Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Watermark  [Przeczytany 7107 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Global Moder
La Toma Magic
03.02.2017 22:19:11
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [17.07.2009 15:23:34] Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg896#msg896  
Witam!

Mam pytanko: jak w prosty sposób nakładać znak wodny na wyświetlane na forum obrazki? Chodzi mi o to, żeby nie nakładać ich na obrazek przed wgraniem na serwer (czyli oryginał na serwerze pozostaje czysty) ale wyświetla się z sygnaturą i jeśli ktoś go ściągnie, to ma z sygnaturą.

Z góry dziękuję za pomoc.

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [17.07.2009 21:07:39] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg897#msg897 Post #1 
Cześć Sandra

Są różne skrypty, framwerki i gotowe rozwiązania.. Chodzi o tzw - dodawanie watermarka "w locie" do wyświetlanej foty, tak, żeby były połączone, (watermark i fota), a oryginalne fotki były nietknięte..

Ostatni raz zabawiałem się jakimś skryptem-gotowcem chyba z książki 101 praktycznych przykładów skryptów php, czy jakoś tak.. Autorem był Marcin Lis.. tylko tam trzeba było dodać nagłówek, że to fota inaczej fota się nie wyświetlała..

Jeśli potrzebuje znak wodny to robię go w przysłowiowe 5 sekund w programie graficznym.
Nie wiem co Ci doradzić, na pewno będzie przy tym trochę pracy, tj z integrą na forum.. Jednak ja z głowy tego nie napiszę, po prostu już nie pamiętam, od paru lat nie miałem potrzeby.. Sądzę, że najlepiej znaleźć gotowy skrypt watermarka-w-locie w php. Ew. z jakiejś galerii, czy innego skryptu, podejrzeć i coś zaimplementować na wzór.. Niektóre złożone skrypty maja charakter zabudowy blokowej, inaczej mówiąc, składają z wielu niezależnych modułów i można niektóre rzeczy spokojnie zaimplementować w innym skrypcie.. Inaczej trzeba to napisać, albo skorzystać z gotowych rozwiązań, jakich pełno w sieci..

Nie jest to zbyt skomplikowane, ale ja się tego nie mogę podjąć, musiałbym mieć trochę więcej czasu. Poszukaj gotowców.

Sandra, zawsze możemy wrócić do rozmowy, jednak w chwili obecnej nie mogę odłożyć innych spraw, żeby zająć się poszukiwaniami, ok? sorka.. Napisać z głowy tego nie napiszę, bo jeszcze jestem za cienki, choć się tego języka uczyłem dość długo... Nie jest to skomplikowane, ale w moim wypadku było by dość czasochłonne... Pamiętaj, że zależy to od włączonej na Twoim hostingu biblioteki GD, najlepiej od wersji 2.0 w z wyż. jednak, jeśli dobrze skaluje Ci inne obrazki na forum, to znaczy że jest ok.
Sądzę, jednak, że na stewkę jest to możliwe.

Pozdrawiam
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Global Moder
La Toma Magic
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [19.07.2009 20:24:35] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg905#msg905 Post #2 
OK. poszukam... chociaż już szukałam zanim tu zapytałam  bezradny

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [21.07.2009 17:53:53] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg907#msg907 Post #3 
Cześć Sandra

Pokonałem ostatnią granicę i właśnie spoglądam na Wieżę Eiffla.. i dziś wieczorem wracam z powrotem..

btw, spojrzałem do mojej pogodynki dziś przed południem i zobaczyłem ciekawy biometr, ciekawy bo pokazywał biometr na rok 20 009 niezłe co?

Zrobiłem nawet fotkę:

Nawet jak sobie poszukasz, to możesz spotkać trudności..

Ale zacznijmy od tego, że nie napisałaś o co dokładnie chodzi z tymi obrazkami, tzn. tak, ale nie wiem, czy te obrazki wyświetlasz z forum w znaczeniu, że są wklejone do posta, czy też wyświetlasz je z innego miejsca np. z Copperminda? bo jesli to może są już gotowe rozwiązania?

