SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Mods - Problemy, Integracje, Funkcjonalność => Wątek zaczęty przez: Draco 16.06.2009 17:29:27



Tytuł: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 16.06.2009 17:29:27
Siema

To znów ja  ;)

Utknąłem na pewnym problemie, który defacto jakiś czas temu rozwiązałem ... ale pamięć zawodna i teraz nie potrafię sobie z tym poradzić.

Spolszczyłem sobie SMFTraderSystem na własne potrzeby tak aby pasował mi na forum. Następnie zainstalowałem i wszo jest ok. Problem ma się z wklejeniem kawałku kody w Display.template.php w moim themie od DzinerStudio. Chodzi o kod, który będzie wyświetlał aktualną ilość punktów w profilu użytkownika w poście. Oto ten kod:

GeSHi -› Code: [select]
        //Start SMF Trader System
        //First do the query for the number of ratings
            $result = db_query("
        SELECT
            COUNT(*) AS total,salevalue
        FROM {$db_prefix}feedback
        WHERE approved = 1 AND ID_MEMBER = "
. $message['member']['id'] . " GROUP BY salevalue" , __FILE__, __LINE__);
        $context['neturalcount'] = 0;
        $context['pcount'] = 0;
        $context['ncount'] = 0;
        while($row = mysql_fetch_assoc($result))
        {
            if ($row['salevalue'] == 0)
            {
                $context['pcount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 2)
            {
                $context['ncount'] = $row['total'];
            }  
            else if ($row['salevalue'] == 1)
            {
                $context['neturalcount'] = $row['total'];
            }

        }
        mysql_free_result($result);
       
       
       
        if ($modSettings['trader_use_pos_neg'])
            $tradecount = ($context['pcount'] - $context['ncount']);
        else
            $tradecount = $context['pcount'] + $context['ncount'] + $context['neturalcount'];
       
       

        // Show the trader info
                echo '
                    <b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)<br />';

        //END SMF Trader System
       
       
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.029s | speed:41.34 KB/s



Normalnie wklejony zgodnie z instrukcją wyświetla wszystko ok tyle, że moim stylu wszystko jest obramowane. Po wklejeniu tego kodu nie ma obramowania. Oto jak wygląda kod w Display.template.php:

GeSHi -› Code: [select]
// Show information about the poster of this message.
      echo '
            <table width="100%" cellpadding="5" cellspacing="0" style="table-layout: fixed;">
               <tr>
                  <td valign="top" width="20%" rowspan="2" style="overflow: hidden;">
                     <div class="windowbg4"><b>'
, $message['member']['link'], '</b></div>
                        <div class="smalltext">'
;

 // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                  if (isset($message['member']['group']) && $message['member']['group'] != '')
                  echo '
                     <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';

                  // Don't show these things for guests.
                  if (!$message['member']['is_guest'])
                  {
                     // Show the post group if and only if they have no other group or the option is on, and they are in a post group.
                     if ((empty($settings['hide_post_group']) || $message['member']['group'] == '') && $message['member']['post_group'] != '')
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['post_group'], '</div>';
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group_stars'], '</div>';

                  // Show avatars, images, etc.?
                  if (!empty($settings['show_user_images']) && empty($options['show_no_avatars']) && !empty($message['member']['avatar']['image']))
                  echo '
                     <div class="windowbg4">'
, $message['member']['avatar']['image'], '</div>';

                  // Show the member's custom title, if they have one.
                  if (isset($message['member']['title']) && $message['member']['title'] != '')
                  echo '
                              <div class="windowbg4">'
, $message['member']['title'], '</div>';

// Show their personal text?
                     if (!empty($settings['show_blurb']) && $message['member']['blurb'] != '')
                     echo '
                        <div class="windowbg4">'
, $message['member']['blurb'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.039s | speed:54.26 KB/s



Wkleiłem oczywiście tylko kawałek aby pokazać, jak to wygląda. I teraz tak: jak dobrze pamiętam chodzi o to:

GeSHi -› Code: [select]
echo  '
<div class="windowbg4">'
, ........... , '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.026s | speed:2.14 KB/s



Ale tak: "obudowanie" całego kodu od modyfikacji = error, pamiętam, że poprzednio umieściłem tylko część kodu z modyfikacji w tym div'ie i wszystko śmigało elegancko ... tylko nie pamiętam już jak ja to zdolnie wykombinowałem  :-[

Za wszelką pomoc z góry dzięki  :drinks:


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 16.06.2009 23:14:27
Cześć Draco! :)

Okay, ale musisz wyciągnąć wnioski z tego co tu napiszę..

Po pierwsze - primo..

- Zanim ktokolwiek zacznie robic doklejki modów do plików w innym stylu, --> należy zajrzeć do instalki moda w celu ustalenia gdzie co idzie.

Po drugie - secundo..

- Żeby ten mod zadziałał na tym pliku (Display.template.php), to najpierw trzeba znaleźć gdzieś na początku wpisy od zmiennych globalnych, te:

GeSHi -› Code: [select]
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.028s | speed:2.45 KB/s




- i powinno się dopisać:

GeSHi -› Code: [select]
    global $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:601 B/s




Spokojnie można dopisać na końcu, czyli będzie po dopisaniu, razem, tak:

GeSHi -› Code: [select]
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:2.49 KB/s




Bez tego "dopisku", mod nie zadziała, i albo nic się nie pokaże, albo wywali errora.


Teraz trzeba było odnaleźć ten fragment, (podobnie jak stylu default):

GeSHi -› Code: [select]
                    // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                    if (isset($message['member']['group']) &;& $message['member']['group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:7.05 KB/s



i dopisać wyświetlanie moda, odrazu wrzucając w diva z tą klasą (windowbg4).

Mod działa w tym wypadku bez odniesienia do silnika smf, czyli punktowo.. i vbardzo dobrze w sumie..

Najpierw dodaje działanie na bazie, czyli wyciaganie z tabeli potrzebnych danych a dopiero następuje właściwa część tego moda.

