Oczywiście, że czytam, nie tylko, gł. czytam angielskie i niemieckie strony. Aktualnie czasu mi brak, więc info posiadam z kanałów..
Nie miałem nawet czasu, żeby zajrzeć do tych tematów ze 2 dni i nic nie wiem.. To bez znaczenia Cieplutki i jest to normalne, że jak czegoś szukasz to pytasz w wielu miejscach, więc wszystko jest ok!

Najbardziej ubogi styl jaki widziałem od SMF miał tylko foldery z grafiką, jezykiem, index i style, grafiki też było mało, ponieważ gł. to były wypełniacze w css.
Cieplutki, to nie jest skomplikowane i moze być wręcz zabawą..
Bierzesz np styl default, wyrzucasz wsio, co zbędne, zmieniasz nazwę, pakujesz i instalujesz. następnie podmieniasz graficzki i zmieniasz nazwy w stylach, bądź zmieniasz nazwy grafik, żeby pasowały.
Dobrze by było, gdybys ściągął ostatnią wersję phpBB (chyba 3.4) i zainstalował na poligonie.
Rozumiem, że Twój pierwszy poligon to na localhoście?
Wtedy wrzucasz na phpBB style i patrzysz gdzie co idzie, znacznie ułatwi Ci to pracę. Ponadto wtedy zapisujesz taką strone "z obrazkami" nie jako jedno archiwum, i masz to w wersji skrótowej, czyli tylko potrzebne grafiki style itp..
Jeśli rozpakowałes jakiś styl z phpBB to sam wiesz jak tam jest bezlitosnie nawalone plików.. to wszystko nie jest potrzebne, tj. owszem mi by się przydało, ale Tobie na początek proponuję to w wersji:
- odwiedź jakąś stronę, gdzie wisi skóra którą chcesz dostosować.
- zapisz tę strone z obrazkami, czyli będzie dodatkowy folder obok pliku i stamtąd zaczerpnij na początek.
Chodzi o to, że na początku musisz zdecydowanie Widzieć! gdzie co idzie i podmienić na stylu od SMF i na początek same grafki.
Nie jest to skomplikowane, ale wymaga uwagi i dokładności. Dla mnie to żmudź nuuuda itp jak bym miał jakieś wolne chwile, to zdecydowanie poświeciłbym je na coś innego hehe
Rób wszystko z uwagą nie pomyl się i będzie gites.. ja na Twoim miejscu, poszukałbym stylu dla SMF który jest technicznie podobny do tego co Ci się podoba i to jego bym obrobił, nie koniecznie default, raczej znajdź prościaka, żeby nie trzeba było nic kombinować..
Sorka za ten "groch z kapustą", ale ja wiem, że qmaty z Ciebie gościu i sobie poradzisz! I nie zapomnij się pochwalić!
Powodzenia z tą przeróbką!
Oczywiście, jakbyś miał jakieś pytania, to pisz!
Pozdrawiam

roco