Strony: [1] 2   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Pretty URLs  [Przeczytany 39283 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Full Member
14.12.2019 23:26:16
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [13.12.2008 21:23:00] Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg198#msg198  
Pomocy zainstalowa?em i spierdoli?em forum dzia?a tylko strona g?ówna forum nie mog? nigdzie wej?? zadna z akcji nie dzia?a HELP !!!!

w za??czniku moje .htaccess i back

roco szybka pomoc

Attention! Testing modifications - Steam Profile

: : Attachment : :
Attachment access.rar   -› 1.99 KB - pobrany 1381 razy

IP IP Zapisane

W?adczy, choleryczny, wybuchowy, radykalny we wszystkim, z
rozpustnym wyobra?eniem upodoba? które nigdy nie by?y widziane,
ateistyczny pod wzgl?dem fanatyzmu, tutaj masz mnie w pigu?ce
i zabij mnie znowu albo we? mnie takim jaki jestem,
bo Ja si? nie zmieni?.
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [14.12.2008 16:14:19] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg199#msg199 Post #1 
Witaj Cieplutki! U?miech

Co? Ci? podkusi?o co?
W PA masz przecie? przyjazne linki i pytajnik [?] obok, je?li klikniesz na ten pytajnik, to otrzymasz info "co to jest" + info np. na Twoim serverze ta funkcja nie b?dzie dzi?a?" lub ?e b?dzie.
?eby instalowac te wszystki gówienka, typu Pretty URL, czy SEO4smf itp, bo jest ich kilka, to trzeba najpierw sprawdzi?, czy dzia?a ModRewrite, czy oprogramowanie naszego servera to Apache, co akurat wida? w PA i 2 pozycja w menu: "O SMF..."
Tam wy?wietl? si? na górze informacje o serverze, na kórym jest forum, - server, MySQL biblioteka GD itp..
Czasami jest tak, ?e Apache jest do??czane dynamicznie, tak jak tutaj.. ModRewrite dzia?a, czyli to niby Apache ale w pliku Load musia?em wy??czy? sprawdzajk? i narzuci?, ?e to na stewk? jest Apache.. a mam ?e to WiesePanel.. i przy php4 mam przyjazne linki, a kiedy w pliku .htaccess w??cz? ?e to php5, to mam w ko?cy porz?dnie dzia?aj?ce forum, ale nie idzie w??czy? przyjaznych linków..

S? inne metody na pozycje w wyszukiwarkach..

Powiniene? wiedzie? co jest u Ciebie, doczyta? si? czy podczas instalki i pó?niej musz? by? w??czone przyjazne linki, czy nie, a nade wszystko powinna by? informacja, ?e to na stewk? jest Apache inaczej lipa, ?e hey..

Dora?nie to wyedytuj plik .htaccess i wy??cz linie od ModRewrite, stawiaj?c z przodu kratk? - #
czyli :

GeSHi -› Code: [select]
# RewriteEngine on
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=Apache configuration] | load:0.002s | speed:7.38 KB/s

Muszisz poustala? co masz i co masz pow??czane.. powodem Twojego problemu mog? by? równie? ustawienia Twojego servera, czyli tego co masz od hostingu.

Dla lepszego indexowania, przez roboty, powiedzmy inne ni? googiel, bo googiel i tak widzi te znaki zapytania itp.. no problem.., w??cza si? przyjazne linki, zadzia?aj? one tylko na severach Apache, a serverów jest sporo typów, je?li wiemy, ?e mamy na stówk? Apache, ale np. jest do??czany dynamicznie to narzucamy w wpliku info, ?e to Apache i mimo info, ?e "na tym serverza, funkcja nie b?dzie dzia?a?", to postawimy fajk? przy tej funkcji i b?dziemy mieli przyjazne linki..

Te wszytkie mody typu PrettyURL itp.. robi? totaln? rze?b? w kodzie, tylko po to, ?eby przepu?ci? wszystkie ?cie?ki smf - przez siebie.., jak dla mnie to troch? oszustwo i wymuszenie zaufania.., a przecie? smf ma w?asne ?cie?ki idzia?a to perfekcyjnie, np. na smf.pl s? tylko w??czone przyjazne linki, ?adnych kombinerek, a PR maj? conajmniej 5.. pomy?l o tym..

