SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Mods - Problemy, Integracje, Funkcjonalność => Wątek zaczęty przez: spokojnie 01.06.2009 19:01:45



Tytuł: błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: spokojnie 01.06.2009 19:01:45
Witam
Mam SMF 1.1.9, załadowałem do tego (jeszcze przed uaktualnieniem, czyli jak mialem 1.18) shoutboxa Hack's Park Shoutbox.
Teraz zauważyłem, że jak w panelu admina, a konkretnie w w raporcie błedów pojawia mi się bardzo dużo błędów takich:
Code: [select]
8: Undefined index: action
Plik: /var/www/virtual/xxxxxxx.xxx.pl/index.php
Linia: 179

a w linii 179 index.php mam to:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) && $_REQUEST['action'] != 'shoutbox')


ta sama linia przed instalacją wyglądała tak:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']))


Wie ktoś z Was może o co tu chodzi i jak to naprawić, żeby nie pluło tymi błędami?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam


Tytuł: Odp: błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: roco 02.06.2009 00:16:25
Witam! :)

Powodów może być kilka.

Nie napisałes, - czy mod został w pełni spolszczony, lub choćby ma dopisane angielskie wpisy do language/Modifications.polish.php ?
Nie wiem jakiego używasz stylu, bo jeśli innego niż default, to powinien mod zostać zintegrowany z tym stylem.
Może być tak, że ktoś z Twojej załogi używa stylu, który nie jest zintegrowany z modem, wtedy oczywiście tyle będzie błędów ile razy ten ktoś zaloguje się na forum.

Nie wiem czemu modyfikacja shoutbox jest podpieta pod licznik czy też licznik statów.. w pliku index.php? (nie znam tego moda..)

Powinieneś wyedytować plik instalki z tej paczki, jak sądzę to powinien być plik - install.xml (lub install.mod) oba typy mozna wyedytować np. Notepad++,
- w środku sa instrukcje - jak mod ma się wykonać i jest to w pełni zrozumiałe dla ludzi.. łatwo się zorietować gdzie co idzie i do jakiego pliku.
Jeśli coś takiego się dzieje, tj. mówię o Twoich błędach w logach, powinieneś właśnie zacząć od sprawdzenie gdzie co idzie i w tych plikach poszukać tych wpisów,
- żeby sprawdzić, czy są na miejscu.

Musisz się liczyć z tym, że ktoś mógł wybrac sobie styl, z którym ten mod nie jest zintegrowany, co na stewkę zaowocuję błędami widzianymi w logach.

Nie napisałeś również - którą masz wersję moda? jeśli poniżej 2.0 to powinieneś porównać pliki i uaktualnic wpisy w plikach i same pliki od moda.

Nie wiem co jeszcze mogę Ci doradzić, ponieważ mam za mało informacji, tym nie mniej mam nadzieje, że te informacje okażą się dla Ciebie pomocne.

Pozdrawiam :)
roco

// Edit:

..zaciekawiony zajrzałem na smf.org i prosze zajrzyj do tego topa: http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=269091.msg2065147#msg2065147 (http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=269091.msg2065147#msg2065147)

I solution na ten problem tu: http://en.hackspark.com/index.php?issue=6.0 (http://en.hackspark.com/index.php?issue=6.0)


Piszą tam, że w pliku index.php zamiast:

GeSHi -› Code: [select]
// Track forum statistics and hits...?
      if (!empty($modSettings['hitStats']) && (!isset($_REQUEST['shoutbox'])))
        trackStats(array('hits' => '+'));
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.028s | speed:6.61 KB/s



Powinno być:

GeSHi -› Code: [select]
    // Track forum statistics and hits...?
        if (!empty($modSettings['hitStats']) && (!isset($_REQUEST['action']) || $_REQUEST['action'] != 'shoutbox'))
            trackStats(array('hits' => '+'));
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:8.42 KB/s



Oczywiście to zalezy.. od np. jaką masz wersję moda itd.. prześledź temat ok? Wynika z niego, że błąd powodował błędny wpis moda w pliku index.php.
Mam nadzieję, że to pomoże.

roco


Tytuł: Odp: błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: spokojnie 02.06.2009 08:40:33
Na razie po prostu usunąłem ten kawałek, który został dodany podczas instalacji shouta, czyli:
Code: [select]
&& $_REQUEST['action'] != 'shoutbox'

i błędów już nie wywala.
Wersję shouta mam chyba 2.0.
Sam shout chodzi poprawnie, spolszczenie zrobiłem sobie częściowe (to co jest widoczne dla userów), czyli dodałem wszystkie wpisy do Modifications.polish.php.
Shouta zintegrowałem ze stylem używanym przez wszystkich użytkowników.
Quote: [select]
Nie wiem czemu modyfikacja shoutbox jest podpieta pod licznik czy też licznik statów.. w pliku index.php?

tego niestety nie wiem, nie znam się na tym.


No właśnie, tylko że ja w index.php nie mam:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) &;& (!isset($_REQUEST['shoutbox'])))


tylko:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) && $_REQUEST['action'] != 'shoutbox')


więc nie wiem, czy tą swoją linijkę mogę podmienić na:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) &;& (!isset($_REQUEST['action']) || $_REQUEST['action'] != 'shoutbox'))

?

EDIT:
Przed chwilą sprawdzałem i mi z linijką:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) &;& (!isset($_REQUEST['action']) || $_REQUEST['action'] != 'shoutbox'))


strona się nie otwiera, natomiast z linijką:
Code: [select]
if (!empty($modSettings['hitStats']) && (!isset($_REQUEST['shoutbox'])))


jest ok, nie wywala żadnych błędów.


Tytuł: [solved] Błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: roco 02.06.2009 23:05:31
No to się cieszę, że znalazłeś consensus w tej kwestii.  :b)

Czy wrzucając ten kod do siebie, - wrzuciłeś łącznie 2 linijki, czy urwałeś i dałeś tylko jedną, mówię o wpisie który wyrzucił errora.

To rozwiązanie może pomóc Tobie, tj jak piszesz pomogło Ci, ale sądzę, że nie zawsze to zaskutkuje pozytywnie.
Nie prześledziłem całego tematu, a moda samego też nie poznałem, ponieważ mam wyrobione zdanie o takich wynalazkach itp,
.. choć sam używam AjaxChat'a hehe

OK. Cieszę się, że temat został rozwiązany, choć mojej pomocy było tyle co nic..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: spokojnie 03.06.2009 07:34:23
No mi  Ajaxa nie udało się zainstalować.
Podmieniałem tylko tą jedną linijkę, któą podaję w swoim wcześniejszym poście.


Tytuł: Odp: błędy po zainstalowaniu Hack's Park Shoutbox
Wiadomość wysłana przez: roco 06.06.2009 13:43:31
Okay, rozumiem.. jednak powinieneś wiedzieć, że ten cały kod jest jednym "kawałkiem", ale jak Ci to chodzi to spox.., pewnie czegoś nie zlicza..

Co do AjaxChat był tu taki topik http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=227.0 (http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=227.0)

Odradzam zupełną integrację za pomocą istniejącego moda i proponuje to zrobić tak jak jest tu.
Instalka i integra są właściwie, dla osoby uważnej, - bardzo łatwe i nie czasochłonne, przemyśl to! ;)

Pozdrawiam :)
roco