Strony: [1]   Bottom Do dołu
   Drukuj   
ico Autor    
[EN] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [RU]
     Topic: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1  [Przeczytany 5464 razy]
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Technik
25.12.2013 19:54:28
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [09.08.2009 10:40:45] Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg970#msg970  
Witam  drinks

No więc ja z kolejnym pytaniem technicznym. Mam dość spore forum, które leci sobie na smf 2.0. I teraz chciałbym zrobić mały ..... downgrade...

A mianowicie postawić nowe forum na 1.1.10 i skopiować dane z sql z 2.0 do bazy czyli: baze użytkowników, bany, statystyki forum i co najważniejsze posty.

I teraz nie wiem czy da radę tak zrobić, czy baza sql od 2.0 różnie się od tej z 1.1 ? Czy eksportując np. posty  muszę mieć ten sam rozkład forum tj. działy, kategorie itp. Czy mogę poprzez PHPMyAdmin "dostosować" sobie bazę do nowego rozkładu forum? Czy obejdzie się bez problemów czy będzie to "grubsza" robota?

Zaznaczam, że na 2.0 forum spisuje się bardzo dobrze, jedak zależy mi na przejściu na 1.1.10 ze względu na większą liczbę modów kompatybilnych z 1.1 a pasujących do charakterystyki mojego forum ....

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Attention! Testing modifications - Steam Profile

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [09.08.2009 16:12:07] Odp: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg971#msg971 Post #1 
Witaj

Obawiam się, że może to być dość skomplikowane. Chyba, że robiłeś upgrade i masz możliwość przywrócenia z backups..

Jeśli robiłeś upgrade niedawno, to masz pewnie kopie bazy itd. W ogóle to zacznij od postawienie serverka na localhoście, np. VertrigoServ, lub WebSerw.
Podejrzyj z paczki która robi Ci z smf 1.xx => smf 2.0 plik upgrade.php, ponieważ tam masz wsio co jest zmieniane.

Możesz w 2 tabach przeglądarki odpalić 2 bazy, najlepiej czyste zaraz po instalkach smf 1.1.10 i smf 2.0 RC1.2 - zobacz po kolei, wiesz klikasz po lewej w PMA np. smf_attachments to po prawej dostaniesz zawartość i w drugim tabie odpalasz na drugiej wersji, no i porównujesz. To na dzień dobry..

Wiesz nie ma rzeczy niemożliwych, czasem tylko chęci brak.. Możesz exportować po tabelce z smf 1.1.x (tego co miałeś wcześniej) i z smf 2.0, wtedy porównujesz pliki *.sql tj te tabelki i uzupełniasz w smf 1.x.x wypieprzając co niepotrzebne.. Oczywiście pracujesz na kopiach, żeby móc przywracać poprzedni stan, jeśli się pomylisz lub coś nie pójdzie - to nie jest skomplikowane, ale to żmudź, jednak kiedy Ci zależy, to może warto? Kożystaj ze zwykłego edytora, np. Notepad++ itp. Logi bym odpuścił. czy mody.. Ważne żeby był gł. content, czyli posty, prywatne pm, members, i to wszystko co masz w smf 1.1.x
Później uzupełniasz załączniki. Musisz to przećwiczyć na localhoście i nie śpiesz się, tabelka po tabelce. Kiedy tabela gotowa, to usuwasz ją z bazy smf 1.xx i wgrywasz tę przerobioną, podglądając efekt. i tak kawałek po kawałku możesz to przywrócić, tj. uzupełnić stan w starej bazie smf 1.1.x o nowe wpisy z nowej wersji smf.

Oczywiście masz rację, smf 2.0 póki co, jest dla koniobijców i oszołomów, dla testerów, dla pasjonatów itd.. Owszem, jesli Ci nie zależy, masz tylko forum, topiki, posty i userów to można olać i jechać na wersjach testowych, jednak kiedy zalezy Ci na pewnych mechanizmach, na modyfikacjach, możliwościach itd, to niestety, ale póki co najlepszym rozwiązaniem jest SMF 1.1.10

W smf 2.0 jak narazie jest sporo plików, które są tylko prowizorkami, całkiem możliwe, że będą wyglądac naprawdę inaczej, ściera się własnie parę koncepcji i jeszcze wszystko możliwe, łącznie z konstrukcją styli, bo tu też leci prowizorka i css-fixy, bez których to wszystko by się rozwaliło.. No i jest do końca nie pewna koncepcja przejścia na divy w miejsce tabel. producenci styli nieźle sobie łamią zęby na tych stylach, poprzeczka poszła ostro do góry.
Osobiście uważam, że to było by ok, ale jeszcze za wcześnie, przynajmniej dokąd nie zostaną kompletnie wyparte stare przeglądarki, czyli np. IE od 7 (włącznie) w dół, FF od 3.0xx (włącznie) w dół i Opera poniżej 10. O innych nie piszę, bo to już inna historia, choć jest mi znana.
Tak, więc, dokąd oficjalnie nie będą obowiązywać, (a stare - precz!), takie przeglądarki: --> IE 8, FF 3.5, Opera 10, to bez css-hack-fixów i innych fixów, nie można mówić poważnie o stylach czy nawet o funkcjonalności smf 2.0 I póki co, to wygląda jak wygląda i ogólnie na to patrząc to niezła maniana..
I znaczy to dokładnie tyle, że smf w wersji 1.1.10 jest najbardziej poważny. Owszem przydało by się parę "dingsów" z smf 2.0, ale nie ma co przeginać..
Smf 1.x.x + jakiś portal, (ja preferuję TP, ale ten od Feline MX jest również ok), + kilka przemyślanych modów, + własne modyfikacje i masz taki wypasio, że ciężko dorównać dowolnemu skryptowi forum na Świecie!