Owszem mo?na, cho? nie wsz?dzie to zadzia?a, zastosowac prettyURL, wtedy nawet nie b?dzie na ko?cu ***.html i w ogóle nic, tylko nazwa..
ja sobie odpu?ci?em po sporych nerwach u klienta.. Poczytaj troch? o tym, ten mod ma w?asne forum itp, jest gigaw?tek na smf.org o tym modzie i problemach, zobacz tam jakie ludzie stosuj? tipsy, ?eby uratowa? swoje forum..

Ja odpu?ci?em temat, poniewa? nie dzia?a to dobrze kiedy z???czam php5..

Co mog? jeszcze doradzi?? Podejrzyj instalk?, i zobacz czy s? wszystkie pliki, czy nie ma info o chmodach, czy w plikach, które mia?y by? zmodyfokowane, te modyfikacje nast?pi?y.. i czy mod jest kompatybilny z Twoim servem..

Cieplutki, sorry nie zaglada?em tu wczoraj ..mam ma?y remoncik kuchenny i troche ?wicze? fizycznych, ale b?d? tu zagl?da?, wi?c si? odezwij.

Narka U?miech
r.

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [14.12.2008 16:32:59] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg200#msg200 Post #2 
sprawdzi?em
Code: [select]
Zmienia troszk? format adresów URL tak, aby by?y one lepiej indeksowane przez wyszukiwarki. B?d? one wygl?da? mniej wi?cej tak: index.php/topic,1.html.

Ta funkcja nie b?dzie dzia?a? na Twoim serwerze.

Zamknij okno

przywróci?em .htacces i powróci?em do tego co by?o w source/load.php i ju? nie b?d? kombinowa?

pozdrawiam

IP IP Zapisane

bo Ja si? nie zmieni?.
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [14.12.2008 18:09:10] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg201#msg201 Post #3 
Tzn. co przywróci?e??

Bo jest taki myk, ?e jak server nie daje info ?e jest Apache, a apache dzia?a i wiemy o tym, to w pliku Load.php oko?o linii 1390, masz sprawdzajk? czy jest to Apache - zobacz:

// This determines the server... not used in many places, except for login fixing.
    $context['server'] = array(
        'is_iis' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 'Microsoft-IIS') !== false,
        'is_apache' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 'Apache') !== false,
        'is_cgi' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos(php_sapi_name(), 'cgi') !== false,
        'is_windows' => stristr(PHP_OS, 'WIN') !== false,
        'iso_case_folding' => ord(strtolower(chr(138))) === 154,
        'complex_preg_chars' => @version_compare(PHP_VERSION, '4.3.3') != -1,
    );
    // A bug in some versions of IIS under CGI (older ones) makes cookie setting not work with Location: headers.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.015s | speed:56.54 KB/s

To wtedy stosowa?o si? taki myk, ?e dawa?e? tu info o tym, ?e napewno to Apache.., czyle zakomentowanie 2 lini i dopisanie dwóch innych.
Zobacz;

// This determines the server... not used in many places, except for login fixing.
    $context['server'] = array(
        'is_iis' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 'Microsoft-IIS') !== false,
        //'is_apache' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 'Apache') !== false,
        //'is_cgi' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos(php_sapi_name(), 'cgi') !== false,
        'is_apache' => true,
        'is_cgi' => false,
        'is_windows' => stristr(PHP_OS, 'WIN') !== false,
        'iso_case_folding' => ord(strtolower(chr(138))) === 154,
        'complex_preg_chars' => @version_compare(PHP_VERSION, '4.3.3') != -1,
    );
    // A bug in some versions of IIS under CGI (older ones) makes cookie setting not work with Location: headers.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.014s | speed:63.77 KB/s

Wtedy, mimo, ?e "..ta funkcja nie b?dzie dzia?a? na Twoim serwerze", to b?dzie.. np. u mnie na ricoroco.com/forum, te? tak mam czyli jak Ty, ale wiem od hostingu, ?e oprogramowanie jest na apache, wi?c zastosowa?em sztuczke i skutkiem tego mam np. takie linki:
http://ricoroco.com/forum/index.php/topic,237.0.html

To ju? jest przyjazny i ?atwo indexowalny link. Wi?c nie bardzo wiem, co przywraca?e?, czy taki myk?

Mo?e gdyb? tak zrobi?, to by posz?o?, wa?ne co masz w PA w linku "O SMF...", bo tam info o servewrze..

W ka?dym razie te mody wymagaja servera Apache i st?d problemy..

Pozdrwaiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [14.12.2008 21:05:47] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg202#msg202 Post #4 
roco zastosowa?em w?a?nie t? metod? zmieni?em te 2 linijki
                'is_apache' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 'Apache') !== false,
                'is_cgi' => isset($_SERVER['SERVER_SOFTWARE']) && strpos(php_sapi_name(), 'cgi') !== false,

na

'is_apache' => true,
                'is_cgi' => false,

i dupa nie dzia?a?o gdzie nie chcia?em wej?? to error takiej strony nie ma

//edit w za??czniku moje php info
mo?e nasz jaki? pomys?

: : Attachment : :
Attachment PHP Info.txt   -› 20.33 KB - pobrany 1821 razy

IP IP Zapisane

bo Ja si? nie zmieni?.
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [15.12.2008 00:16:25] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg203#msg203 Post #5 
No ok, ale czy kiedy to zrobi?e?, to usun??e? na chwilk? plik .htaccess, ?eby zobaczy?, czy masz przyjazne linki?

PHP info nie za wiele nam da.. potrzebne info o tym jaki to server, ale skoro wywali?o po tym .htaccess to znaczy ?a zadzia?a?, lub przynajmniej próbowa?, modrewrite, a dzia?a on tylko na Apache... A je?li tak, to znaczy, ?e wpisy w pliku .htaccess od prettyUrl ?a nieprawid?owe dla Twojego servera.. Mo?esz mie? jak ja oprogramowanie Apache, do??czane dynamicznie i na ?adanie.. Mod rewrite dziala, ale wpisy które powoduj? gdzie indziej, przepisanie linków, u mnie powoduj? nbiemoc wej?cia gdziekolwiek poza g?. indexem, z drugiej strony dzieje si? tak tylko dla wersji 5 php, a na 4 dzia?a ok..
Je?li nie masz dok?adnie info, ?e jest to Apache to mo?esz mie? problem z dowolnym modem, który stosuje ModRewrita z Apache..
Samo oprogramowanie SMF robi przyjazne linki, tj plik QueryString.php, sprawdza, poprzez plik Load.php, czy napewno to Apache i je?li tak i jednocze?nie zafajkowana funkcja, to linki zostan? przepisane..
Owszem, s? takie wynalazki jak prettyUrl i inne, ale jak dla mnie to fanaberia.. Wiadomo, ?e samo si? nie zrobi i trzeba si? troszk? postara?, np o linki do naszej stronki umieszczone na stronkach z wysokim PR, wtedy linki mog? by? nawet po chi?sku, a i tak b?dziesz "widzialny" w necie i wyszukiwarkach.. zreszt? to niemal to samo..

Je?li zrobisz ten myk, czyli plik QueryString dostanie info z pliku Load, ?e skrypt jest na serwerze Apache, to sam i bez ?aski przepisze wszystkie potrzebne linki.. S? plusy i minusy takich modów.. Mo?e kiedy? smf nie b?dzie mia? z tym problemu i nie potrzeba b?dzie ?adnych modów.. i jak narazie, sprawnie to dzia?a na serwach typu Apache, w?a?ciwie, kiedy jeste? w PA i klikniesz ten pytajnik i odtrzymasz info: "na twoim serwerza ta funkcja nie zadzia?a.. blabla" to nie mozna instalowac takich modów..,
Ew. szereg testów kompatybilno?ci i dobry coder z dobra znajomo?ci? sk?adni ModRewrite i konstrukcji olinkowania smf..?

Spróbuj pokr?ci? si? przy tych modach, odnajd? topiki na ten temat na smf.org i poczytaj.. ludzie dopisuj? swoje formu?ki w zale?no?ci od servera.. warto by by?o poczyta?, poniewa? mo?emy zyska? ciekaw? i trudnodost?pn? wiedz?.. pomocn? w pozycjonowaniu i nie tylko.

Pozdrawiam U?miech
roco

PS. ja bym go odinstalowa?, o ile si? da..

IP IP Zapisane
Customer
*
22.01.2010 16:32:01
 Poland
Poland

DATA: [25.06.2009 21:40:39] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg785#msg785 Post #6 
Zrobilem tak jak pisa?e? z t? zamian? kodu, ale moje linki wygl?daj? tak: /index.php/board,10.0.html a nie tak: /index.php/topic,10.0.html ?

