SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Style - Problemy, Integracje, Modyfikacje styli => Wątek zaczęty przez: cieplutki 14.06.2009 11:22:30



Tytuł: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 14.06.2009 11:22:30
witam mam taki jeden problem z kode nie zawija tekstu i rozwala całe forum
próbka jest tu kliknij mnie (http://dcmaniak.pl/index.php?topic=4237.msg22824#msg22824)
jak się pozbyć tego identycznie sprawa ma się z obrazkami nie są dopasowywane do rozmiaru skórki ale to pewnie zmienie w ustawieniach ??

dzieki za pomoc


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 14.06.2009 12:23:53
Elo Cieplutki! :)

Nie wiem czy pamiętasz, ale o tym rozmawialiśmy, tu na forum i na pewno zostały ślady.. to było tak btw. po prostu sam nie mogę w tej chwili poszukać, ale odwiedziłem stronę, którą podałeś i podejrzałem style.

W stylach w klasie code jest to:

GeSHi -› Code: [select]
/* A code block - maybe even PHP ;). */
code
{
    color: #586F37;
    background-color: #232323;
    display: block;
    font-family: "courier new", "times new roman", monospace;
    font-size: 11px;
    line-height: 1.3em;
    /* Put a nice border around it. */
    border: 1px dashed #1b1b1b;
    margin: 1px auto 1px auto;
    padding: 1px;
    width: 99%;
    overflow: auto;
    white-space: nowrap;
    /* Stop after about 24 lines, and just show a scrollbar. */
    max-height: 24em;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:105.03 KB/s



widzisz ten kawałek: -> white-space: nowrap; to minimum zamień na: wrap;

Jednak ja stosuję zamiast wrap'a -> pre-line

Czyli po edycji powinno wygladac tak:

GeSHi -› Code: [select]
/* A code block - maybe even PHP ;). */
code
{
    color: #586F37;
    background-color: #232323;
    display: block;
    font-family: "courier new", "times new roman", monospace;
    font-size: 11px;
    line-height: 1.3em;
    /* Put a nice border around it. */
    border: 1px dashed #1b1b1b;
    margin: 1px auto 1px auto;
    padding: 1px;
    width: 99%;
    overflow: auto;
    white-space: pre-line;
    /* Stop after about 24 lines, and just show a scrollbar. */
    max-height: 24em;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:114.29 KB/s



Zresztą wrzuć tam trochę kodu który powinien się zawinąć, po edycji styli, i sprawdź jak wygląda pod IE, jeśli głupio, do daj tylko wrap'a

Oczywiście same style są w wersji "dla ludu", więc żeby było coś fajnego, to trzeba sobie te style hmm przemodelować..

Co do reszty pytania o grafiki, to rzuć przykładem.. to żaden problem jak dla mnie ;)

Natomiast jest tam na dole, pod topem, wrzucona grafa.. taki prostokątny baner i w nim jest nie zamkniety tag, czyli powinna być zamiast nawiasu ostrokątnego > --> spacja i /> wtedy będzie w miarę normalnie, w miarę ponieważ nie ma alt'a ani bordera.. to szczegóły, jednak nie zamknięty tag, psuje validację..

Opisz problem z gafą tego stylu.

Pozdrówka :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 14.06.2009 12:44:51
hmmm jeśli chodzi o obrazki to zapraszam tu - do mnie (http://www.zionplusplus.pl/index.php/topic,69.0.html)
pewnie max rozmiar czy coś trzeba poprawić lub może coś w style.css


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: Draco 14.06.2009 14:20:55
Dopisuje się do pytania cieplutkiego o problem z tą grafiką. Akurat miałem kilka takich przypadków, że po ustawieniu maksymalnych rozmiarów obrazków wszystko było ok, ale raz na ruski rok w którymś poście z niczego rozjeżdża się cały obrazek (nie jest pomniejszany). Potem znów oki i znów za jakiś czas w nowym poście przy dużych obrazkach np. 5 - 4 się elegancko pomniejszyły a piąty się rozjechał ... nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, czy może to jakiś bug w smf albo cuś??

Pozdro


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 14.06.2009 22:44:26
hmm okay, to zacznijmy od początku..

Trzeba  wejść do PA i zaraz, na górze w menu po lewej, pod Centrum Administracji, jest: O SMF... (kliknij!)
- wyświetlą się parametry serva na którym mamy forum i to będzie ostatnia pozycja: Wersja GD: i np. będzie: bundled (2.0.34 compatible)
..lub podobnie to znaczy, że jest ok! Jeśli nie będzie włączonej biblioteki GD - to lipa i cienizna..
Sprawdzamy jaką wersje biblioteki mamy i czy w ogóle.. To biblioteka potrzebna do "operacji" na obrazkach za pomocą php itd..

