Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Wielko?c bazy danych  [Przeczytany 16690 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Full Member
14.07.2023 20:33:45
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [13.03.2009 17:52:21] Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg476#msg476  
Cze??, mam forum SMF 1.1.8 i kilkaset tematów na nim, pobieram baz? danych z panela administracyjnego forum. Raz baza pobrana zajmuje powiedzmy 1,4 MB potem przybywa kilka wiadomo?ci na forum zajmuje ona 1,3 MB jak j? pobieram. Jak to si? dzieje czy nie oznacza to czego? z?ego? Na my?l przychodzi mi kompresja bazy jaka? ale nie znam si? na tym kompletnie i st?d moje pytanie by? mo?e tendencyjne.

Dzi?ki za pomoc

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [14.03.2009 02:15:06] Odp: Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg478#msg478 Post #1 
Witam w tym ..przybytku.. U?miech

Nie to nie jest nic z?ego. Jak to wyja?ni?? Otó? smf co tydzie? defaultowo optymalizuje wszystkie tabele w bazie i to st?d moga by? ró?nice.
Dobrze jest usuwac wszelkie b??dy, po ich wcze?niejszym przejrzeniu. Dodatkowo w PA  >> Obs?uga Forum >> klikamy: "wyczy?? niewa?ne raporty", "Sprawd? i napraw wszystkie b??dy" i na koniec: "Optymalizuj wszystkie tabele bazy danych"

te operacje stosowane regularnie np. 2x w tygodniu, mog? poprawi? kondycj? twojego forum.

Co do wielko?ci bazy, to si? nie sugeruj, wszystko jest ok!

Pozdrawiam U?miech
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [17.03.2009 23:52:48] Odp: Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg494#msg494 Post #2 
U mnie ustawione jest aby co 7 dni je optymalizowa? ale po 1 godzinie baza danych ju? ma inn? wielko??. Powiedzmy ?e pobieram j? teraz i ma 7 Mb za chwil? dodam z 3 tematy na forum ma 7,03 Mb a dodam jeszcze jeden temat i ma 7,01 mb. Jest to dla mnie dziwne co prawda. Ale nie znam si? zupe?nie na bazach danych i jak one dzia?aj? st?d moje wcze?niejsze obawy. My?l? jednak tak?e ?e wszystko jest ok a sama si? jako? ona kompresuje - cho? pewny nie jestem.

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [18.03.2009 02:54:38] Odp: Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg495#msg495 Post #3 
Wydaje mi si? Tomeh, ?e niepotrzebnie doszukujesz si? jaki? zdziwie? w dzia?amiu forum.
Moze si? tak dzia?, s? ró?ne logi, logi b?edów, trafie? IP itp.. sporo tego, dlatego ja, po przejrzeniu b??dów w PA usuwam wszystkie b??dy, a przy obs?udze forum dodatkowo, czyszcz? "wszystkie niewa?ne ..logi/wpisy.." i baza jest znacznie l?ejsza..

