Testów on-line?
Nie możesz zainstalować sobie na kompie VertrigoServ? czy innej paczki serverowej? Ja tak robię, Instaluję na dysku i kiedy się już pobawię, rozkminię temat i jest ok, to wrzucam pliki na server!
Nie rób upgrade swojego forum, zrób odzielną instalkę, albo zrób, ale na kopi, na serverze na własnym kompie.
Kiedy instalujesz coś, to ja np. zawsze sprawdzam, co to robi, gdzie idą wpisy itp. Jak masz jeszcze te stare paczki, to podlądasz, co te mody wpisywały, masz kopie plików na dysku i porównujesz np. z oryginałami, sprawdzasz.. i jeśli trafiasz na na reszki wpisu, itp czy wpisy modów, których już nie ma, to wyczyszczasz. Pliki nie przeterminowują się jak np. żywność..
Robisz optymalizację bazy, czyścisz raporty błędów? przeliczasz statystyki? sprawdzasz czy nie ma błędów? Wiesz ..jeździsz autem i nie możesz tylko lać benzyny.. czasami trzeba dolać oleju, zrobic przegląd itp..
Dlatego uważam, że dobrze mieć na dysku własny server i sobie testować..
Hosting, który nie daje Ci zewn. IP do bazy sql, to gówniany hosting i spadaj stamtąd.. Ja nawet kiedy mam fora na dysku, to pogłączam się pod zewnętrzne bazy, mam czasami po kilka kopii bazy i czasami podłączam do jednej albo do drugiej itp.. w zależności co robię.. np. traktuję to jak virtualną instalkę,, Pójdzie dobrze, a wcześniej podejrzałem które pliki mają być zmienione, to je kopiuje na bok..
Coś nie poszło? spoko przełączam bazę, podmieniam pliki i cześć!
Czasmi jest tak, że podczas ostatniego momentu instalki, kiedy klikasz "wykonaj" - nic się nie dzieje, wtedy najlepiej przed tym krokiem mieć odpalone inne okno, czy kartę/taba ze swoim forum.. Zmiana mogła się dokonać, ale jak odświeżysz stronę.. no bo przecież nic się nie dzieje.. to zdarza się, że masz później podwójne wpisy..
Ja nawet jak dobrze mi się zainstaluje, to i tak sprawdzam, czy nie ma podwójnie, jak np. tutaj z modem do BBC szybkiej odpowiedzi.. dublowały się wpisy.. To u mnie na dysku, bo tutaj tylko podmieniłem pliki i cześć, żadnej instalki.. Pieprzenia tylko z tymi emotami.. hehe
Tak to zawsze dobry pomysł, żeby instalnąć czyściaka i dointegrować resztę, robiąc na każdym z etapów kopię plików i baz...
Opisałem Ci jak ja to robię
Wiesz już co trzeba..?
Pozdrawiam
roco