Następnie ustawiamy szerokość obrazków w postach. - tylko szerokość! ponieważ te obrazki są później skalowane, a mamy możliwość wpisania tylko i wyłącznie wartości liczbowych, które dalej występują w px (inaczej IE źle skaluje i zależy to też od rodzaju grafiki!) - dlatego podajemy tylko wartość max szerokości! a wysokość wtedy będzie na "auto" (w SMF 1.xx to pewnie 0 a w SMF 2.xx to pewnie puste pole.. lub również 0)

Należy to ustawić przed jakimikolwiek zmianami w plikach!!,
(tu w grę wchodzą tylko takie pliki jak style.css i Display.template.php)

Na SMF 1.x.x to będzie w PA --> Opcje Forum (gdzieś pod koniec..) --> Maksymalna szerokość obrazków w wiadomościach (0 = wyłącz)

Na SMF 2.x.x to będzie w PA --> Właściwości i Opcje --> górna zakładka: Opcje --> Maksymalna szerokość obrazków w wiadomościach (0 = wyłącz)


Ile ustawić?

- To zależy.. Jeśli forum jest rozciągliwe, elastyczne w szerokości i ma określone minimum, to należy odjąć to co "po bokach" i odjąć to miejsce gdzie dane usera w poście (avatar itp..), oczywiście jeśli są sidebary to je również należy odjąć.. Np. tutaj mam ustawione na 700, ale testowałem z 770 i też było ok.. Należy to przetestować..


Oczywiście można poprawić style i zajrzeć do pliku Display.template.php w stylu, który chcemy poprawić..
Pokażę to dla obu wersji SMF...


Dla wersji SMF 2.0.x

Plik: --> style.css

Na SMF 2.x.x to są style.css i albo jest w skórce katalog [css] albo jest on w stylu default i tam jest plik --> forum.css
Może też być tak, że nie ma ale jest dodatkowo dopisane do stylu, który właśnie używamy

Dla SMF 2.0 chodzi o takie klasy: .post, .personalmessage { }  ew.: .postarea { } (to gł. jest w forum.css)
Ale u Ciebie Cieplutki jest w gł. stylach tak:

GeSHi -› Code: [select]
/* Posts and personal messages displayed throughout the forum. */
.post, .personalmessage
{
    overflow: auto;
    line-height: 1.3em;
    width: 100%;
}
.postarea .post
{
    clear: right;
    float: left;
}
/* add a visual divider between subject and post */
.post .inner
{
    padding-top: 0.7em;
    border-top: solid 1px #e8e8e8;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.003s | speed:93.57 KB/s



To do klasy .post, .personalmessage {} dodaj --> display: block; a w klasie .postarea .post {} potestuj wyłączenie tych dwóch linii, ale po kolei, czyli najpierw wyłącz float'a, a później cler'a

Przykładowo:

GeSHi -› Code: [select]
/* Posts and personal messages displayed throughout the forum. */
.post, .personalmessage
{
    overflow: auto;
    display: block;
    line-height: 1.3em;
    width: 100%;
}
.postarea .post
{
    /*clear: right;*/
    float: left;
}
/* add a visual divider between subject and post */
.post .inner
{
    padding-top: 0.7em;
    border-top: solid 1px #e8e8e8;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.003s | speed:97.71 KB/s



Przetestuj, ale najpierw zacznij od określenia maxymalnej szerokości obrazka w poście (j.w. to podałem!)

Pliku Display.template.php do wersji 2.0 nie ruszamy.. - to złożona sprawa i jak dla mnie to prowizorka, hmm pierwsze przejście na div'y i hacki css typu clearfix itp.. Chłopcy dopiero tesuja i nie ma co się dziwić.. Może się rozwalać, ale na pewno zostały wszelkie kombinerki w kodzie ograniczone do minimum i po prostu nie ma gdzie wetknąć linii kodu.. Tj. jak dla mnie żaden problem, ale wymaga czasu, testów i samych plików.. na tzw. "pałe" nic nie podaję w tej kwestii ok? Chyba, że dalej będzie źle, ale wtedy dotrzemy konkretnie wszystkie szczegóły i się zobaczy.


Co do wersji SMF 1.x.x

Plik --> style.css

Klasa: --> .post,.personalmessage { }

m/w powinna wyglądać tak:

GeSHi -› Code: [select]
/* Posts and personal messages displayed throughout the forum. */
.post,.personalmessage {
width:100%;
display:block;
overflow:auto;
line-height:1.3em;
font-size:12px;
/* tu Twoje wpisy
kolorki itp..
...
...........*/

white-space:wrap;
clear:right;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.003s | speed:79.46 KB/s



Głównie chodzi o to, żeby zastosować display: i white-space: co m/w będzie trzymać sam post w ryzach..


Teraz Uwaga! to jest błąd w pliku Display.template.php dla wersji 1.x.x,

- trzeba odnaleźć w tym pliku, diva z klasą: class = "post" i zamienić miejscami z sąsiadującą klasą w przyległym divie: class = "normaltext"

Wyjaśnienie:

- Chodzi o to, że mamy ostylowaną klasę .post {} a tymczasem już sama zawartość posta to klasa "normaltext", a co za tym idzie to nasze stylowanie klasy post jest do bani.. bo nie zadziała..

Nie zawsze tak jest, ale do niedawna tak było i multum styli powiela ten błąd, chodzi o diva w którym jest: ', $message['body'], ' i powinien ten właśnie div mieć class = "post" i jeśli w środku ma jeszcze kolejnego diva z klasą "normaltext" to trzeba zamienić je miejscami.
czyli reasumując --> ', $message['body'], ' ma znajdować się bezpośrednio w divie z klasą - post!