Piszesz w ró?nych miejscach, o bezpiecze?stwie itp.. Zrozum, jeste? jaki? przewra?liwiony.. taki skrypt, (p?atny i uwa?any za jeden z lepszych i rzekomo nie do zdobycia..!) - IPB jest bardziej dziurawy ni? skrypt SMF. naprawd? przesadzasz.. co? Ci si? wydarzy?o np. z innym skryptem i powiedzmy teraz "dmuchasz na zimne"?
Wystarczy, ?e b?dziesz z aktualizacjami na bierz?co.. Jak jest jaka? dziurka, ?e powidzmy mo?na wykoa? jaki? z?o?liwy kod, np. jak by?o przy starej wersji sboxa... to ekipa SMF w ci?gu 24-72 godzin najdalej! wytwarza ?atk?, tak jak to by?o z ostatni? v1.1.8 - kto? zakwestionowa? bezpiecze?stwo, tj. mo?na by?o podrzuci? lipny za??cznik.. To w ci?gu 36 godzin powsta?a ?ata!, ale czy kto? ucierpia?? Otó? nie! Nic takiego nie by?o.. jedyne co mo?na by zrobi?, ?eby by?o zdrowiej, to zabroni? pisania i dodawania za??czników - go?ciom i rejestracja nowych userów po akceptacji admina.. Wierz mi! nic wi?cej nie potrzebujesz po za skierowaniem my?lenia na bardziej pozytywne tory.. Wystarczy ?e masz kopie bezpiecze?stwa, ?e masz kopi? wszystkich plików na dysku, najlepiej na domowym serverku, czyli na localho?cie. No i co z tego, ze co? tam si? stanie.. to nie IPB, ?eby mo?na co? by?o strzykna? do bazy.. No mo?e has?o admina powinno by? trudne, to wszystko i o nic nie potrzeba si? martwi? tylko sprawei?, ?eby by?o du?o topików i userów, okay?
Zainstaluj forum na localho?cie i sam spróbuj zrobi? co? niezdrowego.. hmm powodzenia.. naprawd? to najbezpieczniejszy skrypt forum jaki istnieje, a ludzie którzy tworz?/pisz? ten skrypt po prostu to kochaj? i wida? naprawd? dba?o?? o takie rzeczy jak bezpiecze?stwo! przemy?l to co napisa?em i popracuj nad zmian? trybu my?lenia, poniewa? aktualny mo?e Ci? przyprawi? o chorob?..

Zapewniam Ci?, ?e to s? normalne objawy i napewno wszystko dobrze chodzi. Mrugni?cie

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [18.03.2009 10:54:43] Odp: Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg496#msg496 Post #4 
Nie ja si? nie obawiam czego? z?ego ale ciekawi mnie to. Po prostu jest to dla mnie ciekawostka w kompresji. Nie pisa?em tego 2 ju? jako obawy. Bo to my?l? fajna sprawa ?e sama baza danych si? kompresuje 010110 - znajduje skróty w zapisie czy co? takiego. Na html znam si? do?? dobrze i tam plik ka?dy to zajmuje wi?cej a php o msql dla mnie to nowo?? i zaciekawi?o mnie to. Obawia? o forum ju? si? tak nie obawiam bo widz? ?e s? ogromne fora na SMF.

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [18.03.2009 19:49:45] Odp: Wielko?c bazy danych
Link:  https://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg499#msg499 Post #5 
No to OK, bo ju? si? martwi?em, ?e masz innego gatunku problem hehe

Ka?dy plik zajmuje tyle ile zajmuje.. wszystko jest wzgl?dne i zale?y od wielu czynników. Wystarczy podejrze? np. pliki php i html w edytorze z pod?wietlaniem sk?adni. Wi?kszo?? z tych plików daje si? kompresowa?, ale nie o tak? kompresje tu chodzi. Chodzi o biblioteki w php które pozwalaj? na kompresje danych wynikowych, ale równie? wa?ne jest cachowanie, bo wtedy oszcz?dzasz na transferze i ilo?ci zapyta? do bazy. Po za tym powiniene? popatrze? co masz w tabelkach swojej bazy.. np. m/n mozna zobaczy? tam kod html. Je?li sesje l?duj? w bazie i jest zezwolenie na wracanie do stron zapisanych w sesjach to SMF chodzi stabilniej, szybciej i jednak powoduje mniej zapyta? do bazy. Ustawienia coocis, - d?ugo?ci sesji maj? wp?yw, co prawda u?amkowo, na zmienno?? wielko?ci DB.

Tak s? ogromne fora na skrypcie SMF cho?by to od saportu na simplemachines.org/community

..for example:

Forum Stats
1,854,936 Posts in 245,471 Topics by 177,345 Members.

Ale s? fora, gdzie jest wi?cej topików i postów..

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 213 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: