SMF HELP!

SMF Help! - For Users SMF/TP => Tips & Tricks for SMF/TP => Wątek zaczęty przez: cieplutki 18.06.2010 22:26:18



Tytuł: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 18.06.2010 22:26:18
Witajcie jak rozwiązać problem z gifem online i offline na smf 2.0 rc 3

GeSHi -› Code: [select]
            // Show online and offline buttons?
            if (!empty($modSettings['onlineEnable']))
                echo '
                        <li>'
, $context['can_send_pm'] ? '<a href="' . $message['member']['online']['href'] . '" title="' . $message['member']['online']['label'] . '">' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '<img src="' . $message['member']['online']['image_href'] . '" alt="' . $message['member']['online']['text'] . '" border="0" style="margin-top: 2px;" />' : $message['member']['online']['text'], $context['can_send_pm'] ? '</a>' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '<span class="smalltext"> ' . $message['member']['online']['text'] . '</span>' : '', '</li>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.042s | speed:14.85 KB/s



tak by
user
status

a nie
status user



Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 16.07.2010 21:44:58
ponawiam prośbę jak zrobić ten status bez napisu "online" "offline" tak jak to ma miejsce na tym forum i wersjach 2.0 z wyłączeniem rc3


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 20.07.2010 05:53:18
Elo Cieplutki :)

Sorry jestem naprawdę zajęty.. o urlopie nawet nie mam co marzyć, no może na łódki się wyrwę..

Chciałem Cię spytać -> jak to "ponawiasz" skoro pytasz o inną rzecz?
Najpierw chciałeś, żeby napis on-line "wskoczył" pod grafikę czyli był w nowej linii, a teraz chcesz w ogóle go usunąć.

Za obie "rzeczy" odpowiada ostatnie linijka, zaraz po ostatnim pytajniku ? czyli ten "span":

Code: [select]
? '<span class="smalltext"> ' . $message['member']['online']['text'] . '</span>' : '', '</li>';


1 - jeśli chcesz, żeby napis "on-line" znalazł się w nowej linii to dajesz < br('kę) / > przed < span.. np.:

GeSHi -› Code: [select]
 ? '<br /><span class="smalltext"> ' . $message['member']['online']['text'] . '</span>' : '', '</li>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:2.89 KB/s




2. - jeśli chcesz całkiem wywalić ten napis, to wywal cały ten < span.. > z pomiędzy stringu ( w tym wypadku z pomiędzy A'postrofów) np.:

GeSHi -› Code: [select]
 ? ' TU BYŁ SPAN  ' : '', '</li>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.026s | speed:1.26 KB/s




Oczywiście to chyba oczywiste, że należy uważać na 'string'.. pisze to do ogółu, bo Ty to wiesz ;)

Pozdrawiam :)
roco


PS. Sorka mam nawalone roboty, ale pamiętam o tym, że że musze podmienić/uaktualnić pliki SteamProfile, tak jak to jest już tu..
Ale zrobię to w wolniejszej chwilce, później na smf.org


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 23.07.2010 19:59:08
Wiem właśnie że zarobiony jesteś jak psia mać,
mnie chodziło o takie coś jak tu status online offline (http://www.smf.pl/forum/index.php/topic,4721.msg27296.html#msg27296) tylko ta metoda nie działa w smf 2.0 rc 3 i tu mam prośbę jak to zrobić


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 23.07.2010 21:14:36
Siemanko Cieplutki :)

hehe mógłbyś zmienić xywkę na lato, co? ;)

Powiedz w czym jest problem? ponieważ nie do końca jarzę?

W wersji 20 RC3 nie masz napisów w Display.template.php, ani w siostrzanym pliku PersonalMessage.template.php, napis jest tylko w Profile.template.php
Załączam screeny..

Generalnie chodzi o wychlastanie < span'u > z napisem "online/ofline", jest to verry easy, szczególnie dla Ciebie, więc może o coś innego chodzi? Powiedz mi..

Jeśli dokonałeś zmian w plikach, to wiadomo, "przeczyść kesza" bo mogło zostać po staremu..

Przyjrzyj się fotkom z załącznika i sam powiedz jaki to ma sens na RC3? chyba że podmieniasz grafę, i to na taka rozległą..

