SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Instalacje/Integracje - Problemy => Wątek zaczęty przez: Sandra 28.09.2008 10:45:56



Tytuł: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 28.09.2008 10:45:56
Witam!

Przeprowadziłam forum SMF 1.1.6 i TP na inny serwer (http://www.drlucy.pl) i mam pewne problemy, otóż nie mogę usunąć własnych postów ani topiców. Pojawia się błąd bazy danych:
Code: [select]
Błąd bazy danych: Lost connection to MySQL server during query
Plik: /Sources/RemoveTopic.php
Linia: 368
Błąd bazy danych: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (111)
Plik: /Sources/Load.php
Linia: 2022


Co więcej, na stronie głównej forum nie zliczają się wątki z tego działu i nie widać żadnych wątków  po wejściu w ten dział (chodzi o dział Akcje fundacji). W ogóle jakoś dziwnie się zliczają wątki :(

Jak to mogę poprawić ??? Będę wdzięczna za pomoc!!

Pozdrawiam - Sandra


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 29.09.2008 20:54:06
Witaj Sandra! :)

Przeprowadzki, choć normalnie nie powinny sprawiać żadnych problemów, (choćby z powodu samej konstrukcji SMF), to często mamy z tym problem.

Gdzie leży przyczyna?

Musimy sobie przede wszystkim uświadomić, gdzie jesteśmy, czyli w "Polandzie", gdzie wszystko jest możliwe..

- Kodowanie => na hostingach są różne kodowania, a obsługa często, zamiast dostosować się do międzynarodowych standardów, woli np. ustawić na sztywno kodowanie PMA na ISO-8859-2 i mamy większość takich hostingów.
Kodowanie w UTF-8 choć daje więcej możliwości i kompatybilnośc z resztą Świata, to bywa dość problematyczna..

=> należy przeto, zwrócić baczna uwagę podczas przenosin, na kodowanie defaultowe PMA no i samej, naszej bazy.
Można dowiedzieć się wszystkiego, po prostu dzwoniąc, lub pisząc na HelpDesku i zadając pytania na naszych hostingach.
Informacje pozwolą się nam przygotować itp. Może pomóc nam w tym obsługa tychże hostingów.


Kolejną ważną sprawą, jest zwrócenie uwagi, podczas przenosin, na wielkość czcionki, ponieważ jest to niesłychanie ważne !!!

Naprawdę jest tak, że ma znaczenie, czy plik nosi nazwę z Dużej litery czy z małej! => ponieważ dla skryptu to dwa zupełnie różne pliki, a tym samym ma to wpływ na ścieżki!!

Należy sprawdzić czy mamy tak samo na obu hostingach, tj. czy to co było z Dużej litery, -> dalej takie jest!?


Bardzo ważne jest prawidłowe wpisanie ścieżek wewnętrznych i zewnętrznych i takich miejsc jest parę. Równie istotne jest ustawienie na plikach praw dostępu i zapisu, czyli chodzi o CHMOD'y => Należy ustawić w nowym miejscu takie same, jak mieliśmy w starym.


Powinniśmy przenosić sprawne forum, czyli bez błędów itp. Jednak o wiele istotniejsze jest wyłączenie cache:
PA >> Opcje servera >> Ustawienie cache => i tu należy wybrać z rozwijanego menu: "Bez cache" to ustawienie wyłączy cache

Należy w starym miejscu, przed exportem bazy, (oczywiście za pomocą PMA, a nie wbudowanego damperka w smf..), z poziomu PA >> Obsługa forum, dokonać optymalizacji!

Na czym ma to polegać?

- Trzeba kliknac w PA >> Raport Błedów => a następnie usunąć wszystkie raporty błędów!

 Następnie w PA >> Obsługa Forum >> klikamy w tej kolejności!!:

1). - Wyczyść nieważne raporty.

2). - Znajdź i napraw wszystkie błędy.

3). - Przelicz statystyki forum.

4). - Optymalizuj wszystkie tabele bazy danych.


