SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Funkcjonalność SMF, Obsługa, Administracja, SSI => Wątek zaczęty przez: cieplutki 07.10.2008 20:46:05



Tytuł: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 07.10.2008 20:46:05
prośba o Pomoc skierowana do wszystkich
mam stronę główna w html nie jest za ładna i w 99% jest zerżnięta z innej strony nie jestem z tego dumny lecz muszę to napisać.
Prośba czy byłby ktoś chętny przerobić to na php wplątując w to funkcje SSI ???
Jeżeli nie za "friko" i dla "sportu" to za niewielką opłata ???
adres stronki: strona główna (http://www.zionplusplus.pl)
adres forum: forum (http://www.zionplusplus.pl/forum)


dziękuję i czekam na propozycję


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 08.10.2008 13:00:45
Elo!

Co za problem ze zmodyfikowaniem takiej stronki? Wiesz tła, grafiki, style..

Żeby było w php, to daj rozszerzenie *.php

Pokażę Ci przykład takiej przeplatanki z możliwością wrzucania funkcji SSI

To tylko przykład:

GeSHi -› Code: [select]
<?php
require_once("SSI.php");

function template_main()
{
    global $context, $settings, $modSettings;

// poni&#380;ej, za znakiem ko&#324;ca pliku: ?> idzie normalna tre&#347;&#263; html, np. z wplecionym php
?>

<div class="clearfix" style="width:100%; height:100%; margin:0 0 0 0; overflow:hidden;">

<div style="text-align:center; font-size:10px; font-weight:500; float:right; padding:10px;"><img style="border: double 4px #888; padding:4px;" src="<?php echo $settings['images_url'] ?>/escher.jpg" alt="" />
<br />M.C. Escher<br />"Ascending and descending"</div>
<h2>Introduction..</h2>
<p>
This page illustrates one way of using the template system in SMF for adding custom pages. All you need is to make template files(PHP files really) and place
it into a folder of the actual Novelty theme folder called "pages". Then you go to Admin section,
"Themes and Settings" and look for "current theme settings".
</p>
<p>
There you can add the entries for the custom files. First its real name(minus "template.php") and the
title you like to use. For example, this custom page is the file "about.template.php" and has "Custom" as the title. Therefore we insert "about,Custom" for this one. To add more, do the same,
but put a "|" inbetween, like: "about,Custom|my,My Page!"
</p>

i ko&#324;czymy ten plik, a &#380;e zastosowali&#347;my klamerke, to musimy j&#261; zamkn&#261;&#263;, ale wcze&#347;niej dorzucimy jedn&#261; funkcj&#281; SSI

</div>

<?php

ssi_recentTopics(7, NULL, 'array');

 }

?>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.029s | speed:49.86 KB/s



To tylko taki przykład, z wplecioną funkcją SSI - ssi_recentTopics();

To co napisałeś, leży gdzieś pomiedzy - hipotezą, marzeniem, a gdybankiem..

Napisz co konretnie chciałbyś zaimplementować na strone główną, czyli jakie funkcje ssi, gdzie leży ta strona, czy w tym samym katalogu co forum?
Musisz wiedzieć, czego chcesz.. hehe czytasz czasami Biblię? Jest tam napisane: "..jak w Niebie, tak i na Ziemi"
Jest w tym pewna madrość, lub filozofia.. jak to przełozyc na "nasze"? - wyobraźmy sobie gospodynie domową, która np. gotuje obiad, to od niej zależy co domownicy będą dziś jedli.. Najpierw pomyslała, że zrobi bryzolka z kaszą gryczaną, a później to zrobiła..

haha przykład przyziemny, jednak musimy sobie zdawac sprawe, że strony 3w są opakowaniem naszych pomysłów, idei i treści, które chcemy przekazac innym. ..a nie na odwrót. Musisz najpierw wiedziec czego Ci potrzeba, forme zostaw na później, najpierw niech bedzie "Myśl i Idea".. Np. ta Twoja stronka.. - moze ona wyglądać na tysiąc sposobów, ale najwazniejsze jest to, co ma tam byc, co chcesz tam pokazać i to nazwałbym fundamentem, reszta to zabawa hehe

Pozdrawiam :)
roco

PS. Jak bedziesz wiedzieł co konkretnie chcesz tam zamieścić itp to napisz, w samej idei tez mogę Ci pomóc, tylko tez o tym napisz..
narka


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 08.10.2008 13:33:51
OK to od początku
mój FTP:

(http://www.divshare.com/img/5539043-773.png)

jak widać strona główna jest luzem w folderze głównym natomiast forum jest w folderze forum - masło maślane  :'(
i tak chciałbym by grafika pozostała bez zmian natomiast na stronie głównej wprowadzić możliwość logowania na forum ostatnie 5 wątków z forum i kto jest aktualnie na forum
jak komuś przyjdzie coś więcej do głowy to poproszę ...