Czyli ta część właściwa wrzucona w diva z tą klasą powinna wyglądać m/w tak:

GeSHi -› Code: [select]
                    // Show the trader info

                    echo '
                    <div class="windowbg4"><b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)</div>';

                    //END SMF Trader System
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:10.37 KB/s




Przejdźmy do meritum.

- Mamy już dopisaną zmienną globalną, (gdzieś na początku pliku).

- i tu właściwa część, czyli po.. zresztą hmm gdzie to już podałem, pokażę to połączone, na podstawie tego co mi tu dałeś:

GeSHi -› Code: [select]
    // Show information about the poster of this message.
    echo '
            <table width="100%" cellpadding="5" cellspacing="0" style="table-layout: fixed;">
                <tr>
                    <td valign="top" width="20%" rowspan="2" style="overflow: hidden;">
                        <div class="windowbg4"><b>'
, $message['member']['link'], '</b></div>
                            <div class="smalltext">'
;

                    // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
                    if (isset($message['member']['group']) &;& $message['member']['group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group'], '</div>';

                    //Start SMF Trader System

        //First do the query for the number of ratings
            $result = db_query("
        SELECT
            COUNT(*) AS total,salevalue
        FROM {$db_prefix}feedback
        WHERE approved = 1 AND ID_MEMBER = "
. $message['member']['id'] . " GROUP BY salevalue" , __FILE__, __LINE__);
        $context['neturalcount'] = 0;
        $context['pcount'] = 0;
        $context['ncount'] = 0;
        while($row = mysql_fetch_assoc($result))
        {
            if ($row['salevalue'] == 0)
            {
                $context['pcount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 2)
            {
                $context['ncount'] = $row['total'];
            }
            else if ($row['salevalue'] == 1)
            {
                $context['neturalcount'] = $row['total'];
            }
        }
        mysql_free_result($result);

        if ($modSettings['trader_use_pos_neg'])
        $tradecount = ($context['pcount'] - $context['ncount']);
        else
        $tradecount = $context['pcount'] + $context['ncount'] + $context['neturalcount'];

                    // Show the trader info

                    echo '
                    <div class="windowbg4"><b>'
. $txt['smftrader_profile'] . ' </b>
                    (<a href="'
. $scripturl .  '?action=trader&id=' . $message['member']['id'] . '">', $modSettings['trader_use_pos_neg'] ? ($tradecount > 0 ? '+' . $tradecount : $tradecount)  : $tradecount  , '</a>)</div>';

                    //END SMF Trader System

                    // Don't show these things for guests.
                    if (!$message['member']['is_guest'])
                        {
                        // Show the post group if and only if they have no other group or the option is on, and they are in a post group.
                        if ((empty($settings['hide_post_group']) || $message['member']['group'] == '') &;& $message['member']['post_group'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['post_group'], '</div>';
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['group_stars'], '</div>';

                        // Show avatars, images, etc.?
                        if (!empty($settings['show_user_images']) &;& empty($options['show_no_avatars']) &;& !empty($message['member']['avatar']['image']))
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['avatar']['image'], '</div>';

                        // Show the member's custom title, if they have one.
                        if (isset($message['member']['title']) &;& $message['member']['title'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['title'], '</div>';

                        // Show their personal text?
                        if (!empty($settings['show_blurb']) &;& $message['member']['blurb'] != '')
                        echo '
                                <div class="windowbg4">'
, $message['member']['blurb'], '</div>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.053s | speed:56.88 KB/s



Niestety trochę za krótko przyciąłeś ten kod, więc uczulam Cię na to! Musisz wkleić dokładnie do tego miejsca, które tu wrzuciłeś z Twojego pliku Display.., to chyba oczywiste.. i tu jak się pomylisz, to na stewkę wyrzuci errora.. Niestety miałem troszkę przykrótki kawałek, więc przerzucam ew. winę na niedokładność wklejki, jesli Ci coś nie wyjdzie, poniewaz podałem Ci dokładne rozwiązanie i choć tego nie przetestowałem, to wiem, że tak właśnie powinno być.

Jak sądzę można to przetestować tam gdzie jest ten mod. Można skorzystać z parsera wybierając wersję SMF. myślę jednak, że zrób wsio dokładnie i będzie git! ;)

A btw., to nie podałeś mi jaka wersja i tylko po kodzie domyślam się, że to co tu podałeś to wersja smf 1.9 zresztą na smf 2.0 musi być podobnie..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 17.06.2009 20:08:09
Heh roco może rzeczywiście mało info podałem ... i tak jak napisałem, że "wg instrukcji" czyli wg rozpisanej instalki - miałem na myśli, że wszystko zostało zrobione  :) Również dopisanie do zmiennych globalnych. Jak napisałem wszystko dziala, mod nie wywala żadnych errorów po instalacji chodziło mi tylko i wyłącznie o obramowanie tego w wyświetleniu dlatego myślałem ten kawałek kodu wystarczy.. .. nic na przyszłość będę wiedział, żeby dokładnie wszystko opisać  ;) I tak to wersja 1.9

Oki lece sprawdzić czy działa jak coś to zedytuje posta  :D

Pozdro


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 17.06.2009 21:10:40
Nie musisz edytować..

Draco sam wiesz jak jest w kodzie np. php, usuń ze stringu np. cudzysłów lub apostrof.. to zobaczysz.. Tu liczy się matematyczna dokładność, oczekuję też od ludzi, że przedstawią swój problem jak najdokładniej i jesli nie potrafią, to mam nadzieję, że chociaż spróbują, nawet opisowo..
Zobacz niby wszystko oczywiste, a ja dokonuję pełnej integry moda, tym czasem Ty potrzebowałeś tylko oprawy wyświetlania..
- Jednak z Twojego pytania nic takiego nie wynikało, owszem wiem co napisałeś, jednak nie było to jednoznaczne i chcąc Ci odpowiedzieć musiałem założyć to w grubszych ramkach..