Następnie łączymy się z PhpMyAdminem, wybieramy naszą bazę, podświetlamy wszystko i na dole z listy rozwijanej wybieramy => "Optymalizuj wybrane tabele"

I dopiero wtedy pobieramy, tj Exportujemy naszą bazę, najlepiej spakowane do formatu *.gz


Głównie chodzi o to, że z powodu różnic-których-uniknąć-niesposób na różnych hostingach, powinniśmy zostawić za sobą cały ten majdan śmieci.. zapamiętanych stron w cache itp itd ect

Perfect to byłoby przenieść forum, podłączyć do czystej bazy i wgrać tylko potrzebne tabelki, czyli cały content, - userów, pm'ki, topiki itp..


Co mogę Tobie zaproponować?

- Sprawdź, czy pliki mają właściwe nazwy z dużej i małej litery. <= porównaj w obu miejscach

- Sprawdź CHMOD'y, tj. również je porównaj.

- Sprawdź wszystkie ścieżki, również przy emotach, a szczególnie przy załacznikach itp..

- Optymalizację zacznij od PhpMyAdmina, tj. podświetl tabelki i je zOptymalizuj!

- Na forum - z poziomu PA >> Raporty Błędów >> usuń wszystkie raporty błędów!

- Następnie wykonaj całą tą optymalizację jw. czyli od 1). do 4). => ważna jest kolejność!

Powinno wszystko zaskoczyć, czy zatrybić, bo widać, że nie trybi, pewnie pamięta poprzednie ustawienia..

Możesz "z boku" tego nowego miejsca, zainstalowac czyste smf wgrać tylko TP, żadnych sboxów i innych gówienek i kiedy będzie dobrze, to wyczyść same tabelki na tej bazie, co masz teraz forum, zaimportuj, wcześniej exportowaną bazę z tego nowego miejsca i wgraj już tylko właściwy content. Mozesz również z poziomu PMA zaznaczyć własciwe tabelki, czyli żadnych logów itp, => exportowac, a kiedy będziesz miała oczyszczone poprzez wgranie bazy z tego nowego, to wgrasz, (import), tylko swój content i w ten sposób pozbędziesz się bagażu śmieci, który Ci teraz bruździ..

Jak widzisz przy przenosinach potrzeba max uwagi, wszystko jest proste, tylko trochę z tym pracy, ale jak samemu człek nie zrobi, to sobie z tego nie zdaje sprawy, nie?

Zrzuć niepotrzebny bagaż zoptymalizuj wszystko i przelicz staty, będzie git.., przynajmniej tak sądzę..

Zobacz, ja ciągle przenoszę, kopiuje itp.. nie mam z tym żadnych problemów, choć często hostingi różnią się znacząco od siebie..


Pozdrawiam Cie serdecznie  :sunny:
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 08:37:55
Witaj Roco!!

Dzięki za wyczerpujące wskazówki.... niestety dla mnie to jakby "musztarda po obiedzie" :( Starą wersję wykasowałam a tu mam tylko jedną bazę i portal już pracuje produkcyjnie, nie bardzo mam zatem jak instalować nową wersję. Mogę co najwyżej spróbować zoptymalizować bazę w nowym miejscu, ew. zrobić migrację wsteczną :bezradny:

Pozdrawiam - Sandra


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 08:53:41
No więc spróbowałam wykonać porządki i optymalizacje na obecnym serwerze. Efekt jest taki, ze teraz poprawnie zlicza posty i wątki, ale jest problem z usunięciem postu i wątku. Po próbie usuniecia wyskakuje błąd bazy (komunikat jak w pierwszym poście) i na stronie głównej forum efekt jest taki jak w dziale Aktualności.

Pozdrawiam - Sandra


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 30.09.2008 11:52:20
Witam!

Przeprowadziłam forum SMF 1.1.6 i TP na inny serwer ([url]http://www.drlucy.pl[/url]) i mam pewne problemy, otóż nie mogę usunąć własnych postów ani topiców. Pojawia się błąd bazy danych:
Code: [select]
Błąd bazy danych: Lost connection to MySQL server during query
Plik: /Sources/RemoveTopic.php
Linia: 368
Błąd bazy danych: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (111)
Plik: /Sources/Load.php
Linia: 2022





Cześć Sandra :)

Tak.. domyśliłem się, że już po ptokach.. jednak i tak miałem o tym hmm się troche rozpisać..


Plik - RemoveTopic.php -> to narzędzie SMF, jedno z wielu.., to akurat służy do usuwania różnych wpisów, nie tylko topików i postów, al np. wpisów z kalendarza itp..

Code: [select]
Błąd bazy danych: Lost connection to MySQL server during query
Plik: /Sources/RemoveTopic.php


Ten błąd oznacza, że plik (narzędzie), RemoveTopic.php, nie mogło wykonać zadania usunięcia postu, w czasie krótszym niż 30 sekund, dlatego plik Load.php wypluł ten błąd.., właściwie to znaczy, że zostało utracone połączenie z bazą, zanim plik sie wykonał..

Można ściągnąc najnowsza wersje SMF 1.1.6, rozpakować i podmienic ten plik /Sources/RemoveTopic.php, zmieniając wcześniej nazwę tego starego, żeby się nie nadpisało..

Chodzi też o to, że były ostatnio 2 aktualizacje: 1.1.4 -> 1.1.5 i 1.1.5 -> 1.1.6 Nie wszystkie pliki mogły się wykonać, choć mogło wyświetlic, że aktualizacja zakończona sukcesem..

Zajrzyj do załącznika, to są te dwie aktualizacje i w obu dochodzi do zmodyfikowania tegoż pliku..
Dlatego wydaje mi się, że powinnaś wymienić ten plik na najnowszy, oczywiście z wersji smf, ktrórą sama posiadasz..

No nic, najpierw podmień to narzędzie i napisz czy pomogło, okay ;)

Pozdrawiam :)
roco



Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 17:08:09
Kurczę :( podmieniłam plik i... lipa >:(


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 17:14:56
tzn teraz chyba jest nieco inny komunikat:
Code: [select]
Błąd bazy danych: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (111)
Plik: Sources/RemoveTopic.php
Linia: 368

ale tak czy inaczej lipa :(


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 30.09.2008 18:21:22
Witaj! :)

A czy w obu przypadkach połaczenie z serverem MySQL to był "localhost' czy też IP lub nazwa w stylu "mysql.superhost.pl"?

Może połącz się z PhpMyAdminem, wybierz tę bazę, zaptasz tabelę: messages i z rozwijanego menu na dole wybierz napraw?

A czy zoptymalizowałas samą bazę, (wszystkie tabelki), w PMA? nie w PA na forum?

Czy wpisując nowe wartości w plik Settins.php to wpisałas również - dokładnie to samo do jego bliźniaka: Settins_bak.php?

SMF potrzebuje obu tych plików i w obu ma być to samo..

A jak masz ustawione chmody na obu plikach Settings, na katalogu Sources i w nim na tym kontrowersyjnym pliku?

Jeszcze jedno.. - Jak to zrobiłaś z tą bazą na nowym miejscu? Bo normalnie powinno wygladać tak:

Tworzymy bazę, najlepiej wybierając od razu takie kodowanie, jak mieliśmy w starym miejscu, i dajemy nazwę taka jak w starym miejscu, nastepnie do tej bazy tworzymy Usera i nadajemy Key, ale to nie wszystko, ponieważ temu userowi musimy nadac uprawnienia na: => All
Jeśli tego nie ma, to wystapią na stówkę problemy.. Sprawdź to.. jak widac dalej mam nie wszystkie dane i tylko gdybam, jednak to jest ważne i obowiazkowe..

Wyglada na to, że na Twoich parametrach ustawień configu.. nie idzie wykonac tej operacji..

A w tym pliku w lini od 365 do lini 368 masz tak:

Code: [select]
// Delete anything related to the topic.
db_query("
DELETE FROM {$db_prefix}messages
WHERE ID_TOPIC $condition", __FILE__, __LINE__);



Ponadto powinnaś napisac, a najlepiej zadzwonić do swojego hostingodawcy i powiedziec o tym błedzie, przecież to oni wiedzą najlepiej jak jest ustawiony ich server MySQL i tu też może być problem..

Może też być tak, że update tylko udawało, że się wykonało.. Możesz jeszcze zobaczyc w kopiach, czyli pliki z tyldą i masz również w pakietowni, folder "backups" i są tam kopie plików sprzed instalki i bedzie np. kopia sprzed ..i tu data i nazwa pakietu, mozesz to ściągnąc, rozpakowac i znaleźć ten plik i go podmienić..
To tylko przypuszczenia i ew. kolejna ścieżka.., najpierw sprawdź to co napisałem w tym poście powyżej..