Nie zrozum mnie, czy też mojego poprzedniego postu, źle.. wiesz ja opracowałem ponad setkę różnych modyfikacji, kręci mnie to, poniewaz smf w łatwy sposób na to pozwala.., ale nie wszystko można łatwo zrobić.. Już od 2006 roku myślałem, żeby galeria dla smf miała znak wodny, np. w PA pole do wpisania textu lub podania linka do grafiki watermarka.. i do tej pory się za to nie zabrałem... Ale kiedy się zabiorę, to i tak po zintegrowaniu skryptu potrzeba co najmniej z paru dziesięciu testów.. Chodzi o to, że te akurat zabawki mogą nieźle obciążać. Dobrze to rozwiązać zewnętrznym skryptem i przetestować stronę, czy ja to nie zwalnia itd.. Przejrzeć logi serva pod kątem obciążenia procka i ramu.. Tak sam z siebie skrypt, czy klasa watermarka nie wiele robi, może jednak mieć znaczący wpływ na skrypt SMF.
Wiele razy chciałem się za to zabrać, ale ..brr naprawdę mi ciężko.. musiałbym mieć wolną głowę i żadnych projektów na karku.. ponadto chciałbym wprowadzić w życie inne zabawki.. nie tylko u mnie.. Póki co to nikt nie nie ma takiego, forum jak to tutaj.. hmm tak poprzerabianego.. Jak się człek uprze to wszystko można, jednak ja do watermarka potrzebuję przyjaznych warunków i sorry nie pstryknę z palca żeby się samo pojawiło, ponieważ nie jestem "Cudotwórcą z Nazaretu".
Nie odmawiam Ci pomocy, ale akurat ten temat odkładam już 2,5 roku.. może muszę popracować nad nastawieniem?

To przykładowy kod watermarka wykorzystującego bibliotekę GD:

GeSHi -› Code: [select]
<?php  

header(&#39;content-type: image/jpeg&#39;);  

$watermark = imagecreatefrompng(&#39;watermark.png&#39;);  
$watermark_width = imagesx($watermark);  
$watermark_height = imagesy($watermark);  
$image = imagecreatetruecolor($watermark_width, $watermark_height);  
$image = imagecreatefromjpeg($_GET[&#39;src&#39;]);  
$size = getimagesize($_GET[&#39;src&#39;]);  
$dest_x = $size[0] - $watermark_width - 5;  
$dest_y = $size[1] - $watermark_height - 5;  
imagecopymerge($image, $watermark, $dest_x, $dest_y, 0, 0, $watermark_width, $watermark_height, 100);  
imagejpeg($image);  
imagedestroy($image);  
imagedestroy($watermark);  

?>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.026s | speed:23.70 KB/s

Można to wrzucić jako np. watermark.php do katalogu z fotami i później podawać jako src obrazka.
To robi wtermarki na jpg'ach, --> $image = imagecreatefromjpeg
a rozmiar pochodzi z --> $size = getimagesize

Tu masz inne przykłady:
http://www.fireworkit.com/php/dynamicznie-generowany-watermark-w-php.html
http://www.imgallery.net/forum/viewtopic.php?t=292

Tu jest ciekawy przykład z wywołaniem, tylko faktycznie w skrypcie, na początku, zabrakło określenia MIME pliku dla przeglądarek...,
żeby wiedziały, że to grafika i jakiego typu..
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94383&mode=threaded&pid=474127

Warto poszukać takiego, który poza kolorami daje możliwość ustawienia opacity np. na 80.

Pytanie, co Ty tak naprawdę potrzebujesz? Bo jeśli wyświetlasz fotki z zewnętrznego źródła, to po prostu znajdź prosta galeryjkę z możliwością nakładania własnych watermarków.. jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rzeźba integracyjna z smf..

No nic, spadam zobaczyć piękne miasto..

Pozdrawiam
roco

IP IP Zapisane
Global Moder
La Toma Magic
Topic Starter
 Poland Kobieta
Poland
DATA: [21.07.2009 22:11:36] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg911#msg911 Post #4 
Cześć Roco!

Ale Ci zazdroszczę tego Paryża... kocham to miasto z jego klimatem i urokiem... Tam mi nawet tłum na ulicy nie przeszkadza....

Dzięki za podpowiedź, w międzyczasie dopatrzyłam się, ze jest mod do mojej galerii (coopermine gallery)...
Poćwiczyłam troszkę i jestem zadowolona z efektów. Wprawdzie nad samym znakiem muszę jeszcze popracować, ale jest to o co mi chodziło: nakłada znak na wyświetlane zdjęcie, ale nie zmienia zdjęcia na serwerze i mogę pokazać fotkę z galerii np. na forum i jest z pieczątką 5

IP IP Zapisane

Pozdrawiam - Sandra
www.drlucy.pl
www.latoma.net
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [21.07.2009 22:39:42] Odp: Watermark
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.msg912#msg912 Post #5 
Sandro,

wierz mi ..nie chciałabyś mieć tak jak ja.. nie dość, że jechałem non-stop z przerwami w miejscach gdzie był net, to dziś przyjechałem, a za pół godiny, godzinke, dotrą jeszcze inni znajomi i musze wracać.. inaczej uwale projekt, nawet nie mogę zanocować..
Owszem, byłem na zarąbiście wykwintnym obiedzie, na szczęście miałem garnitur ze sobą.., wypiłem trochę dziwnej mieszanki wina, wody mineralnej z szamanem i pływającymi kawałkami lemonek i pomarańczy.. + dwie Carperinie.. ale spoko.. Zmroziło mnie dopiero jakies 2 godziny temu, jak moi polscy przyjaciele razem z francuskimi, zawieźli mnie w parę ciekawych miejsc, w tym w jedno zaiste ciekawe.. do samochodu podeszła niewiasta nieprzeciętnej urody i rozchyliła swój plastikowy czerwony płaszczyk pod którym nic nie ..miała/o okazało sie, ze była to "kobitka" z pieknymi piersiami hehe i z hmm fiutem.. Moi polscy kolesie parsknęli smiechem, (to jołopy.. hehe), mysleli, ze zrobili mi niezły kawał, ale śmieszne było dopiero kiedy nasi francuscy przyjaciele zainteresowali się ..hmm tym niewiastą i to na poważnie hehe ech nie mam czasu na te wygłupy, może za m-c, może za 2?

To świetnie.., tak właśnie pomyślałem.. a przecież ta twoja galeria ma różne mody i to od lat.. Popracuj nad opacity, (przeźroczystością) watermarka. naprawdę fajnie, że znalazłas rozwiązanie, bo naprawdę nie wiedziałem jak mógłbym Ci pomóc. Nie jestem jeszcze na to gotowy..

No nic zaraz musze jechać, ale skożystam z szybkiego łącza jakie mam tu w hotelu, może jeszcze odpisze innym tu na forum..
Powietrze mnie dość zaskoczyło.. jechałem całą drogę z klimą na maxa i muzą też.. zupełnie jak amerykanie hehe bałem się że zasnę.. Ale zaskoczyła mnie kompletna duchota, jakby miała być burza.. pierwszy raaz doświadczyłem czegoś tak małomiłego w Paryżewie, w którym jednak czasami bywam, nawet aparatu nie wziołe.. szkoda bo widziałem sporo ciekawych rzeczy.. tia.. czas na mnie..

Pozdrawiam
roco

PS. Fotka piesia - super! już zapomniałem ale to chyba "on", a "ona" ta czarna (na avatrze) jest w tle? czy na odwrót? sorki.. and narka

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 4 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do:  

* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: Watermark ]
[url=https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.0]Watermark[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: Watermark ]
<a href="https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=313.0" target="_blank">Watermark</a>
Geo Visitors Map