Już na samym początku odpowadam - wszystko w porządku, rozluxnij sie hehe
Sam korzystam z torrentów, choc raczej do innych celi. Torrenty bolą co poniektórych bo masz tam prywatność i nie idzie podglądać pakietów hehe, co oczywiście jest nie rękę np. tym cwelom z riaa.
Jest ok, choćby z tego powodu, że forum jest oparte na skrypcie SMF, inaczej pewnie przeniósł bym do tego działu:
WebmasterWiesz lubię porządek hehe, ale to dobra cecha.
O contencie nie powiem nic, ponieważ nie bardzo miałem jak pozwiedzać Twoje forum.
- natomiast jako webmaster (zawodowo), mogę się wypowiedzieć w kwestii laya i Twojej pracy.
Style z Dziner Studio.. - owszem są piękne! Jednak widze ich rozwój od samego początku, to młodzi ludzie z zacięciem artystycznym, jednak nic się nie zmieniło i nie było stylu od nich nawet z tych płatnych, żeby nie trzeba było poprawiać, choćby tę skórkę ktorą przemodelowałeś do swoich potrzeb.
To jest tak, ze producencji styli muszą pisać to na hmm to jakbyć mał 10 kanałowy korektor graficzny i wszystkie suwaki lub gałki poustawiane byłu w połowie czyli na zerach.. Pobierasz styl i jak jesteś choćby pasjonatem html/css to zobaczysz, że np. czcionki i inne rzeczy są poustawiane procentowo. To po to, żeby jakoś tam było pod większą liczbą przegladarek.., chcesz mieć lepiej? to sobie dostosuj! i to jest correct! masz jeszcze miejsce na swoją fantazję i twórczość, choć większość jej nie ma i leci z automatu w ustawieniu "na default"
Osobiście lubie ludzi otwartych i chętnych do własnego rozwoju, czy dokonywania zmian graficznych lub w kodzie.., to jest ok, jednak nie zawsze wychodzi jak byśmy chcieli, a dodatkowo są ludzie z wielką expresją twórczą, pełni pomysłow itp, a przyozdabiają swoje fora hmm nie przymierzając - jak na odpuście pod kościołem.. Nic dziwnego, że naśmiewają się z nasz np. tureckie scriptkidis.. Mnie osobiście to boli, a że sam jestem pasjonatem skryptu SMF to chętnie pomagam ludziom i zawsze otwarcie mówię co myślę, mając również nadzieje, że kogoś "nawrócę" i przynajmniej nie będzie obciachu..
Wróćmy jednak do twojego forum, ponieważ sam się prosisz o krytykę hehe
Ta skórka ma felerek.. widzisz ten "uskok":
Przypominam sobie, chyba rok temu to zwalczyłem i pewnie mam gdzieś w archiwach, poszukam. Zapewniam Cię, iż można temu zaradzić.
Następna sprawa.. - stat24 - to aktualnie są wsiarze.. naprawdę.. nainstalowałem ze setkę skryptów od nich i w większości płatne konta, a oni wrzucają Ci agresywną i oczojebną reklamę, zarabiająć Twoim kosztem.. Jeśli chodziło Ci o pozycjonowanie.. to zła droga.. Sporo wiem na ten temat i ich nie polecam, wręcz przeciwnie - ostrzegam przed nimi.. I nie wierz w tzw. "programy partnerskie", bo więcej ludzi od ciebie odejdzie niż zarobisz na nich kaski..
BTW. pozycjonowanie to temat rzeka, powstało wiele książek na ten temat i bywa 2x droższe od napisania samej stronki.. Nie bardzo mam czas ani na pozycjonowanie, ani na pisanie tutków na ten temat.
Kolejna sprawa, to grafika.., chodzi mi o grafiki w głównym indexie działów:
np.:
Tu btw. widać szczelinę, czyli grafa rozpycha po wysokości komórkę i wyłazi to co pod spodem.. i to bym napewno poprawił.
Poprawiłbym również czcionkę w stopce.. po prostu gasi ci to wygląd forum i reszty. Ponadto niby masz tam Tahomę 11px, a linki (te bardziej "wypasione") to już Verdana 11px, zapewniam Cię że to nie to samo i widac różnicę. Tu u mnie również zmniejszyłem czcionkę i proponuję Ci to ujednolicić do postaci Tahoma - 7pt; jak będzie mniejsze to i tak będzie dokładnie widac co tam napisane, nawet 2 i 3 linijkę:
SimplePortal 2.2 © 2008-2009
Theme by DzinerStudio Mod by PolishInvite
Dałbym taj jak pierwszą czyli:
SimplePortal 2.2 © 2008-2009 | Theme by DzinerStudio Mod by PolishInvite
Jeśli to zrobisz, choćby testowo, to sam zobaczysz, że jest znacznie hmm gustowniej..
Wracając to tych niebieskich buttoników.. jak sądzę, nawet dla Ciebie, to jakby "niezamknięty rozdział" i czujesz, że jeszcze możnaby tu coś zrobić, nieprawdaż?
Chodzi o różnicę światła odbitego od koloru a koloru świecącego. To na wydruku w kolorze, może wyglądać jednolicie i ok, jednak z ekranu widac to zupełnie inaczej. Zajmuje się również i grafą i sam widze tu jakby rys, czy szkic tego co miałoby być.
Jeśli to robiłeś Photoshopem, to masz tam warstwy.
- Czyli pewnie tłem jest sama grafika niebieskiego buttona, a warstwami to co na niej...
Mam propozycję..
- - odpal tę grafę w programie graficznym, który daje mozliwość pracy na warstwach,
- - pod buttonikiem daj czystą warstę jako tło w kolorze górnej części buttona,
- - przesuń warstwę górną, (te różne graficzki) -> pomiędzy warstwę dolną czyli tło, a warstwę z samym buttonem,
- - na warswie z buttonem ustaw opacity na 60%-70% max
-> uda się w ten sposób osiągnąć efekt stonowania całości, który można teraz osiągnąć jedynie po kombinerkach - na kolorowym wydruku. Taki tips..
napewno można tę graficzkę podkręcić, póki co wygląda nie tak zupełnie tak okazale jak cała reszta! Co do reszty, to jest ok i widać sporo w tym włożonej pracy.
hehe więcej grzechów nie widzę.
Powinieneś wiedzieć, że jestem bardzo bezpośredni i zawsze bez ściemy czy lipy nazywam rzeczy po imieniu, bez względu na konsekwencje..
Nie uznaję kompromisów, ponieważ białe jest białe, a media w pl ściemniają na maxa.. itd. jeśli potraktujesz to tylko i wyłącznie jako ew. konstruktywną krytyke, to możesz tylko na tym zyskać. Są jednak tacy, którzy rozumieją to zupełnie na wspak hehe
BTW. tego co napisałes w topie o exploidzie.
To jest poligon, wykluło się w tych okolicach multum rzeczy, raczej nie pozycjonuję tego miejsca choć jest znane, np. napis w googlarze - smf help
Jednak mam w planach przenieść to forum wyżej obok innych i je wypozycjonować, ponieważ tak naprawdę to nie mamy suportu z prawdziwego zdarzenie, owszem już zaczynało tak być kiedyś, ale własciciel i pomysłodawca przeszedł w stan spoczynku i emeryturki. No i przestało to być poważne. Jestem zniesmaczony tym co się tam dzieje, więc dam ludziom alternatywę i cześć.
Oczywiście wszyscy chętni do pomocy, mile widziani, chocby to byli pasjonaci, którzy dopiero zaczynają.
Zasady pomocy? - po pirwsze nie szkodzić, po drugie, czytaj pierwsze.. Nie ma co pekac, jak by było co źle i zauważę to poprawię, bez obciachu i zbytnich ceregieli.
Chciałbym stworzyć trochę tutków, tipsów, zabawek.. i wszystkiego co może się przydac dla skryptu smf, ect ect.. i mam nadzieję, że pojawią się ludzie, którzy włączą się do tego pomysłu.
Traktuję to poważnie i kiedyś będzie z tego miejsca coś fajnego. Nie robie nic na siłę. Oczywiście jeśli pojawią się potrzebalscy to starm się zawsze pomóc. Jeśli inni chcą się włączyć to nie mam nic przeciwko, a wręć przeciwnie hehe
Zasady są proste; pomagamy nie szkodząc, podajemy sprawdzone i pewne rozwiązania, jeśli istnieje wiele możliwości rowiązań prowadzimy dyskusje w temacie, jeśli pojawi się więcej rozwiązań to też ok, ponieważ jest wiele spraw, które można rozwiazać na wiele sposobów. Jestem gentelmanem i tzw. "człowiekiem prawdziwym", jestem równiez perfekcjonistą, ale nie chorym i nie przeszkadza mi, że ktos trzyma skarpetki w lodówce, choć akurat nie mam nic przeciwko schładzanej bieliźnie hehe chciałbym, żeby łatwo mozna było wszedzie tu trafić, no żeby był w miarę porządek.
Chcesz się włączyć, nie ma sprawy, jak rozumiem jakąś wiedzę w temacie posiadasz, nawet jakbyś był tylko pasjonatem. Będą się pojawiac ludzie z problemami itp, to pomyślę o jakiś funkcjach, bo wiadomo jak mają ci co pomagają, kiedy są na równi z innymi userami. okay?
Każdy jest i tak adminem swojego forum, to miejsce jest dla takich adminów, którzy borykają się z różnymi problemami, bądź swoją niewiedzą. to stąd moje myslenie również w kierunku tutków..
Ok. nie pisze więcej bo wszystko jasne, co do swojej strony to przemyśl moje tipsy.
jak zauważyłeś polecane stronki wrzucam do iframe po za podaniem samego linka, jesli chcesz to Twoje również wrzucę w ramkę. (jest też button obok flasha w edytorze)
Sorka za interpunkcje, mam problem z dostawcą neta i jadę na protokole komórkowym..
Poizdrawiam
roco