Moim zdaniem powinnaś bezwzględnie zadzwonić do obsługi, bez kitu, ja tam się nie pierdziele, cos się dzieję, to natychmiast do nich dzwonie i np. okazuje się że coś robili, albo błąd polegał na niezatrybianiu z ich configiem serva MySQL i to sami poprawiają.. nigdy nie miałem z tym problemu, szczególnie, że płacę za to pieniążki.. taki tips.. Ale i tak sprawdź pliki szczególnie oba Settings, chmody, i ustawienia (nadane prawa userowi do bazy..) w bazie.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 19:21:31
Połączenie jest localhost
Naprawiłam tabelę
Zoptymalizowałam bazę
Settings i Settings_bak są takie same (poprawiłam)
Chmody na katalogu Source mam ustawione na 777, na plik RemoveTopic 775

Póki co efekt jest taki jak poprzednio

Bazę mi założyli i zaimportowałam do niej tabele z poprzedniego serwera
Nie wiem o jakim configu mówisz
Do providera zadzwonię, albo napiszę, ale już na dzień dobry dowiedziałam się, ze nie zna php ani skryptu smf

Moze podmienić wszystkie pliki forum? Gdzie są przechowywane artykuły? w bazie czy na ftpie?
Kurczę, to pewnie jakaś pierdułka, a tyle krwi popsuje :krzyk:


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 30.09.2008 20:11:25
..nie nie to wszystko co jest dodawane dynamicznie - leci do bazy..

Chodziło by raczej o to, żeby gostek z obsługi, po primo nie pieprzył bzdur.. hmm zostawmy to!

- niech Ci powie czy na tym userze do bazy, wiesz.. to co masz wpisane w settings User do bazy, to czy ten user ma nadane na hostingu i nie wiem czy jesteś na C-Panelu..? czy też mozna w samej bazie czyli w PhpMyAdminie..

Jesli masz C-Panel to klikasz ikonkę MySQL i przy tej bazie sprawdzasz jakie sa uprawnienia, powinno być "All" czyli wszystkie operacje dla tego Usera na tej bazie - dozwolone!

Co do chmodów, to też zależy od powłączanych funkcji w PHP..

Np. w jednym miejscu sprawdziłem przed chwilą mam na katalog Sources chmody na 775 a na plik RemoveTopic - 644 i normalnie działa..

Nic nie podmieniaj może można się pobawić w podmianki tego pliku.. hmm poszukam na localhoście w kopiach, rozpakuje i przygotuję takie pliki i Ci to tu zapodam okay? to sobie je podmienisz..

Jednak sam błąd wskazuje na problem z połączeniem z serverem MySQL - nie chce się wykonać ta konkretna operacja.. jakby nie było wszystkich uprawnień, lub skrypt nie wiedział co ma robić.. I chodziło o to, żeby podac im ten błąd i spytać o co chodzi, że nie może się skrypt połaczyc i wykonac operacji na bazie? Niech Ci sprawdzą te uprawnienia lub powiedzą co oznacza ten błąd?

Jeszcze taki tips, ustaw chmod na samym pliku na 777 i podejmij się usunięcia, zobacz jaki będzie błąd.
Utwórz jakiś nowy post nowy topik i je pousuwaj, czy masz jakiś dział/topik który zaznaczyłaś że to jest kosz?

Jeśli Ci zaskoczy z nowym postem czy topikiem, to i inne powinny dać się usunąć.


To może być pierdułka, ale napewno pierdułka nie jest fak, iz ciężko ją znaleźć ;)

mi sie to nie przytrafiło, sorry robię wsio na raty i wszystko na raz.., mam trochę zaległości, a powinienem pogrzebac głębiej w plikach..

Ponadto, kiedy np. utworzysz jakiś topik, to go przenieś najpierw w jakieś miejsce i dopiero usuń..

Jakie masz mody? czy coś odinstalowałas?