W ogóle spoco Draco! Musimy się wszyscy starać.. np. ja.. jeśli chcę żeby mi ktoś pomógł, to może moje pytanie zabrzmi nawet infantylnie i laicko, ale dołożę wszelkich starań, żeby osoba, które zechce mi pomóc miała jak najpełniejszy obraz mojego problemu.
Czasami można się nieźle rozpisać, żeby później np. przeczytać: "tak!"

To samo tyczy się odpowiedzi.., ok zakładam, że jesteś qmatym gościem, jednak odpowiadając na twój problem będę się starał tak to napisać, żeby ixiński mógł skorzystać również, nawet jeśli nie wiedziałby 1% tego co Ty.
I zobacz nie ma tu nigdzie odsyłania do forumowej szukajki czy googlary..

To wszystko jest ważne, a jednocześnie bardzo proste..:
- pytaj tak, żeby Cię zrozumiano od razu, (masz więcej szans na odpowiedź i więcej ludzi może pomóc)
- odpowiadaj/pomagaj tak, żeby Cię rozumiano, oczywiście naczelną zasadą pomocy jest: nie szkodzić..

To tylko moje prywatne przemyślenia, ale sądzę, że gdyby wszscy tak do tego podchodzili a nie traktowali Forum jako pogaduchy na GG, to byłoby znacznie prościej, przejrzyściej i jaśniej.. tak to sobie wykombinowałem hehe

Nie są to trudne rzeczy.., należy wszystko robic bardzo dokładnie, po kolei, (sprawdzając po drodze..), a przedewszystkim zanim cokolwiek należy robic kopie plików na których się pracuje.

Reasumując.. Kod, choć czasami ma sporo błędów, jest zazwyczaj bardzo uporządkowany i przystosowany do pracy zespołowej, tak, żeby z jednego pliku mogło korzystać wiele osób. I to ma swój głęboki sens. pytania powinny być również stawiane w sposób precyzyjny, i jednoznaczny, nawet przy pomocy języka opisowego, tak, żeby były łatwo zrozumiałe dla innych. To samo tyczy się odpowiedzi. Zobacz sam w jaki sposób odpowiadam, często odpowiedź kosztuje więcej czasy niż znalezienie odpowiedzi na sam problem...

Nie doszukuj sie tu textu międzywierszami, po prostu ja mam takie zasady, z szacunku do ludzi, i się ich trzymam. Nie każdy tak ma, ale warto się nad tym zastanowić..

Po za tym zobacz sadzę multum grzybków gramatycznych i składniowych, gubię również interpunkcje, ale jeszcze mi się nie zdażyło żebym komuś podał błędny kod..

Nie ma co pękać, ważne żeby pomogło nie?

Pozdrówka :)
'roco


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 17.06.2009 21:50:13
No wiesz roco... dla mnie super sprawa, że tak elegancko i dokładnie wszystko opisujesz. Bynajmniej ja mam z tego wielki pożytek bo wiem dokładnie co i jak dzięki Twoim znakomity opisowym odpowiedziom  :drinks:

Teraz do meritum sprawy i myśle, że tym razem dokładnie opisze problem. Zainstalowałem moda, zrobiłem tak jak napisałeś i tak jak myślałem ... działa  :D Od razu sobie zapisałem jak to się robi, gdybym miał w przyszłości podobny problem.

Ale po instalacji pojawiło się coś dziwnego... Normalnie góra forum wygląda tak (mówię tutaj o header, a dosłowniej o logo na górze):

(http://i39.tinypic.com/2hhgi2s.jpg)

Taki właśnie obraz jest na całej szerokości forum, który stanowi logo.

Tymczasem po instalacji SMFTraderSystem gdy wchodzę w wątek mam takie coś:

(http://i43.tinypic.com/zix105.jpg)

Logo zjeżdża na dół :stres: I ma to miejsce tylko gdy wchodzi się w podgląd wątku (czyli gdy czytamy dany wątek). Na wszystkich pozostałych podstronach tj. stronie głównej, indeksie wątków, PA itp. tego nie ma. Mniemam, że dostał się tam jakiś "śmieć" i ma to związek z zainstalowanym
właśnie SMFTraderSystem bo wcześniej tego nie było... no więc chyba się nie mylę, że za to odpowiada Display.template.php ... jeżeli się mylę to mnie popraw  ;)

Ehhh...cos jest nie tak...chcialem wrzucic cały Display.template.php ale ucina kod ...nie wiem czy czasem nie przekroczylem dozwolonej ilosci znakow na post.... za kazdym razem to samo ...jak wrzuce w znaczniki code=php caly Display.template.php to ucina kod...i nawet koncowej mojej wypowiedzi nie ma ...


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 17.06.2009 22:25:27
To zrób jeszcze tak: Zmień w swoim profilu skórkę na default i sprawdź ponownie czy widzisz jakiś niuans?

Nie widzę opcji, żeby to było źle wklejone, tj. żebym to źle podał. Zastosowałem się do tego jak powinno być na stylu default, a na Twoim jest tylko różnica w ostylowaniu/klasach, więc powinno być ok..

Sprawdź ponadto w PA czy nie ma w logach błędów. No i daj ten plik jako załącznik.

Jestem tu cały czas, mam swoją robotę, ale tu zagladam, jakby co..

narka :)
r.


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 17.06.2009 22:42:35
Oki więc po kolei ... mam taki błąd w logach:

GeSHi -› Code: [select]
8: Undefined index: align="middle"
Plik: /home/aresp2p/ftp/Sources/Subs.php
Linia: 3654
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:2.51 KB/s



Ta linia wyglada tak:

GeSHi -› Code: [select]
    elseif (!empty($settings['use_buttons']))
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.036s | speed:1.14 KB/s



I w załączniku wrzucam mój Display.template.php


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 17.06.2009 23:01:56
Ten błąd hmm nie przejmuj się.. powinno być valign no niestety coderzy smf stosują skróty myślowe.. można poprawić w pliku Subs.php w katalogu Sources

Tak naprawdę to zamiast:

GeSHi -› Code: [select]
align="middle"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.001s | speed:9.61 KB/s



Powinno być:

GeSHi -› Code: [select]
style="vertical-align:middle;"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:12.79 KB/s



To szczegół z innej beczki.. wróćmy do tematu..

