Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Watermark  [Przeczytany 16153 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Global Moder
La Toma Magic
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [17.07.2009 15:23:34] Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg896#msg896  
Witam!

Mam pytanko: jak w prosty sposób nak?ada? znak wodny na wy?wietlane na forum obrazki? Chodzi mi o to, ?eby nie nak?ada? ich na obrazek przed wgraniem na serwer (czyli orygina? na serwerze pozostaje czysty) ale wy?wietla si? z sygnatur? i je?li kto? go ?ci?gnie, to ma z sygnatur?.

Z góry dzi?kuj? za pomoc.

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [17.07.2009 21:07:39] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg897#msg897 Post #1 
Cze?? Sandra U?miech

S? ró?ne skrypty, framwerki i gotowe rozwi?zania.. Chodzi o tzw - dodawanie watermarka "w locie" do wy?wietlanej foty, tak, ?eby by?y po??czone, (watermark i fota), a oryginalne fotki by?y nietkni?te..

Ostatni raz zabawia?em si? jakim? skryptem-gotowcem chyba z ksi??ki 101 praktycznych przyk?adów skryptów php, czy jako? tak.. Autorem by? Marcin Lis.. tylko tam trzeba by?o doda? nag?ówek, ?e to fota inaczej fota si? nie wy?wietla?a..

Je?li potrzebuje znak wodny to robi? go w przys?owiowe 5 sekund w programie graficznym.
Nie wiem co Ci doradzi?, na pewno b?dzie przy tym troch? pracy, tj z integr? na forum.. Jednak ja z g?owy tego nie napisz?, po prostu ju? nie pami?tam, od paru lat nie mia?em potrzeby.. S?dz?, ?e najlepiej znale?? gotowy skrypt watermarka-w-locie w php. Ew. z jakiej? galerii, czy innego skryptu, podejrze? i co? zaimplementowa? na wzór.. Niektóre z?o?one skrypty maja charakter zabudowy blokowej, inaczej mówi?c, sk?adaj? z wielu niezale?nych modu?ów i mo?na niektóre rzeczy spokojnie zaimplementowa? w innym skrypcie.. Inaczej trzeba to napisa?, albo skorzysta? z gotowych rozwi?za?, jakich pe?no w sieci..

Nie jest to zbyt skomplikowane, ale ja si? tego nie mog? podj??, musia?bym mie? troch? wi?cej czasu. Poszukaj gotowców.

Sandra, zawsze mo?emy wróci? do rozmowy, jednak w chwili obecnej nie mog? od?o?y? innych spraw, ?eby zaj?? si? poszukiwaniami, ok? sorka.. Napisa? z g?owy tego nie napisz?, bo jeszcze jestem za cienki, cho? si? tego j?zyka uczy?em do?? d?ugo... Nie jest to skomplikowane, ale w moim wypadku by?o by do?? czasoch?onne... Pami?taj, ?e zale?y to od w??czonej na Twoim hostingu biblioteki GD, najlepiej od wersji 2.0 w z wy?. jednak, je?li dobrze skaluje Ci inne obrazki na forum, to znaczy ?e jest ok.
S?dz?, jednak, ?e na stewk? jest to mo?liwe.

Pozdrawiam U?miech
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Global Moder
La Toma Magic
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [19.07.2009 20:24:35] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg905#msg905 Post #2 
OK. poszukam... chocia? ju? szuka?am zanim tu zapyta?am  bezradny

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [21.07.2009 17:53:53] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg907#msg907 Post #3 
Cześć Sandra U?miech

Pokonałem ostatnią granicę i właśnie spoglądam na Wieżę Eiffla.. i dziś wieczorem wracam z powrotem..

btw, spojrzałem do mojej pogodynki dziś przed południem i zobaczyłem ciekawy biometr, ciekawy bo pokazywał biometr na rok 20 009 niezłe co?

Zrobiłem nawet fotkę:

Nawet jak sobie poszukasz, to możesz spotkać trudności..

