SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Dodatki Alternatywne - SBox/Chat, Blog, Gallery, Download, Hacks ect => Wątek zaczęty przez: keypeer 27.02.2009 15:55:15



Tytuł: AJAX CHAT
Wiadomość wysłana przez: keypeer 27.02.2009 15:55:15
Witam na wstępie wszystkich

Pierwszy post i już problem. Chciałbym na moim SMF 1.1.8 postawić AJAX CHAT, niestety wszytko co zrobiłem zgodnie z instrukacją nie daje efektu, wręcz przeciwnie destabilizuje działanie forum i odcina, jedyną receprą jest wznownie pracy przez skopiowanie dzialajacej wersji przez FTP.

Proszę Was o pomoc.


Tytuł: Odp: AJAX CHAT
Wiadomość wysłana przez: roco 27.02.2009 19:38:19
Witaj! :)

Nie bardzo rozumiem.. widzisz tu ten chat działa perfect, może masz wersję dostosowaną do innego skryptu niż SMF?

Sorka, ale z Twojego postu wynika jedynie: - masz problem z Ajax Chat..

Napisz proszę, kroki które wykonałeś, w jaki sposób chat destabilizuje forum? W jaki sposób dokonałeś tzw. instalki, gdzie wrzuciłeś folder z chatem? W jaki sposób dokonałeś integracji ze swoim forum?

Pytań można by dodać jeszcze trochę.. Mogę Ci pomóc, ale potrzebne mi szczegóły.. Pogadajmy troszke bardziej technicznie ok?


Przytoczę za producentem - procedurę instalacyjną:

Quote: [select]
Installation
============

1.   Upload to the server
   --------------------

   Upload the chat folder to your server into your SMF forum directory:
   e.g. http: // example.org/forum/chat/]http://example.org/forum/chat/


2.   Creation of database tables
   ---------------------------

   Execute the provided installation script by visiting the following URL with your browser:
   http: // example.org/forum/chat/install.php]http://example.org/forum/chat/install.php
   
   Replace "http: // example.org/forum/chat/" with the real URL to your chat directory.


3.   Delete the installation script
   ------------------------------
   
   Delete the file install.php from the chat directory on your server.


Ready! Just place a link to the chat directory on your forum. :)



Instalka Ajax Chat dopisuje swoją tabele do bazy forum, jest to potrzebne, żeby np widzieć na chacie zalogowanych userów z forum, ci już nie muszą się dodatkow logować..

Po skopiowaniu katalogu chat na ftp, w pobliżu forum, lub jego katalogu, należy być zalogowanym na forum na prawach admina i dopiero dokonać instalki, następnie trzeba usunąć plik install.php i skonfigurować chat.

W celu integry z forum:

- Można dorobić button np. wyskakującego okienka, tak jak tu u mnie.
- Można dopisać parę linii kodu do pliku BoardIndex.template.php, żeby widzieć na gł. indeksie działów, kto jest na chacie i czy w ogóle.

Jeśli są problemy, choć powiem szczerze, instalowałem tego chata w różnych warunkasz i na różnych serverach i nigdy nie było problemu.., można pokusić się o wersje nieintegracyjną, jako zewnętrzna odzielna instalka, tylko wtedy nie widać userów z forum..

Problemem może być np. zbyt duża liczba userów na chacie, chyba defaultowo jest ustawione 100, lub np. błędne dane w configu..


Napisz więcej, tj. na czym, dokładnie, polega problem, oraz opisz w kilku słowach co zostało wykonane.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: AJAX CHAT
Wiadomość wysłana przez: keypeer 03.03.2009 11:33:05
Przepraszam że tak długo milczałem, choroba mnie rozłożyła. Teraz mam trochę więcej czasu żey pomyśleć nad moimi błędami.

chat ściągnałem z http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=214758&package_id=258987&release_id=664620 (http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=214758&package_id=258987&release_id=664620)

wersja ajax_chat-0.8.2_SMF.zip

po wrzuceniu jej na ftp wpisując adres forum zamiast instalki pojawia się

Query: SELECT userID, userName, userRole, channel, UNIX_TIMESTAMP(dateTime) AS timeStamp, ip FROM `srkrotos_da2154`.ajax_chat_online ORDER BY userName; Error-Report: Table 'srkrotos_da2154.ajax_chat_online' doesn't exist Error-Code: 1146

P.S.

znalazłam problem

nie wpisalem instal.php i dlatego tak się działo

jedno polecenie i tyle problemu.


Tytuł: Odp: AJAX CHAT
Wiadomość wysłana przez: keypeer 03.03.2009 18:05:35

W celu integry z forum:

- Można dorobić button np. wyskakującego okienka, tak jak tu u mnie.
- Można dopisać parę linii kodu do pliku BoardIndex.template.php, żeby widzieć na gł. indeksie działów, kto jest na chacie i czy w ogóle.