Ja wiem, że to od metra roboty, sam musisz podjąć decyzję, czy warto, Ja nie mam na takie rzeczy czasu, ale jak bym zajmował się tym co Ty, to na stewke pracowałbym na smf 1.1.10! - jako podstawowym silniku + jakiś portal, + dodatkowo Download, Gallery (nie MediaGallery!), + inne potrzebne rzeczy ! Ale bez przegięć, bo lepiej w tym miejscu sprawić, że userzy będą mieli wypasik mozliwości, że będzie ciekawy i profesjonalny wygląd itd..

Przykro mi Draco, chciałbym Ci w tym pomóc, ale prosto i bez żmudzi, np. za pomocą jakiejś skryptowej automatyki sie nie da i trza ręcznie.

Lepiej by było w testowalni of course przekonwertować np. na PhpBB3 i z powrotem na smf 1.1.10, - to też przemyśl..

Pozdrawiam
roco

IP IP Zapisane
Technik
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [09.08.2009 16:21:41] Odp: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg972#msg972 Post #2 
Wiesz roco nie chodzilo mi o to, żebyś robił całą robotę ze mnie  Dam sobie rade z tym ... mam nadzieje... czułem, że trzeba będzie tabelka po tabelce jechać z tym koksem ale zależy mi na tym więc zabiorę się za to.

Niestety upgreadu z 1.1 na 2.0 nie robiłem ... postawiłem forum od razu na 2.0 (za "czasów" gdy zaczynałem przygodę z smf) i tak sobie stało i w między czasie się rozwinęło do tego poziomu, że nie chcę stracić contentu zawartego na moim forum - głownie chodzi mi o bezpieczne przeniesienie postów i bazy userów ... dlaczego 1.1.10? na tym silniku jakoś lepiej mi się pracuje, dużo modów, które mogę sobie zmodyfikować na własne potrzeby etc.

Nic... jestem z zaopatrzony w webserver, kopie bazy, kilka przydatnych narzędzi więc biorę się do pracy... jak skończe (pewnie trochę to zajmie) napisze jakie były efekty 

Pozdro

IP IP Zapisane
Administrator
Imagination is more Important than Knowledge
08.05.2017 21:24:16
 United States Mężczyzna
United States
DATA: [09.08.2009 16:32:15] Odp: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg973#msg973 Post #3 
Draco, jeśli nie konwertowałeś wcześniej tylko wsio masz na smf 2.0, to porównujesz na wstępie bazy czystych instalek, wgrywasz po tabelce z smf 2.0 do smf 1.xx i wywalasz to czego normalnie nie ma w smf 1.xx, możesz też przed wgraniem, edytować i tam wychlastać to co nie pasuje do 1.xx ew. pozmieniać nazewnictwo nagłówków tabel. Nie jest to aż tak skomplikowane, jednak bez naprawdę poważnej precyzji, i totalnej uwagi, łatwo o kichę..

Po drodze, jeśli będziesz trafiał na trudności, to pisz.
Wiem ile z tym może być roboty, ale nie poddawaj się i nie pękaj, jak poważnie do tego podchodzisz i z głową i wyobraźnią - dasz radę!  locospoco

Wiem, że nie chodziło Ci o to, żeby ktoś za Ciebie zrobił, mam o Tobie dobre mniemanie, ok?

Pozdrówka
roco

// Edit: Poza 2 czystymi instalkami, skopiuj kompletnie to co masz na hostingu, tak żeby działało na localhoście i tam odinstaluj większość modów, portale, wyczyść logi i dopiero z tego korzystaj, tj exportuj.

IP IP Zapisane
Nano
Gość
DATA: [14.08.2009 06:07:11] Odp: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg977#msg977 Post #4 
Emka

Od cholery z tym roboty, ale to możliwe ,nie ze wszystkim mi się udało .Jednak mam swoje topy, użytkowników i załączniki.

Powodzenia życzę.

N.

// Edit by roco

Miło, że tu zajrzałeś, zarejestruj się i podziel swoimi spostrzeżeniami.
Sorry, że edytuje Twój post, wiesz nie mam nic przeciwko przeklinaniu, wszak nasz język kwiecisty jest, ale to było przegięcie.
Co innego np. pokląć na politykę w naszym kraju, to by się przydało..
Jeśli masz z czymś problem, to nie krępuj się spytać

Last Edit: 14.08.2009 06:12:35 by: roco IP IP Zapisane
Technik
Topic Starter
 Poland Mężczyzna
Poland

DATA: [17.08.2009 21:02:44] Odp: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1
Link:  http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.msg980#msg980 Post #5 
No fakt jest taki ze jest tej roboty od groma ... nigdy tego nie robilem ale narazie daje rade i wiadomosci z frontu sa takie juz ponad polowe bazy udalo mi sie odzyskac w tym baze userow. Teraz biore sie za topy i inne pierdolki.

Dzieki roco za rade z odinstalowaniem modow. Przerzucilem wszystko na localhost odinstalowalem wszystkie bajery i na czysciutko jade ... z niektorymi tabelami jest problem ale po malutku do celu  locospoco

IP IP Zapisane
Strony: [1]   TOP^Do góry
   Drukuj   
On-Line: 102 Gości, 0 Użytkowników

Skocz do:  

* Share this topic...
In a forum
[BBCode]
Code: [select]  -› [ Topic: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1 ]
[url=http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.0]Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1[/url]
In a site/blog
[xHTML]
Code: [select]  -› [ Topic: Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1 ]
<a href="http://poligon.ricoroco.com/fora/smf/index.php?topic=325.0" target="_blank">Eksport sql z smf 2.0 do smf 1.1</a>
Geo Visitors Map