Ale zacznijmy od tego, że nie napisałaś o co dokładnie chodzi z tymi obrazkami, tzn. tak, ale nie wiem, czy te obrazki wyświetlasz z forum w znaczeniu, że są wklejone do posta, czy też wyświetlasz je z innego miejsca np. z Copperminda? bo jesli to może są już gotowe rozwiązania?

Nie zrozum mnie, czy też mojego poprzedniego postu, źle.. wiesz ja opracowałem ponad setkę różnych modyfikacji, kręci mnie to, poniewaz smf w łatwy sposób na to pozwala.., ale nie wszystko można łatwo zrobić.. Już od 2006 roku myślałem, żeby galeria dla smf miała znak wodny, np. w PA pole do wpisania textu lub podania linka do grafiki watermarka.. i do tej pory się za to nie zabrałem... Ale kiedy się zabiorę, to i tak po zintegrowaniu skryptu potrzeba co najmniej z paru dziesięciu testów.. Chodzi o to, że te akurat zabawki mogą nieźle obciążać. Dobrze to rozwiązać zewnętrznym skryptem i przetestować stronę, czy ja to nie zwalnia itd.. Przejrzeć logi serva pod kątem obciążenia procka i ramu.. Tak sam z siebie skrypt, czy klasa watermarka nie wiele robi, może jednak mieć znaczący wpływ na skrypt SMF.
Wiele razy chciałem się za to zabrać, ale ..brr naprawdę mi ciężko.. musiałbym mieć wolną głowę i żadnych projektów na karku.. ponadto chciałbym wprowadzić w życie inne zabawki.. nie tylko u mnie.. Póki co to nikt nie nie ma takiego, forum jak to tutaj.. hmm tak poprzerabianego.. Jak się człek uprze to wszystko można, jednak ja do watermarka potrzebuję przyjaznych warunków i sorry nie pstryknę z palca żeby się samo pojawiło, ponieważ nie jestem "Cudotwórcą z Nazaretu".
Nie odmawiam Ci pomocy, ale akurat ten temat odkładam już 2,5 roku.. może muszę popracować nad nastawieniem?

To przykładowy kod watermarka wykorzystującego bibliotekę GD:

GeSHi -› Code: [select]
<?php  

header(&#39;content-type: image/jpeg&#39;);  

$watermark = imagecreatefrompng(&#39;watermark.png&#39;);  
$watermark_width = imagesx($watermark);  
$watermark_height = imagesy($watermark);  
$image = imagecreatetruecolor($watermark_width, $watermark_height);  
$image = imagecreatefromjpeg($_GET[&#39;src&#39;]);  
$size = getimagesize($_GET[&#39;src&#39;]);  
$dest_x = $size[0] - $watermark_width - 5;  
$dest_y = $size[1] - $watermark_height - 5;  
imagecopymerge($image, $watermark, $dest_x, $dest_y, 0, 0, $watermark_width, $watermark_height, 100);  
imagejpeg($image);  
imagedestroy($image);  
imagedestroy($watermark);  

?>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.020s | speed:31.40 KB/s

Można to wrzucić jako np. watermark.php do katalogu z fotami i później podawać jako src obrazka.
To robi wtermarki na jpg'ach, --> $image = imagecreatefromjpeg
a rozmiar pochodzi z --> $size = getimagesize

Tu masz inne przykłady:
http://www.fireworkit.com/php/dynamicznie-generowany-watermark-w-php.html
http://www.imgallery.net/forum/viewtopic.php?t=292

Tu jest ciekawy przykład z wywołaniem, tylko faktycznie w skrypcie, na początku, zabrakło określenia MIME pliku dla przeglądarek...,
żeby wiedziały, że to grafika i jakiego typu..
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94383&mode=threaded&pid=474127

Warto poszukać takiego, który poza kolorami daje możliwość ustawienia opacity np. na 80.

Pytanie, co Ty tak naprawdę potrzebujesz? Bo jeśli wyświetlasz fotki z zewnętrznego źródła, to po prostu znajdź prosta galeryjkę z możliwością nakładania własnych watermarków.. jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rzeźba integracyjna z smf..

No nic, spadam zobaczyć piękne miasto..