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [25.06.2009 23:21:34] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg788#msg788 Post #7 
Elo Siler, U?miech

Ch?tnie Ci pomog?, ale nie rozumiem tego co napisa?e?..

Chodzi o to, ?e "pi?kne linki" to takie które nie maj? ró?nych duperschwanzów w linku typu pytajnik itp

Je?li masz server Apache, a nie dynamicznie do??czane oprogramowanie Apache, po powinny by? ?adne linki, je?li nie widac tego jako Apache, ale jest do??czane dynamicznie, to mo?na zakombinowa?, czytaj - oszuka? sprawdzajk? w silniku smf, która przetwarza brzydkie linki na ?adne i wtedy s? ?adne.. czyli ?atwiejsze w indexacji prze roboty np. z google....
Tym nie mniej roboty sobie radz? i bez pi?knych linków.. smf dobrze si? pozycjonuje bez dodatkowych zabawek.

Nie wiem o co pyta?e?, ale mo?e o to..? kto wie hehe Pisz dok?adniej, bo wiele mo?liwo?ci ok?

Pozdrawiam U?miech
roco

IP IP Zapisane
Customer
*
 Poland
Poland

DATA: [26.06.2009 08:59:28] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg798#msg798 Post #8 

na

'is_apache' => true,
                'is_cgi' => false,

Zrobi?em tak jak tutaj bo serwer ma chyba Apacha (linuxpl.com) i czasami (przewa?nie po odpalenmi wywala nazwy dzia?ów zamiast /index.php/board,10.0.html mam /index.php/PHPSESSID=aa69cf035f9992a97e7411f191cee978&board=10.0. Dopiero po jakim? czasie wy?wietla si? normalnie czyli tak:/index.php/board,10.0.html.

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [26.06.2009 09:33:08] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg799#msg799 Post #9 
okay..

PHPSESSID= to Twoja indywidualna Sesja, ka?dy ma inn?. Jest to mechanizm do zapami?tywania razem z coocis i jednocze?nie to chroni forum. Sesje s? zapisywane w bazie i np. kiedy logujesz si? i widzisz, ?e niektóre dzia?y s? nieprzeczytane a reszta ju? tak i wynika to z zapisanej sesji...

Jak chcesz mozesz zainstalowa? sobie moda Googlebot & Spiders, który ma funkcj?: "Przekieruj URLe z PHPSESSID", o ile masz wersj? smf 1.1.9

Zanim zacz??e? rze?b? w kodzie, to klikn??e? na pytajnik w PA >>> Opcje forum:

Wy?wietlaj adresy przyjazne wyszukiwarkom (bez znaku "?")
dzia?a tylko na Apache

po klikni?ciu na --> ? czyli pytajnik wyskoczy okienko:

Quote: [select]
Zmienia troszk? format adresów URL tak, aby by?y one lepiej indeksowane przez wyszukiwarki. B?d? one wygl?da? mniej wi?cej tak: index.php/topic,1.html.

Ta funkcja b?dzie dzia?a? na Twoim serwerze.

Zamknij okno

Dopiero, kiedy b?dzie: Ta funkcja NIE b?dzie dzia?a? na Twoim serwerze.

- stosujemy powy?szy kod.., ale jeszcze wcze?niej trzeba sprawdzi? w PA --> O SMF... (2 link od góry), bo tam b?dzie napisane co jest z Twoim serverem..

I ca?y czas chodzi tu o tzw. pi?kne linki, czyli bez: -> ?

Natomiast sesja to co? innego

Mam nadziej?, ?e teraz wida? to ja?niej.

Pozdrawiam U?miech
roco

.

IP IP Zapisane
Customer
*
 Poland
Poland

DATA: [26.06.2009 09:36:41] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg800#msg800 Post #10 
Dzieki za info bo nie mialem o tym pojecia. Pokombinuje chyba jeszcze z tym modem Googlebot & Spiders bo mam wersje 1.1.9.

IP IP Zapisane
Customer
*
 Poland
Poland

DATA: [01.07.2009 21:35:14] Odp: Pretty URLs
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=40.msg830#msg830 Post #11 
Pytanie z zupe?nie innej beczki ....- gdzie si jak i? instaluje modyfikacje mysli?

IP IP Zapisane
Strony: [1] 2   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 10 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: