SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Style - Problemy, Integracje, Modyfikacje styli => Wątek zaczęty przez: serafin 17.07.2009 13:12:42



Tytuł: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: serafin 17.07.2009 13:12:42
Witam ponownie.  :) Mam pytanko w którym pliku zmienia się wielkość stronki tzn tak jak tutaj oryginalnie wygląd Outline jest dużo węższy a chciałbym mieć taki rozmiar jak tutaj gdzie to sie robi . :bezradny:
Pozdro


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: roco 17.07.2009 21:29:11
Heyka :)

W stylu, który teraz zobaczyłem, hmm chyba cargo.. w pliku style.css musisz tylko zmienić kawałek kodu..
Chodzi Ci o taką "płynną" szerokość jak jest tu ?

zależy to najczęściej w stylach smf od klasy "wrapper" i najczęściej producenci skórek nie mogąc sobie poradzić z rozjeżdżaniem się stylu, po prostu ustalają stałą szerokość.. W wypadku tego co tam masz, to hmm lekki przegięcie.. - szerokość stała 1400px ?
Tia.. na moim monitorze to spoko, ale większość będzie cierpieć ..dolny suwak..

Znajdź w stylach ten kawałek:

GeSHi -› Code: [select]
#wrapper, #bot-wrap {
    width: 1400px;
    margin: 0 auto;
    padding: 0;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:15.43 KB/s



Teraz chodzi o to, żeby ustawić szerokość w %, żeby była płynna i minimalną szerokość, (to jest zależne od każdego stylu - inaczej!), żeby zwężając okno przeglądarki nie było efektu, że elementy strony "wjeżdżają" na siebie, lub "przeskakują" niżej.. deformując stronę.
- Czyli musimy ustawić indywidualnie --> { min-width: odpowiednią_dla_danego_stylu }
Ja tutaj mam 920px i jeśli zwęzisz bardziej okno, to strona się nie zdeformuje, tylko pojawi się na dole suwak.. 
I właśnie to po to się robi

Ja tu mam tak: (tylko uwaga, to jest na stylu Outline!)

GeSHi -› Code: [select]
#wrapper {
    width:90%;
    min-width:920px;
    margin:0 auto;
    padding:0;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:19.10 KB/s



Proponuję Ci najpier dać min-height na: 1000px a width na: 93%, jak będzie źle to sobie dostosujesz, poniżej jest tylko przykład jak to można zrobić:

GeSHi -› Code: [select]
#wrapper, #bot-wrap {
    width: 93%;
    min-width: 1000px;
    margin: 0 auto;
    padding: 0;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:21.35 KB/s



Sam musisz dojść, klikając w różnych zakamarkach swojego forum i patrząc czy wszystko ok i jak wygląda, bo może 93% to za szeroko?
hmm kto nie spróbuje, ten nie wie, nie?

Po prostu masz przykład, ale sam musisz dopasować wartości najlepsze dla Twojego forum, ok?  Oczywiście zawsze coś mogę podpowiedzieć..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: serafin 17.07.2009 23:14:40
Wielkie dzięki Roco super teraz wygląda :)  :drinks:  nastepny browar dla Ciebie ;)


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: roco 17.07.2009 23:50:05
dzięx and spoco :)

Dziś żadnych browców.. miałem wyczynowy dzień i jakbym wypił piwko to ..chyba bym zasnął hehe

Spróbuj różnych ustawień, warto zobaczyć, jak wygląda w innych nastawach. Przyda się do innych styli.


Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: serafin 18.07.2009 00:22:48
No własnie kombinuje sobie luknij na przyciski dodałem pare nowych i udalo mi się bez problemu trening czyni mistrzem :P
Ja też miałem wyczynowy dzień ledwie żyje ale damy radę  8)
Pozdro i miłego wieczorka :)


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: roco 18.07.2009 08:28:32
hmm ja nie dałem rady, tj. nie udało mi się nawet chwili pospać.. chyba rzucę swoje zwłoki na hamak na parę godzinek.. albo dokąd nie będzie burzy..