To ważne ustalenie, może już być normalnie, np. po kolejnym updatre, ale jeśli mamy inne style, to warto zwrócić na to uwagę..
Inaczej nasze działania na stylach mogą się okazać nieefektywnymi..

Ten div z klasą: class = "post" to nasze "pudełko" na gł. content posta i jeśli jest ok w kodzie, to możemy wpływać dowolnie na wygląd samego postu, poprzez tego diva i w stylach klasę post

Podobnie jest z personal message, - klasy w stylach są połączone, tj. ich ostylowanie. tylko tutaj będzie to klasa .personalmessage {}



Okay, mam nadzieję, że trochę wam przybliżyłem tę kwestię.. Jeśli chcecie mieć wpływ na wygląt posta, to w tym topie zawarta jest "pigułka" haw to.

Oczywiście, jak coś niejasne należy pytać.

@Draco u Ciebie mógł być właśnie brak ostylowania i leciało automatem, ew. jakieś błędy, co się normalnie ludziom zdarza, (mówię o tych co piszą nowe style)

Pozdrawiam :)
roco


// Edit: 14.06.2009 23:43:00

@Cieplutki.. zajrzałem do innego twojego topa: http://www.zionplusplus.pl/index.php/topic,67.0.html (http://www.zionplusplus.pl/index.php/topic,67.0.html) tam gdzie masz "Parametry RAW"

to w tym topie widzę masakrę w ostylowaniu code.. musisz dodać do klasy code w style.css --> overflow: auto; inaczej zamiast suwaka z boku i przewijania tego co w code masz code wysokości max.. 24 em i jak kod jest dłuższy to wylewa się obszernie poza code..
Popraw to i będzie gitarka..
Po za tym widzę w stopie jakiś badziew w kodzie.. groch z kapustą.. - zajrzyj do index.template.php bo to co tam jest, to obciach jak beret.. Jesli nie wiesz o co kaman to zapytaj bez krempacji.. Btw. jak podjeżdżam tam FF3 to w oknie Firebug'a w konsoli, widzę powieloną stronę zamiast danych itp.. Moim zdaniem cos jest przekombinowane ze skryptami..
Narka
;)


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 20.06.2009 12:17:36
Code: [select]
Po za tym widzę w stopie jakiś badziew w kodzie.. groch z kapustą.. - zajrzyj do index.template.php bo to co tam jest, to obciach jak beret.. Jesli nie wiesz o co kaman to zapytaj bez krempacji.. Btw. jak podjeżdżam tam FF3 to w oknie Firebug'a w konsoli, widzę powieloną stronę zamiast danych itp.. Moim zdaniem cos jest przekombinowane ze skryptami..
Narka


to tak bez owijania o co kaman :-) bo nie wiem


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 20.06.2009 21:34:57
Siemanko Cieplutki! :)

Oczywiście rozumiem, że to wiesz, że nazywam rzeczy po imieniu.. Tobie w ogóle nie mogę darować takich kwiatuszków w kodzie, ponieważ sam jesteś koderem, napisałeś sam program itd.. i wiesz na stewkę o co kaman z dokładnością w kodzie..

Style dla SMF są pisane tak, że spełniają standardy W3c i przechodzą validację, inaczej nie są dopuszczone dla innych i to jest super! Style (templatki) gł. pisane są w XHTML'u i minimum w css 2.1.

Dlatego, dopisując własne kawałki kodu należy trzymać tę formę i np. nie pisac w starym html'u, zamykac tagi itp.. nawet takie rzeczy jak font, czy strong są przestarzałe i się ich nie stosuje..
Generalizując - powinniśmy "trzymać fason" i nie strzelac obciachu SMF, nie sobie.. tylko własnie SMF. To ważne, przynajmniej dla mnie, ponieważ wiem co wypisują o na inni, choćby niedouczone turasy.. o naszych polskich stronach. Można dorabiać różne teorie, ale one będą słuzyć jedynie zamaskowaniu faktu, że kod jest fuckup... Kod to kod ..hmm "receptura" i ma być kodem, a nie np. źle napisanym kodem, bo wtedy nim nie jest, proste..

I dlatego kiedy zauważam tzw. kwiatki w kodzie, to natychmiast informuje o nich autora.. hehe wiesz.. wchodzi gościu do tramwaju z liściem na głowie i nikt mu tym nie powie.. a ja zawsze.. i liczę też na wzajemnośćw tych kwestiach..

Okay wróćmy jednak do ostylowania code. Chodzi gł. o to, że wszedzie tam, gdzie stosujesz code w poście, pojawia się pod postem suwak dolny. To oznacza, że "coś w czymś się nie mieści i wylewa na zewnątrz.."

