OK DeX!
Ja też to przetestowałem, (w końcu...), i dodaje wszędzie, dlatego, że SMF 2.0 ma tzw. profile zezwoleń i odkładało się w defaultowym profilu.
Jednak jest to możliwe i postaram się to zademonstrować, haw to.
Wchodzimy do PA (Panelu Admina)
Teraz klikamy po lewej, (w klasycznym wyglądzie) - "Zezwolenia",
i dalej, górna zakładka: --> Edycja Profili
W widoku standardowym, czyli bez lewego sidebaru z linkami, tylko z rozwijanymi linkami na górze:
Najeżdżamy na button: "Użytkownicy" -->> "Zezwolenia" -->> "Edytuj profile"
---
To są profile zezwoleń, gdzie można edytować i dodawać nowe profile.
Teraz dodamy nowy profil o nazwie "Forteca":
I z listy rozwijanej wybierzemy skopiowanie uprawnień z profilu default i klikamy: "create", bądź "Utwórz"
Jak widać utworzył się nowy profil i obok widać, że nie jest przypisany do żadnego z działów, (no board).
Następnie klikamy w napis/link "Forteca" i otworzy się okno z wyborem grupy, dla profilu "Forteca", (co widać na górze)
I tu klikasz na nazwę swojej grupy - "Forteca", (ja nie miałem takiej grupy, więc kliknąłem na modyfikuj, przy grupie Technik)
Kiedy otworzy się okno zezwoleń o w nim odfajkowujesz możliwość edycji:
Zapisujesz i teraz klikasz znowu Zezwolenia i zakładka na górze, tym razem nie edycja profili tylko obok z lewej : -->> "Zezwolenia dla forum"
Dostaniesz wtedy okno z listą działów i przypisanymi im profilami uprawnień, czy jak kto woli zezwoleń.
Ja posłużyłem się subdziałem test2, ale każdemu z nich można przypisać inny profil zezwoleń
Ale żeby to zrobić to na dole masz button "Edit All" (edytuj wszystkie) -> klikasz i przy każdym z działów będzie pole typu lista rozwijana, czyli selector z możliwością wyboru profilu.
I tutaj, ja wybrałem przy subdziale test 2 -->> profil uprawnień --> "Forteca"
Klikasz "Zapisz" i przy wybranym dziale masz wybrany zestaw / profil uprawnień.
Teraz to sprawdzimy i wybieramy z górnej zakładki tam gdzie jesteśmy na górze: -->> "Edytuj Profile"
I przy utworzonym wcześniej profilu zezwoleń o nazwie Forteca powinno być: "One Bord" czyli dodaliśmy ten profil zezwoleń do jednego z działów
Ale kiedy mamy już utworzony taki profil, to tam gdzie działy możesz kliknąć nie zezwolenia, tylko
modyfikujdzial trzy ------> to tu masz: "zezwolenia ---->przenieś ------>modyfikuj
"pod-dzial a" ------> to tu masz: -->>
zezwolenia ---->
przenieś ------>
modyfikuj "pod-dzial b" ------> to tu masz: -->>
zezwolenia ---->
przenieś ------>
modyfikujI kiedy masz edycję działu, (lub kiedy tworzysz nowy), to od razu możesz dodawać zestaw uprawnień:
Ewentualnie, jeśli nie masz utworzonego jeszcze profilu, to klikasz po lewej -->> Permission set i znowu jesteś w edycji profili zezwoleń, gdzie możesz utworzyć od razu nowy profil i dalej, poszczególnym grupom nadać różne uprawnienia w tym profilu zezwoleń.
To wszystko nie jest skomplikowane i łatwo sqmać gdzie co leży, ale na początku czarna magia hehe
Myślę że teraz po tym wyjaśnieniu dasz radę. Jeśli jednak będzie z czymś problem, to pisz.
Jak znajdziesz chwile, to tak czy siak napisz jak sobie poradziłeś. I oczywiście wszystko sprawdź.
Chodzi o to, że można korzystając z tzw. profili zezwoleń, dodatkowo ustawialnych różnie dla różnych grup, przypisać je, tj. poszczególne profile do konkretnych działów i np. jakieś grupie, w jakimś dziale można np. zabronić edycji własnych postów, i cudzych też hehe
To był tylko przykład, ale dzięki takim możliwościom, można stworzyć prawdziwą strefę gazy hehe, albo getto, korzystając z profili zezwoleń, i innych zezwoleń dla różnych grup..
Mam nadzieje, że teraz jest jaśniej?
Pozdrawiam
roco