocącą opinię  Jestem na to przygotowany, poza tym wskazówek i porad nigdy za wiele

Pozdro



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg1369#msg1369 Post #10 
Jest kilka ciekawych modów np. do obrazków.. ale..
(podam linki-miniatury, a poniżej zapis w jak uzyskałem efekt miniatury)

np.

MOD - Snapshot BBCode:
SnapShot
To mod, który dodaje miniaturę strony, do której wiedzie link. Jest dodany nowy button do BBCode: [snapshot]. Mod tworzy miniaturę linkowanej strony. napewno to ciekawe i może przydatne, jednak jeśli, chcesz tylko sam dawać takie "obrazkowe" linki, to na prawach Admina możesz spokojnie to zastosować, bez instalki moda, wystarczy taki, (to tylko przykład), kod:

GeSHi -› Code: [select]
[html]<a href="http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1232" title="MOD - Snapshot BBCode" target="_blank"><img src="http://thumbnailspro.com/thumb.php?url=http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1232&amp;s=280" border="0" alt="SnapShot" /></a>[/html]
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:113.41 KB/s




- - - - - - -

Kolejny ciekawy mod. Dodaje on znak wodny do wszystkich obrazków w załącznikach. Przydane, bo kiedy ktoś będzie linkował od Ciebie, to bedzie tam na fotce Twój Watermark.

MOD - Watermark.light:
Watermark.light

GeSHi -› Code: [select]
[html]<a href="http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=2083" title="MOD - Watermark.light" target="_blank"><img src="http://thumbnailspro.com/thumb.php?url=http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=2083&amp;s=280" border="0" alt="Watermark.light" /></a>[/html]
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:117.28 KB/s




- - - - - - -


Inny ciekawy mod. Dopasowuje obrazki w postach, tj. ich wymiary. Jednak w tym wypadku to kolejny jawałek JS, (z jQuery) i oznacza możliwe spowolnienie działania forum.
Tu wydaje mi sie, że lepiej brobić to stylami..

MOD - Resize Images To Fit Screen:
Resize Images To Fit Screen

GeSHi -› Code: [select]
[html]<a href="http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1769" title="MOD - Resize Images To Fit Screen" target="_blank"><img src="http://thumbnailspro.com/thumb.php?url=http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1769&amp;s=280" border="0" alt="Resize Images To Fit Screen" /></a>[/html]
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:115.65 KB/s




- - - - - - - -

I mamy kolejne mody do obrazków w postach. Jednak mod: nCode Image Resizer, również stosuje skrypty (kolejne kobyły z jQuery)
Tzw. "Bajer" polega na tym, że nad obrazkami w postach, o ile te są za duże, to zostają zmniejszone i pojawia się na obrazkiem "belka" z linkiem do wymiaru oryginalnego, który bez przeładowania strony jest ładownay w miejsce tego zmniejszonego.
Klikamy na link i w tym samym miejscu, bez przeładowania dostajemy dużą fotę, a kiedy klikniemy ponownie w link do zmiany rozmiaru, to ponownie dostajemy rozmiar miniatury...

MOD - nCode Image Resizer:
nCode Image Resizer

GeSHi -› Code: [select]
[html]<a href="http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1197" title="MOD - nCode Image Resizer" target="_blank"><img src="http://thumbnailspro.com/thumb.php?url=http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1197&amp;s=280" border="0" alt="nCode Image Resizer" /></a>[/html]
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:102.35 KB/s



- - - - - - - -

Jest jeszcze prosty mod, który po prostu linkuje do dużego rozmiaru foty, po kliknięciu na miniaturę.

MOD - Link Image To Original Size:
Link Image To Original Size

GeSHi -› Code: [select]
[html]<a href="http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=641" title="MOD - Link Image To Original Size" target="_blank"><img src="http://thumbnailspro.com/thumb.php?url=http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=641&amp;s=280" border="0" alt="Link Image To Original Size" /></a>[/html]
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:114.76 KB/s




Powered by:

website thumbnails
website screenshots by Thumbnailspro.com


Oba powyższe mody, pozwalają na zobaczenie oryginalnego rozmiaru foty, dzięki czemu unikamy efektu "wyjeżdżania" foty poza post...

Ja jednak, zastosuję efekt lightboxa, (skoro mam już zintegrowany). Przykład poniżej. Jest to screen z nowego defaultowego stylu SMF 2.0 (Display.template.php), który ma wymiary 1407px x 1041px czyli dość duża fota. Mam ustawioną tylko szerokość, więc wyświetli się pomniejszony obrazek, w szerokości, a wysokośc dopasuje się, (przeskaluje się), automatycznie. Wystarczy, że podam tylko w tagach [ img ] adres foty.



czyli:

Code: [select]
[img]http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/gallery/2_19_03_09_6_02_09.png[/img]

 

Widać, że jest pomniejszona, ale ja zastosuje tu efekt lightboxa i po kliknieciu na tę fotę dostaniesz fotę w oryginalnym rozmiarze w efekcie lightboxa.

Jak to zrobić bez jakiś modów?

Trzeba w silniku forum, w katalogu Sources wyedytować plik Subs.php.

Tam są opisane tagi od BBC i m/n tag -> img
Pierwszy jest kiedy następuje określenie max wymiarów, a jeśli nie jest to określone, to nic się nie dzieje i "leci" z tego drugiego.