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Global Moder
La Toma Magic
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [21.07.2009 22:11:36] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg911#msg911 Post #4 
Cze?? Roco!

Ale Ci zazdroszcz? tego Pary?a... kocham to miasto z jego klimatem i urokiem... Tam mi nawet t?um na ulicy nie przeszkadza....

Dzi?ki za podpowied?, w mi?dzyczasie dopatrzy?am si?, ze jest mod do mojej galerii (coopermine gallery)...
Po?wiczy?am troszk? i jestem zadowolona z efektów. Wprawdzie nad samym znakiem musz? jeszcze popracowa?, ale jest to o co mi chodzi?o: nak?ada znak na wy?wietlane zdj?cie, ale nie zmienia zdj?cia na serwerze i mog? pokaza? fotk? z galerii np. na forum i jest z piecz?tk? 5

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [21.07.2009 22:39:42] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg912#msg912 Post #5 
Sandro, U?miech

wierz mi ..nie chcia?aby? mie? tak jak ja.. nie do??, ?e jecha?em non-stop z przerwami w miejscach gdzie by? net, to dzi? przyjecha?em, a za pó? godiny, godzinke, dotr? jeszcze inni znajomi i musze wraca?.. inaczej uwale projekt, nawet nie mog? zanocowa?..
Owszem, by?em na zar?bi?cie wykwintnym obiedzie, na szcz??cie mia?em garnitur ze sob?.., wypi?em troch? dziwnej mieszanki wina, wody mineralnej z szamanem i p?ywaj?cymi kawa?kami lemonek i pomara?czy.. + dwie Carperinie.. ale spoko.. Zmrozi?o mnie dopiero jakies 2 godziny temu, jak moi polscy przyjaciele razem z francuskimi, zawie?li mnie w par? ciekawych miejsc, w tym w jedno zaiste ciekawe.. do samochodu podesz?a niewiasta nieprzeci?tnej urody i rozchyli?a swój plastikowy czerwony p?aszczyk pod którym nic nie ..mia?a/o okaza?o sie, ze by?a to "kobitka" z pieknymi piersiami hehe i z hmm fiutem.. Moi polscy kolesie parskn?li smiechem, (to jo?opy.. hehe), mysleli, ze zrobili mi niez?y kawa?, ale ?mieszne by?o dopiero kiedy nasi francuscy przyjaciele zainteresowali si? ..hmm tym niewiast? i to na powa?nie hehe ech nie mam czasu na te wyg?upy, mo?e za m-c, mo?e za 2?

To ?wietnie.., tak w?a?nie pomy?la?em.. a przecie? ta twoja galeria ma ró?ne mody i to od lat.. Popracuj nad opacity, (prze?roczysto?ci?) watermarka. naprawd? fajnie, ?e znalaz?as rozwi?zanie, bo naprawd? nie wiedzia?em jak móg?bym Ci pomóc. Nie jestem jeszcze na to gotowy..

No nic zaraz musze jecha?, ale sko?ystam z szybkiego ??cza jakie mam tu w hotelu, mo?e jeszcze odpisze innym tu na forum..
Powietrze mnie do?? zaskoczy?o.. jecha?em ca?? drog? z klim? na maxa i muz? te?.. zupe?nie jak amerykanie hehe ba?em si? ?e zasn?.. Ale zaskoczy?a mnie kompletna duchota, jakby mia?a by? burza.. pierwszy raaz do?wiadczy?em czego? tak ma?omi?ego w Pary?ewie, w którym jednak czasami bywam, nawet aparatu nie wzio?e.. szkoda bo widzia?em sporo ciekawych rzeczy.. tia.. czas na mnie..

Pozdrawiam U?miech
roco

PS. Fotka piesia - super! ju? zapomnia?em ale to chyba "on", a "ona" ta czarna (na avatrze) jest w tle? czy na odwrót? sorki.. and narka Mrugni?cie

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 1 Robot, 5 Gości, 0 Użytkowników

Baidu

Skocz do:  

* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: Watermark ]
[url=https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.0]Watermark[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: Watermark ]
<a href="https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.0" target="_blank">Watermark</a>
Geo Visitors Map