Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Jak wyłączyć klawisz drukuj stronę w SMF?  [Przeczytany 3254 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1725#msg1725  
Witam czy bez grzebania w kodach da się wyłączyć przycisk drukowania stron w SMF. Jest on w tematach (topic) każdym, źle on wpływa na indexacje strony i problem DC więc chciałbym wyłączyć ten klawisz całkowicie. Prozę o pomoc.


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1726#msg1726 Post #1 
Witam

Wiesz co najdłużej żyje? - prowizorka hehe

To taki zaułek SMF, nie dokończony rozdział.. coś, co powinno być rozwiązane parę lat temu.
Jak pamiętam kiedyś, jakieś 2, może 3 lata temu dorobiłem komuś, jako część komercyjnego projektu, okienko do zafajkowania w zezwoleniach.
Można było dać zezwolenie grupom, do widzialności tego buttona, ale to był projekt komercyjny, gdzie btw dołączyłem forum na silniku SMF i dorobiłem parę dingsów. Już dawno o tym zapomniałem. pamiętam tylko, że musiałem po za stylem również pozmieniać w kilku plikach z silnika.

SMF w dowolnej wersji nie posiada możliwości wyłączenia tego buttona. Owszem chyba widziałem takiego moda .. Print Permissions czy podobnie, może to było Print Page Permissions, musisz poszukać, i nie wiem przypadkiem, czy nie chodziło o wersję 2.0
Nie interesowało mnie to, więc pamiętam to tylko pobieżnie.

Ja to załatwiam w jedną minute łącznie z podmianą pliku na serverze.

Wyłączasz jedną linię kodu w pliku Display.template.php i buttona nie ma!

Pokażę to na stylu default z oryginalnej paczki instalacynej SMF 1.1.11

Edytujemy plik: Display.template.php i dokładnie w linii 172 masz tabilę z tym buttonem i trzeba zakomentować na początku tę linię dwoma --> //

Pokażę więcej kodu, a później kod z zakomentowanym wpisem buttona print

Tak jest w oryginalnym pliku:

GeSHi -› Code: [select]
    // Build the normal button array.
    $normal_buttons = array(
        'reply' => array('test' => 'can_reply', 'text' => 146, 'image' => 'reply.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=post;topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';num_replies=' . $context['num_replies']),
        'notify' => array('test' => 'can_mark_notify', 'text' => 125, 'image' => 'notify.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'onclick="return confirm(\'' . ($context['is_marked_notify'] ? $txt['notification_disable_topic'] : $txt['notification_enable_topic']) . '\');"', 'url' => $scripturl . '?action=notify;sa=' . ($context['is_marked_notify'] ? 'off' : 'on') . ';topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';sesc=' . $context['session_id']),
        'custom' => array(),
        'send' => array('test' => 'can_send_topic', 'text' => 707, 'image' => 'sendtopic.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=sendtopic;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'),
        'print' => array('text' => 465, 'image' => 'print.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'target="_blank"', 'url' => $scripturl . '?action=printpage;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'),
    );

    // Special case for the custom one.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.038s | speed:31.22 KB/s



Teraz zakomentuję buttona print:

GeSHi -› Code: [select]
    // Build the normal button array.
    $normal_buttons = array(
        'reply' => array('test' => 'can_reply', 'text' => 146, 'image' => 'reply.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=post;topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';num_replies=' . $context['num_replies']),
        'notify' => array('test' => 'can_mark_notify', 'text' => 125, 'image' => 'notify.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'onclick="return confirm(\'' . ($context['is_marked_notify'] ? $txt['notification_disable_topic'] : $txt['notification_enable_topic']) . '\');"', 'url' => $scripturl . '?action=notify;sa=' . ($context['is_marked_notify'] ? 'off' : 'on') . ';topic=' . $context['current_topic'] . '.' . $context['start'] . ';sesc=' . $context['session_id']),
        'custom' => array(),
        'send' => array('test' => 'can_send_topic', 'text' => 707, 'image' => 'sendtopic.gif', 'lang' => true, 'url' => $scripturl . '?action=sendtopic;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'),
    //  'print' => array('text' => 465, 'image' => 'print.gif', 'lang' => true, 'custom' => 'target="_blank"', 'url' => $scripturl . '?action=printpage;topic=' . $context['current_topic'] . '.0'),
    );

    // Special case for the custom one.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.041s | speed:29.08 KB/s




Widać tę zakomentowaną linię w kolorze bladoniebieskim..

