Witam!
A po co Ci paczka w utf? masz w tym kodowaniu forum? Ja preferuje, przynajmnie i póki co w PL, kodowanie w Latin2 czyli w ISO-8859-2. Przy utf dzieją się różne głupie rzeczy na większości polskich hostingów. Gł. chodzi mi o defaultowe kodowanie bazy i PMA.
Cieszę się, że wpadłeś na to rozwiązanie z install
Procedura jest prosta, tylko trza odrobvinkę uwagi.
- ściągamy skrypt, rozpakowujemy,
- na ftp tworzymy folder chat, lub z dysku kopiujemy całość uważając, żeby nam TC nie pozamieniał liter za dużych na małe..
- powinniśmy być zalogowani, i wpisujemy w przegladarce adres_naszego_forum.pl/chat/install.php
To doda nam tabele do bazy danych.
Po instalce należy bezwzględnie usunąć plik install.php.
I mamy chata..
Teraz do meritum.. Pytasz o wyskakujące okienko i w nim chata, tak jak u mnie?
To jest proste, - kawałek javascript i już możesz np. na prawach admina w tagach HTML dać zwykłago linka w poście, który po kliknięciu spowoduje wyskoczenie okna z chatem...
Pytanie jest - na ile jesteś zaawansowane choćby do pogrzebania w kodzie strony? i zarazem jest to pytanie - czy umiesz dopisać butona, bo to o to głównie chodzi..
Nie wiem jakiej skórki używasz, a nawet jak bym wiedział, to nie wiem, czy nie masz czegoś pozmienianego?
Ale trochę Ci już podpowiem:
Możesz dodać do sekcji HEAD ten prosty kawałek kodu JS, oczywiście uważając na apostrofy, cudzysłowy, średniki itp.. inaczej mówiąc na string. Poniewaz może Ci się coś wysypać, jak będziesz nieuważny.. obowiązkiem wręcz jest edytowanie plików forum w edytorze z podświetlaniem składni, ja np. używam Notepad ...
Ok, znajdź tuż przed końcem /HEAD, a początkiem BODY w pliku
index.template.php stylu którego używasz - to miejsce:
bla bla jaki
ś skrypt powyżej..
</script>';
echo '</head
><body
>  <div id="container">
<div id
="header">// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.026s | speed:4.58 KB/s
Jak widzisz jest to w tym wypadku wyświetlane za pomocą echa, ale nie zawsze tak jest.
Dodam ten kawałek JavaScript:
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
// <![CDATA[
function openWindow(url,width,height,options,name) {
width = width ? width : 800;
height = height ? height : 600;
options = options ? options : 'resizable=yes';
name = name ? name : 'openWindow';
window.open(
url,
name,
'screenX=' (screen.width-width)/2 ',screenY=' (screen.height-height)/2 ',width=' width ',height=' height ',' options
)
}
// ]]>
</script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.002s | speed:190.07 KB/s
Zaraz po tym jak kończy się ostatni kawałek kodu skryptu powyżejale przed apostrofem i średnikiem, czyli przed echem..:
bla bla koniec sryptu powy
żej
</script><script language="JavaScript" type
="text/javascript">// <![CDATA[ function openWindow
(url
,width
,height
,options
,name
) { width
= width ? width
: 800; height
= height ? height
: 600; options
= options ? options
: 'resizable=yes'; name
= name ? name
: 'openWindow'; window
.open
( url
, name
, 'screenX=' (screen
.width
-width
)/2 ',screenY=' (screen
.height
-height
)/2 ',width=' width
',height=' height
',' options
) }// ]]></script>';
echo '</head
><body
>  <div id="container">
<div id
="header">// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.031s | speed:18.18 KB/s
Tak więc w pliku index.template.php mamy skrypt inicjujacy wyskakujące okienko, a żeby go wywołać to użyjemy linku, albo buttona, graficzki, cokolwiek, natomist kwestia samego buttona, to na tym forum jest bardzo mało postó i był o tym topik..
Przykładowy link wyzwalający okienko, akurat ja mam tak w górnym menu:
<a href="chat/" onclick="openWindow(this.href);this.blur();return false;">Chat
</a> // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:42.94 KB/s
Okay teraz czas na test test
Wejdź na chat.Żeby Ci pomóc bardziej precyzyjnie, to muszę widzieć kod, ok?
Pozdrawiam
roco