DeX!

Ten pierwszy to już archaizm i może można by coś podobnego machnąć, to o nim zapomnij.
Ten drugi spoko daje się zainstalować, i zrobiłem test na localhoście, (fot. w załączniku)
Jednak go nie instaluj! To nie ma sensu, mod jest bardzo prosty, - jeden wpis w Sources/Subs.php, wpis w skórce w meta, to link do javascript i dochodzi kawałek w stylach i cześć. Lepiej dokonać własnej modyfikacji plików, niż instalować to jako moda. Jestem mocno zarżnięty czasowo i jeszcze mam dziś małą oblewkę nowego tvpudła 46".. ale spróbuje Ci to machnąć ok?
Jak działa mod:
Po prostu dajesz tag [ table równa się separator ] i cześć, tj. ważny jest separator i wtym wypadku gościu stosuje przecinek, ale sądzę, że tym separatorem może być również średnik, co byłoby lepsze, ponieważ np. możesz mieć w tabelce datę z przecinkami.
Jedna linia to jeden wiersz tabeli.
Działanie moda polega na tym, że zapisujemy tabelkę exelowską do pliku CSV, odpalamy ją edytorem np Notepad++
Następnie kopiujemy stamtąd zawartość i wklejamy do postu w tagu [ table = ,].
otrzymamy tabelkę z tłem, (też żółty border na focie w załączniku, to moja robota, ponieważ zlewa się w poście na skórze defaultowej, ale na ciemnej skórce, border jest niepotrzebny),
Więc, mamy tabelkę z tłem i nagłówek tabeli, ma nazwy klikalne w celu sortowania tabeli..
Składnia jest taka:
[ table=,]
a,b,c
1,2,3
7,5,9
[/table ]
Jak widzisz w tym wypadku był zastosowany separator - przecinek, gdyby w tagu po = był śedrnik to tabela powinna wyglądać tak:
[ table=;]
a;b;c
1;2;3
7;5;9
[/table ]
Defaultowo jest przecinek i nawet jakbyś po znaku równa się = nic nie wpisał, to poleci przecinek.
Tu masz linka do topa:
http://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=189885.0DeX, muszę mieć chwilkę i Ci to dopisze, no problem

Natomiast wydaje mi sie, że to wszystko to jeszcze pikuś, może jakiś kalkulator w javascript?
Zawsze można zrobić taka tabelę normalnie w htmlu i dać albo direct do posta, albo w iframe, oczywiście na prawach admina.
To złozona sprawa i niestety nie można się tu spodziewać tzw. wodotrysków..
Pozdrawiam

roco