P.S. jednak nie - chyba mam dziś okres chciałbym by grafika była stylem forum


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 08.10.2008 13:43:54
Okay!
Nie widze problemu, żeby mogły zadziałać funkcje ssi..

np. trzeba teraz zamieścić w nagłówku:

GeSHi -› Code: [select]
<?php
require_once("forum/SSI.php");
?>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.032s | speed:1.17 KB/s



Ponieważ Twoje forum jest pieterko niżej..

Co chcesz z tym zrobic dalej? Bedziesz pisał na raty hehe

//edit:

okay nie zauważyłem reszty, zaraz odpowiem

//edit2
cos pieprza mi sie załączniki i code, które nie powinno miec aktywnych linków.., coś przedobrzyłem..
Te załączniki to zwykłe pliki z rozszerzeniem txt? bo po kliku przenosi mnie na Twoja strone.. hmm

//EDIT 3

Jeśli chciałbyś, żeby grafika była stylem strony, to urzyj arkusza styli, (odwołaj się do niego), tego stylu.
Jeśli masz na stronie elementy itp, ktore nie sa wystylizowane w stylach od skórki, to tam dopisz te klasy, których urzywasz na zewnętrznych stronkach, pliki graficzne zostaw tam gdzie są, będzie prościej.

Co do logowania, to powinno być skopiowane z pliku index.template.php to pliku głównego, tj tego który jest stroną główną. lub wrzucasz funkcje, (to moze wystarczyć:

Code: [select]
<?php ssi_login(); ?>


Ostatnie posty, to wrzucasz:

Code: [select]
<?php ssi_recentPosts(); ?>


Kto jest on-line:

Code: [select]
<?php ssi_whosOnline(); ?>


To tak w skrócie..


Przykłady wykorzystanie funkcji ssi na tym forum:

Przykładowe About (http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?action=about)

Strona Główna (http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index1.php)

Newsy z konkretnego miejsca (http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?action=homepage) + ssi jako menu


BTW tych załączonych plików.. Jak rozumiem, to tylko szkielet i nie ma sprawy.., Powinieneś sobie ustawić defaultowo w Pajączku - kodowanie na ISO-8859-2 i html żeby to był xhtml w wersji transistional wiesz taki tagłówek:

GeSHi -› Code: [select]
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml + xml; charset=ISO-8859-2" />
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=HTML] | load:0.004s | speed:65.43 KB/s



I pod żadnym pozorem kodowanie w win1250 bo to strona kodowa windy i do neta sie nie nadaje!
Ponadto musisz musisz mieć kodowanie na forum i na swoich stronkach-satelitach takie samo kodowanie..



Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 08.10.2008 15:50:26
no i dupa :-)
włożenie samego kodu php nic nie daje pewnie trzeba jakies stringi lub tabele :P i jestem leszcz co do kodowania - roco ja poważnie nic nie potrafie to skopiowana strona główna i lekko przerobiona w pajączku to wszystko

pomożesz mi ze stronka a tak naprawdę i nie okłamujac zrobisz mi te stronke ???

pozdrawiam

pliki załączników masz ze 3 posty wyżej

sorrki ze tak cie wykozystuje ... ale jak nie ciebie to kogo  :D


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 08.10.2008 18:25:34
hehe okay Cieplutki.. postawisz browca i ze dwie niewiasty, (jedna to trochę cieniutko..) i nie ma sprawy..  :crazy:

Moja praca polega na tym, że pisze ludziom strony, prowadzę kilka projektów i nie tak prosto u mnie z czasem, szczególnie, że ktos mnie prosi o zrobienie czegoś, na czym się opiera mój bussines.

Okay and spox, tylko musisz się uzbroić w cierpliwośc, coś prostego, jako szkielet mogę machnąć w wolnej chwilce, okay?

Daj mi linka do styli (css), stylu którego używasz. Zapakuj te swoje grafiki i to co współbierzne ze stroną, możesz wrzucic do jednego folderu i zapakować do 7z. Ew. skorzystaj z MiniWrzuty, która jest tu na forum..

Wrzucę to u siebie na server postawiony na localchocie i zobaczę co można z tym zrobić..

Pisałeś, że chciałbyś, żeby wygladało jak farum, tymczasem Twoja główna site, mocno się rózni od reszty, nie sadzisz, że powinieneś utrzymać konwencję na głównej i obok, stylu który używasz na forum?

Ponadto, powinieneś dorobić buttona na główną, a tymczasem na forum Twoja główna to strona forum.. Powinieneś zmienić nazwę na forum a wcześniej dać butona HOME czy jak tam chcesz..

Sama skóra jest niedopracowana troszkę, delikatna mydlinka.., ale moze w tym widzisz jakiś artyzm? nie czepiam się..

Przygotuj mi powazniej te pliki, na pałe nie bardzo mam czas pisac..

Jak się podejme, to bedziesz musiał być komunikatywny.. bardziej.. ponieważ to ma byc Twoja vizja, a nie moja..

Okay? ;)

Narka :)
roco



Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 08.10.2008 20:01:32
spoxik nie licze że to bedzie szybko ... cierpliwy jestem
wszystko co mam html i obrazki pobierasz z tego linka (http://www.divshare.com/download/5541176-fe6)
styl domyslny dla forum to: izler
styl do pobrania w tym linku (http://custom.simplemachines.org/themes/index.php?lemma=737)


serdeczne dzieki roco


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 08.10.2008 20:53:43
Okay, bedzie mała chwilka to się temu przyjrzę, jednak kiedy pisałem "daj linka do styli, tego stylu (CSS)", to miałem na mysli linka, który Ci wkleję do plików, żeby podpiąć style forum i tej skórki, do stronki głównej.
Ale to nie problem, sam znajdę..

Musisz byc cierpliwy, czesto tak mam, że musze dłużej poczekać, ..bo coś się wykonuje i jedynie moge coś sobie porzeźbić w kodzie off-line, takich okazji jest sporo, więc bądź dobrej mysli.

Pozdrawiam :)
roco

//Edit:

A co z samą formą, ma to byc tak jak jest, cos chcesz zmienić, np. wyposrodkowac stronę itp.. masz jakies wizje, jak miałoby to wygladać? jaka grafa, tonacja itp..


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 08.10.2008 23:14:34
zdaje sie na twoja wizje ... i wmiare mozliwosci bede cos poprawial proszac cie o rade lub pomoc  :D choc pewnie szybciej to drugie


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 15:21:01
hmm Cieplutki, to nie takie easy.. Strona www to opakowanie jakiejś treści, to prawda, ze kazda strona to niczym oraz, przez kogoś stworzony.., są tacy je je nawet kolekcjonują hehe

Ale odpowiem na tę pierwszą część zdania.. Stonke machne, dla wprawy, ponieważ robię zupełnie inne rzeczy a takie stronki dla mnie to radocha.., choc nie mam na to zupełnie czasu..

Jak gadam z klientem, i jest wiadomo, czego klient oczekuje, jaka ma wizje i co by tam chciał, to leci normalna cena.., natomiast, kiedy ktoś mówi, ja nie wiem.. weź pan cos zrób.. to mówię mu ok, ale to bedzie kosztowało tyle a tyle.., a dokładnie x3, ponieważ ja "szyje profi garnitur na miare potrzeb klienta, a kiedy on nie wie jakie ma potrzeby, to zapędza mnie w dodatkowe roboty i to nie jakies techniczne, tylko artystyczne.
.. Panie.. namaluj mi pan krajobraz.. Okay, ale jaki? hmm to pan juz bedzie wiedział.. rozumiesz? Nie mam na to czasu i na wynikajace później z tego przepychanki... Po za tym to Ty sie zajmujesz klientem DC++ a nie ja.. a wychodzi na to, że oczekujesz, że domyśle się Twoich potrzeb.. hehe

Normalnie to tak by wygladało.., ale dla sportu i zabawy poświęciłem Ci prawie 3 godzinki, tylko nie narzekaj hehe

Ten powielający sie obrazek tła wywaliłem z głównego tła i dałem tylko do tabeli głównej. Przynajniej nie wyglada teraz jak tapeta w dziecinnym pokoju..