To jest kawałek Twojego kodu css, clasy "code":

GeSHi -› Code: [select]
code
{
    color: #333;
    background-color: #eaeff3;
    display: block;
    font-family: Monaco,'Courier New',monospace;
    font-size: 11px;
    line-height: 1.3em;
    border-top: 2px solid #387cb3;
    border-bottom: 2px solid #387cb3;
    margin: 1px auto;
    padding: 5px;
    width: 99%;
    margin: 1px auto 1px auto;
    white-space: pre-line;
    overflow: auto;
    /* Stop after about 24 lines, and just show a scrollbar. */
    max-height: 24em;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:113.22 KB/s



Jak widać powtórzone jest 2x: margin: i raczej zastosuj (pojedyńczo): margin: 1px auto 1px auto;

Proponuję żeby tam gdzie width: 99%; dać 97% i sprawdzić czy jest suwak, jeśli jest, (a nie powinno go być co najmniej pod FF, Operą i IE), i jeśli to nie pomoże, to wyłączyć tę linię w kodzie: /*margin: 1px auto 1px auto;*/ i sprawdzić, czy dalej jest dolny suwak, jeśli tak, to należy przejrzeć klasy zależne i współistniejące w tym miejscu działania.. czyli w code i w poście..


Wracając do Twojego pytania... - chodzi o stopkę strony i grzebanko w pliku index.template.php

Pokażę Ci przykład i sam to określ czy to jest dobrze..:

GeSHi -› Code: [select]
                        <div id="footer-r">
                            <div class="foot-float-l">
                                <span class="middletext">
        <span class="smalltext" style="display: inline; visibility: visible; font-family: Verdana, Arial, sans-serif;"><a href="http://www.simplemachines.org/" title="Simple Machines Forum" target="_blank" class="new_win">Powered by SMF 2.0 RC1-1</a> |
 <a href="http://www.simplemachines.org/about/copyright.php" title="Free Forum Software" target="_blank" class="new_win">SMF &copy; 2006&ndash;2008, Simple Machines LLC</a>
        </span> | <a href="http://www.zionplusplus.pl/index.php?action=sitemap"><span>Sitemap</a></span>
                                    <br /><span class="middletext">Strona wygenerowana w 0.341 sekund z 29 zapytaniami.</span>
                                    <br /><span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 <strong>Zion++</strong></a></span>
                            </div>
                            <div class="foot-float-r">
                                    <span class="middletext">DSv4 Design by <a href="http://www.dzinerstudio.com" target="_blank"><strong>DzinerStudio</strong></a></span><br />
                                    <a id="ds_icon" href="http://www.zionplusplus.pl/index.php"></a>
                            </div>
                        </div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.009s | speed:127.93 KB/s



Widzę to oczywiście w podglądzie strony a nie w Twoim pliku index.template.php

Jak widać: < span class = "middletext" > nie ma zakończenia tagu, ponieważ dałeś < span > w tej linii:

GeSHi -› Code: [select]
        </span> | <a href="http://www.zionplusplus.pl/index.php?action=sitemap"><span>Sitemap</a></span>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:43.04 KB/s



Powinno być tak:

GeSHi -› Code: [select]
        </span> | <a href="http://www.zionplusplus.pl/index.php?action=sitemap">Sitemap</a></span>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:42.72 KB/s



Z tym, że "Sitemap, dostanie klasą middletext po łbie i będzie inne niż reszta, dlatego ja zapisałbym tak:

GeSHi -› Code: [select]
         | <a href="http://www.zionplusplus.pl/index.php?action=sitemap">Sitemap</a></span></span>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:44.61 KB/s



itd. np.
GeSHi -› Code: [select]
    <br /><span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 <strong>Zion++</strong></a></span>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:37.25 KB/s



Widzisz ten "koniec" linka < /a > ale bez linka?


Ja to bym cały ten kawałek kodu zapisał tak:

GeSHi -› Code: [select]
                        <div id="footer-r">
                            <div class="foot-float-l">
                                <span class="smalltext" style="display: inline; visibility: visible; font-family: Verdana, Arial, sans-serif;">
                                    <a href="http://www.simplemachines.org/" title="Simple Machines Forum" target="_blank" class="new_win">Powered by SMF 2.0 RC1-1</a> |
                                    <a href="http://www.simplemachines.org/about/copyright.php" title="Free Forum Software" target="_blank" class="new_win">SMF &copy; 2006&ndash;2008, Simple Machines LLC</a> | <a href="http://www.zionplusplus.pl/index.php?action=sitemap">Sitemap</a>
                                    <br />Strona wygenerowana w 0.341 sekund z 29 zapytaniami.
                                    <br />Copyright &copy; 2004-2009 <b>Zion++</b></span>
                            </div>
                            <div class="foot-float-r">
                                    <span class="middletext">DSv4 Design by <a href="http://www.dzinerstudio.com" target="_blank"><strong>DzinerStudio</strong></a></span><br />
                                    <a id="ds_icon" href="http://www.zionplusplus.pl/index.php"></a>
                            </div>
                        </div>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.007s | speed:136.31 KB/s



Oczywiście to wersja html i trzeba to odnieść do tego co w pliku index.template.php

Gł. o to mi chodziło..