Oczywiście, że widziałem, pytasz mnie o wygląd i pozycjonowanie el. na stronie, pliku css nie pokazujesz, więc musiałem tam zajrzeć.
goście z DzinerStudio, owszem maja talent i piszą ciekawe style, ale są  nie dokładni i pewne kwestie w samych stylach są jakby niepodokańczane lub zrobione bez pomyślunku.. Są bardziej grafikami niż designerami, czy koderami.. jednak chwała im za to, że tworzą i udostępniają za free swoje style..

Fajnie, że sobie radzisz z buttonami, to potrzebna wiedza, oczywiście jest ona potrzebna Adminowi skryptu SMF, rzekłbym - wymagana..
Jest jednak sporo ludzi, którzy maja to w ..dziobie, są leniwi i dopiero zaczynają coś robić, kiedy są przyparci do muru.

Podstawowa wiedza z zakresu prostego html'a i trochę styli.. jest dla Admins SMF, wręcz wymagana.
Dlatego Serafin, mam Cię za gościa pozytywnie zakręconego, który nie jest oporny na wiedzę i sam chce się czegoś nauczyć!
Tak trzymaj cały czas!

Pozdrawiam :)
roco

PS. tak btw. to widziałem u Ciebie w stopie: - Powered by SMF 1.1.9, wiesz, że wyszły poprawki bezpieczeństwa i trzeba się pilnie zaktualizować?


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: serafin 18.07.2009 12:59:05
Dzięki Roco że mi powiedziałeś o aktualizacji nawet niewiedziałem ze jest dostepna  :b) juz aktualizacja dokonana :)


Podstawowa wiedza z zakresu prostego html'a i trochę styli.. jest dla Admins SMF, wręcz wymagana.
Dlatego Serafin, mam Cię za gościa pozytywnie zakręconego, który nie jest oporny na wiedzę i sam chce się czegoś nauczyć!
Tak trzymaj cały czas!




Takie słowa od Ciebie zobaczyć to dlamnie wielki komplement  dzięki fakt podstawy HTML znam i tą stronke sam zrobiłem razem z flash  http://matrixelite.pl (http://matrixelite.pl)    no musze kodowanie poprawic ale niemam kiedy i niechce mi się na server specjalnie po to właźić :P
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i cieszę sie że takie forum jak to istnieje  :oklaski:
Pozdro :)


Tytuł: Odp: Zmiana rozmiaru stronki
Wiadomość wysłana przez: roco 19.07.2009 19:53:31
Sorka, jestem w rozjazdach..

Tak kodowanie trochę się sypie, ale możesz go narzucić lokalnie.. na elementach strony.

Pod Operą 10beta nie chciało mi wyłączyć intro..
Wytnij to info o cięciach grafy po ImageReady, po za tym to: WIDTH=102 HEIGHT=1 to stary html i brakuje cudzysłowów..
Są takie kwiatki - < div style="padding:5px" > <tr> Div nie może być pomiędzy tr'kami tabeli, nie można niczego takiego jak divy czy tabele ładować do < span >.. Brakuje nagłówka dokumentu.. mówię o tym:

GeSHi -› Code: [select]
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  <head>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.003s | speed:69.36 KB/s



czyli brakuje --> < !DOCTYPE > Więc przeglądarki jadą na default.. i mogą wyświetlać różniste głupoty..
Stronka niby w iso ale zawiera elementy z kodowaniem utf i to z BOM, co jest zdecydowanie nieporozumieniem.. itd..

Nie chcę Cię pogłębiać psychicznie i nie jest to moim zamiarem, ale skoro pytasz... to musisz wiedzieć, że ja zawsze mówię jak jest i to bez żadnej ściemy.. Od zawsze tak mam i tego nigdy nie zmienię hehe

To wszystko bzdety i łatwizna do poprawki.. Ale to priv stronka i jak byś czegoś nie mógł zajarzyć, to spytaj mnie na priv.

Ogólnie patrząc, choć stronka robi wrażenie szablonu hostingowego, to wygląda dość schludnie. Jeśli poprawisz błędy, kodowanie i może ten bałaganik na samej górze po prawej, to rokuje całkiem przyjazną stronkę!

Pozdrówka :)
roco