Witaj Cieplutki!
Coś Cię podkusiło co?
W PA masz przecież przyjazne linki i pytajnik [?] obok, jeśli klikniesz na ten pytajnik, to otrzymasz info "co to jest" + info np. na Twoim serverze ta funkcja nie będzie dziłać" lub że będzie.
Żeby instalowac te wszystki gówienka, typu Pretty URL, czy SEO4smf itp, bo jest ich kilka, to trzeba najpierw sprawdzić, czy działa ModRewrite, czy oprogramowanie naszego servera to Apache, co akurat widać w PA i 2 pozycja w menu: "O SMF..."
Tam wyświetlą się na górze informacje o serverze, na kórym jest forum, - server, MySQL biblioteka GD itp..
Czasami jest tak, że Apache jest dołączane dynamicznie, tak jak tutaj.. ModRewrite działa, czyli to niby Apache ale w pliku Load musiałem wyłączyć sprawdzajkę i narzucić, że to na stewkę jest Apache.. a mam że to WiesePanel.. i przy php4 mam przyjazne linki, a kiedy w pliku .htaccess włączę że to php5, to mam w końcy porządnie działające forum, ale nie idzie włączyć przyjaznych linków..
Są inne metody na pozycje w wyszukiwarkach..
Powinieneś wiedzieć co jest u Ciebie, doczytać się czy podczas instalki i później muszą być włączone przyjazne linki, czy nie, a nade wszystko powinna być informacja, że to na stewkę jest Apache inaczej lipa, że hey..
Doraźnie to wyedytuj plik .htaccess i wyłącz linie od ModRewrite, stawiając z przodu kratkę - #
czyli :
# RewriteEngine on
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Apache configuration] | load:0.007s | speed:2.64 KB/s
Muszisz poustalać co masz i co masz powłączane.. powodem Twojego problemu mogą być również ustawienia Twojego servera, czyli tego co masz od hostingu.
Dla lepszego indexowania, przez roboty, powiedzmy inne niż googiel, bo googiel i tak widzi te znaki zapytania itp.. no problem.., włącza się przyjazne linki, zadziałają one tylko na severach Apache, a serverów jest sporo typów, jeśli wiemy, że mamy na stówkę Apache, ale np. jest dołączany dynamicznie to narzucamy w wpliku info, że to Apache i mimo info, że "na tym serverza, funkcja nie będzie działać", to postawimy fajkę przy tej funkcji i będziemy mieli przyjazne linki..
Te wszytkie mody typu PrettyURL itp.. robią totalną rzeźbę w kodzie, tylko po to, żeby przepuściś wszystkie ścieżki smf - przez siebie.., jak dla mnie to trochę oszustwo i wymuszenie zaufania.., a przecież smf ma własne ścieżki idziała to perfekcyjnie, np. na smf.pl są tylko włączone przyjazne linki, żadnych kombinerek, a PR mają conajmniej 5.. pomyśl o tym..
Owszem można, choć nie wszędzie to zadziała, zastosowac prettyURL, wtedy nawet nie będzie na końcu ***.html i w ogóle nic, tylko nazwa..
ja sobie odpuściłem po sporych nerwach u klienta.. Poczytaj trochę o tym, ten mod ma własne forum itp, jest gigawątek na smf.org o tym modzie i problemach, zobacz tam jakie ludzie stosują tipsy, żeby uratować swoje forum..
Ja odpuściłem temat, ponieważ nie działa to dobrze kiedy ząłączam php5..
Co mogę jeszcze doradzić? Podejrzyj instalkę, i zobacz czy są wszystkie pliki, czy nie ma info o chmodach, czy w plikach, które miały być zmodyfokowane, te modyfikacje nastąpiły.. i czy mod jest kompatybilny z Twoim servem..
Cieplutki, sorry nie zagladałem tu wczoraj ..mam mały remoncik kuchenny i troche ćwiczeń fizycznych, ale będę tu zaglądał, więc się odezwij.
Narka
r.