- - - - -

BTW. innej sprawy dotyczącej "3 literek" - ďťż (widziałem ostatnio)

Code: [select]
ďťż


Czasami widzę Cię jakimś topiku, gdzieś tam.. kiedy ktoś ma ten problem.. Podpowiem Ci.. - to gł. błąd tłumacza.
Np. jesteś w profilu i widzisz odsuniętą na górze stronę i te 3 literki ďťż, - oznacza to, że pliku Profile.polish.php które miało być kodowane w UTF-8 niechcący lub przez nieuwagę, bądź niewiedzę.. plik zostaje zapisany jako UTF-8 ale z BOM! (co dla mnie jest niechlujstwem!), skutkiem czego widzisz te 3 sokromenckie literki.. Ale nie tylko! np. źle zakodowane pliki w utf'ie są gł. powodem (na 99,98%), nie wyświetlania się Capchy, ale mogą być i inne objawy..
Jeśli pojawią się gdziekolwiek takie problemy, (strona w UTF-8), to trzeba najpierw ustalić w którym miejscu, np. w profilu, wtedy wiadomo o który plik językowy chodzi. Zdarza się że w ten sposób co nie jest błędem tłumacza, są zakodowane "normalne" pliki, tak więc, reasumując, tego typu błędy należy zacząć sprawdzać od kodowania konkretnego pliku. napisałem to dla rozjaśnienia pewnych kwestii..

Pozdrawiam :)
roco

// Edit: Zapomniałem Ci powiedzieć, że masz tam nawalone multum skryptów i być może one powinny być nie tylko w innym miejscu ale być może w innym pliku, chyba miałeś ostatnio problemy ze "stack overflow", nieprawdaż? ja doraźnie nie wiem co zrobić, ponieważ musiałbym się zagłębić w temat, ale widze, ogólnie, że coś nie tak i to ze skryptami..


// Edit2: 21.06.2009 09:15:00
Cieplutki, sorka, popełniłem gafę w code, chodziło o to, że tam był nadmiarowy margin, ale ten suwak mógł zależeć od "width:" i mi chodziło o wyłączenie tej właśnie lini, a pokazałem to z linią "margin". Tak, więc jeśli nie pomoże zmniejszenie np. na width: 98% czy nawet na 97% to wyłącz tę linię i sprawdź ponownie.
Tu masz ten kod po wyłączeniu lini - width:

GeSHi -› Code: [select]
code
{
    color: #333;
    background-color: #eaeff3;
    display: block;
    font-family: Monaco,&#39;Courier New&#39;,monospace;
    font-size: 11px;
    line-height: 1.3em;
    border-top: 2px solid #387cb3;
    border-bottom: 2px solid #387cb3;
    padding: 3px 2px;
    /*width: 99%;*/
    margin: 1px auto 1px auto;
    white-space: pre-line;
    overflow: auto;
    /* Stop after about 24 lines, and just show a scrollbar. */
    max-height: 24em;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.004s | speed:109.80 KB/s



Narka ;)


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 21.06.2009 09:18:58
no dobra tak było w oryginale (przed przeczytaniem tego posta):
GeSHi -› Code: [select]
function template_body_below()
{
    global $context, $settings, $options, $scripturl, $txt;

    echo &#39;
                        </div>
                    </div>
                </div>
                <div class="clr"></div>&#39;;

            // Show the "Powered by" and "Valid" logos, as well as the copyright. Remember, the copyright must be somewhere!
            echo &#39;
                <div id="footer">
                    <div id="footer-l">
                        <div id="footer-r">
                            <div class="foot-float-l">
                                <span class="middletext">&#39;, theme_copyright(), &#39; | <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=sitemap"><span>&#39;, $txt[&#39;sitemap&#39;], &#39;</a></span>&#39;;
                                // Show the load time?
                                if ($context[&#39;show_load_time&#39;])
                                echo &#39;
                                    <br /><span class="middletext">&#39;, $txt[&#39;page_created&#39;], $context[&#39;load_time&#39;], $txt[&#39;seconds_with&#39;], $context[&#39;load_queries&#39;], $txt[&#39;queries&#39;], &#39;</span>
                                    <br /><span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 <strong>Zion++</strong></a></span>&#39;;

                        echo &#39;
                            </div>
                            <div class="foot-float-r">
                                    <span class="middletext">DSv4 Design by <a href="http://www.dzinerstudio.com" target="_blank"><strong>DzinerStudio</strong></a></span><br />
                                    <a id="ds_icon" href="&#39;, $scripturl , &#39;"></a>
                            </div>&#39;;

                    echo &#39;
                        </div>
                    </div>
                </div>
            </div>
        </div>&#39;;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:39.49 KB/s



a tak jest po zmianach:
GeSHi -› Code: [select]
function template_body_below()
{
    global $context, $settings, $options, $scripturl, $txt;

    echo &#39;
                        </div>
                    </div>
                </div>
                <div class="clr"></div>&#39;;

            // Show the "Powered by" and "Valid" logos, as well as the copyright. Remember, the copyright must be somewhere!
            echo &#39;
                <div id="footer">
                    <div id="footer-l">
                        <div id="footer-r">
                            <div class="foot-float-l">
                                <span class="middletext">&#39;, theme_copyright(), &#39; | <a href="&#39;, $scripturl, &#39;?action=sitemap">&#39;, $txt[&#39;sitemap&#39;], &#39;</a></span>&#39;;
                                // Show the load time?
                                if ($context[&#39;show_load_time&#39;])
                                echo &#39;
                                    <br /><span class="middletext">&#39;, $txt[&#39;page_created&#39;], $context[&#39;load_time&#39;], $txt[&#39;seconds_with&#39;], $context[&#39;load_queries&#39;], $txt[&#39;queries&#39;], &#39;</span>
                                    <br /><span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 <strong>Zion++</strong></span>&#39;;

                        echo &#39;
                            </div>
                            <div class="foot-float-r">
                                    <span class="middletext">DSv4 Design by <a href="http://www.dzinerstudio.com" target="_blank"><strong>DzinerStudio</strong></a></span><br />
                                    <a id="ds_icon" href="&#39;, $scripturl , &#39;"></a>
                            </div>&#39;;

                    echo &#39;
                        </div>
                    </div>
                </div>
            </div>
        </div>&#39;;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.035s | speed:38.32 KB/s



poprawiłem 2 linijki odnośnie sitemap i copyright
było:
<span class="middletext">', theme_copyright(), ' | <a href="', $scripturl, '?action=sitemap"><span>', $txt['sitemap'], '[/url]</span>';
jest:
<span class="middletext">', theme_copyright(), ' | <a href="', $scripturl, '?action=sitemap">', $txt['sitemap'], '[/url]</span>';

oraz było:

<span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 Zion++[/url]</span>';
jest:

<span class="middletext">Copyright &copy; 2004-2009 Zion++</span>';

style też poprawiłem wyłączając margin: 1px auto 1px auto;

dzięki roco jak coś jeszcze to pisz


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 21.06.2009 09:39:53
Ok, mam nadzieję, że przeczytałeś mój wcześniejszy post, ponieważ edytowałem..


Ja Ci proponowałem, po oczyszczeniu kodu w stopce, żeby to wszystko leciało na klasie - smalltext, żeby było jednolite i troszkę mniejsze niż teraz miałeś np. Sitemap.
Wiesz to stopka i w stosunku do reszty powinna bardziej gustowna i bez wołowiny..

Ok, więc z klasą middletext - jeśli Ci się to podoba, to ok.. Tylko musisz wiedzieć, że dałeś Copyright ... Zion++ ... do echa z pokazywaniem czasu ładowania strony, więc jeśli to wyłączysz, to być może nie zobaczysz swojej linijki z Copyright .. Zion++

Po za tym spox! :)

Przeczytaj powyżej o code, ponieważ musiałem edytować..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 21.06.2009 10:27:45
zobacz teraz ... copyright i generowanie strony oraz rozmiar tekstu co do tego ostatniego to nie jestem w 100% przekonany, natomiast zmiana położenia copyright jest korzystna  :D

pozdrawiam


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 21.06.2009 10:45:22
Cieplutki, - moje gratulacje :)

Wszystko wygląda z klasą i jest gustownie, tak jak powinno być.  :b)


BTW - Dalej widzę suwak wszędzie tam gdzie dajesz do posta code.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 21.06.2009 12:44:05
hmmm no nie wiem czemu mam coś jeszcze poprawić w templatce czy w style
help roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 21.06.2009 13:02:16
Ależ.. Cieplutki, pisałem Ci o tym, i wygląda na to, że nie przeczytałeś uważnie. Ale ok, pisałem, że ten suwak na dole trzeba załatwić poprzez edycję pliku style.css, a w nim klasy: "code"

Trzeba najpierw zmniejszyć - "width:" na 98% lub na 97% i zobaczyć czy jeszcze jest ten suwak, czy już nie.
Jeśli dalej jest, to trzeba przetestować z wyłączeniem tej linii w klasie "code" - /*width: 98%;*/ czyli jeśli nie pomoże zmniejszenie szerokości, to trzeba przetestować z wyłączeniem linii która określa szerokość, wtedy wyglądałoby to tak:

GeSHi -› Code: [select]
code
{
    color: #333;
    background-color: #eaeff3;
    display: block;
    font-family: Monaco,'Courier New',monospace;
    font-size: 11px;
    line-height: 1.3em;
    border-top: 2px solid #387cb3;
    border-bottom: 2px solid #387cb3;
    padding: 3px 2px;
    /*width: 98%;*/
    margin: 1px auto 1px auto;
    white-space: pre-line;
    overflow: auto;
    /* Stop after about 24 lines, and just show a scrollbar. */
    max-height: 24em;
}
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=CSS] | load:0.005s | speed:91.57 KB/s



Generalizując, w wersji smf 2.0 jest nawalone hacków css floaty, i listy.. to czasami nie trzyma się.. kupy.
Jeśli to nie pomoże to trzeba znaleźć co powoduje ten suwak na dole każdego posta, który ma "code".

Sprawdź moje propozycje i jeśli nie pomoże to wrócimy do tematu ok? o ile chcesz of course..

Pozdrawiam :)
roco

PS. mam nadzieje, że teraz jaśniej? jeśli nie lub masz wątpliwości, to zdecydowanie pisz..


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 21.06.2009 13:16:04
wiesz ja to wszystko pięknie widzę dane techniczne: 1680x1050  ;) ale co nie którzy mają mniejsze monitki ... i to z myślą o nich robię.
Nie bawiąc się przewaliłem twój code do stylów i będzie dobrze


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 21.06.2009 13:38:22
Zapewniam Cię, że to nie ma znaczenia, ja też pracuje w tej rozdzielczości i widzę suwak pod IE i pod Operą.
Coś się gryzie w stylach! Potrzebujesz fotki? w sumie czemu nie..

moment

(http://poligon.ricoroco.com/fora/foto/uploads/71e66d10ab.jpg)

To o tym piszę.. Może najpierw zacznij od ustawienia 97%, może wtedy się zmieści?

Dopiero wtedy wyłącz linię i to też do sprawdzenia, jeśli dalej źle, to trzeba szukać gdzie indziej..
Jeśli dalej będzie źle, to może znajdę czas żeby to sprawdzić jak rozwiązałem na moich smf 2.0, bo ja nigdzie nie mam dolnego suwaka..

narka :)
r.


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 22.06.2009 10:05:51
97 ustawione i chyba jest dobrze a przynajmniej u mnie to wygląda OK


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 22.06.2009 12:17:41
Cieplutki, jeśli tak uważasz, to ok.. zawsze możesz, komuś kto to zauważy, powiedzieć "taaak? ok naprawimy to.." i wtedy się tym zająć..

Zobacz mam na testowalni co prawda jeszcze beta 4 ale to nie ma znaczenia dla tych skórek, mam na localhoście i muszę kiedy przełożyć.. w wolnej chwili, mam też normalnie rc1-1 ale tu sorry nie mogę podac adresów, bo raz, że to bardzo priv, a dwa to skórki własne.. nie ważne.. chodzi o to, że dam Ci linka do testowalni smf 2.0 gdzie są 3 (na dole strony po prawej masz selektor styli), style z Dziner i tam gdzie code nie mam żadnych suwaków na dole, a u Ciebie dalej je widzę.. to link: http://poligon.ricoroco.com/fora/smf2/index.php?topic=11.0 (http://poligon.ricoroco.com/fora/smf2/index.php?topic=11.0)

Może jeszcze w klasie inner daj - overflow: hidden; ? Wydaje mi się że coś jest przekombinowane, może zmień na chwilę w tym stylu nazwę pliku Display.template.php na np. Display.template111test.php chodzi o to, żeby smf odwołał się do tego pliku w stylu default.

Może być problem w stylach albo/lub również w pliku Display.template.php Jaśli nic nie pomoże to chcąc Ci pomóc muszę mieć Twój Display, style.css i forum.css (z folderu [css]) wtedy mogę to spradzić na localhoście i coś z tym zrobić.. a tak nawet nie wiem czy zrobiłeś to wszystko o co prosiłem... Wiesz ja to robię jakby zdalnie, nie widze Twoich plików, można wręcz przykleić mi w tym wypadku łatkę, że robię coś na pałę, bo mi się tak wydaje hehe

Generalnie chodzi o to, że to z lekka obciach.. - chcesz dokonać na swojej stronce, w poście, prezentacji kodu i wszystko jest ok, tylko pojawia się suwak dolny, widziany pod operą i ie a to jest po prostu fuckup i strzela nam obciach.. Jednak nie przejmuj się nie wszyscy muszą tak myśleć jak ja. To wynika z mojej wiedzy webmasterskiej i faktu iż jestem niewolnikiem dobrych zwyczajów.. Moje rady płyną od serca, ale przecież nie mogę nikomu pomóc na siłę, wręcz byłoby to głupie..
Cieplutki, sam musisz zdecydować.., ja wiem przesiadłeś się na FF i Ci to lotto. Trzeba wziąść jednak poprawkę na fakt, że ktoś może spojrzeć na Twoje dzieła poprzez - "pokaż mi swoją stronę, a powiem Ci kim jesteś.." hehe
Nie przejmuj się to bzed, dla wielu ludzi to nie ma żadnego znaczenia.., i byłoby spoko, gdyby nie fakt, że to Twoje forum, na którym jestes Adminem i jeszcze jesteś koderem.. pisze to po to żebyś miał co przemyśleć.. Jeśli się zdecydujesz to naprawić, to spoko, mogę Ci w tym pomóc.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 22.06.2009 19:21:25
oks mam wnerwa bo pod FF byglada to super a pod IE masz racje jest suwak i nie wiem jak go wykosić jak chesz pomuc to pisz jakie pliki ci są potrzebne jak caly them to tez nie ma problemu


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 22.06.2009 20:37:19
Ok, pobrałem i postaram się znaleźć chwilkę, żeby to wrzucić na localhoście. Raczej to będzie nocką, teraz dzięciołuję mocno w swoim kodzie, ok?

Z tego co widzę, to nie ma w stylu pliku Display.template.php, czyli leci ze stylu default.
I tu pytanie: - Zmieniałeś u siebie, w swoim profilu, styl np. na default, żeby sprawdzić jak to wygląda?