Wtedy tam gdzie post i PM'ki trzeba nowe pola, ponieważ ta graficzka jest mała i występuje przed @Nickiem..
Co innego w profilu, ale tam ma to sens wtedy, kiedy masz jakaś wypasioną i "długą" grafikę..

Więc może nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć? but don't worry I can help You :)

Opisz jakie masz zapotrzebowanie na ten dings, co chcesz?, żeby gdzie było? czy jak?

Dla mnie to żaden problem, z zawiązanymi oczami tam trafię, tylko nie wiem co chcesz zrobić?

Może popatrz dokładniej na fotki i wtedy mi powiedz, okay? ;)

Cieplutki, wiesz, że zawsze chętnie Ci pomogę, potrzebuję coś więcej?

Tam gdzie podałeś linka, pokazujesz jak powycinać te spany i ok, a RC3 zobacz na fotach i powiedz co ma być, spox?


Pozdrówka :)

PS. tak mam trochę pod górkę z czasem, ale największą obciągwą czasu jest piekielne gorąco.. hehe idzie zdechnąć..
a od klimki już kicham..


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 24.07.2010 14:36:28
Chodzi o to by jak na screenie w załączniku

(http://img801.imageshack.us/img801/7190/zyczenie.png)

nie da się tego zrobić tak jak w poprzednich wersjach smf w 2.0 rc coś namieszali z tym statusem


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 25.07.2010 23:52:24
Okay! teraz wiem dokładnie co miałeś na myśli, wcześniej nie było to dla mnie jasne choć w ciemię nie byłem bity..
To wina za dużej ilości godzin przy komie, ale w końcu wiadomo o co chodzi, wiec nie ma problemu z odpowiedzią.

Pokażę Ci to na przykładzie pliku Display.template.php na smf 2.0 RC3 ze stylu default.

Ale najpierw kwestia grafy - wystarczy podmienić na servie, tj. na FTP na własne, tak samo się nazywające.

teraz kod, tylko najpierw poglądowo..

Ta graficzka jest wstawiona w < h4 > w którym jest nazwa usera, a dopiero poniżej zaczyna się lista dalszych danych i wsio w < li > dane < /li>

Dlatego "wyjmiemy" graficzkę on/of-line (to pełni jeszcze inna funkcje, - klikasz i możesz wysłać PM, ale to nie istotne,
będzie jak było, tylko w nowym miejscu, jak rozumiem, zaraz pod nazwą usera czyli @Nickiem.

Kod licząc od graficzki on/of-line do "grupy" wygląda tak:

GeSHi -› Code: [select]
        // Show information about the poster of this message.
        echo '
                        <div class="poster">
                            <h4>'
;

        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                                '
, $context['can_send_pm'] ? '<a href="' . $message['member']['online']['href'] . '" title="' . $message['member']['online']['label'] . '">' : '', '<img src="', $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" />', $context['can_send_pm'] ? '</a>' : '';

        // Show a link to the member's profile.
        echo '
                                '
, $message['member']['link'], '
                            </h4>
                            <ul class="reset smalltext" id="msg_'
, $message['id'], '_extra_info">';

        // Show the member's custom title, if they have one.
        if (!empty($message['member']['title']))
            echo '
                                <li class="title">'
, $message['member']['title'], '</li>';

        // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
        if (!empty($message['member']['group']))
            echo '
                                <li class="membergroup">'
, $message['member']['group'], '</li>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.052s | speed:20.94 KB/s




To był większy kawałek, żeby się zorientować gdzie co jest.

Z powyższego kodu wyjmiemy kod odpowiadający za wyświetlanie on/of-line a konkretnie z < h4 > w którym jednocześnie znajduje się Nick.

