Witam

Wiesz co najdłużej żyje? - prowizorka hehe
To taki zaułek SMF, nie dokończony rozdział.. coś, co powinno być rozwiązane parę lat temu.
Jak pamiętam kiedyś, jakieś 2, może 3 lata temu dorobiłem komuś, jako część komercyjnego projektu, okienko do zafajkowania w zezwoleniach.
Można było dać zezwolenie grupom, do widzialności tego buttona, ale to był projekt komercyjny, gdzie btw dołączyłem forum na silniku SMF i dorobiłem parę dingsów. Już dawno o tym zapomniałem. pamiętam tylko, że musiałem po za stylem również pozmieniać w kilku plikach z silnika.
SMF w dowolnej wersji nie posiada możliwości wyłączenia tego buttona. Owszem chyba widziałem takiego moda .. Print Permissions czy podobnie, może to było Print Page Permissions, musisz poszukać, i nie wiem przypadkiem, czy nie chodziło o wersję 2.0
Nie interesowało mnie to, więc pamiętam to tylko pobieżnie.
Ja to załatwiam w jedną minute łącznie z podmianą pliku na serverze.
Wyłączasz jedną linię kodu w pliku Display.template.php i buttona nie ma!
Pokażę to na stylu default z oryginalnej paczki instalacynej SMF 1.1.11
Edytujemy plik:
Display.template.php i dokładnie w linii 172 masz tabilę z tym buttonem i trzeba zakomentować na początku tę linię dwoma --> //
Pokażę więcej kodu, a później kod z zakomentowanym wpisem buttona print
Tak jest w oryginalnym pliku:
// Build the normal button array. $normal_buttons = array( 'reply' => array('test' => 'can_reply', 'text' => 146, 'image' => 'reply.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=post;topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';num_replies=' . $context['num_replies']), 'notify' => array('test' => 'can_mark_notify', 'text' => 125, 'image' => 'notify.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'onclick="return confirm(\'' . ($context['is_marked_notify'] ?
$txt['notification_disable_topic'] : $txt['notification_enable_topic']) . '\');"', 'url' => $scripturl . '?action=notify;sa=' . ($context['is_marked_notify'] ?
'off' : 'on') . ';topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';sesc=' . $context['session_id']), 'custom' => array(), 'send' => array('test' => 'can_send_topic', 'text' => 707, 'image' => 'sendtopic.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=sendtopic;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'), 'print' => array('text' => 465, 'image' => 'print.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'target="_blank"', 'url' => $scripturl . '?action=printpage;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'), ); // Special case for the custom one. // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.031s | speed:38.28 KB/s
Teraz zakomentuję buttona print:
// Build the normal button array. $normal_buttons = array( 'reply' => array('test' => 'can_reply', 'text' => 146, 'image' => 'reply.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=post;topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';num_replies=' . $context['num_replies']), 'notify' => array('test' => 'can_mark_notify', 'text' => 125, 'image' => 'notify.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'onclick="return confirm(\'' . ($context['is_marked_notify'] ?
$txt['notification_disable_topic'] : $txt['notification_enable_topic']) . '\');"', 'url' => $scripturl . '?action=notify;sa=' . ($context['is_marked_notify'] ?
'off' : 'on') . ';topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';sesc=' . $context['session_id']), 'custom' => array(), 'send' => array('test' => 'can_send_topic', 'text' => 707, 'image' => 'sendtopic.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=sendtopic;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'), // 'print' => array('text' => 465, 'image' => 'print.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'target="_blank"', 'url' => $scripturl . '?action=printpage;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'), ); // Special case for the custom one. // Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.030s | speed:39.90 KB/s
Widać tę zakomentowaną linię w kolorze bladoniebieskim..
To samo można w taki sposób jak podałem wyżej, wykonać we wszystkich stylach, które posiadają własny plik Display.template.php
Tomeh, do it! - its realy easy

Pozdrawiam

roco