Do obrobienia sa jeszcze z lekka te pliki z tekstami - "changelog'i"

Ponadto, masz fabryczny plik SSI.php więc za wiele nie mozna z tego zrobić.. to w kwestii ostatnich news..
Natomiast kopsnąłem Ci od siebie ostatnie 20 news, jako rss-news w markizie z Twojego forum, to tosamo, tylko lepsze, raz, że szło to pięknie obrobic, a dwa.. zobaczysz sam.. po kliknieciu w tytuł newsa odpali się w iframe ten konkretny post. choć są i normalne linki do forum itp.
Dałem "witaj gości zaloguj się lub zarejestruj" a kiedy jestes zalogowany, to pokazaju witaj cieplutki masz 0 wiadomosci" + dołożyłem poniżej listę userów on-line..

Stronke kompletnie przemodelowałem, zeby wygladała czadersko i współcześnie.. o siermiędze w kodzie nie bede wspominał.., ale normalnie to napisałbym to od nowa.. zostawiłem tylko dlatego żeby trzymac te forme i jest ona 100% bardziej wypasna niz ta skórka, co masz na forum.., ale spoko zachowałem Ci klimacik i nawet jak ją skąś ściągnąłeś, to tamtym opadła by koparka hehe

dobra koniec wygłupów.. wrzuciłem tylko na chwile do siebie i powiedz czy jest wypasio, coś dodac coś ująć? czy jak?

Tu masz linka do swojego Ziona++ (http://poligon.ricoroco.com/fora/)

Zajrzyj i się rozpisz.. ;)

roco


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 15:32:01
roco jestes zajebisty stronka wymiata :-)
naprawdę  ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:


i chylę mocno czoło ...


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 15:41:24
Cieplutki.. nie dawaj szopki, hehe tylko mów co jest? ujdzie?, coś byś zmienił?

Musisz dodać do katalogu z grafą tę grafikę: (http://poligon.ricoroco.com/fora/rssb.png) ponieważ potrzebna jest do RSS inaczej będą krzywe kluski..

Dobra znajdę chwile, to dorzuce jakiego styla do czcionki tych opisów zmian, bo co browser to wyglada inaczej..

A Ty masz ff3.01 na viście.. a zobacz jak to wyglada pod ostatnią operą.. wg. mnie jest spox

Dobra, wiec do rzeczy.. - zostawiamy, czy cos jeszcze, ale jesli to wiedz, ze bedzie już nakićkane.. bo jest na granicy..

Narka :)
r.


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 15:49:19
poczekaj ... czy mam zainstalować jakiegoś moda RSS ...
co do treści kanału informacji
Tytuł wątku inny kolor - odmienny od tła może czerwony ???
no i samą treść posta w rss też innym kolorem
pięknie to wygląda ale kolorki lub napisz w której części sie to zmienia to po ekserymentuje z kolorkami


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 16:09:45
Nie nic nie potrzebujesz do tego rssa, juz jest gotowy, obrobiony, jak byś w czytniku ogladał..

Skupmy się na tych news, wiesz to jest ciemne tło i skorzystałem z tego, po prostu wyszczupla czcionke i daje efekt jak przy flashowych stronkach. Celowo dobrałemn takie kolory, ponieważ tematyka tła i banera, jest dośc wykulowana.. wogóle wyglada, jak wnetrze starku kosmicznego.. więc trzymałem sie tematu. Oczywiście experymentowałem z innymi kolorkami i zdały mi sie za krzykliwe.

Napewno zostawiłbym kolor daty rss-posta, sam temat po najechaniu robi sie karminowy (ciemno czerwony..) Może dać żółty? hmm takie kolorki twarde jak silny blue, to zapomnij, poprostu tam giną..

Zaproponu coś.. i zmienię. Style są osadzone ale wrzucone do części head hmm tylko jest ich kilometr..

Wrzucę tu zabawkę do kolorków

http://ricoroco.com/job/color2php.swf

Acha pliki z textem już są..

Narka

//Edit:

zapomniałem.. wyrzuciłbym z markizy te Twoje news, są już nieaktualne, a kanał rss jest co 4 godziny na bierząco.. zostawiłbym w markizie tylko rss-news


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 16:17:14
dobra to zostawmy tak jak jest może tylko:
m e n u oraz rss news from Zion++ na biało ???

pozdrawiam


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 16:36:30
Dobra, a nie chcialbyś w takim kolorze jak jest czcionka na banerze? w ogóle to co to za czcionka hehe okay nie nie czepiam sie.. Musimy to szybko zakończyć, ponieważ jutro lecę naprawde daleko i coć wracam w niedziele, to dotre tu dopiero w poniedziałek..

Podmieniam kolorek i zapakuje Ci to, a Ty zajrzyj i powiedz czy jest ok?

Nad kolorkami to trza posiedziec..

Obiecaj mi jedno.., ze nie bedziesz edytował tych plikow jakimiś niewydarzonymi edytorami.., bo je popsujesz.. ale zawsze będziesz mógł ściągnąc z powrotem hehe

Narka

//Edit: poprawiłem i zapakowałem do zipa and na zdrowie.. acha browca or.. call me onkel  :big_boss:


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 17:01:51
serdzeczne dzieki i niczego nie bede edytował zostaje jak jest


pozdrawiam i masz browca


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 17:21:27
Welcome!
albo..
Na zdrowie Cieplutki :)

Dużo pracy nie kosztowało, raczej troche zabawy "w tworzenie" hehe

Ja zostawię to na trochę u mnie jako Twój poligon, jak coś lub coś przyjdzie Ci do głowy, to daj znać i poexperymentujemy tu u mnie..

Jutro śmigam i bede dopiero pod wieczór w poniedziałek.. obowiązki wzywają.. więc jestem on-line conajmniej do połowy nocy.., jakby co..

Narka ;)


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 17:44:55
skoro masz ochote eksperymentowac
to jakie jeszcze fincje SSI mozna dodac ... wzglednie cos doinstaluje z obslugi SSI
jakies unikatowe rzeczy


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 17:59:18
Myśle, że to przereklamowana sprawa, nie wszystko wszedzie się nadaje.. Np. dałem Ci tylko linka do logowania, bo nie było za bardzo miejsca na okienka do logowania i nie przesadzajmy.. ta twoja stronka super, ale żadnych input'ów po siuę spsi wydląd..

Zerknij sam co tam masz: http://www.zionplusplus.pl/forum/ssi_examples.php (http://www.zionplusplus.pl/forum/ssi_examples.php)

I powiedz co Cie interesuje.., tam sa wyswietlone te funkcje jak leci.. niestety kiepawo to wyglada i ciężko obrobić.., jednak odradzam kosmetyke tego pliku ponieważ to jeden z głównych elementów silnika smf..

Zobacz i coś napisz, jak Ci co tam spodoba.. ;)


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 20:08:14
to może możliwość wylogowania ???
Log Out Function: <?php ssi_logout(); ?>
i może to kto był dziś na forum
Log Online Presence + Who's Online Function: <?php ssi_logOnline(); ?>

dało by rade to gdzieś upchać

i jeszcze jedno

chciałbym wywalić
ten tekst ze forum juz gotowe i bla bla bo to było w starym pliku news.html
lub inaczej czy mozna wywalić nwes.html


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 21:30:56
Sorka, ale robię wsio na raz.. musze się spakowac itp..

Zmieniłem Ci, ale te dodatkowe on line to juz tzw. "beret", ale jak chcesz..

Generalnie, Cieplutki, stronka jest zarąbista, gł. z tego powodu, ze nie jest tam nawalone od metra.. Przecież, ktos tam zajrzy, zaloguje się albo wyloguje, popatrzy chwile i co ..trzepnie gruszkę? czy co? chyba pojawi sie na forum? To tylko wizytówka, a ta tym bardziej gustowna i im mniej tam nackane.. nie zmieniaj już więcej i żadnych imputów czy selectów bo bedzie to wtedy tzw. "..węgorz drobiowy w opakowaniu zastępczym.." hehe po prostu nie przesadź, bo teraz jest cool..

Looknij w załacznik..

No dobra muszę zaraz spadac.. i będę w poniedziałek, więc wytrwaj.. hehe

Pozdrówka :)
roco


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 10.10.2008 22:24:20
to mnie jeszcze zastanawia:
Code: [select]
<script language="JavaScript" charset="utf-8" type="text/javascript" src="http://poligon.ricoroco.com/PhpDoc/feed/feed2js.php?src=http%3A%2F%2Fwww.zionplusplus.pl%2Fforum%2Findex.php%3F%26type%3Drss2%3Baction%3D.xml%3Bsa%3Drecent%3Blimit%3D20&amp;num=20&amp;chan=y&amp;desc=400&amp;date=y&amp;tz=&amp;targ=box&amp;utf=y&amp;css=rss"></script></span>


czy nie da się tego zmienić na adres mojego servera

//edit
powróciłem do wersji pierwotnej po tym jak zobaczyłem tę funkcję z lista odwiedzajacych dzisiaj to przegiecie
usunołem tylko ten fragmet o dwolujacy sie do news.html

//edit2
w załączniku wszystkie pliki byś popatrzył czy dobrze wyciołem


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 10.10.2008 23:03:07
No cóż, jakoś musi być postać xml przerobiona na normalną treść, nie? Jest multum różnych stronek które zamieniaja kanał rss z jakiegos forum na postac np. JavaScript, lup php, lub html.. ale najwygodniejsza postać to JS. Ja mam taki skrypt do przetwarzania kanałów, to cos działa jak jakis czytnik kanałów rss, ale np. jako aplikacja pod windows itp.. to działa podobnie.., wklejasz kawałek kodu js a dostajesz treśc czyli nagłówki newsów.. Chcesz zobaczyc więcej, to kliknij hehe

Tak to leci ode mnie, ponieważ te news są/ muszą być parsowane i zammieniane na czytelną treść...! zdobądź jakiś skrypt w necie i sobie zainstaluj, o ile Ci to do czegoś potrzebne.., a tak żeby to zrobic jednorazowo do jednego kanału rss? hehe Nie pekaj Cieplutki, domene mam jeszcze na 5lat!
Moze kiedy udostępnie moja wersję.. Jedynie takie rozwiązanie mogłem Ci zaproponować, jak masz jakies obawy, to możesz wyciąc tyen skrypt i wrzucic tam co chcesz.. Raczej traktuj to jako koleżeńską przysługę.. Ja normalnie korzystam i wrzucam moim klientom, np. robiąc im taka "gazetkę" z okienkami z ulubionych stron, blogów, czy for.. Nikt nie ma twoich watpliwości.. A przypomniałem sobie.. Niejaka Anette miała, jak jej zrobiłem rss'a w markizie.. dopatrzyła sie że to leci ode mnie hehe jakbym jaki parszywy był.. Cieplutki, ja z tego zyję, jestem o wiele bardziej wiarygodny niz większośc servisów, które oferuja podobne usługi za kasiora.. okay?

To co mi dałeś to juz jakaś poprzednia wersja, wyciołem to co zbędne i jest teraz ok. Plik w załączniku.

Jeszcze będe się tu kręcił, więc jak co to pisz..

BTW, widziałem że masz wskaźnik PR, zobacz, nie boli Cię to że to nie od Ciebie?, tylko z jakiejs szemranej stronki? w tym przypadku jest podobnie, ponadto to małopopularne, więc sam na 1000% byś na to nie wpadł hehe Dobra nie ma co, najwyzej mów mi Dobry Wujku haha

Podmień tylko ten plik index i będzie dobrze, nie edytuj tylko po prostu podmień, a jak juz, to pamietaj, ze obowiązują aktualne i ostatnie wersje plików, ok?

Pozdrówka :)
roco


PS. jak cos zmieniam, to aktualizuje tu na testowalni, więc mozesz popatrzeć czy jest ok..


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 11.10.2008 12:17:44
nie no luzio roco to było w formie pytania taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje w 100% .
roco ja naprawdę jestem szczęśliwy że chciałeś to zrobić i wielki respect i osobiście ciesze się że ten kanał leci od ciebie i absolutnie mi to nie przeszkadza
lol dodałeś ramkę nagłówka w rss no wypas stary

pozdrawiam i wiem że moge ci zaufać ;-)


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 14.10.2008 17:33:06
Elo Cieplutki! :)

Jedyna trudność może polegać tylko na parominutowych postojach od czasu do czasu.. Mój hosting rozwija sie.. Inwestują kasę w powiększanie klastrów, w soft itp dokupują nowe maszynki.. Czasmi muszą zrestarować całość.. Ale najczęściej robią to późną nocą.

