Witaj Cieplutki!

Co? Ci? podkusi?o co?
W PA masz przecie? przyjazne linki i pytajnik [?] obok, je?li klikniesz na ten pytajnik, to otrzymasz info "co to jest" + info np. na Twoim serverze ta funkcja nie b?dzie dzi?a?" lub ?e b?dzie.
?eby instalowac te wszystki gówienka, typu Pretty URL, czy SEO4smf itp, bo jest ich kilka, to trzeba najpierw sprawdzi?, czy dzia?a ModRewrite, czy oprogramowanie naszego servera to Apache, co akurat wida? w PA i 2 pozycja w menu: "O SMF..."
Tam wy?wietl? si? na górze informacje o serverze, na kórym jest forum, - server, MySQL biblioteka GD itp..
Czasami jest tak, ?e Apache jest do??czane dynamicznie, tak jak tutaj.. ModRewrite dzia?a, czyli to niby Apache ale w pliku Load musia?em wy??czy? sprawdzajk? i narzuci?, ?e to na stewk? jest Apache.. a mam ?e to WiesePanel.. i przy php4 mam przyjazne linki, a kiedy w pliku .htaccess w??cz? ?e to php5, to mam w ko?cy porz?dnie dzia?aj?ce forum, ale nie idzie w??czy? przyjaznych linków..
S? inne metody na pozycje w wyszukiwarkach..
Powiniene? wiedzie? co jest u Ciebie, doczyta? si? czy podczas instalki i pó?niej musz? by? w??czone przyjazne linki, czy nie, a nade wszystko powinna by? informacja, ?e to na stewk? jest Apache inaczej lipa, ?e hey..
Dora?nie to wyedytuj plik .htaccess i wy??cz linie od ModRewrite, stawiaj?c z przodu kratk? - #
czyli :
# RewriteEngine on
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Apache configuration] | load:0.002s | speed:7.38 KB/s
Muszisz poustala? co masz i co masz pow??czane.. powodem Twojego problemu mog? by? równie? ustawienia Twojego servera, czyli tego co masz od hostingu.
Dla lepszego indexowania, przez roboty, powiedzmy inne ni? googiel, bo googiel i tak widzi te znaki zapytania itp.. no problem.., w??cza si? przyjazne linki, zadzia?aj? one tylko na severach Apache, a serverów jest sporo typów, je?li wiemy, ?e mamy na stówk? Apache, ale np. jest do??czany dynamicznie to narzucamy w wpliku info, ?e to Apache i mimo info, ?e "na tym serverza, funkcja nie b?dzie dzia?a?", to postawimy fajk? przy tej funkcji i b?dziemy mieli przyjazne linki..
Te wszytkie mody typu PrettyURL itp.. robi? totaln? rze?b? w kodzie, tylko po to, ?eby przepu?ci? wszystkie ?cie?ki smf - przez siebie.., jak dla mnie to troch? oszustwo i wymuszenie zaufania.., a przecie? smf ma w?asne ?cie?ki idzia?a to perfekcyjnie, np. na smf.pl s? tylko w??czone przyjazne linki, ?adnych kombinerek, a PR maj? conajmniej 5.. pomy?l o tym..
Owszem mo?na, cho? nie wsz?dzie to zadzia?a, zastosowac prettyURL, wtedy nawet nie b?dzie na ko?cu ***.html i w ogóle nic, tylko nazwa..
ja sobie odpu?ci?em po sporych nerwach u klienta.. Poczytaj troch? o tym, ten mod ma w?asne forum itp, jest gigaw?tek na smf.org o tym modzie i problemach, zobacz tam jakie ludzie stosuj? tipsy, ?eby uratowa? swoje forum..
Ja odpu?ci?em temat, poniewa? nie dzia?a to dobrze kiedy z???czam php5..
Co mog? jeszcze doradzi?? Podejrzyj instalk?, i zobacz czy s? wszystkie pliki, czy nie ma info o chmodach, czy w plikach, które mia?y by? zmodyfokowane, te modyfikacje nast?pi?y.. i czy mod jest kompatybilny z Twoim servem..
Cieplutki, sorry nie zaglada?em tu wczoraj ..mam ma?y remoncik kuchenny i troche ?wicze? fizycznych, ale b?d? tu zagl?da?, wi?c si? odezwij.
Narka

r.