Ok, wydaje mi się, że winne są style, czyli style.css i forum.css. W tej chwili nie mogę się tym zająć, ale wieczorkiem napewno znajdę chwile ok?

To tym czasem :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 23.06.2009 00:05:00
Myślałem, że to coś bardziej skomplikowanego. Wiesz ludzie z Dziner są na bakier z zasadami..

Winowajcą okazało się w klasie: ".post, .personalmessage" { overflow: auto; } ustawiłem na hidden i wszelkie dolne suwaki poznikały.

W tych stylach ustawiłem tak jak Ty masz - szerokość, tak więc wystarczy podmienić, chyba, że jeszcze coś kombinowałeś.

Obrobiłem code i quote, dodałem obróbkę dla pre, bo choć go nie widzisz, to występuje,
oraz poprawiłem css-hack'a - czyli: clearfix, to chodzi o floaty, ponieważ teraz na smf 2.0 wsio "floata" hehe

Wpłynąłem lekko na wygląd quote, tj. teraz też się zawija jak code, a samo code też poprawiłem, żeby było bardziej współcześnie.
Ponadto zastosowałem tam różne "łamacze" i w sumie jest to o co chodzi + udało się zachować tabulację, (jak w edytorze..)

Pobierz plik z załącznika, podmień i poklikaj w różnych miejscach, (w topikach), gdzie dużo code i quote. Na pewno jest ok + może z leczka more friendly.. ;)

Pozdrwaim :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 23.06.2009 09:20:01
spox dzięki działa  :D pm też czytałem ...

pozdrawiam


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 23.06.2009 20:01:23
Welcome :)

Oczywiście to jest coś za coś.. i jak nie ustawisz szerokości dozwolonych obrazków w poście, to np. pod Operą nie da się przewinąć, żeby zobaczyć cały obrazek, z drugiej strony można go otworzyć..
Ja bym zaimplementował lightboxa, nie ostatniego, bo się gryzie z smf, ale mam takiego co jest ok, jak będziesz chciał to daj znać.

Natomiast skrypty od podświetlania składni powinny byc tylko w pliku Display.template.php w stylu default.. tak sądzę..

Żeby i wilk był cały i owca syta.. co ja gadam.., to trzeba by trochę dłużej popracowac nad Twoimi stylami... W sumie nie ma co się dziwić, to przeróbka 4 stylu na DzinerStudio... Przerobili na 2.0 i wypuscili do sieci.. wg. mnie za wcześnie i parę rzeczy warto by poprawić..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 22.01.2010 09:55:02
Temat stary ale potrzebuje pomocy z nowym smf 2 rc 2
dość mocno chłopaki tam namieszali
forum i post o który caman http://ewmapa.pl/index.php/topic,31.msg59.html#msg59 (http://ewmapa.pl/index.php/topic,31.msg59.html#msg59)

pod ff rozwala treść posta - przez rozmiar obrazka
w ie 8 robi 2 suwaki

help

bez suwaków i rozwałki templatki
aha rozwala wszystkie bez wyjątku poza Core


Tytuł: Odp: code
Wiadomość wysłana przez: roco 22.01.2010 14:41:53
Niestety, kiedy zobaczyłem tę wiadomość, to ktoś już pousuwał fory, więc nie mam zdania i bazuję na Twoich słowach.

Chodzi o to, że jest ok tylko na stylu Core, czy miałeś na myśli style Bloc'a The Curve?

SMF 2.0 jest tak pisany, (mam na myśli style), że to wręcz ruchome piaski, zamieniono tabele na divy i nie wszyscy autorzy styli sobie z tym radzą, pomimo różnych float-fixów.. Zazwyczaj w stylach, tych do smf 2.0 nie ma pliku Display.template.php, żeby można było zastosować ten ze stylu defaultowego, czyli curve.
Jeśli jest, to na chwilę zmień mu nazwę, żeby SMF pobrał z defaultowego stylu. Należy wtedy sprawdzić jak to się wyświetla.
A co z ustawieniami w PA, np. żeby ustawić tylko szerokość foty w postach i nie ustawiać wysokośći? (poleci na auto)
Można dłubnąć w pliku subs.php z silnika i tam dać ogranicznik. Jednak lepiej, żeby smf zmiejszał w locie foty do pożądanego rozmiaru.

Można zajrzeć do styli w tym stylu. Nie sądzę, natomiast, żeby to Portal mieszał!

Możliwości w kwestii samej nieprawidłowości jest kilka, sposobów poradzenia sobie - również, dlatego póki co jesteśmy na etapie virtual cafe..
Czyli gdybano. Kiedy poznam szczegóły, tj. przykład, który mogę sam zobaczyć swoimi narzędziami do debugowania, kiedy otrzymam komplet info + stosowne pliki, to będę mógł może, poważniej pomóc.
Jeśli pytasz, czy w ogóle mogę qmać chachę to odpowiadam - tak. Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko to zależy od czasu, chęci i determinacji, nie?

Odpowiem, tak, leży to w kręgu mojej wiedzy, jeśli poznam szczegóły, być może mogę pomóc, ok?

Pozdrawiam :)
roco