Czyli ten kod:

GeSHi -› Code: [select]
        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                                '
, $context['can_send_pm'] ? '<a href="' . $message['member']['online']['href'] . '" title="' . $message['member']['online']['label'] . '">' : '', '<img src="', $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" />', $context['can_send_pm'] ? '</a>' : '';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.030s | speed:14.19 KB/s


 

Wstawimy zaraz na początek tej listy, czyli zaraz po: < ul > będzie -> < li > z grafiką on/of-line, dodam mu klasę np. "onofline" i jakby trzeba było, to można coś dodatkowo dodać w klasie w stylach..

czyli dodaję tagi < li > i klasę "onofline"


GeSHi -› Code: [select]
        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                                '
, $context['can_send_pm'] ? '<li class="onofline"><a href="' . $message['member']['online']['href'] . '" title="' . $message['member']['online']['label'] . '">' : '', '<img src="', $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" />', $context['can_send_pm'] ? '</a></li>' : '';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.029s | speed:15.31 KB/s





I teraz dodam to zaraz po:

GeSHi -› Code: [select]
                            <ul class="reset smalltext" id="msg_', $message['id'], '_extra_info">';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:2.86 KB/s





I przed:

GeSHi -› Code: [select]
        // Show the member's custom title, if they have one.
        if (!empty($message['member']['title']))
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.027s | speed:3.57 KB/s




Czyli powinno być tak: (podaję więcej jak podałem na początku)

GeSHi -› Code: [select]
        // Show information about the poster of this message.
        echo '
                        <div class="poster">
                            <h4>'
;


        // Show a link to the member's profile.
        echo '
                                '
, $message['member']['link'], '
                            </h4>
                            <ul class="reset smalltext" id="msg_'
, $message['id'], '_extra_info">';

        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                                '
, $context['can_send_pm'] ? '<li class="onofline"><a href="' . $message['member']['online']['href'] . '" title="' . $message['member']['online']['label'] . '">' : '', '<img src="', $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" />', $context['can_send_pm'] ? '</a></li>' : '';

        // Show the member's custom title, if they have one.
        if (!empty($message['member']['title']))
            echo '
                                <li class="title">'
, $message['member']['title'], '</li>';

        // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
        if (!empty($message['member']['group']))
            echo '
                                <li class="membergroup">'
, $message['member']['group'], '</li>';
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.042s | speed:26.12 KB/s




To bardzo proste i na pewno sobie poradzisz, natomiast w w PersonalMessage.template.php jest dokładnie tak samo..

Oczywiście jak co to pisz.

Grafiki of i on-line tylko podmieniasz, a kod przesuwasz jak to pokazałem na przykładzie, verry easy ;)

Pozdrówka :)
roco


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 30.07.2010 21:01:19
Jednak wolę wersję łopatologiczną ... roco help z pozostałymi dwoma plikami PersonalMessage.template.php i Profile.template.php


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 01.08.2010 15:20:47
Okay Cieplutki :)

Sorka nie mogłem odpisać od razu..

Plik PersonalMessage.php

Tu jest jeszcze prościej, ponieważ to tylko sama grafika, a nie grafika-link, jak w Display.template.php

I tu również ta grafika znajduje się w tagu < h4 > przed Nickem usera.

Wygląda to w kodzie tak: (ten kawałek zaczyna się u mnie około linii ~167)

GeSHi -› Code: [select]
            echo '
    <div class="'
, $window_class, '">
        <span class="topslice"><span></span></span>
        <div class="poster">
            <a id="msg'
, $message['id'], '"></a>
            <h4>'
;

        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                <img src="'
, $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" />';

        echo '
                '
, $message['member']['link'], '
            </h4>
            <ul class="reset smalltext" id="msg_'
, $message['id'], '_extra_info">';

        // Show the member's custom title, if they have one.
        if (isset($message['member']['title']) && $message['member']['title'] != '')
            echo '
                <li class="title">'
, $message['member']['title'], '</li>';

        // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.042s | speed:19.13 KB/s




Jak widać graficzka on/of-line znajduje się przed Nickem usera w < h4 >
Wyjmę ją stamtąd, wstawię ją w tagi < li >, ponieważ muszę ją przenieść już do listy danych o użytkowniku poniżej i wstawię przed polem Tytułu użytkownika.

Czyli powyższy kawałek kodu należy zamienić na ten poniżej:
- dodam tylko klasę, żeby była możliwość później ostylowania - < li class="onofline" >

GeSHi -› Code: [select]
            echo '
    <div class="'
, $window_class, '">
        <span class="topslice"><span></span></span>
        <div class="poster">
            <a id="msg'
, $message['id'], '"></a>
            <h4>'
;

        echo '
                '
, $message['member']['link'], '
            </h4>
            <ul class="reset smalltext" id="msg_'
, $message['id'], '_extra_info">';

        // Show online and offline buttons?
        if (!empty($modSettings['onlineEnable']) && !$message['member']['is_guest'])
            echo '
                <li class="onofline"><img src="'
, $message['member']['online']['image_href'], '" alt="', $message['member']['online']['text'], '" /></li>';

        // Show the member's custom title, if they have one.
        if (isset($message['member']['title']) && $message['member']['title'] != '')
            echo '
                <li class="title">'
, $message['member']['title'], '</li>';

        // Show the member's primary group (like 'Administrator') if they have one.
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.040s | speed:20.84 KB/s



Natomiast, co do zabawy z plikiem Profile.template.php, to sorry Cieplutki, w ogóle nie podejmuję się dociekań, gdzie to miałoby być.
Chodzi o to, że tam masz kilka możliwości, np. kiedy masz taby na górze, lub wszystko po lewej - inaczej się to wyświetla.

Tu zdecydowanie poproszę o fotkę ze strzałką w którym miejscu ma być, ok? Może nawet daj trochę większą.

Jeśli to zobaczę na fotce, to dla mnie najmniejszy problem, ponieważ patrząc na kod, wiem bardzo dokładnie gdzie to jest umiejscowione już przeglądarce, która to wyświetla. Tak, więc, nie ma problemu, mógłbym to machnąć nawet "z doskoku", ale musisz mi pokazać, o które miejsce Ci chodzi, może o wszystkie? To pokaż to, ok?
Nie sądzę, żeby sprawiało Ci to jakąś niedogodność, a mi pomoże bardzo. Oczywiście możesz mi to wytłumaczyć, co gdzie i jak ma być. Ale jestem wzrokowcem i tak sqmam lepiej, spoko?


Pozdrówka :)
roco
.


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 01.08.2010 20:33:09
Wyciąć tylko tekst


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 01.08.2010 21:26:37
o okay its easy ;)

W pliku Profile.template.php gdzieś około ~100 linii (tak ja mam) jest taki kawałek kodu:

GeSHi -› Code: [select]
            <span id="userstatus">', $context['can_send_pm'] ? '<a href="' . $context['member']['online']['href'] . '" title="' . $context['member']['online']['label'] . '" rel="nofollow">' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '<img src="' . $context['member']['online']['image_href'] . '" alt="' . $context['member']['online']['text'] . '" align="middle" />' : $context['member']['online']['text'], $context['can_send_pm'] ? '</a>' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '<span class="smalltext"> ' . $context['member']['online']['text'] . '</span>' : '';

    // Can they add this member as a buddy?
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.037s | speed:15.61 KB/s



jak widac pod konies mamy znowy < span z tekstem on/of-line

Czyli ten span:

GeSHi -› Code: [select]
<span class="smalltext"> ' . $context['member']['online']['text'] . '</span>
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.034s | speed:2.18 KB/s



Wytnij go..,

- czyli kod po chlastanku powinien wyglądać tak:

GeSHi -› Code: [select]
            <span id="userstatus">', $context['can_send_pm'] ? '<a href="' . $context['member']['online']['href'] . '" title="' . $context['member']['online']['label'] . '" rel="nofollow">' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '<img src="' . $context['member']['online']['image_href'] . '" alt="' . $context['member']['online']['text'] . '" align="middle" />' : $context['member']['online']['text'], $context['can_send_pm'] ? '</a>' : '', $settings['use_image_buttons'] ? '' : '';

    // Can they add this member as a buddy?
// Created by GeSHi 1.0.8.10 | code: -› [code=PHP] | load:0.041s | speed:12.20 KB/s



Naprawdę easy, sorka tylko, ze nie mogłem od razu odpisać. nie byłem również pewien, czy chcesz wyciąć, czy tez dać pod spód..
Ale tylko w jednym miejscu występuje taki napis, sprawdziłem to, więc luzik.

Pozdrówka :)
roco


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: cieplutki 06.08.2010 13:47:01
Serdeczne dzięki


Tytuł: Odp: Status użytkownika
Wiadomość wysłana przez: roco 07.08.2010 22:17:53
Jeśli pomogło Ci w czymkolwiek, to na zdrówko ;)

Pozdrawiam :)
roco