Ema

Bartosh, sorrka kompletnie nie by?o mo?liwo?ci.
Oczywi?cie mo?na takie gówienka znale?? jako ajax, pgp, js, czy flash.
flasha ludzie g?. blokuj? i jak Ci zale?y, to warto zastanowi? si? nad innymi rozwi?zaniami. Osadzi? dla mnie zabawk? we flashu, to par? minut zabawy z kodem.
Jednak, sam napisa?em ze dwie sztuki, nie mog? znale??, jedna to by?a btw komercyjnej stronki, wi?c nawet nie móg?bym rzuci? kodem drug? zabawk? gdzie? posia?em, musz? poszuka? na starych dyskach. Jednak dalej twierdz?, ?e mo?na ca?kiem wypa?ne zabawki znale?? w necie. Mo?e b?d? mia? chwil?, to przejrz? moje zak?adki i bookmarki, na pewno mam jakie? linki.
Ajaxowe zabawki, mog? powa?nie nadwyr??a? server, cho? niew?tpliwie potrafi? by? do?? urodziwe i funkcjonalne. Mo?na poszukac gotowych rozwi?za? w php i takich zabawek ca?kiem prostych i funkcjonalnych równie? pe?no. No i mamy zabawki w JavaScript i w DHTML'u..
Twój kod hmm nie jest kompletny, ju? nie chodzi o brak stringu tu i ówdzie, ale to nie mo?e zadzia?a? w ?adnym wypadku! brakuje czego? np. diva w którym móg?by kod si? zrealizowa?..
np.:
<div style="margin:20px; float:right;" id="mmp_baner"></div> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.001s | speed:61.61 KB/s
Tak po za tym, to je?li co? osadzasz w pliku index.template.php, to staraj si? na maxa wywala? wsio na zewn?trz, unikniesz wtedy problemów itd..
aha zapomnia?em, ?e do prezentacji banerków mo?na równie? zastosowa? markiz?.
Nie bardzo mam czas si? rozpisywa?, ale po?wi?ci?em z godzink? na zabawy z JS i markizami.
Niektóre kody JS "gryz? si?" na wzajem, co b?dzie widac w mojej prezentacji.
Zaprezentuje te zabawy w okienkach iframe. 2 poniewa? gryz? si? kody i nie mog? tego zaprezentowa? w jednym pliku.
To ramka pierwsza, gdzie wida? 5 mo?liwo?ci osadzania banera. Pierwsze 3 to java script, a dwa pozosta?e to markiza, jedna przesuwa banery z prawa na lewo, a druga przesuwa je do góry.
Co do samej markizy to mo?na ni? sterowa? w taki sposób:
Kierunki przesuwania czyli direction="": i tu mozna poda? warto?ci --> "up", "down", "left" i "right" np: direction="up"
Nast?na mo?liwo?? to pr?dko??: scrollamount="", tu podajemy warto?ci liczbowe, gdzie "1" to jest najwolniej, przyk?adowo, fajnie wygl?da markiza pionowa z kierunkiem do góry kiedy predko?? jest ustawiona nie szybciej ni? scrollamount="2" to w przypadku markizy poziomej, przy "d?ugiej" grafice to warto troszk? przy?pieszy? np scrollamount="3"
Sk?d skrypty?
Pierwszy pochodzi z tego przyk?adu:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/skrypt/banner/baner.htmDrugi, mia?em gdzie? w plikach, a pochodzi z DynamicDrive:
http://www.dynamicdrive.com (DHTML)
Trzeci pochodzi z generatorka banerów tu:
http://www.htmlbasix.com/banner.shtmlPo ni?ej podaj? przyk?ady w ramkach!
( uwaga! przy niskiej rozdzielczo?ci mog? by? problemy z wy?wietlaniem )
| Pierwsze okienko prezentacji: | A to drugie okienko prezentacji: |
|
|
Drugi przyk?ad jest ciekawy. (w DHTML'u) i ten zastosowa?em w Twoim pliku, ale masz jeszcze dwa pozosta?e (z wykorzystaniem zewn. JS) i jeden z markiz? pionow? do góry.
?eby to zadzia?a?o, to nale?y skopiowa? na ftp katalog "baners' ?eby by? w g?. katalogu forum. W twoim przypadku powinien mie? adres: 3w.everlost.pl/baners/ - to zbiornik na banery i i JS, zreszt? umie?ci?em tam równie? te przyk?ady z ramek, do wykorzystania, jako pomocnik.
Zrobi?em na szybko 12 grafik zast?pczych jako banery, jednak jak Ci si? podobaj? to zatrzymaj, s? free.
Za??czam Twoje pliki index.template.php w kilku wersjach, wystarczy zmieni? nazw?, ale wa?ne jest, ?eby skopiowa? katalog "baners" do g?. katalogu forum, wtedy zadzia?aj? wszystkie linki.
Przykro mi, nie bardzo mam czas, ?eby to rozwin??.. Zastosowane przyk?ady potraktuj ew. jako rozwi?zanie zast?pcze. Nie mam czasu, ?eby dla Ciebie extra przeszuka? Internet pod k?tem zabawek do banerów, to raczej ty powiniene? zrobi?. Zawsz? mog? pomóc z kodem.
Mo?na jeszcze rozwin?? te przyk?ady np. o rozwi?zania php. ale JS, jest naprawd? wystarczaj?ce.. i niczego nie niszczy. Jak znajdziesz ciekaw? zabawk? we flashu to zg?o? si? ponownie, to wrócimy do kodu.
Je?li co? nie jasne, nie b?dziesz wiedzia? co i jak, to te? pisz.
BTW. pierwszy kod JS to cz??? do sekcji HEAD i sekcji BODY, inne wrzuca si? ju? lokalnie i zdecydowanie jako odno?niki do zewn?trznego kodu inaczej wsz?dzie tam gdzie apostrofy musisz zastosowa? backslashe.
Pozdrawiam

roco