Mam tu na tym forum założony dział rss-news i chcę tam wrzucać rss-news, z różnych stronek, portali, blogów, for.. ect ect. - jako właśnie takie markizy z danym kanałem - rozciągnięte na cały post.

Sama markiza, nie bardzo jest wspierana przez W3c i potrafi trochę zwalniac wyświetlanie strony, choc nie zawsze.. Dlatego pomyślałem, że dam topic na kanał rss. Ale z drugiej strony, chciałbym to jakoś ułozyć tematycznie, więc pewnie to pogrupuję inaczej.. np. dam w jednego topa kilka postów.. np. Polskie servisy informacyjne i tam dam Wprost, Rzepę itp..

Jak ktoś ma takie stronki z ciekawym info, to trzeba tam zgosić, a dorobie taki kanał..

Cieplutki, drobne sprostowanie.. Ten kanał leci direct od Ciebie, mój skrypt tylko parsuje go do normalnie widzialnej i obrabialnej.. treści.

Ramkę dałem już na początku, ale pewne rzeczy jechałem "z palca" i gdzieś się zaplątało, dopiero później uświadomiłem sobie, że czegoś brak..

Mam nadzieje, że Ci się podoba? hmm piszę tak, ponieważ w kwestii wyglądu nie mieliśmy ..w zasadzie, płaszczyzny porozumienia i musiałem coś tam sam wykombinować.. hehe ale to Ty powinieneś wiedzieć, jak powinna wygladać Twoja stronka..

Co do zaufania itp.. to w ogóle nie poruszam i nie podnosze tych kwestii, poniewaz to oczywiste! i ja niepotrzebuje nikogo przekonywać, łączne ze mną hehe


Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 14.10.2008 20:51:31
wszystko pięknie
testowałem opere 9.6 i powiem że kanał RSS miał robaczki zamiast ogonków z czego to może wynikać
próbowałem kilku kodowań strony i lipa


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: roco 15.10.2008 02:13:37
Nie sugeruj sie za bardzo.., to wina Opery i to dla niej te dodatkowe okresleie charsetu, jednak nie zawsze skutkuje..
To jest tak, że leci w utf-8, ale casem wskauje na iso-8859-1, a wtedy lipa.. Przestaw kodowanie na utf w Operce i zobacz..
Jeśli tak się stanie to casami tak jest tylko do odświeżenia, po uprzednim oczyszczeniu cache browsera, a czasami trwa do uaktualnienia rss'a, co najdalej ma miejsce, co 4 godziny.. Zobacz pod FireFoxem i bedzie git..
Leci to jakoś automatem.. nie znalazłem jeszcze na to odpowiedzi.
Oczywiście to nie chodzi o to jaki Ty masz charset na swoim forum, choc może by pomogło, gdyby był to utf-8, może możnaby okreslić charset tej stronki głównej na utf-8? ale chodzi o to również, że te parsery nie tolerują inaczej niż amerykańskie iso, bądź utf, jeszcze ma znaczenie server i może się niechcący ustawić na właśnie iso-8859-1, wtedy choc pod FF, czy IE bedzie ok, to pod operka poleca kwadraciki itp.. Ja jeszcze nie zaobserwowałem tego i wyswietla mi normalnie, ale pewnie jest tak jak mówisz..

To sprawa niezależna niestety, i opera ma tu swój udział.. Pocieszające jest to, że działa tak tylko okresowo.. Można spróbować przez FeedBurner'a, ale kiedydyś i tamtędy poleciały krzaki.. to też wina ograniczeń xml'a, może możnaby pobawić się z dodatkową ramką, choć to siermięga.., a to co w ramce, leciałoby z twardym charsetem? Tylko gdybam, kiedys czytałem o tym na angielskim forum Opery.., jest złoszone i mają coś z tym zrobić od wersji 9.24!

Wydaje mi sie, że to byc może niska cena, w porównaniu z niezłym bajerkiem.. Można to skomplikować, jednak ma to wpływ na szybkośc wyświetlania, i póki co zostawiłem to sobie na później..


Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Funkcje SSI
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 15.10.2008 10:34:23
i tak na pc mam firefoxa i ineternet explorera ... opera mi nie leży
pozdrawiam roco