Ema
Bartosh, sorrka kompletnie nie było możliwości.
Oczywiście można takie gówienka znaleźć jako ajax, pgp, js, czy flash.
flasha ludzie gł. blokują i jak Ci zależy, to warto zastanowić się nad innymi rozwiązaniami. Osadzić dla mnie zabawkę we flashu, to parę minut zabawy z kodem.
Jednak, sam napisałem ze dwie sztuki, nie mogę znaleźć, jedna to była btw komercyjnej stronki, więc nawet nie mógłbym rzucić kodem drugą zabawkę gdzieś posiałem, muszę poszukać na starych dyskach. Jednak dalej twierdzę, że można całkiem wypaśne zabawki znaleźć w necie. Może będę miał chwilę, to przejrzę moje zakładki i bookmarki, na pewno mam jakieś linki.
Ajaxowe zabawki, mogą poważnie nadwyrężać server, choć niewątpliwie potrafią być dość urodziwe i funkcjonalne. Można poszukac gotowych rozwiązań w php i takich zabawek całkiem prostych i funkcjonalnych również pełno. No i mamy zabawki w JavaScript i w DHTML'u..
Twój kod hmm nie jest kompletny, już nie chodzi o brak stringu tu i ówdzie, ale to nie może zadziałać w żadnym wypadku! brakuje czegoś np. diva w którym mógłby kod się zrealizować..
np.:
<div style="margin:20px; float:right;" id="mmp_baner"></div> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:35.81 KB/s
Tak po za tym, to jeśli coś osadzasz w pliku index.template.php, to staraj się na maxa wywalać wsio na zewnątrz, unikniesz wtedy problemów itd..
aha zapomniałem, że do prezentacji banerków można również zastosować markizę.
Nie bardzo mam czas się rozpisywać, ale poświęciłem z godzinkę na zabawy z JS i markizami.
Niektóre kody JS "gryzą się" na wzajem, co będzie widac w mojej prezentacji.
Zaprezentuje te zabawy w okienkach iframe. 2 ponieważ gryzą się kody i nie mogę tego zaprezentować w jednym pliku.
To ramka pierwsza, gdzie widać 5 możliwości osadzania banera. Pierwsze 3 to java script, a dwa pozostałe to markiza, jedna przesuwa banery z prawa na lewo, a druga przesuwa je do góry.
Co do samej markizy to można nią sterować w taki sposób:
Kierunki przesuwania czyli direction="": i tu mozna podać wartości --> "up", "down", "left" i "right" np: direction="up"
Nastęna możliwość to prędkość: scrollamount="", tu podajemy wartości liczbowe, gdzie "1" to jest najwolniej, przykładowo, fajnie wygląda markiza pionowa z kierunkiem do góry kiedy predkość jest ustawiona nie szybciej niż scrollamount="2" to w przypadku markizy poziomej, przy "długiej" grafice to warto troszkę przyśpieszyć np scrollamount="3"
Skąd skrypty?
Pierwszy pochodzi z tego przykładu:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/skrypt/banner/baner.htmDrugi, miałem gdzieś w plikach, a pochodzi z DynamicDrive:
http://www.dynamicdrive.com (DHTML)
Trzeci pochodzi z generatorka banerów tu:
http://www.htmlbasix.com/banner.shtmlPo niżej podaję przykłady w ramkach!
( uwaga! przy niskiej rozdzielczości mogą być problemy z wyświetlaniem )
Pierwsze okienko prezentacji: | A to drugie okienko prezentacji: |
|
|
Drugi przykład jest ciekawy. (w DHTML'u) i ten zastosowałem w Twoim pliku, ale masz jeszcze dwa pozostałe (z wykorzystaniem zewn. JS) i jeden z markizą pionową do góry.
Żeby to zadziałało, to należy skopiować na ftp katalog "baners' żeby był w gł. katalogu forum. W twoim przypadku powinien mieć adres: 3w.everlost.pl/baners/ - to zbiornik na banery i i JS, zresztą umieściłem tam również te przykłady z ramek, do wykorzystania, jako pomocnik.
Zrobiłem na szybko 12 grafik zastępczych jako banery, jednak jak Ci się podobają to zatrzymaj, są free.
Załączam Twoje pliki index.template.php w kilku wersjach, wystarczy zmienić nazwę, ale ważne jest, żeby skopiować katalog "baners" do gł. katalogu forum, wtedy zadziałają wszystkie linki.
Przykro mi, nie bardzo mam czas, żeby to rozwinąć.. Zastosowane przykłady potraktuj ew. jako rozwiązanie zastępcze. Nie mam czasu, żeby dla Ciebie extra przeszukać Internet pod kątem zabawek do banerów, to raczej ty powinieneś zrobić. Zawszę mogę pomóc z kodem.
Można jeszcze rozwinąć te przykłady np. o rozwiązania php. ale JS, jest naprawdę wystarczające.. i niczego nie niszczy. Jak znajdziesz ciekawą zabawkę we flashu to zgłoś się ponownie, to wrócimy do kodu.
Jeśli coś nie jasne, nie będziesz wiedział co i jak, to też pisz.
BTW. pierwszy kod JS to część do sekcji HEAD i sekcji BODY, inne wrzuca się już lokalnie i zdecydowanie jako odnośniki do zewnętrznego kodu inaczej wszędzie tam gdzie apostrofy musisz zastosować backslashe.
Pozdrawiam
roco