Cześć Sandra
Pokonałem ostatnią granicę i właśnie spoglądam na Wieżę Eiffla.. i dziś wieczorem wracam z powrotem..
btw, spojrzałem do mojej pogodynki dziś przed południem i zobaczyłem ciekawy biometr, ciekawy bo pokazywał biometr na rok 20 009 niezłe co?
Zrobiłem nawet fotkę:
Nawet jak sobie poszukasz, to możesz spotkać trudności..
Ale zacznijmy od tego, że nie napisałaś o co dokładnie chodzi z tymi obrazkami, tzn. tak, ale nie wiem, czy te obrazki wyświetlasz z forum w znaczeniu, że są wklejone do posta, czy też wyświetlasz je z innego miejsca np. z Copperminda? bo jesli to może są już gotowe rozwiązania?
Nie zrozum mnie, czy też mojego poprzedniego postu, źle.. wiesz ja opracowałem ponad setkę różnych modyfikacji, kręci mnie to, poniewaz smf w łatwy sposób na to pozwala.., ale nie wszystko można łatwo zrobić.. Już od 2006 roku myślałem, żeby galeria dla smf miała znak wodny, np. w PA pole do wpisania textu lub podania linka do grafiki watermarka.. i do tej pory się za to nie zabrałem... Ale kiedy się zabiorę, to i tak po zintegrowaniu skryptu potrzeba co najmniej z paru dziesięciu testów.. Chodzi o to, że te akurat zabawki mogą nieźle obciążać. Dobrze to rozwiązać zewnętrznym skryptem i przetestować stronę, czy ja to nie zwalnia itd.. Przejrzeć logi serva pod kątem obciążenia procka i ramu.. Tak sam z siebie skrypt, czy klasa watermarka nie wiele robi, może jednak mieć znaczący wpływ na skrypt SMF.
Wiele razy chciałem się za to zabrać, ale ..brr naprawdę mi ciężko.. musiałbym mieć wolną głowę i żadnych projektów na karku.. ponadto chciałbym wprowadzić w życie inne zabawki.. nie tylko u mnie.. Póki co to nikt nie nie ma takiego, forum jak to tutaj.. hmm tak poprzerabianego.. Jak się człek uprze to wszystko można, jednak ja do watermarka potrzebuję przyjaznych warunków i sorry nie pstryknę z palca żeby się samo pojawiło, ponieważ nie jestem "Cudotwórcą z Nazaretu".
Nie odmawiam Ci pomocy, ale akurat ten temat odkładam już 2,5 roku.. może muszę popracować nad nastawieniem?
To przykładowy kod watermarka wykorzystującego bibliotekę GD:
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.026s | speed:23.70 KB/s
Można to wrzucić jako np. watermark.php do katalogu z fotami i później podawać jako src obrazka.
To robi wtermarki na jpg'ach, --> $image = imagecreatefromjpeg
a rozmiar pochodzi z --> $size = getimagesize
Tu masz inne przykłady:
http://www.fireworkit.com/php/dynamicznie-generowany-watermark-w-php.htmlhttp://www.imgallery.net/forum/viewtopic.php?t=292Tu jest ciekawy przykład z wywołaniem, tylko faktycznie w skrypcie, na początku, zabrakło określenia MIME pliku dla przeglądarek...,
żeby wiedziały, że to grafika i jakiego typu..
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94383&mode=threaded&pid=474127Warto poszukać takiego, który poza kolorami daje możliwość ustawienia opacity np. na 80.
Pytanie, co Ty tak naprawdę potrzebujesz? Bo jeśli wyświetlasz fotki z zewnętrznego źródła, to po prostu znajdź prosta galeryjkę z możliwością nakładania własnych watermarków.. jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rzeźba integracyjna z smf..
No nic, spadam zobaczyć piękne miasto..
Pozdrawiam
roco