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 30.09.2008 21:04:51
Nie mam c-panelu, jestem na samym phpMyAdminie
Ustawiłam chmod na 777, założyłam nowy topic, przesunęłam go gdzie indziej i próbowałam usunąć - efekt bez zmian ten sam błąd co na początku.
Mam zainstalowane coopermine userpics i Tiny Portal. Ten coopermine mogę odinstalować, nie jest mi potrzebny.
Pliki z tamtego serwera mam na kompie. Podmieniłam ten RemoveTopic, ale bez poprawy :(


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 02:34:34
Ale chyba jakiś panel do zarządzania masz?

No nic w PMA też mozna to sprawdzić.

Mówiłem, żeby podmienic poprzednimi wersjami, powinnaś mieć conajmniej 2 bo tyle było ostatnio poprawek.

Jednak skłaniam się ku temu, że winien jest sam hosting. Kiedys pisali o tym na smf.org, że to BUG i nawet był patch

A jaką masz wersję MySQL i PMA? Jaką masz wersję PHP a jaką miałaś poprzednio? To ważne info..

Zacznij od napisania do obsługi hostingu, zeby to naprawili, albo powiedzieli, gdzie leży bład, ponieważ nie miałas wcześniej tego problemu, a występuje tylko u nich..

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 09:17:05
Nie, nie mam panelu do zarządzania... mam tylko dostęp do ftp-a i do phpMyAdmin.
To nie jest "mój" serwer, ja mam tylko dostęp do jednej bazy, którą administrator mi założył.
Jak mam to (chyba chodzi Ci o wersję php i MySQL?) sprawdzić w PMA ???
Do obsługi już napisałam, zobaczymy jaka będzie reakcja.


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 09:49:51
Qrna.. Sandra, trzeba było powiedzieć, że to jakaś darmówka..

Zajrzyj tu i sobie cos wybierz: http://0hosting.pl/

..to jak już.. Zależy Ci na tej Fundacji?, zrobiłaś fajną stronkę?, - to czemu ryzykujesz? bo ryzykujesz wręcz wszystko..

Baza w kodowaniu Latin2?

Zrobimy inaczej, taki test wykluczający, że to wina hostingu.., podasz mi dobrą bazę, moze byc ta z przeprowadzki, czyli z poprzedniego hostingu. Mam zew. IP MySQL'a, wiec, wrzucę bazę do siebie i podłączysz swoje forum do tej bazy i zobaczymy, okay? najlepiej jakby baza była wyprodukowana w paczce *.gz

Masz problem i jest poważniejszy niż myślisz, bo jeśli nie żartujesz sobie z tą stronką dla Fundacji, to musisz stamtąd spadać.. sorry za taka diagnozę, ale już to przerabiałem wieledziesiąt razy..


Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 10:22:10
Roco, to nie jest darmowy hosting... szefowa Fundacji ma u nich stronę swojej firmy (tylko pod inną domeną) i ja tam zainstalowałam tę stronę Fundacji w domenie, która wcześniej "obsługiwała" sklep.

W zasadzie chciałam prowadzić to na swoim serwerze, ale jakoś nie udało mi się skonfigurować tak, żeby działało to z domeną fundacji, bo zależało mi, zeby link do fundacji był wprost a nie do jakiegoś katalogu. Jeśli dalej będzie tam problem, to może wrócę na swój serwer i przećwiczę to lepiej (może w końcu uda mi się to co zamierzałam na początku)... chociaż nie jestem do końca zadowolona, bo co jakiś czas mam problem ze spamem....

Dostałam od providera info, ze sprawdzają konfigurację serwera oraz link do strony z parametrami serwera. jest zainstalowane PHP Version 5.1.4-1.dotdeb.1 i MySQL 4.1.15

Rozmawiałam z moim providerem od latomy... mam już zrobiony oddzielny serwer na stronę fundacji (na razie pod innym adresem, ale jak wszystko zadziała poprawnie, to przekieruję drlucy.pl na mój serwer) Myślę, że po prostu zainstaluję wszystko jeszcze raz od zera i "po bożemu" zmigruję bazę... zobaczę co z tego wyjdzie...

Ech, grunt, ze się coś ciekawego dzieje :))


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 10:40:47
Tym bardziej jestem zaskoczony.. Na darmówce miałabyś lepiej, z tego co widać..

Spam to problem, ale mozna sobie poradzić!

Integracja, to żaden problem, zadaj mi kilka pytań, to zobaczysz.. ;)

Tak, czy siak, zróbmy to.., podłączmy baze do mnie i jak będzie git, to znaczyć będzie, że wina leży po stronie.. nieprofesjonalnego hostingu.., żeby nie nazwać tego inaczej..


Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 10:56:53
Roco, w międzyczasie edytowałam mój wcześniejszy post ;)


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 14:05:16
Okay :)

nie zauważyłem.. wiesz jestem na max obrotach..

Myślę że to właściwa droga, jednak powinnaś wszystko po oczyszczać, od instalować galerię a z PMA Exportować tylko content, (czyli bez logów), wiesz topiki, userów PM'ki hasła itp

Zainstalować w ostatniej wersji smf, ale nie ostatnią TP (1.05, bo są tam jeszcze błędy i kiepsko wyświetla pewne ..rzeczy.. walczę z tym.. Tak galeria wszystko psuje.

Nie bój się tego.., owszem jest trochę pracy, ale może to być przyjemne, że nie wspomnę o późniejszej satysfakcji. Możesz zawsze liczyć na moją pomoc, więc się nie bój, tylko zadziałaj!

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 14:38:59
Hehehe galerii nie mogę odinstalować, już próbowałam, krzyczy, że nie ma backupu... Ale to nie jest galeria, tylko wtyczka do synchronizacji z galerią (której nota-bene nie umiałam użyć ;)).

Jak będę instalować nową wersję to tylko smf i tp. Nie mam zainstalowanej najnowszej wersji tp, tylko 0.9.8.3 i chyba przy tym pozostanę.

Z tą instalacją to nawet nie ma tak strasznie dużo roboty i od tego chciałam zacząć, ale niestety już na dzień dobry instalka się wywalała (zaraz po podaniu parametrów nie mógł się połącznyć z bazą) - dlatego wykonałam import bazy a pliki wgrałam na serwer ftp-em.

Provider się jednak poczuwa i próbuje namierzyć błąd - jak na razie bezskutecznie


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 17:30:28
Okay, więc go ciśnij!

Ta kombinacja smf1.1.6 + tp0.9.8.3 => jest bardzo ok!

Galerią się nie przejmuj, po prostu exportujesz bazę bez niej i bez żadnych logów, czyli zaznaczysz tylko część tabel i je exportujesz, a w nowym miejscu już po imporcie powinno byc czysto!

Nie instaluj forum z żadnego skryptu typu CPanel itp, tylko normalnie wrzuc pliki na ftp i stamtąd, czyli ręcznie!

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 18:35:45
Ha!! coś się udalo (http://drlucy.cal.pl)!!!!

Mam smf, tp i teraz muszę zaimportować bazę :D


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 19:50:40
Zaimportowałam bazę, ale... pojawiło się robactwo:(

SMF i TP instalowałam w utf8. Po eksporcie przekonwertowałam bazę na utf8 i mimo to mam robactwo >:(
Co mogę z tym zrobić??

Aha i w panelu admina tam gdzie powinnam mieć zarządzanie artykułami i blokami TP mam puste miejsce :(


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 20:42:42
hmm :)

po pierwsze - Super!  :D

po drugie - to możesz mi powiedziec, co Cie podkusiło? po co Ci utf-8, z którym na polskich hostingach są problemy?

Musisz wejść do bazy zaznaczyc wszystkie tabelki i na górze po prawej bedzie zakładka "operacje"

(http://ricoroco.com/smf/smfimg/bazy/operacje.jpg)

I tam pod koniec z listy rozwijanej wybierz kodowanie w utf-8

(http://ricoroco.com/smf/smfimg/bazy/wykonaj.jpg)

akurat tu na obrazku jest Latin2, ale Ty wybierz swoje kodowanie i kliknij "wykonaj"

Wtedy w całej bazie powinno być utf-8

Tak w ogóle to co było ustawione podczas importu? utf-8?

Kiedy importujemy bazę, to nalezy wybrac najpierw "Binary", wtedy nie będzie narzutki z PMA przynajmniej teoretycznie..

(http://ricoroco.com/smf/smfimg/bazy/binary.jpg)

Po co Ci ta konwersja i kłopoty? masz zamiar prowadzić to forum dla gosci z USA? naprawdę w naszych warunkach i kiedy jestesmy na hostingu w PL, to nie ma lepszego kodowania niz iso

Musisz wgrywac baze wybierając różne typy kodowania podczas importu aż zaskoczy..

To był ślepy zaułek, tak sądzę, ale może miałas jakieś ważkie powody?

Napisz co tam było itp.. rzuc trochę info bedzie wiecej światła..



Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 01.10.2008 20:57:21
Nie miałam żadnych powodów :)

Nic się nie stało, jutro to zaorzę i zainstaluję jeszcze raz :tak: Nie zajęło mi to tak dużo czasu... chyba, ze mogę to jakoś odkręcić?


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 01.10.2008 21:04:34
Po prostu wgraj swoją baze sprzed konwersji i wybierz podczas importu "Binary"

W ogóle to zaznacz wszystkie tabelki, i je wszystkie usuń, poczym w operacjach zaznacz, żeby była cała baza, to nic ze pusta, w kodowaniu Latin2_general_ci -> wykonaj tak jak na obrazkach i wgrywaj tyle razy bazę aż bedzie poprawnie i bez krzaków, jeśli tak, to dopiero wtedy zabawiaj się w poprawianie ścieżek.
Kiedy skończysz, to w PMA zaznacz te wszystkie tabele i wybierz z listy "optymalizuj wybrane.."

Zawsze po wgraniu bazy trzeba zrobic optymalizację, coby wsio zatrybiło..

Nie musisz nic instalować a wręcz przeciwnie, jest bardzo dobrze, tylko trzeba podpiac bazę.

Pozdrawiam :)
roco


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 02.10.2008 08:36:34
Próbowałam kilka razy wgrać tę bazę i za każdym razem mam robactwo :(

Ciekawy objaw... nie da się zmienić w treści znaków na poprawne... Wpisuję literkę z polskim ogonkiem, niby jest, ale po "zapisz" pojawia się znów krzak...

Panel Admina poprawnie wyświetla polskie znaki. Menu od forum też, natomiast reszta się kaszani :krzyk:
Mówisz, że powinnam ten import wykonać wielokrotnie???


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 02.10.2008 18:36:27
Zajrzałam dziś do pliku Settings.php i co tam znalazłam???

Code: [select]
$db_character_set = 'utf8';


I to był właśnie winowajca od tych krzaczorów :tak: a zanim na to wpadłam przekopiowałam całą instalkę :krzyk:
Tym sposobem chyba mam już to zrobione, teraz tylko przepiąć domenę i będzie grało!!!


PS. Wcale nie jest tak różowo... wszystko jest ok. tylko posty są w krzakach :( ech...


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 03.10.2008 10:27:39
Ech... siedziałam do późna w nocy, zlikwidowałam (ręcznie) wszystkie krzaki, coś namotałam na nowym serwerze i strona się nie otwiera, dziś poprosiłam o przekierowanie domeny na mój serwer i zaraz potem zmieniłam adresy w PA na docelową domenę teraz czekam aż mi przekopiują mi pliki do właściwego katalogu (mogłabym to zrobić po południu samodzielnie, ale wykorzystałam swój urok osobisty i provider obiecał to zrobić za mnie ;)) i rozpropagują się dns-y...  mam nadzieję, ze będzie OK. Uff... wreszcie będę miała to za sobą!!!


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: Sandra 03.10.2008 13:43:44
Dzięki Roco! Wygląda na to, ze zakończył się proces migracji na serwer macierzysty i chyba przez pół roku nie zajrzę do PA :D  :yahoo:
Bez Twojej pomocy pewnie bym sobie nie poradziła!

Jeszcze raz sereczne DZIĘKI!! :drinks:


Tytuł: Odp: Problem po przeprowadzce.
Wiadomość wysłana przez: roco 05.10.2008 16:14:47
Sandra!

Najmocniej sorry sorry, musiałem pojechac do klienta ponad 400Km do kotliny Kłodzkiej, wyjechałem 2 dni temu w środku nocy.. nie mogłem Ci pomóc, wybacz..

Cieszę się, ze sobie poradziłaś, jak widac jesteś mądrą dziewczyną :)

O kodowaniu można by napisac książkę.., ale powinniśmy o tym gadać zawsze kiedy jest okazja..

Pozdrawiam :)
roco