To samo można w taki sposób jak podałem wyżej, wykonać we wszystkich stylach, które posiadają własny plik Display.template.php

Tomeh, do it! - its realy easy

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1730#msg1730 Post #2 
No tak ale czy jak jest brak klawisz czy także jest brak tego linku - co ludzi nie widzą to wyszukiwarki dojrzą i czy to także pajączki nie znajdą już linków do tego Print?


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1732#msg1732 Post #3 
To jest tablica (Array) w której jest wszystko, link, nazwa, opis, nazwa pliku graficznego itp.
Wyłącz linię i podejrzyj źródło

Może zanim zadasz kolejne pytanie, to sprawdź to co proponuję, ok? maby use your head?

Tomeh, odpowiedziałem na Twoje pytanie, pamiętasz je jeszcze? czy raczej posądzasz mnie o to, że nie zajarzyłem?

Po wyłączeniu tej linii, następuje kompletna deaktywacja buttona.

--> Nie ma Buttona? = > brak tekstu, brak grafiki i brak linka!

Pozdrawiam
roco

// Edit
- Tomeh and inni. Zauważyłem już nie raz że w kodzie są dodawane backslashe nie zawsze, ale sądzę, że to AVEA znowu się wtrąca..
Proszę niczego nie kopiować na ślepo, trzeba porównać zawsze z tym co mamy w oryginale!



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1734#msg1734 Post #4 
Dzieki po raz kolejny za pomoc. Działa. Choć link istnieje printa - bo nie wyświetla że nie ma takiej trony jak odświeżana drukowaniu. Ale może przeglądarki tego nie znajdą. Czas pokarze. Dzieki jeszcze raz.


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1735#msg1735 Post #5 
Tomku, o czym mówisz? aż ze zdziwienia to zrobiłem na localhoście, postawiłem przed 'print' 2 backslashe --> // 'print' i link kompletnie znikł, w podglądzie strony również go nie ma!

Może dokonałeś edycji na innym pliku? Jeli styl nie ma tego pliku, to trzeba edytować w stylu default, a najlepiej jesli masz Display.template.php w stylu, którego używasz, to jeszcze zrób to samo w stylu default.

Jakiś hocus-pocus tu widzę.., może zostało Ci w cache przeglądarki?
To jest tak, jakbyś pstryknął wyłącznikiem od światła i zgasło światło, prąd nie dopływa do włókna żarówki, nie ma innych opcji.

Jeśli jest tak jak mówisz, co coś jest nie tak.., albo coś robisz nie tak..

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1738#msg1738 Post #6 
Przyciska zniknął ale może i zostało w przeglądarce to z stroną print.

Gdy to zrobiłem tematy około 50 z działu niewidocznego czyli kosza przeniosły się same do działu tego jaki pojawia się pierwszy na forum przy instalacji. Czyli tego od samej góry 1. Bardzo dziwna rzecz przecież ten kod nie ma z tym nic wspólnego a tak się stało. To na skórce Default bo robiłem bo ten plik odpowiada za to.

Bardzo dziwne to i nielogiczne takie.


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1743#msg1743 Post #7 
O Holly Molly  krzyk

Coś źle zrobiłeś.. bo to co piszesz jest nie możliwe, chyba, że jest to w konflikcie z jakimiś modami.
Oczywiście nie modyfikowałeś plików bezpośrednio na serverze, co?

To tak wygląda, jakbyś usunął dział kosz, sprawdź czy masz taki dział i czy jest zafajkowane przenoszenie do kosza ze wskazaniem na kosz.

