Witam, cześć i czołem.. hehe
Trochę czasu mi brak i juz dawno powinienem przerzucić pliki z localhostu na serwer w necie.. no nic, ważne, że to w końcu zrobiłem..
Tu obok testowalni SMF 1.xx była SMF 2.0 beta 3 i właśnie ją uaktualniłem do ostatniej wersji, można zobaczyć tu:
SMF 2.0 Beta 4Są spore różnice pomiędzy wersjami: beta 3.1 i beta 4, sądzę, że należy spodziewać się kolejnych poważnych zmian, ponieważ sam wykryłem parę niedoróbek..
Z poważniejszych zmian, (pomijam tu zmiany w bezpieczeństwie i głównym silniku forum), to zamieniono główne składniki styli, czyli takie pliki jak np. Display.template.php i parę innych, ale najważniejszych.., tj. zamieniono klasyczne tabelki, ..na listy i divy..
Ja, choć jestem zwolennikiem div'ów, to nigdy nie byłem przeciwnikiem tabelek.. Niestety wprawia to w spore zakłopotanie twórców styli i mówię wam; przejrzałem ze 20 skórek do wersji 2.0 i tylko kilka było w stanie sprostać nowym wymogom..
Dostosowanie layoutu, np. pod smf.pl, czy innej strony... w nowej wersji, (2.0!), jest niełatwe i potrzeba zmodyfikować różne pliki, (co najmniej 4 poza index-em..).
Z wersją beta 3.1 było inaczej i prościej.., miałem już lay pod smf.pl właśnie na tej betce od marca.., co prawda nie poświęciłem na rozgryzanie betki 4 więcej niż parę dni, (brak czasu), to widzę, że zmian sporo, choć są dla zwykłych userów w ogóle niewidzialne..
To kolejny przykład, żeby zastanowić się nad uruchamianiem poważnego Forum, na skrypcie betki.. Większość modyfikacji przestaje działać w przypadku upgrade.. Ja wykonałem obie wersje instalki, czyli upgrade i czystą.. i polecam instalację czystą! Nawet nowa konstrukcja bazy, może sprawiać problemy..
No nic, zapraszam do oglądania i komentarzy.. Na dole forum, (tej betki 4) jest selektor do skórek i można sobie wybrać skórkę, jest ich kilka..
Poza stroną główną opartą o ssi, dokleiłem tam sposobem Mistrzunia @Bloc'a kolejne warstwy, a może być ich nieskończenie dużo.. Tu też można to zobaczyć, klikając na linki, pod szukajką: "NEWS" i "CUSTOM". Otwiera się tym samym, drzwi do multum możliwości, prezentacji treści itp..
Mam nadzieję, że macie jakieś komentarze?
Pozdrawiam
roco
PS. Ta betka, ma dopiero obrobione pliki główne, i jest w fazie testów, więc czasami może coś się dziać hehe więc proszę o cierpliwość..
Właśnie modeluje resztę plików.. w miarę możliwości czasowych..