Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Wielkośc bazy danych  [Przeczytany 3970 razy]
Full Member
14.07.2023 20:33:45
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [13.03.2009 17:52:21] Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg476#msg476  
Cześć, mam forum SMF 1.1.8 i kilkaset tematów na nim, pobieram bazę danych z panela administracyjnego forum. Raz baza pobrana zajmuje powiedzmy 1,4 MB potem przybywa kilka wiadomości na forum zajmuje ona 1,3 MB jak ją pobieram. Jak to się dzieje czy nie oznacza to czegoś złego? Na myśl przychodzi mi kompresja bazy jakaś ale nie znam się na tym kompletnie i stąd moje pytanie być może tendencyjne.

Dzięki za pomoc

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [14.03.2009 02:15:06] Odp: Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg478#msg478 Post #1 
Witam w tym ..przybytku..

Nie to nie jest nic złego. Jak to wyjaśnić? Otóż smf co tydzień defaultowo optymalizuje wszystkie tabele w bazie i to stąd moga być różnice.
Dobrze jest usuwac wszelkie błędy, po ich wcześniejszym przejrzeniu. Dodatkowo w PA  >> Obsługa Forum >> klikamy: "wyczyść nieważne raporty", "Sprawdź i napraw wszystkie błędy" i na koniec: "Optymalizuj wszystkie tabele bazy danych"

te operacje stosowane regularnie np. 2x w tygodniu, mogą poprawić kondycję twojego forum.

Co do wielkości bazy, to się nie sugeruj, wszystko jest ok!

Pozdrawiam
roco

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [17.03.2009 23:52:48] Odp: Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg494#msg494 Post #2 
U mnie ustawione jest aby co 7 dni je optymalizował ale po 1 godzinie baza danych już ma inną wielkość. Powiedzmy że pobieram ją teraz i ma 7 Mb za chwilę dodam z 3 tematy na forum ma 7,03 Mb a dodam jeszcze jeden temat i ma 7,01 mb. Jest to dla mnie dziwne co prawda. Ale nie znam się zupełnie na bazach danych i jak one działają stąd moje wcześniejsze obawy. Myślę jednak także że wszystko jest ok a sama się jakoś ona kompresuje - choć pewny nie jestem.

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [18.03.2009 02:54:38] Odp: Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg495#msg495 Post #3 
Wydaje mi się Tomeh, że niepotrzebnie doszukujesz się jakiś zdziwień w działamiu forum.
Moze się tak dziać, są różne logi, logi błedów, trafień IP itp.. sporo tego, dlatego ja, po przejrzeniu błędów w PA usuwam wszystkie błędy, a przy obsłudze forum dodatkowo, czyszczę "wszystkie nieważne ..logi/wpisy.." i baza jest znacznie lżejsza..

Piszesz w różnych miejscach, o bezpieczeństwie itp.. Zrozum, jesteś jakiś przewrażliwiony.. taki skrypt, (płatny i uważany za jeden z lepszych i rzekomo nie do zdobycia..!) - IPB jest bardziej dziurawy niż skrypt SMF. naprawdę przesadzasz.. coś Ci się wydarzyło np. z innym skryptem i powiedzmy teraz "dmuchasz na zimne"?
Wystarczy, że będziesz z aktualizacjami na bierząco.. Jak jest jakaś dziurka, że powidzmy można wykoać jakiś złośliwy kod, np. jak było przy starej wersji sboxa... to ekipa SMF w ciągu 24-72 godzin najdalej! wytwarza łatkę, tak jak to było z ostatnią v1.1.8 - ktoś zakwestionował bezpieczeństwo, tj. można było podrzucić lipny załącznik.. To w ciągu 36 godzin powstała łata!, ale czy ktoś ucierpiał? Otóż nie! Nic takiego nie było.. jedyne co można by zrobić, żeby było zdrowiej, to zabronić pisania i dodawania załączników - gościom i rejestracja nowych userów po akceptacji admina.. Wierz mi! nic więcej nie potrzebujesz po za skierowaniem myślenia na bardziej pozytywne tory.. Wystarczy że masz kopie bezpieczeństwa, że masz kopię wszystkich plików na dysku, najlepiej na domowym serverku, czyli na localhoście. No i co z tego, ze coś tam się stanie.. to nie IPB, żeby można coś było strzyknać do bazy.. No może hasło admina powinno być trudne, to wszystko i o nic nie potrzeba się martwić tylko spraweić, żeby było dużo topików i userów, okay?
Zainstaluj forum na localhoście i sam spróbuj zrobić coś niezdrowego.. hmm powodzenia.. naprawdę to najbezpieczniejszy skrypt forum jaki istnieje, a ludzie którzy tworzą/piszą ten skrypt po prostu to kochają i widać naprawdę dbałość o takie rzeczy jak bezpieczeństwo! przemyśl to co napisałem i popracuj nad zmianą trybu myślenia, ponieważ aktualny może Cię przyprawić o chorobę..

Zapewniam Cię, że to są normalne objawy i napewno wszystko dobrze chodzi.

Pozdrawiam
roco

IP IP Zapisane
Full Member
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland
DATA: [18.03.2009 10:54:43] Odp: Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg496#msg496 Post #4 
Nie ja się nie obawiam czegoś złego ale ciekawi mnie to. Po prostu jest to dla mnie ciekawostka w kompresji. Nie pisałem tego 2 już jako obawy. Bo to myślę fajna sprawa że sama baza danych się kompresuje 010110 - znajduje skróty w zapisie czy coś takiego. Na html znam się dość dobrze i tam plik każdy to zajmuje więcej a php o msql dla mnie to nowość i zaciekawiło mnie to. Obawiać o forum już się tak nie obawiam bo widzę że są ogromne fora na SMF.

IP IP Zapisane
Administrator
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [18.03.2009 19:49:45] Odp: Wielkośc bazy danych
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=232.msg499#msg499 Post #5 
No to OK, bo już się martwiłem, że masz innego gatunku problem hehe

Każdy plik zajmuje tyle ile zajmuje.. wszystko jest względne i zależy od wielu czynników. Wystarczy podejrzeć np. pliki php i html w edytorze z podświetlaniem składni. Większość z tych plików daje się kompresować, ale nie o taką kompresje tu chodzi. Chodzi o biblioteki w php które pozwalają na kompresje danych wynikowych, ale również ważne jest cachowanie, bo wtedy oszczędzasz na transferze i ilości zapytań do bazy. Po za tym powinieneś popatrzeć co masz w tabelkach swojej bazy.. np. m/n mozna zobaczyć tam kod html. Jeśli sesje lądują w bazie i jest zezwolenie na wracanie do stron zapisanych w sesjach to SMF chodzi stabilniej, szybciej i jednak powoduje mniej zapytań do bazy. Ustawienia coocis, - długości sesji mają wpływ, co prawda ułamkowo, na zmienność wielkości DB.

Tak są ogromne fora na skrypcie SMF choćby to od saportu na simplemachines.org/community

..for example:

Forum Stats
1,854,936 Posts in 245,471 Topics by 177,345 Members.

Ale są fora, gdzie jest więcej topików i postów..

Pozdrawiam
roco

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 12 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do: