No dobra, zatrzymalem sie, żeby cos przekasić i mam tu sieć, więc mogę użyć lapka..
Mówimy tu o wersji smf 2.0
Słowa kluczowe czyli: Meta keywords masz w PA >> Opcje forum >> górna zakładka => Układ
I tu masz pole imput do wpisania słów kluczowych, które wpisuje się pojedyńczo przedzielając przecinkiem.
natomiast w kodzie, index.template.php powinieneś mieć 2 tagi które powinny wyglądać tak:
<meta name="description" content="', $context['page_title_html_safe'], '" /> <meta name="keywords" content="', $context['meta_keywords'], '" /> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.004s | speed:40.28 KB/s
Description => to opis strony (parę zdań)
Keywords => to słowa kluczowe, pisane pojedyńczo, z przecinkami
Zauważ, że nazwa strony czyli tag < title > wygląda tak samo jak description, czyli opis strony:
<title>', $context['page_title_html_safe'], '
</title> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:19.55 KB/s
Te wpisy:
, $context['page_title_html_safe'], '
', $context['meta_keywords'], '
', $context['page_title_html_safe'], '
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:50.49 KB/s
Powodują, że php dynamicznie wstawia Ci te słowa, np. $context ['page_title_html_safe'], wtawia tytuły miejsc z twojego forum, które odwiedzasz, np. wejdź do jakiegoś działu i podejrzyj źródło, oczywiście już po tym jak naprawisz swój kod, ale o tym potem..
Czyli ten wpis doda Ci dynamicznie i tytuł strony i jej opis, natomiast: $context ['meta_keywords'], doda Ci dynamicznie to co wpisałeś w polu imput => w PA >> Opcje Forum >> Układ
To jest dynamiczy content, zależny od Twojego wpisu, (słowa kluczowe), i od miejsca w którym się znajdujesz, (nazwy działów, topików itp =>opisami w meta tagach)
Oczywićie można pokusić się i wręcz należy, o statyczne, (stałe) wpisy
Tag < title > zostaw w spokoju, natomiast pokażę Ci jak dodać słowa kluczowe i opis.. to bardzo ważne ponieważ Ty wstawiłeś to w string, aż dziwne, że Ci strony nie wywaliło..
Zobacz, co było pierwsze? opis, ok, taki przykład => wstawię przykładowy opis, po kończącym stringu - a'postrofie: ' , $context['page_title_html_safe'], ' , ale przed cudzysłowem! "
<meta name="description" content="', $context['page_title_html_safe'], ' Tu jest przykładowy opis strony. Zapraszam na ciekawą stronę, poświęconą piłce nożnej. Darmowe wejściówki, a przy bramkach fajne i młode rumunki." /> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:80.26 KB/s
Czyli po dynamicznie dodanym opisie, nastąpi Twój własny opis. Uwaga na string, liczą się apostrofy, itp..
Należy pamiętać, że tak jak np. masz kodowanie w ISO-8859-2 to nie możesz ot tak sobie wrzucac literek typu śążźćńłóę, tj właściwie tylko kilka
Te encje
ęóąśłżźćń ĘÓĄŚŁŻŹĆŃ
będą w html'u w kodowaniu ISO-8859-2 wygladały tak:
ęó±¶łżĽćń ĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:16.66 KB/s
Może wrzuce to w normalne code, jakby miało się rozjechać..:
ęóąśłżźćń ĘÓĄŚŁŻŹĆŃ
ęó±¶łżĽćń ĘÓˇ¦ŁŻ¬ĆŃ
Czyli musisz zamienić śźą itp na wersje html w ISO, okay?
Teraz przejdźmy do słów kluczowych, czyli Keywords
Tu też możemy wrzucić, za A'Postrofem!
' ale przed Cudzysłowem
" Wrzucamy po jednym słowie i stawiamy przecinek, pokażę to na przykładzie:
<meta name="keywords" content="', $context['meta_keywords'], ', Tu, wpisujemy, słowa, kluczowe, Przykłady, Liga, mistrzostwa, Sport, Zawody, kto, dłużej, rumunka" /> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:59.94 KB/s
To są słowa kluczowe, po których szuka googiel itp, one muszą tak właśnie wygladać. natomiast opis strony, to to co widzisz w wyszukiwarce, kiedy jesteś np. na liście znalezionych stron w googlu i tam widzisz krótki opis strony, dlatego dobrze jest dodać swój opis, po tym dynamicznym, czyli na każdej ze swoich stron masz inny opis, + swój dodatkowy..
Nie przeginaj z ilością i przypadkiem nie pisz niczego, czego nie masz u siebie na forum, bo googiel to widzi..
Popraw zdecydowanie ten kod, tak jak napisałem, za a'postrofami, ale przed cudzysłowami " dopisz to co statyczne i będzie git.
Absolutnie w żadnym wypadku nie możesz wpisywac w string php swoich rzeczy.. to zabronione i sam sobie szkodzisz..
mam nadzieje, że ci trochę pojaśniało.. nie mogę się dalej rozpisać, muszę za to jechać dalej bo do 4 rano nie dojadę, jeszcze nie przekroczyłem dawnej granicy hehe
Narka

r.