Hmm a jaki jest Twój patent na wyskakujące okienko "chat"?

Jak na razie w poście dałem link, ale to jest tymczasowe rozwiązanie. Zastanawia mnie też skąd ściągnąć paczkę UTF-8 polish dla 1.1.8


Tytuł: Odp: AJAX CHAT
Wiadomość wysłana przez: roco 03.03.2009 23:10:19
Witam! :)

A po co Ci paczka w utf? masz w tym kodowaniu forum? Ja preferuje, przynajmnie i póki co w PL, kodowanie w Latin2 czyli w ISO-8859-2. Przy utf dzieją się różne głupie rzeczy na większości polskich hostingów. Gł. chodzi mi o defaultowe kodowanie bazy i PMA.

Cieszę się, że wpadłeś na to rozwiązanie z install

Procedura jest prosta, tylko trza odrobvinkę uwagi.

- ściągamy skrypt, rozpakowujemy,
- na ftp tworzymy folder chat, lub z dysku kopiujemy całość uważając, żeby nam TC nie pozamieniał liter za dużych na małe..
- powinniśmy być zalogowani, i wpisujemy w przegladarce adres_naszego_forum.pl/chat/install.php

To doda nam tabele do bazy danych.
Po instalce należy bezwzględnie usunąć plik install.php.

I mamy chata..

Teraz do meritum.. Pytasz o wyskakujące okienko i w nim chata, tak jak u mnie?
To jest proste, - kawałek javascript i już możesz np. na prawach admina w tagach HTML dać zwykłago linka w poście, który po kliknięciu spowoduje wyskoczenie okna z chatem...

Pytanie jest - na ile jesteś zaawansowane choćby do pogrzebania w kodzie strony? i zarazem jest to pytanie - czy umiesz dopisać butona, bo to o to głównie chodzi..

Nie wiem jakiej skórki używasz, a nawet jak bym wiedział, to nie wiem, czy nie masz czegoś pozmienianego?


Ale trochę Ci już podpowiem:

Możesz dodać do sekcji HEAD ten prosty kawałek kodu JS, oczywiście uważając na apostrofy, cudzysłowy, średniki itp.. inaczej mówiąc na string. Poniewaz może Ci się coś wysypać, jak będziesz nieuważny.. obowiązkiem wręcz jest edytowanie plików forum w edytorze z podświetlaniem składni, ja np. używam Notepad  ...

Ok, znajdź tuż przed końcem /HEAD, a początkiem BODY w pliku index.template.php stylu którego używasz - to miejsce:

GeSHi -› Code: [select]
bla bla jakiś skrypt powyżej..
</script>';
    echo '

</head>
<body>
&#160;  <div id="container">
    <div id="header">
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.031s | speed:3.87 KB/s



Jak widzisz jest to w tym wypadku wyświetlane za pomocą echa, ale nie zawsze tak jest.

Dodam ten kawałek JavaScript:

GeSHi -› Code: [select]
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
// <![CDATA[
        function openWindow(url,width,height,options,name) {
            width = width ? width : 800;
            height = height ? height : 600;
            options = options ? options : 'resizable=yes';
            name = name ? name : 'openWindow';
            window.open(
                url,
                name,
                'screenX=' (screen.width-width)/2 ',screenY=' (screen.height-height)/2 ',width=' width ',height=' height ',' options
            )
        }
// ]]>
</script>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Javascript] | load:0.003s | speed:148.85 KB/s



Zaraz po tym jak kończy się ostatni kawałek kodu skryptu powyżejale przed apostrofem i średnikiem, czyli przed echem..:



GeSHi -› Code: [select]
bla bla koniec sryptu powy&#380;ej
</script>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
// <![CDATA[
        function openWindow(url,width,height,options,name) {
            width = width ? width : 800;
            height = height ? height : 600;
            options = options ? options : 'resizable=yes';
            name = name ? name : 'openWindow';
            window.open(
                url,
                name,
                'screenX=' (screen.width-width)/2 ',screenY=' (screen.height-height)/2 ',width=' width ',height=' height ',' options
            )
        }
// ]]>
</script>';
    echo '

</head>
<body>
&#160;  <div id="container">
    <div id="header">
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:17.78 KB/s



Tak więc w pliku index.template.php mamy skrypt inicjujacy wyskakujące okienko, a żeby go wywołać to użyjemy linku, albo buttona, graficzki, cokolwiek, natomist kwestia samego buttona, to na tym forum jest bardzo mało postó i był o tym topik..


Przykładowy link wyzwalający okienko, akurat ja mam tak w górnym menu:

GeSHi -› Code: [select]
<a href="chat/" onclick="openWindow(this.href);this.blur();return false;">Chat</a>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.002s | speed:41.97 KB/s



Okay teraz czas na test test  :D


Wejdź na chat.


Żeby Ci pomóc bardziej precyzyjnie, to muszę widzieć kod, ok?

Pozdrawiam :)
roco