W kodzie nie widze niczego szczególnego, ale nie mam jak sprawdzic ponieważ mam włączony teraz inny server i nie ma tam żadnego smf..

Na początku dałeś tak:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings; global $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:3.27 KB/s



Tym czasem ja podałem ten kod inaczej pisząc, że można połączyć:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:3.21 KB/s




No i kod samego moda wstawiłeś jednak gdzie indziej..

Pobaw się plikiem i zrób dokładnie to co podałem wyżej jako rozwiązanie i sprawdź ponownie.
Jeśli masz jakiś problem to ja to zrobię, ale wrzuć czysty plik od tego stylu, bez Twoich modyfikacji.



Co do tego co się stało to dość dziwna rzecz właśnie testuję niestety nie na localhoście, nieważne, ale wygląda to na bug'a smf.. dlaczego nie można wrzucić całego pliku display to w chwili obecnej - nie rozumiem, a żebym zrozumiał to potrzebuje przeprowadzić testy i w ogóle się tym zająć.. Wklejałem na różne sposoby z różnym kodowaniem i lipa.. FF po takiej akcji próbuje pobrać plik php hehe

Nie mam włączonego ograniczenia długości posta, więc to odpada.

Tym czasem :)
roco

// Edit: no to jak poradzisz sobie? Chodzi o to, że trzeba wkleić kod dokładnie inaczej trudno diagnozować..
Czekając na twój krok stwierdziłem w czym był problem z ta wklejką.. otórz w tym pliku jest BBCode i po prostu załapywało zakończenie tagu code stąd wyszła bzdura.. niezłe jaja..
Co do tego błędu to tak tam jest tylko dyrektywa urzycia buttons w przeciwieństwie do samego textu. natomiast te bzury z align - middle są właśnie w pliku Display, do którego koresponduje wpis z pliku Subs.php


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 17.06.2009 23:54:27
Pisze nowy post, pewnie jestem spamer hehe
Jednak chyba lepiej, żebym napisał nowy niż Cię extra zawiadamiał nie? ;)

Draco, przejrzałem ten plik i wygląda na to, że chciałeś wrzucić kod moda w klamerkę { dla gości.., tym czasem ten mod jest wyżej.
Żeby był w dowolnym miejscu, np. po niżej avatra czy jeszcze gdzie indziej, to najpierw trzeba sprawdzić czy jest ok, tak jak powinno być wg. "przepisu"

Poprawiłem to na tym pliku od Ciebie i na początku też, całość zapakowałem do zipa i wrzucam jako załącznik.

Pobierz rozpakuj, porównaj sobie, ale przede wszystkim porzuć na serva, żeby sprawdzić, czy problem występuje dalej, ok?
Jeśli jest ok, to zastanów się gdzie to chciałbyś mieć czyli w którym dokładnie miejscu i wróćmy do tematu.

Pozdrawiam :)
roco


.


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 18.06.2009 09:52:37
A więc po kolei to co zrobiłem:

1. Połączyłem te zmienne globalne wg Twojej sugestii czyli wygląda to teraz tak:

GeSHi -› Code: [select]
function template_main()
{
    global $context, $settings, $options, $txt, $scripturl, $modSettings, $db_prefix;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:3.13 KB/s



2. Potem zacząłem bawić się w Display i ustawiać kod w różne miejsca ... niestety bez efektu - ciągle jest ten sam błąd.

3. Przejrzałem całą instrukcję od instalki i szukałem być może błędu w innych plikach ale takowego nie znalazłem więc wydaje mi się, że właśnie gdzieś problem tkwi w display.

4. Odinstalowałem mod i zainstalowałem ponownie i wkleilem kod nawet bez tego obramownia na czysto wg instrukcji, niestety błąd z opuszczonym logiem jest dalej.

5. Wrzuciłem poprawiony display od Ciebie i dalej jest to samo.

6. Co ciekawego zauważyłem ... gdy odinstalowałem moda problem wcale nie znikł ... dalej w wyświetlanym wątku logo zjeżdża na dół :-[ a po wpisach od SMFTraderSYstem nie ma śladu.

7. Problemu wcześniej nie było .. nie instalowałem po tym modzie żadnych innych, nie grzebałem nic w kodzie - błąd pojawił się po instalacji SMFTrader i co ciekawe nie chce teraz zniknąć nawet po deinstalacji.

8. Sprawdziłem nawet ten plik Subs.php i jest w nim tak jak powinno być czyli jest:

GeSHi -› Code: [select]
style="vertical-align:middle;"
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:16.08 KB/s



9. Oprócz tego błędu, który Ci podałem nie mam żadnych innych błędów w logach.

Tak jak mówię sprawdzałem czy mod nie dodał jakiegoś badziewia do innego pliku ale nic nie znalazłem. Poza tym nie dokonuje on jakiś gigantycznych zmian w kodzie ... i nie mam już pomysłu co może być nie tak...

Najlepiej jakby ten oprawiony kod był pod avatarem .... w załączniku podsyłam Ci oryginalny Display.template.php jaki był dołączony do templaty bez żadnych modyfikacji. W tym, który masz jedyne zmiany jakie dokonywałem to jeżeli jakiś innym mod tego wymagał i usunąłem napisy przy buttonach od edycji postu czyli pozostawiłem sam buttony: cytuj, usuń, modyfikuj, scal. Innych zmian nie wprowadzałem

Pozdro



Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 18.06.2009 11:05:54
Elo Draco! :)

Okay, jest przejrzyście i klarownie, jednak dalej mam wątpliwości..

Ale zacznijmy od tego, że są to 2 sprawy:

- błąd generowany po usunięciu buttons (i to trzeba zostawić na koniec, jak widzisz ja to rozwiązałem tu u siebie, mam same buttony, a błędu nie mam!)
- główny temat, czyli "odjechane" logo

- - - - - - -

Teraz po kolei odniosę się do Twoich punktów:

AD 1. - Nie jest to żaden błąd i takich wpisów o zmiennych globalnych może byś sporo, jednak kiedyś ponad rok temu miałem problem z modyfikacją i dopiero kiedy był tylko jeden "global.." to błąd ustąpił.. Ja stosuję od tamtej pory tj. wpisuję zmienne do jednego "globala" Jednak nawet jeśli tak nie piszesz, to staraj się trzymać fason i niech to będą oddzielne linie.

AD 2. - Wygląda, więc, na to, (..oczywiście o ile tu mówisz o odsunietym logo..), że może to być wina nie dointegrowanej reszty modów. (*)

AD 3. - Jeśli problem widać tylko po wejściu do topiku, to oczywiście odpowiedzialny, za wyświetlanie postów jest plik Display.template.php. (*)

AD 4. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 5. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 6. - Czytaj - AD 2. (*)

AD 7. - To akurat mnie dziwi. Na pewno odświeżając stronę usunąłeś cache przeglądarki (swojego FF)? Na pewno był tam wcześniejszy/oryginalny plik Display...?

AD 8. - To właśnie jest inny problem.. W skrócie to wygląda tak: - nie wycinasz z tablicy buttonów, tylko poniżej juz w linkach np. zamiast: ', $reply_button, ' - dajesz grafikę, ale o tym potem, czyli najpierw rozwiążmy jeden problem, a potem drugi.

AD 9. - Niestety smf nie loguje wszystkich błędów. Jednak występuje problem, skoro odsuwa logo kiedy jesteś "w poście".


Wyjaśnienie: (*)

Wygląda na to, że posiadasz i inne modyfikacje, które w swym założeniu modyfikują plik Display.template.php, dlatego to trzeba najpierw sprawdzić.

- Należy usunąć plik Display.template.php z tego stylu!
 
Bez obaw! - smf odniesie się do pliku Display.template.php w stylu default nie mając go w używanym stylu, - pozwoli to, być może wykryć i później wyeliminować błąd.

Być może, ponieważ równie dobrze winne mogą być źle napisane style, może nie źle napisane tylko błąd w stylach.., nawet bym się nie zdziwił, jesli to skórka z DzinerStudio..

Masz FireFoxa, więc wyświetl źródło i podejrzyj czy wszystko ok w generowanym html'u? Oczywiście w momencie kiedy występuje błąd.

Zanim przejdziemy dalej, należy usunąć plik Display... ze stylu, który używasz żeby stwierdzić czy występuje dalej problem. Potrzebuję informacji, jakie masz zainstalowane modyfikacje.

Gł. chodzi o to, że wiesz samo nic się nie dzieje.. i np. odsuwanie loga na widoku posta może być spowodowane próbą wyświetlenia tam czegoś, na co nie ma przewidzianego miejsca.. itd.. Dlatego powyższe ustalenia są istotne dla sprawy i proszę o wykonanie tych czynności, o których tu piszę, + potrzeba mi informacji o zaiunstalowanych modyfikacjach.


Nie ma problemu z tym, żeby to było w innym miejscu, czyli z integrą moda, ale można pójść dalej dopiero po tym co tu proponuję.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 18.06.2009 18:25:04
Siema roco.

No więc podążyłem za Twoimi wytycznymi i usunąłem Display.template.php z tego stylu i.... problem zniknął. Logo stoi elegancko w miejscu  :)

No to wiem już coś więcej  ;)

Teraz te mody, które mam zainstalowane:

RSS Feed Icon for boards 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=376 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=376)

Nie ingeruje w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Invite 1.14 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=653 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=653)

Przerobiony przeze mnie aby działał pod 1.1.9 (w sumie tylko dodanie w instalce że ma się instalować pod 1.1.9 + spolszczenie)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Aeva 6.9.99 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=977 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=977)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Memberlist_Xrevolution 1.2 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1503 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1503)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php ... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php

Report Icon Mod 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=700 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=700)

Ingeruje w kod Display.template.php:

Zastępuje tą część kodu:

GeSHi -› Code: [select]
        // Maybe they want to report this post to the moderator(s)?
        if ($context[&#39;can_report_moderator&#39;])
            echo &#39;
                                    <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=reporttm;topic=&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;.&#39;, $message[&#39;counter&#39;], &#39;;msg=&#39;, $message[&#39;id&#39;], &#39;">&#39;, $txt[&#39;rtm1&#39;], &#39;</a> &nbsp;&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.038s | speed:9.54 KB/s



tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
        // Maybe they want to report this post to the moderator(s)?
        if ($context[&#39;can_report_moderator&#39;])
            echo &#39;
                                    <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=reporttm;topic=&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;.&#39;, $message[&#39;counter&#39;], &#39;;msg=&#39;, $message[&#39;id&#39;], &#39;"><img src="&#39; . $settings[&#39;images_url&#39;] . &#39;/report.png" title="&#39;, $txt[&#39;rtm1&#39;], &#39;"></a> &nbsp;&#39;;
   
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.036s | speed:12.28 KB/s



RateThatTopic 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1313 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1313)

Ingeruje w kod Display.template.php:

Tą część kodu :

GeSHi -› Code: [select]
                <td valign="middle" width="85%" style="padding-left: 6px;" id="top_subject">
                        &#39;, $txt[118], &#39;: &#39;, $context[&#39;subject&#39;], &#39; &nbsp;(&#39;, $txt[641], &#39; &#39;, $context[&#39;num_views&#39;], &#39; &#39;, $txt[642], &#39;)
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:7.05 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
                <td valign="middle" width="65%" style="padding-left: 6px;" id="top_subject">
                        &#39;, $txt[118], &#39;: &#39;, $context[&#39;subject&#39;], &#39; &nbsp;(&#39;, $txt[641], &#39; &#39;, $context[&#39;num_views&#39;], &#39; &#39;, $txt[642], &#39;)
                        &#39;, !empty($context[&#39;show_rate&#39;]) ? $txt[&#39;rate_average&#39;] . &#39;: &#39; . ($context[&#39;can_moderate_forum&#39;] ? &#39;<a href="&#39; . $scripturl . &#39;?action=ratelog;id=&#39; . $context[&#39;current_topic&#39;] . &#39;">&#39; : &#39;&#39;) . &#39;<img src="&#39; . $settings[&#39;default_images_url&#39;] . &#39;/tr&#39; . $context[&#39;rating_average&#39;] . &#39;.png" alt="&#39; . $context[&#39;rating_average&#39;] . &#39;" />&#39; . ($context[&#39;can_moderate_forum&#39;] ? &#39;</a>&#39; : &#39;&#39;) : &#39;&#39;, &#39;
                </td>
                <td width="20%">&#39;;
    if(!empty($context[&#39;can_rate&#39;]))
        echo &#39;
                    <div class="smalltext" style="float:right;">
                        <form action="&#39;, $scripturl, &#39;?action=rate" method="post" name="topicRating" accept-charset="&#39;, $context[&#39;character_set&#39;], &#39;">
                        &#39;, $context[&#39;can_rate&#39;] == 1 ? $txt[&#39;rate_topicAgain&#39;] : $txt[&#39;rate_topicNew&#39;], &#39;
                            <select name="rate">
                                    <option value="">---</option>
                                    <option value="1"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 1 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>1</option>
                                    <option value="2"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 2 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>2</option>
                                    <option value="3"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 3 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>3</option>
                                    <option value="4"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 4 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>4</option>
                                    <option value="5"&#39;, $context[&#39;user_rating&#39;] == 5 ? &#39;selected="selected"&#39; : &#39;&#39;, &#39;>5</option>
                            </select>
                            <input type="submit" name="rateTopic" value="&#39;, $txt[&#39;rate_topicGo&#39;], &#39;" />
                            <input type="hidden" name="topic" value="&#39;, $context[&#39;current_topic&#39;], &#39;" />
                            <input type="hidden" name="board" value="&#39;, $context[&#39;current_board&#39;], &#39;" />
                        </form>
                    </div>&#39;;
    echo &#39;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.042s | speed:53.75 KB/s



i tą część kodu:

GeSHi -› Code: [select]
<td colspan="3" class="smalltext">&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.033s | speed:1.19 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
<td colspan="4" class="smalltext">&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:1.20 KB/s



Member Color Link 3.0.6 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=111 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=111)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

RSS Feed Poster 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=624 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=624)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Pages Managment 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1311 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1311)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

First Post on every Page 1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1472 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1472)

Ingeruje w Display.template.php:

Tą część kodu :

GeSHi -› Code: [select]
empty($message[&#39;counter&#39;])
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.031s | speed:1.06 KB/s



zastępuje tym kodem:

GeSHi -› Code: [select]
($message[&#39;id&#39;] == $context[&#39;topic_first_message&#39;])
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:2.03 KB/s



oraz po tej części kodu:

GeSHi -› Code: [select]
    </td></tr>&#39;;
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.048s | speed:356 B/s



dodaje ten kod:

GeSHi -› Code: [select]
    if(!empty($modSettings[&#39;enableFirstPostOnEveryPage&#39;]) && $message[&#39;id&#39;]==$context[&#39;topic_first_message&#39;]) {
        echo &#39;<tr><td class="titlebg" style="padding: 3px 0px;">&nbsp;</td></tr>&#39;;
    }
   
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.038s | speed:5.77 KB/s



Simple Image Upload 1.1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1669 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1669)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Banlist 1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1198 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1198)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Profile_Visitors  4.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1150 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1150)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Default Avatar 1.1.1 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=975 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=975)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Internal_Links_Use_Same_Window  1.2 -> http://sleepy-arcade.ath.cx/sleepy/index.php?action=downloads;sa=view;down=38 (http://sleepy-arcade.ath.cx/sleepy/index.php?action=downloads;sa=view;down=38)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Hide SMF Version 1.0.3c -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1046 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1046)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

Audible PM  1.0 -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1535 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1535)

Też nie ingeruje w kod w Display.template.php.... (tzn. mod nie dodaje swojego kodu do Display.template.php)

SMF Trader System 1.2 <- to już wiesz  ;)

Do tego zainstalowany zestaw emotikonów LightB Smiley Set -> http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1597 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1597)

No to by było na tyle...nic więcej zainstalowane nie mam...


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 19.06.2009 03:12:35
Elo Draco :)

Sorka dopiero teraz jestem wolniejszy.., tj. dalej mam robote, ale robię pauzę bo albo strace wzrok, albo puszczę pawiana hehe A to tutaj.. to tylko relaxik..

Piękne wypracowanie ;) uświadamia mi to, że na jednym z for mam nie licząc modów typu avatry czy smiles - 78 modów po odinstalowaniu ponad 30.. hmm myślę, że gdybym miał to opisać w taki sposób, to chyba nie dałbym rady, i pewnie bym usnął zanim skończył hehe spoko

Niektóre z tych modów, są zbędne, robią tylko bziii i zajmują miejsce.., czasami jednak sami nie wiemy czego nam trzeba i poszukujemy na własną rękę. Pamiętam z przed około 2 lat moda audible.. - niezłe errory wywalał, przy próbie integry na innych skórkach, a jeszcze większe przy niezintegrowaniu.. jak pamiętam musiałem go wychlastac ręcznie..
Warto by było prowadzić jakieś dyskusje np. o modach zanim się je zainstaluje.. taki tip do przemyślenia..


No dobrze.., wiemy że działa z plikiem Display.template.php ze stylu default. Widać kilka modów, które ingerują w ten plik, i znaczy to dokładnie tyle, ze potrzeba jest zintegrowania wszystkich modów, które ingerują w kod.
Owszem wkleiłeś dożo kodu, który ingeruje w plik, jednak ciężko się zorientować który exactly ..niezintegrowany robi ten efekt z logo. Można w ogóle nie mieć szans tego stwierdzić w ten sposób, ponieważ może to zależeć od zewnętrznych (czyt. innych), plików, które np. odwołują się do pliku Display.template, do swoich wpisów, których tam nie ma..

Nie ma co.. wiadomo dokładnie o co chodzi. trzeba zintegrować plik Display.template w stylu, którego używasz. Zrobimy tak - utwórz folder display a w nim 2 foldery, jeden - default, a drugi np. dziner i do obu wrzuć pliki Display.template.php. Do folderu default wrzuć plik Display.template.php ze stylu default, ale po integracji, czyli taki, gdzie już wszystko jest, a do folderu dziner wrzuć czysty/pierwotny plik Display.template.php z tego stylu i spakuj do zipa gł. folder display i wrzuć do załącznika. Jak znajdę chwilke to będzie z 10 - 15 minut i będziesz miał integrę na stylu z DzinerStudio, okay?

Oczywiście można by się pokusić o opisanie tej integry w poście, jednak wszystko jest w instalkach, a działania na tym pliku mało-skomplikowane, natomiast opisanie tego byłoby dość czasochłonne i tu mógłbym pagibnać z powodu braku czasu

Powód jest jeden - potrzebna integracja wszystkich modów tak, jak jest to zintegrowane w stylu default. Jeśli chcesz, to oczywiście możesz to zrobić sam, mi to może zająć około kwadransa, o ile będę miał oba pliki. Dlaczego potrzebna integra wszystkich modów? to chyba oczywiste.. inaczej tyle byś nie instalował co?

Przejrzałem te Twoje modyfikacje, kozystając z parsera, w sumie nic trudnego itp.. jednak to ważne, żeby zintegrować całość i dopiero wtedy pomyśleć o czymś innym np. o buttonach bez dodatkowych napisów.., czy np. samym wygladem w którym zawsze coś można zawsze upiększyć lub ufunkcjonalnić itd itd.......


hehe powinieneś napisać na koniec.. "więcej grzechów nie pamiętam" ;)
I zapraszam do dyskusji, może w innym miejscu, na temat modów i faktycznej potrzeby ich instalek.

Dobra jak chcesz to wrzuć to o co proszę, a ja postaram się wygospodarować kwadransik, okay?

Pozdrawiam :)
roco

(http://poligon.ricoroco.com/fora/foto/uploads/7fb03b23df.gif)
_


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 19.06.2009 09:45:27
Oki więc zrobiłem tak jak mówiłeś.

W głównym folderze są 2 inne foldery:

default -> plik Display.template.php ze wszystkimi modyfikacjami już

dziner -> plik Display.template.php czyściutki taki jaki był dołączony do stylu

Z góry dzięki ... dla Ciebie będzie to kwadransik w moim przypadku zajęło by to spooooooooro więcej czasu  ;)

Pozdro


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 19.06.2009 13:21:10
Okay, pobrałem, ale dopiero teraz miałem chwilkę, zaraz jednak spadam na rower, zanim lunie hehe

Masz integrę ale bez ingerencji w pozycjonowanie elementów, czyli gdzie co idzie, inaczej - "jak fabryka dała". Dlatego po podmianie, chciałbym, żebyś zrobił fotkę tego miejsca po lewej gdzie avatar itp, coś mi się wydaje, że chłopcy tam coś przekombinowali.. z tym stylem. Ja tego nie mogę sprawdzić, ponieważ za dużo integracji no i jeszcze musiałbym mieć plik style.css, jednak myślę, że wszystko powinno być ok. Nie mogłem zastosować edytora do porównań plików, ponieważ za dużo różnic, tym nie mniej poszło szybko ręcznie.

Podmień plik i zaobserwuj co jest grane, ponadto chciałbym zobaczyć kawałek kodu, tam właśnie gdzie jest avatar, ale jako wygenerowany html, czyli jak odwiedzisz strone np. FF to zrób podgląd źródła i skopiuj kawałek z jednego wpisu (posta), a konkretnie miejsce z avatrem czyli tam gdzie dane usera..

Musiałem z pliku od dzinerstudio wychlastać nadmiarowego diva, dlatego te dane są ważne. Zlecam to Tobie, ponieważ ja nie mam jak sprawdzić samemu.

Pisałem to ręcznie, tj. nic nie poleciało z automatu, dlatego jak coś pójdzie nie tak, to pisz od razu, będę tu zaglądał, (po rowerku)

OK tym czasem :)
roco


BTW. co do "Report Icon", to żeby zadziałało, to trzeba skopiować ze stylu default z folderu images graficzkę report.png do stylu z DzinerStudio do folderu images.
Wg. mnie daj tam jakac ładniejszą hehe


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 19.06.2009 13:38:49
nie moge pobrać załącznika - wyskakuje błąd: nie masz dostępu do tej sekcji


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 19.06.2009 13:42:39
Sorka podmieniałem załącznik pewnie dokładnie w momencie kiedy chciałeś pobrać, ja go teraz pobrałem (zobacz licznik) i poszło ok

Spróbuj jeszcze raz, ok? Tak w ogóle cos mi tu zmula w tym topie, może przez tamta wklejkę? No nic zgłosiłem na hostigu może zoptymalizują..

Narka :)


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 19.06.2009 14:00:57
Oki więc po kolei:

1. Podrzuciłem Display poprawiony przez Ciebie i ... działa pięknie   :oklaski:

2. Rzeczywiście zamula w tym wątku strasznie... już jakiś czas temu to zauważyłem i myślałem, że tylko u mnie tak jest ...

3. Oto kod źródła z FF z postu (info o autorze):

GeSHi -› Code: [select]
<div class="windowbg4"><b><a href="http://www.inviteclub.pl/index.php?action=profile;u=1" title="Zobacz profil Draco" style="color: rgb(255, 0, 0);">Draco</a></b></div>
                                <div class="smalltext">
                            <div class="windowbg4"><img src="http://www.inviteclub.pl/index.php?action=dlattach;attach=1;type=avatar" alt="" class="avatar" border="0"></div>
                            <div class="windowbg4">Administrator</div>
                                <div class="windowbg4"><b>iZAPY:  </b>[<a href="http://www.inviteclub.pl/index.php?action=trader&amp;id=1">0</a>]</div>

                                <div class="windowbg4"><img src="http://www.inviteclub.pl/Themes/dsV4/images/admin.gif" alt="*" border="0"></div>
                                <div class="windowbg4">Reputacja 0</div>
                                <div class="windowbg4">Wiadomości: 3</div>
                                <div class="windowbg4">
                                               
                                    <a href="http://www.inviteclub.pl/index.php?action=profile;u=1"><img src="http://www.inviteclub.pl/Themes/dsV4/images/icons/profile_sm.gif" alt="Zobacz profil" title="Zobacz profil" border="0"></a>
                                    <a href="mailto:admin@inviteclub.pl"><img src="http://www.inviteclub.pl/Themes/dsV4/images/email_sm.gif" alt="Email" title="Email" border="0"></a>
                                    <a href="http://www.inviteclub.pl/index.php?action=pm;sa=send;u=1" title="Prywatna wiadomość (Online)"><img src="http://www.inviteclub.pl/Themes/dsV4/images/im_on.gif" alt="Prywatna wiadomość (Online)" border="0"></a></div>
                            </div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.011s | speed:124.53 KB/s



4. Graficzka pod Report Icon jest podrzucona do tego stylu także wszystko elegancko się wyświetla  ;) Jak mi wpadnie w oko jakaś ładniejsza to ją sobie podmienie..

 :drinks: Jak zawsze świetna robota

Pozdro


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 19.06.2009 14:10:23
Ok welcome! :)

Jak byś chciał tradera umiejscowić gdzie indziej, to najpierw muszę mieć fotkę tego miejsca, ok?

Co do buttonów (zamiast buttonów + napisów z boku), to też nie problem, ale wszystko po kolei i zapotrzebowania.

Będziesz chciał to pozmieniać, czy coś innego to daj znać. A teraz śmigam na rower..

Co do tego topa to się tak porobiło po tej niefortunnej wklejce i gdzieś musiało się to odłożyć, patrzyłem w logach w PMA, przejrzałem tabele od tego topa i lipa nic nie znalazłem. Mam tu topy znaczniej obłożone i nie ma tego problemu wszystko śmiga pięknie. To tak btw. posprawdzam brak mi ciągle czasu..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 19.06.2009 19:06:09
Siema roco

Oki w takim razie wrzucam fotke jak to wszystko wygląda u mnie jeżeli chodzi o post:

(http://i42.tinypic.com/2rpdukh.jpg)

I teraz tak. Jeżeli chodzi o info o postującym chciałbym aby to wyglądało tak:

1. NICK
2. Nazwa rangi
3. Obraz rangi
4. Avatar
5. Prywatny tytuł
6. Reputacja
7. iZAPY (SMFTrader)
i reszta tak jak już jest czyli wiadomosci itp.

No i usunięcie tekstów tak żeby zostały same buttony. Czyli usunięcie tekstów (cytuj, modyfikuj, usuń, podziel wątek, zgłoś do moderatora).

W sumie zrobiłbym to sam. Ale wiem, że jak ty to zrobisz to nie wywali znów jakiegoś błędu  ;)

Możesz to zrobić na tym już poprawionym display, bo nic więcej nie instaluje/nie instalowałem i w kodzie narazie też nic nie grzebałem.

Pozdro serdeczne  :drinks:


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 19.06.2009 21:01:18
Okay, Draco, masz to w załączniku, jednak obraz jest nie pełny.. Powinieneś w profilu ustawić sobie własny tytuł, własny podpis i powłączać - takie rzeczy, jak np.: On-line wiesz włączyć wszystko na maxa do modyfikacji pliku, a tak działam po omacku..

Niektóre rzeczy nie są proste, wymagaja dużej uwagi i lepiej na początku drogi nie robić tego samemu.. taki tip. Do buttonów dołozyłem Ci button od Visual Warn, jak go kiedys zainstalujesz to już będzie, tylko pewnie button potrzebny.. Zajrzyj do kodu, jak buttony się nie pokażą, czy linki są prawidłowe..

Ponadto taki miszung może być niezdrowy ponieważ musiałem wrzucać do klamerki z ograniczeniami dla gościa:

GeSHi -› Code: [select]
            // Don't show these things for guests.
            if (!$message['member']['is_guest'])
            {
                // Show the post group if and only if they have no other group or the option is on, and they are in a post group.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:5.66 KB/s



I tu w klamerce { } musiałem powrzucać, żeby było tak jak chcesz. Działam na ślepo, więc powpisuj te - tytuł i własny podpis, powłączaj na maxa wsio co mozliwe i daj kolejnego screena okay? aa i ustaw płeć również.

Dobra nic tu po mnie, pobierz plik i sprawdź czy w ogóle działa ta kombinerka.. Ponadto sprawdź jak to wygląda kiedy jesteś zalogowany a kiedy nie.

Na zrazie.. :)
roco


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: Draco 02.07.2009 00:38:27
Witam ponownie po dłuższej przerwie  :b)

Zakańczając ten topic dodam, że wszystko gra. Wrzuciłem poprawki od Ciebie roco, pokombinowałem troszke sam i wszystko śmiga. Akurat w postach nie będę wyświetlał statusu online/offline czy płci ale dla testów włączyłem wszystko co się może pokazywać i wszystko działa. Poustawiałem wg własnych potrzeb  ;)

Co jednak nie zmienia faktu, że nadal drapie się po głowie i nie wiem do tej pory co zostawiło tego "śmiecia" i co to był za "śmieć", że te logo tak zjechało. Przy następnych instalacjach problem ten nie powtórzył się.

W razie jakiegokolwiek podobnego problemu w przyszłości (gdyby się takowy pojawił) myślę, że będziemy kontynuować ten wątek aby wszystko było w jednym miejscu  ;)

Pozdro


Tytuł: Odp: Oprawienie kodu od modyfikacji
Wiadomość wysłana przez: roco 02.07.2009 01:00:13
Jasne! Szkoda tylko, że nie wiadomo, co było przyczyną?
Natomiast w Display.template to jak zabawa w klocki lego hehe

Cieszę się, że wszystko gra ;)

Pozdrawiam :)
roco