Cześć Tomeh
Sorka, scaliłem te topki, bo imho hmm prowadzą do jednej sprawy..
Jeśli chodzi o takie przybytki jak Picasa czy Panoramio, to nie dość, że jest to tak czy siak bardzo public, to jesteś zależny od servisów, które dziś są, a jutro to niewiadomo.. napewno to dobre rozwiązanie, kiedy wrzucasz jakieś doraźne foty, na fora czy blogi, gdzie takie servisy jak Imageshack.us i inne czasami "odmawiają posłuszeństwa". Może to być rozwiązanie dla tych, którzy nie mają własnego miejsca w necie, a posiadają wiele fotek z podróży, no i nie wiedzą co optymalizacja.. i wrzucają foty po 2, 3 MB, z drugiej strony, ja mam hosting, gdzie nikt nie liczy mi transferów itp..
Sumarycznie co do takich servisów, jest to bardzo względne i zależne od wielu czynników / czy określonych potrzeb. Zanim założysz tam swoje albumy, to warto się zastanowić do czego Ci to potrzebne? Chcesz sie wypromować w necie? ..i możnaby postawić jeszcze kilka pytań..
Co można? oczywiście to też jest względne..
Np. masz własne forum, wtedy warto skorzystać z gotowych rozwiązań typu modyfikacja - mediaGallery itp.. czy skrypty, które można zintegrowac z forum, co nie jest problemem i w sumie można dointegrowac dowolną rzecz, jak się człek uprze..
Czy hmm zanam jakieś skrypty?
- Jestem na etapie, (jeszcze się za to nie zabrałem...), przeszukania własnych zasobów, bo te są ogromne.., więc kiedy przetestuje i będzie cos ciekawego to dam znać. Może nawet w dziale tesowych zabawek do forum, utworzę topa, gdzie będę wrzucał, (mam nadzieję nie tylko sam..), zabawki polecane wraz opisem, jak również pociągnę dalej kwestię plajerków i innych zabawek flashowych.
Oczywiście przerobiłem całe multum skryptów i faktycznie spora ich częśc to nie przymierzając ..badziew.
To wszystko traktuję jako moje webmasterskie hobby, natomiast robię sam moim klientom różne galerie, albo oparte na skryptach, gotowych mechanizmach np. składowania w bazach, bądź robię coś od samego początku.
Jest to obszarowo, dość rozległy temat żeby napisac o tym w 2 słowach, albo napisac - "ok tu masz kilka linków i te galeryjki są ok", dlatego, że większość jest ok, ale znowu zależy to od potrzeb..
Trudna sprawa Tomeh, ale na dniach pekopię swoje zasoby, co będzie również oznaczać - testowanie każdej!, wtedy wypowiem się treściwiej, ok? Przeobiłem multum gallerii, z różnymi efektami, możliwościami, wyglądem itp.. i wszędzie, mówiąc po Bolkowemu..
- są plusy ujemne i minusy dodatnie hehe
Trochę cierpliwości, napewno poruszę ten temat, tu na forum, choć na codzień on głównie leży nie po stronie hobby..
Jednak jeśli cos znajdziesz, to spytaj mnie o to, napewno jestem w stanie, fachowo stwierdzić, - co to za "sztuka"
Pozdrawiam
roco