To zupełnie inne pliki. jakieś duchy może?
Zobacz cały dings polega tylko i wyłącznie na wyłączeniu jednej linijki kodu w jednym pliku stylu, nic mniej nic więcej.
Z tego powodu nie może się nic więcej wydarzyć, po za tym że znika przycisk print wraz z linkiem.

Może jesteś nie uważny, może wykonujesz wiele rzeczy na raz, nie sprawdzając po drodze rezultatów?
To jest niemożliwe, żeby samo Ci się tak porobiło. Chyba, że jesteś z Nazaretu?

Przemyśl to, bo coś widzę, że że na Twojej komunikacji werbalnej siedzą jakieś muchy hehe i przez to nie idzie się porozumieć.

Jak masz wątpliwość, czy właściwie to wykonałeś to zapakuj do zipa i wrzuć jako załącznik ten plik, to go sprawdzę.

Pozdrawiam
roco

PS. Tomeh, jak będziesz nie uważny, to lepiej, żebyś nie brał się za kod, bo pagibniesz i nawet nie będziesz wiedział kiedy..



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
***
Offline
06.03.2013 10:36:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
 
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1745#msg1745 Post #8 
Roko aż taki amator nie jestem. To prosta operacja a nawet bardzo prosta. Coś tam może i zaszkodziła ta zmiana w konflikcie z jakaś wtyczką. Pisałem wyżej że to niemożliwe bo kod nie ma nic do tego. Ale coś się sypało Może być błąd bazy czy coś. Kiedyś w tym dziale były te pliki co teraz się pojawiły a może coś innego. Nie wiem szczerze.

Forum jest złoże z wielu kodów, podejrzewam że jednak coś tam pozostało w pamięci czy w czymś i dlatego się tak strzeliło.

Najważniejsze jest że wiem jak to zrobić. Potem protestuje to jeszcze czy będą ponownie z tym problemy. Operacja jest bajecznie prosta więc nie ma mowy o pomyłce z mojej strony.

Ok to tyle. Dzieki za pomoc, jak coś będę wiedział to napisze. Jak nic się nie stanie to jest ok.


IP IP Zapisane
Administrator
*****
Imagination is more Important than Knowledge
Offline
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
  WWW
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.msg1746#msg1746 Post #9 
Tomku, ja myślę, że nawet jak nie znasz php, to sobie całkiem dobrze radzisz, czasem tylko robisz niemądre rzeczy, ale ogólnie spoko.
Pamiętaj, że trening czyni mistrza! Jeśli znajdujesz na to czas, to tylko Cię rozwinie.
Pamiętam jak zabawiałem się instalkami nienadzorowanymi.. i doszedłem do konkluzji, że jak nie spieprzysz tak z parę razy to się nie nauczysz hehe

Przejrzyj logi i pliki, zastanów się czy możesz mieć modyfikację, która może mieć cokolwiek wspólnego.
Zawsze może byc tak, że akurat coś grzebią na twoim hostingu, i np. przywracali pliki z przed paru minut,
a to było akurat po dokonaniu przez Ciebie zmian. Już mnie raz cos takiego spotkało, tyle, że chodziło o kilkaset plików..
Po za tym, myśl wyłącznie pozytywnie, ok?

Pozdrawiam
roco



Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 1 Gość, 0 Użytkowników
 
Skocz do:  

Podobne Tematy
  Temat Zaczęty przez Odpowiedzi Wyświetleń Ostatnia wiadomość
normal_post RSS Zgłoszenia stron WWW do wyświetlania Kanałów RSS roco 0 3594 Ostatnia wiadomość 27.08.2008 18:04:32
Autor roco
* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.0]Jak wyłączyć klawisz drukuj stronę w SMF?[/url]
In a site/blog
[xHTML]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=682.0" target="_blank">Jak wyłączyć klawisz drukuj stronę w SMF?</a>
Geo Visitors Map