Normalnie wyglada tak:

GeSHi -› Code: [select]
            array(
                &#39;tag&#39; => &#39;img&#39;,
                &#39;type&#39; => &#39;unparsed_content&#39;,
                &#39;parameters&#39; => array(
                    &#39;alt&#39; => array(&#39;optional&#39; => true),
                    &#39;width&#39; => array(&#39;optional&#39; => true, &#39;value&#39; => &#39; width="$1"&#39;, &#39;match&#39; => &#39;(\d+)&#39;),
                    &#39;height&#39; => array(&#39;optional&#39; => true, &#39;value&#39; => &#39; height="$1"&#39;, &#39;match&#39; => &#39;(\d+)&#39;),
                ),
                &#39;content&#39; => &#39;<img src="$1" alt="{alt}"{width}{height} border="0" />&#39;,
                &#39;validate&#39; => create_function(&#39;&$tag, &$data, $disabled&#39;, &#39;$data = strtr($data, array(\&#39;<br />\&#39; => \&#39;\&#39;));&#39;),
                &#39;disabled_content&#39; => &#39;($1)&#39;,
            ),
            array(
                &#39;tag&#39; => &#39;img&#39;,
                &#39;type&#39; => &#39;unparsed_content&#39;,
                &#39;content&#39; => &#39;<img src="$1" alt="" border="0" />&#39;,
                &#39;validate&#39; => create_function(&#39;&$tag, &$data, $disabled&#39;, &#39;$data = strtr($data, array(\&#39;<br />\&#39; => \&#39;\&#39;));&#39;),
                &#39;disabled_content&#39; => &#39;($1)&#39;,
            ),
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:40.97 KB/s




Zmodyfikowałem pierwszą tablicę z tagiem img w ten sposób:

GeSHi -› Code: [select]
            array(
                &#39;tag&#39; => &#39;img&#39;,
                &#39;type&#39; => &#39;unparsed_content&#39;,
                &#39;parameters&#39; => array(
                    &#39;alt&#39; => array(&#39;optional&#39; => true),
                    &#39;width&#39; => array(&#39;optional&#39; => true, &#39;value&#39; => &#39;$1&#39;, &#39;match&#39; => &#39;(\d+)&#39;),
                    &#39;height&#39; => array(&#39;optional&#39; => true, &#39;value&#39; => &#39;$1&#39;, &#39;match&#39; => &#39;(\d+)&#39;),
                ),
                &#39;content&#39; => &#39;<a href="$1" rel="lightbox[roadtrip]" title="Adres Fotki: $1"><img src="$1" alt="Click this image to view the full size" style="max-width:99%; width:{width}px; height:{height}px; border:none;" /></a>&#39;,
                &#39;validate&#39; => create_function(&#39;&$tag, &$data, $disabled&#39;, &#39;$data = strtr($data, array(\&#39;<br />\&#39; => \&#39;\&#39;));&#39;),
                &#39;disabled_content&#39; => &#39;($1)&#39;,
            ),
            array(
                &#39;tag&#39; => &#39;img&#39;,
                &#39;type&#39; => &#39;unparsed_content&#39;,
                &#39;content&#39; => &#39;<img src="$1" alt="" border="0" />&#39;,
                &#39;validate&#39; => create_function(&#39;&$tag, &$data, $disabled&#39;, &#39;$data = strtr($data, array(\&#39;<br />\&#39; => \&#39;\&#39;));&#39;),
                &#39;disabled_content&#39; => &#39;($1)&#39;,
            ),
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.028s | speed:44.61 KB/s




hmm możliwości jest wiele, jednak wszystko zalezy od prawdziwych potrzeb, dlatego moim zdaniem warto się naprawdę zastanowić, co naprawdę nam potrzeba i po co? A dopiero wtedy instalować jakieś potrzebne modyfikacje. Warto też się zastanowić, czy nie lepiej usprawnić coś samemu, bo może można prościej i bez itegry ze skomplikowanymi skryptami..


To było tak do przemyślenia.. Ja mam tu multum modyfikacji, (własnych!), ale modów niewiele...


Pozdrawiam
roco

PS. Oczywiście wspomniany efekt lightboxa w poście będzie osiągalny, kiedy uda mi się przerzucić pliki na server hmm, bo w załącznikach już jest ten efekt.. Przykład w załączniku..

. end of



Attention! Testing modifications - Steam Profile

: : Attachment : :
Attachment: pulpitps.jpg

Attachment pulpitps.jpg   -› 48.73 KB, 900x562 - wyświetlony 560 razy

Last Edit: 27.11.2009 14:40:49 by: roco IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.msg3177#msg3177 Post #11 
Zapinam kłódkę z powodu ataku porno-spambotów,  Pig atakujących dokładnie tego topa.  big_boss

Jeśli ktoś ma coś do dodania, proszę założyć nowy wątek i jak będzie potrzeba to połączę.

Draco, Ty masz uprawnienia, więc pomimo kłódki możesz tu coś dopisać, o ile będziesz miał taką potrzebę

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 4 Gości, 0 Użytkowników
 
Skocz do:  

* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.0]PolishInvite - zaproszenia na trackery torrent[/url]
In a site/blog
[xHTML]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=285.0" target="_blank">PolishInvite - zaproszenia na trackery torrent</a>
Geo Visitors Map