Witaj

Obawiam się, że może to być dość skomplikowane. Chyba, że robiłeś upgrade i masz możliwość przywrócenia z backups..
Jeśli robiłeś upgrade niedawno, to masz pewnie kopie bazy itd. W ogóle to zacznij od postawienie serverka na localhoście, np. VertrigoServ, lub WebSerw.
Podejrzyj z paczki która robi Ci z smf 1.xx => smf 2.0 plik upgrade.php, ponieważ tam masz wsio co jest zmieniane.
Możesz w 2 tabach przeglądarki odpalić 2 bazy, najlepiej czyste zaraz po instalkach smf 1.1.10 i smf 2.0 RC1.2 - zobacz po kolei, wiesz klikasz po lewej w PMA np. smf_attachments to po prawej dostaniesz zawartość i w drugim tabie odpalasz na drugiej wersji, no i porównujesz. To na dzień dobry..
Wiesz nie ma rzeczy niemożliwych, czasem tylko chęci brak.. Możesz exportować po tabelce z smf 1.1.x (tego co miałeś wcześniej) i z smf 2.0, wtedy porównujesz pliki *.sql tj te tabelki i uzupełniasz w smf 1.x.x wypieprzając co niepotrzebne.. Oczywiście pracujesz na kopiach, żeby móc przywracać poprzedni stan, jeśli się pomylisz lub coś nie pójdzie - to nie jest skomplikowane, ale to żmudź, jednak kiedy Ci zależy, to może warto? Kożystaj ze zwykłego edytora, np. Notepad++ itp. Logi bym odpuścił. czy mody.. Ważne żeby był gł. content, czyli posty, prywatne pm, members, i to wszystko co masz w smf 1.1.x
Później uzupełniasz załączniki. Musisz to przećwiczyć na localhoście i nie śpiesz się, tabelka po tabelce. Kiedy tabela gotowa, to usuwasz ją z bazy smf 1.xx i wgrywasz tę przerobioną, podglądając efekt. i tak kawałek po kawałku możesz to przywrócić, tj. uzupełnić stan w starej bazie smf 1.1.x o nowe wpisy z nowej wersji smf.
Oczywiście masz rację, smf 2.0 póki co, jest dla koniobijców i oszołomów, dla testerów, dla pasjonatów itd.. Owszem, jesli Ci nie zależy, masz tylko forum, topiki, posty i userów to można olać i jechać na wersjach testowych, jednak kiedy zalezy Ci na pewnych mechanizmach, na modyfikacjach, możliwościach itd, to niestety, ale póki co najlepszym rozwiązaniem jest SMF 1.1.10
W smf 2.0 jak narazie jest sporo plików, które są tylko prowizorkami, całkiem możliwe, że będą wyglądac naprawdę inaczej, ściera się własnie parę koncepcji i jeszcze wszystko możliwe, łącznie z konstrukcją styli, bo tu też leci prowizorka i css-fixy, bez których to wszystko by się rozwaliło.. No i jest do końca nie pewna koncepcja przejścia na divy w miejsce tabel. producenci styli nieźle sobie łamią zęby na tych stylach, poprzeczka poszła ostro do góry.
Osobiście uważam, że to było by ok, ale jeszcze za wcześnie, przynajmniej dokąd nie zostaną kompletnie wyparte stare przeglądarki, czyli np. IE od 7 (włącznie) w dół, FF od 3.0xx (włącznie) w dół i Opera poniżej 10. O innych nie piszę, bo to już inna historia, choć jest mi znana.
Tak, więc, dokąd oficjalnie nie będą obowiązywać, (a stare - precz!), takie przeglądarki: --> IE 8, FF 3.5, Opera 10, to bez css-hack-fixów i innych fixów, nie można mówić poważnie o stylach czy nawet o funkcjonalności smf 2.0 I póki co, to wygląda jak wygląda i ogólnie na to patrząc to niezła maniana..
I znaczy to dokładnie tyle, że smf w wersji 1.1.10 jest najbardziej poważny. Owszem przydało by się parę "dingsów" z smf 2.0, ale nie ma co przeginać..
Smf 1.x.x + jakiś portal, (ja preferuję TP, ale ten od Feline MX jest również ok), + kilka przemyślanych modów, + własne modyfikacje i masz taki wypasio, że ciężko dorównać dowolnemu skryptowi forum na Świecie!
Ja wiem, że to od metra roboty, sam musisz podjąć decyzję, czy warto, Ja nie mam na takie rzeczy czasu, ale jak bym zajmował się tym co Ty, to na stewke pracowałbym na smf 1.1.10! - jako podstawowym silniku + jakiś portal, + dodatkowo Download, Gallery (nie MediaGallery!), + inne potrzebne rzeczy ! Ale bez przegięć, bo lepiej w tym miejscu sprawić, że userzy będą mieli wypasik mozliwości, że będzie ciekawy i profesjonalny wygląd itd..
Przykro mi Draco, chciałbym Ci w tym pomóc, ale prosto i bez żmudzi, np. za pomocą jakiejś skryptowej automatyki sie nie da i trza ręcznie.
Lepiej by było w testowalni of course przekonwertować np. na PhpBB3 i z powrotem na smf 1.1.10, - to też przemyśl..
Pozdrawiam

roco